Utisci sa letovanja: Kefalonija, Lassi... Milan Radojković
07/08/2017 Tekst ažuriran 31/12/2017 Iskustva 9

Ufffff, Kefalonija, kako poceti, kako zavrsiti, sta reci, a da ne zvuci kao klise? Ajd da pocnem nekako naopako, pa da u startu najurim one za koje Kefalonija nije nikako. 

Dakle ako hocete ludilo, zezanje, pijancenje do kasnih sati, diskoteke, haos, provod - idite negde drugde. Svi ostali - negde cete se pronaci. Htedoh da pisem u formi nekog putopisa, ali odustao sam brzo od te ideje, nekako je ispalo dosadno, sterilno, ne prenosi duh ostrva nikako. Ajd da probam ovako, ko bi, kako i zasto trebao da ide na ostrvo?

Ako volite da blejite po ceo dan na gradskoj plazi, mir, suncanje, tisinu - plaza Makris Gialos u Lassiju je najlepsa gradska plaza koju sam do sad video. Velika, cista, sitan pesak, dubina raste postepeno, borovi, palme, topla voda, ima i mesta za svoj suncobran, a mozete i na lezaljku - milina! Kome dosadi Makris, ima jos (najmanje) 4 plaze u Lassiju, svaka lepa na svoj nacin… 
Ako ste avanturista - na pravom ste mestu, izleti, ronjenje, paraglajding, ekstremni biciklizam, planinarenje, vodeni sportovi, speleologija, za sve ima uslova! 

Ako ste gurman - uffffff, ima svega i svacega, i dobrog i loseg, treba se dobro raspitati. Ko voli kozje i ovcije sireve jakih ukusa - na pravom je mestu. Odlicno su meze uz zaista odlicno lokalno Robola vino (probali smo ga iz par vinarija i svako je bilo dobro). Kolaci su fantasticni, baklave u poslasticarama i tavernama ogromne, mozda i najbolju u zivotu pojedoh u tavernici kraj mosta u Argostoliju (“mala” kritika za njih, preko dana moze se sesti i naruciti pice ili baklava, dok ce vas uvece bez pardona izbaciti ako ne zelite kompletan obrok. Prilicno neprijatna situacija ako niste unapred upozoreni)… E, da, na Kefaloniji se pravi i odlicno Kraft pivo, Kefalonian beer, ima ga skoro svuda, samo mu je cena po dragstorima prilicno jaka, dok u taverni kosta koliko i bilo koje drugo pivo. 

Za ljubitelje morske hrane i morskih plodova Kefa je malko “rizicno” mesto sto se tice taverni. Zasto? Orada i brancin su mahom vrlo jeftini, ali su iz ribogojilista, dakle tovljeni. Ko ne zna za bolje- dopasce mu se, ko je ljubitelj prave, divlje morske ribe- nece nikako. O, ima i sveze ulovljene ribe po tavernama, ali je porcija tri put skuplja, pa vi vidite. U nekoj taverni ce vam posluziti fantasticne lignje, a u nekoj poluzive kolutice od lignji. Kad smo vec kod toga, najgora taverna u kojoj sam u zivotu bio je Tsogias u Lassiju, pocev od usluge, preko atmosfere, pa do katastrofalno lose hrane. Jedva prezivesmo onolki paradajz koji trpaju u sve zivo i nezivo. 

Lignje zive, riba gorka, jedva jestiva jagnjetina spremljena sa paradajzom, salate ko nogama secene i aranzirane (naravno pune paradajza), kefalonijska pita im je djuvec izmedju dve kore, zatrpan (pogadjate) opet paradajzom.  Sve nezacinjeno, neslano, RUZNO BRE! … i puno paradajza… Uopste mi nije jasno na koju foru su je englezi rangirali sa skoro 4.5 na TripAdvisor-u, dok Molos iz Assos-a ima ocenu 3, a hrana im je vrhunska. U Molosu pojedoh najukusnijeg oktopoda na zaru u zivotu, pa jos u onakvom ambijentu - uffffff! Sto se mene tice cista desetka! E, da, ko voli sam da spremi ribu - ima finih ribarnica po Argostoliju, lep izbor sveze ribe…

Izleti? Mozete kolima, mozete da platite izlet, a bogami mozete (opusteno) da obidjete ostrvo lokalnim autobusom. Tako smo mi uradili i nismo se pokajali. Totalna je dezinformacija da na Kefaloniju ne treba ici ako nemate auto. Lokalni autobusi voze na skoro sve top lokacije na ostrvu, samo se treba iscimati do Argostolija, jer je vecina polazaka odatle. Uzmete lepo red voznje za tu nedelju, za sve sto je nejasno dobijete ljubazan odgovor i objasnjenje, zavalite se u cist, nov, klimatizovan autobus i pravac Fiskardo, Assos, Sami, Mirtos, Lixuri (pa na Xi), Melisani, Antisamos, ma skoro gde god da vam padne napamet mozete busom. Negde idete direktno, negde presedate, ali sve je pristojno organizovano i za svaku atrakciju mozete da odvojite otprilike par sati (zavisno od polazaka/dolazaka). 

Putevi su u dobrom stanju, ali uski i naporni za voznju, tako da vam se moze desiti da 30 kilometara putujete skoro sat vremena, bilo kolima - bilo busom.  Svaka plaza je cista i lepa na svoj nacin, svaki gradic je pun cveca i ima neki svoj sarm, sta god da vam padne napamet da obidjete - ne razmisljajte, vredi ga obici. E, da, i najbitnije, ne dozvolite da vas uplase pricama o visokim cenama na ostrvu. Sve cene po tavernama i marketima su u rangu ostalih letovalista u Grckoj, pa cak i taj cuveni rucak u Fiskardu je svakom pristupacan. Nesto skuplji su jedino organizovani izleti, maslinovo ulje i rent-a-car. 

I za kraj, da pohvalim agenciju Viva i vilu Angelika u Lassiju, za male pare nas cetvoro smo dobili najbolji smestaj ikad! Odlicno opremljena mezoneta sa dve spavace sobe, 3 (tri) ogromne terase sa fantasticnim pogledom, miris borova, mir, tisina… Ako ikad budete u situaciji da je iznajmite - izaberite bas tu mezonetu, pod uslovom da vam ne smeta malo veca udaljenost od mora (10-15 minuta zahtevnog pesacenja). 

Lassi je kulturiska mesto, nema pijancenja, galame, nema gomila djubreta, sve je mirno, lepo, cisto, uredjeno i na nivou. Ma cela Kefalonija odise nekim mirom i spokojem, nema guzvi, nema zurbe, sve je lepo, sarmantno, rusticno, sareno, zeleno… Totalno nova prica za mene… i mnogo je prijalo… 


Milan Radojković


Ovde možete pročitati kako je Milan obilazio ostrvo Kefalonija bez automobila.

Napiši komentar
1292 Milovan   25/11/2017
Lep izvestaj sa korisnim informacijama.Da li ste videli vilu Gradakia u Lasiju i da li imate neki info o tom smestaju sa obzirom da sam taj smestaj rezervisao za naredno leto. Hvala unapred na odgovoru.
1329 Anita B   31/12/2017
Nikako vam ne bih preporucila vilu Gradakia...puno toga bi imala za pisati o njoj, tako da toplo preporucujem da slobodno izaberete neku drugu... pozdrav
1330 Anita   31/12/2017
Losa higijena, ja sam zatekla prljavu nepromenjenu posteljinu a sobarici je dva dana trebalo da dodje i da zameni, staro sve, pocepana posteljina, kupatilo u raspadu, po kuhinji setaju bube, sobarice gotovo da ne postoje, mislim da je dovoljno :)..
1375 maja   26/01/2018
Ne znam zašto se čudite što su Englezi najlošiju tavernu rangirali sa visokom ocenom na Tripadvisoru, pa njihovo nacinalno jelo su fish & chips, cela gastronomija im je zasnovana na ovsenoj kaši koju doručkuju i prženom krompiru, i filetima smrznure ribe pržene u dubokom ulju koje ručaju. Sve što im servirate osim pomenutog za njih je ekskluziva, a kako oni na Kefaloniju dolaze u najvećem broju domaćini jednostavno ne moraju oko ponude u restoranima da brinu, ovi će pojesti svaku pomiju. Sa druge strane, ostrva poput Tasosa na koje dolazi veliki broj Turaka sebi ne mogu da dozvole takve propuste, zato je tamo i najlošija taverna kao restoran sa Mišelinovim zvezdicama u odnosu na najbolju Kefalonijsku tavernu. Putevi na Kefaloniji su sve samo ne uski, onaj koji ide po sredini ostrva na nekim deonicama je širok kao da ima 6 saobraćajnih traka. Na putevima stvarno nisu štedeli, Prešla sam ostrvo uzduž i popreko tri puta i na puteve stvarno nemam zamerke (istina, postoje uske deonice popt jednog dela prema plaži Antisamos na primer, kada već izađete iz Samija, ali to je zanemarivo u odnosu na sve ostale glavne saobraćajnice koje su fenomenalne). Konfiguracija ostrva, tj. puno uspona i krivina ograničava brzinu, samo zbog toga vam treba, na nekim pravcima, nekada 45 minuta da pređete 37 km (za koliko se pređe od Lasija do plaže Petani automobilom), i to ako nema gužve. Morate da izađete iz Lasija, pa Argostoli, zatim da obiđete oko zaliva, presečete Paliki i onda spust do plaže, znači nije to ravnica ipak. Robola je prosečno vino, ne vredi da ga nosite kući. Za sve ostalo se slažem. Magris Galos je stvarno vrhunska gradska plaža, a i sve sotalo na ostrvu je kulturiška kao što kažeš, posebna je atmosfera u odnosu na rduga ostrva i celu Grčku,
1927 Jasna Kovacevic   06/08/2018
Vilu Gradakiju zaobilaziti u sirikom luku.Jako prljava i neuredna soba,duseci se osecaju,zvake zalepljene po krevetu o kuhinji i kupatilu da i ne govorim.Vila je na lepom mestu lepo dvoriste nema wifi,nema tv.
2302 Marko   20/06/2019
Recite mi molim vas da li se kojim slucajem poboljsao smestaj u vili Gradakia 2018 ili 2019 godini? Postoji opclija da supruga i ja idemo tamo za 10tak dana pa bi nam znacio bilo kakav info..
2335 Biljana   27/06/2019
Pozdrav, S obzirom da smo se moje prijateljice i ja pre par dana vratile sa Kefalonije htela sam da vam podelim naše utiske. Ko zna možda mogu biti od pomoći. Nas 4 (3 odrasle osobe i dete od 11god) smo išle avionom preko agencije Sole Azuro i bile smo smeštene u malom mestu Lassi koje se nalazi blizu glavnog grada Argostolija. Vila u kojoj smo bile smeštene se zove Temis i nalazi se po našem mišljenju na odličnoj lokaciji (na 300m od plaže Makris Gialos a preko puta je prodavnica, kao i dosta lepih restorana). Vila je lepo uređena sa predivnom baštom, drvećem limunova i smokvi, posteljina je 3 puta menjana tokom boravka a u apartmanu imate sve što vam je potrebno. Nas 4 smo prva tri dana provele na plaži Makris Gialos, peščana plaža sa odličnim sadržajem i verovatno najsadržajnija od svih na ostrvu. Idealna za porodice sa decom, ležaljke se nisu naplaćivale a piće se kretalo od 2.5-3eur. Pošto nismo bile oduševljene ponuđenim izletima od strane agencije (nudili su autobuski obilazak ostrva bez ijednog kupanja u trajanju od 8h,izlet na Itaku sa jednim kupanje i neko tzv. sampanjac krstarenje) odlučile smo se da iznajmimo renta car koji nas je koštao 140eur za 4 dana(3+1 je ponuda) i obiđemo najzanimljivija mesta i plaže. Prvog dana smo išle na istok u grad Sami i na plažu Antisamos. Plaža je jako lepo uređena, ležaljke se ne naplaćuju već samo piće(restoran Acron) a sama plaža je prelepa. Voda je čista, plaža je šljunkovita. Moja ćerka kaže da joj je ona najlepša (a dobar signal za wi fi je verovatno uticao na njeno mišljenje
2544 Marina Knezevic   27/07/2019
Direktno iz vile Temis iz Lasija resila sam da po prvi put ostavim komentar. Naime na sajt sam nabasala jer sam sela da vidim sta me je privuklo te da se za ovu vilu odlucim. Zaista sam drugacije zamisljala smestaj obzirom da spolja jako lepo deluje. Unutra je druga prica, sve je staro, namestaj je izandjan i vrlo je nefunkcionalno reseno. O komforu nema ni reci. Meni se soba definitivno ne dopada, smatram je ruznom a higijena je tek druga prica: frizider zardjao, fleke po njemu, po zidovima od tus kabine, generalno je zaprljano. Bastenske stolice i stolovi, tus kabina mala nema gde sapun da postavis...basta je lepa. Kuhinja skromno opremljena. Po meni nije za preporuku. A sad sto se tice lasija, to nije mesto, to su kuce uz put sa restoranima i sa par marketa uz istu tu magistralu. Nema nista!!!!! A tek u supermarketima sto nema nista!!!!!! Ima restorana te ako zelite sva tri obroka u restoranu onda moze. Eto toliko od mene, agencijom sole azur ovu gajbu za ne preporuciti!
4505 Dusan Mrdalj   08/07/2022
Najpametnije je putovati preko luke Astakos do Samija ,preko Nidrija i Lefkade je malo jeftinije ali je naporan put, od Fiskarda do Argostolija izuzetno naporan put sa dosta krivina i serpentina.Argostoli prelep i zanimljiv juzna i istocna strana ostrva pruzaju najvise sadrzaja.Rentakar preskup 2 dana 170 evra.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu