Upoznajte grčko ostrvo Amorgos u Kikladima
22/03/2019 Tekst ažuriran 09/07/2022 Iskustva 0

Ako ste nekada gledali film “Veliko plavetnilo”, sigurno vam je poznato ostrvo Amorgos, koje je poslužilo kao lokacija za snimanje ovog filma. Amorgos je najistočnije ostrvo iz grupe Kiklada i nalazi se na granici sa Dodekanezima. Ima dve luke: Katapola i Aegiali. Od prestonice Grčke je udaljeno oko 200 kilometara u pravcu jugoistoka, a ukupne je površine oko 125 km². 

 

Do ostrva Amorgos se stiže trajektom iz luke Pirej, a plovidba traje oko 8 sati: cena po osobi u jednom pravcu iznosi 37.5 €, a za automobil 78 €. Takođe, Amorgos je povezan sa svim drugim ostrvima koja pripadaju Kikladima, tako da ga možete obići i brodom sa Mikonosa, Milosa, Naksosa, Parosa i Santorinija.

 

Hora je glavni grad ostrva Amorgos, izgrađena je u središtu ostrva i okružena brdima, i u njoj ćete naići na prepoznatljivu kikladsku arhitekturu i ambijent. Gradom dominira venecijanska tvrđava iz 13. veka, a svuda okolo su vetrenjače i vizantijske i ranohrišćanske crkve. U centru grada se nalazi još jedan venecijanski spomenik iz 16. veka - kula Gavras.


Danas je ovde smešten Arheološki muzej koji prikazuje bogatu istoriju Amorgosa. Do 70-ih godina prošlog veka je postojalo samo nekoliko eksponata, ali su kasnije postavku muzeja poboljšale donacije meštana, kao i nova iskopavanja koja su se odvijala na ostrvu. Na popločanom glavnom trgu u Hori koji se zove Loza nalaze se kafići i taverne, smešteni pod senkom ogromnog drveća. 

 

Kada su u pitanju smeštajni kapaciteti i drugi sadržaji za boravak na ostrvu Amorgos, njih najviše ima u Hori, kao i u mestima Aegiali i Katapola, koji važe za tri turistički najrazvijenija mesta na ostrvu.

 

Aegiali je gradić na severu ostrva, oko 15 km od Hore, sa malom lukom koja je uvek prepuna ribarskih brodova. Okružen je živopisnim selima koja su izgrađena amfiteatralno na padinama planine Kirkelos na nadmorskoj visini od 823 m, i predstavlja polaznu tačku za brojne planinarske staze. Pogled iz ovih sela na na zaliv je zaista prelep, posebno u vreme zalaska sunca. 


Aegiali privlači turiste zbog svog tradicionalnog izgleda, ali i zbog turističkih objekata i lepe plaže. Popularan je i kod mladih, pošto u njemu postoji kamp. Katapola je velika glavna luka, na 6 km udaljenosti od Hore, i ovde se nalazi veći deo ponude smeštajnih kapaciteta na ostrvu, kao i prodavnica, restorana, taverni i kafića. Ovaj region obuhvata tri naselja: Katapola, Rahidi i Ksilokeratidi.


Mesta su povezana lokalnim autobusima koji redovno saobraćaju tokom letnje sezone. Postoji još nekoliko interesantnih tradicionalnih sela, gde živi mali deo lokalnog stanovništva i gde turisti dolaze samo u obilazak, kao na primer Lagada, Tholaria, Potamos i Arkesini.

 

Najveća atrakcija Amargosa je manastir Panagia Hozoviotissa. Manastir se nalazi na steni, oko 300 metara iznad nivoa mora i do njega vode uske stepenice uklesane u kamen, a pogled koji se pruža kada se popnete gore ostavlja bez daha. 

 

Manastir potiče iz 11. veka i veruje se da je sagrađen da bi se u njemu čuvala ikona Device Marije koja je poslata iz mesta Hozovo u Palestini i nekako je našla svoj put do Amorgosa. Po tom mestu je i manastir dobio ime. Ikona je javno prikazana unutar manastira, a osim nje, tu se nalaze i drugi značajni religijski predmeti.


Za posetioce manastir Panagia Hozoviotissa je otvoren svakog dana od 8h do 13h, i od 17h do 19h. Monasi koji borave ovde će vas dočekati i ponuditi ratluk i “psimeni raki” (lokalni liker) čime će doživljaj ovog divnog mesta biti upotpunjen. 


Drevni lokalitet Minoa se nalazi na brdu Moundoulia iznad Katapole. Predstavlja jedan od najvažnijih centara civilizacije na Amorgosu tokom praistorije i prvobitno je bio letnja rezidencija Minosa - kralja Krita. Veliki projekat iskopavanja je otkrio dokaze da je čitavo ovo područje bilo stalno naseljeno od 11. veka pre nove ere sve do 4. veka. Oko akropolja se nalazi široki odbrambeni zid, a na vrhu je sačuvan temelj svetilišta iz geometrijskog perioda.
 

Helenistički hram na krajnjoj levoj strani okružen je manjim objektima koji su se koristili u svrhe bogosluženja. Kula Agia Triada je izgrađena u području Arkesini u 4. veku pre nove ere i predstavlja klasičan primer helenističke arhitekture sa pravouganom tvrđavom. Ovo je najveći i najbolje sačuvani istorijski spomenik u Amorgosu.


Predivne plaže Amorgosa

Amorgos je bogat prelepim plažama, a to je i jedan od razloga zbog čega je jednu od njih reditelj Luc Besson izabrao kao lokaciju za snimanje glavnih scena filma “Veliko plavetnilo”. U pitanju je plaža Agia Ana, koja je udaljena 3 km od Hore. Ovo je kamenita plaža sa kristalno čistom vodom. Ležaljke i suncobrani ovde nisu dostupni, tako da plaža ima predivan netaknuti ambijent. Na steni koja se nalazi uz more je izgrađena mala kapela Agia Ana i mnogi parovi dolaze u Amorgos da se venčaju baš na ovom mestu. 
 

Katapola je duga peščana plaža koja se, osim kroz istoimenu luku, proteže kroz još dva manja naselja. Katapola je, pre svega zbog blizine smeštajnih kapaciteta, najposećenija plaža na ostrvu. Aeigiali je druga najpopularnija plaža kada je u pitanju broj posetioca. Duga je, prekrivena sitnim peskom, postoji deo sa prirodnim hladom, a uz obalu se nalazi mnoštvo beach barova i taverni. 
 

Mouros plaža je divlja plaža posebne lepote koja se često obilazi u okviru lokalnih ekskurzija po ostrvu. Šljunkovita je i odlikuje se bistrim tirkiznim morem, kao i zanimljivim stenama koje se nalaze oko obale. Postoje i male pećine u kojima možete plivati i roniti. Na plaži nema suncobrana i ležaljki, ali iznad nje postoji kafe bar iz kog se pruža predivan pogled. Ukoliko dolazite automobilom, tu se parkirajte pa se spustite pešice do plaže. Još neke divlje plaže gde nema toliko turista i gde možete uživati u očuvanoj prirodi su Levresos, Maltezi i Psili Amos.
 




Amorgos je poznat i po svojim stazama za pešačenje. Ima ih sedam, a jednim imenom se nazivaju “Plave staze”. Razlog za to je što kojom god od njih da krenete imaćete prelep pogled na more. Staze su dobro obeležene i usput možete otkriti raznoliku floru i faunu, kao i kulturna bogatstva ostrva. Različite su težine - ima i onih lakših, ali i onih koje zahtevaju bolju kondiciju. Najkraće rute traju sat vremena, a najduža četiri do pet sati.
 

Tokom letnje sezone na ostrvu Amorgos se održava veći broj festivala i u pitanju su uglavnom verske proslave. Jedan od zanimljivijih događaja, koji nije religijskog karaktera, jeste “Psimeni raki festival”. Organizuje se svake godine 26. jula na glavnom trgu u Katapoli i ovo je jedinstvena prilika da se vidi način na koji se pravi ovo tradicionalno piće. Psimeni raki se služi uz lokalne deserte kao što su “pasteli” (slatkiš sa medom i susamom) i “anevates” (pita sa sirom i likerom), a sve se to odvija uz muziku i ples.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu