Utisci sa letovanja: Ostrvo Samos
07/08/2017 Tekst ažuriran 22/03/2018 Iskustva 1

Samos je prelepo i posebno ostrvo koje vredi posetiti iz mnogo razloga. Smešteni smo bili u Potokakiju, malom selu blizu Pitagorija. Mesto je malo i osim par tavernica koje rade do ranih večernjih sati nema ništa drugo. Za razliku od Potokakija, Pitagorio je veliko mesto u kome ima puno barova, kafića, taverni, restorana veliko šetalište  i prelepo je kako uveče, tako i preko dana.

Plaže u blizini ova dva mesta su šljunkovite sa kristalno čistom, ali ledeno hladnom vodom. Voda je u pojedinim trenucima tako hladna, da je nemoguće kupati se. Inače na Samosu postoje plaže na kojima je voda izrazito hladna, i plaže na kojima je voda topla. Za obilazak ostrva preporuka je rent a car, jer su autobuske linije loše. Cena rent a cara je od 25 e pa naviše, zavisi od broja dana i od automobila. U blizini Karlovasija, grada na severnoj strani ostrva, nalaze se tri prelepe plaže i na sve tri je voda hladna i šljunkovite su.

Potami plaža ima oblik laste i šljunkovita je. Iznad nje se nalazi mala crkvica posvećena Sv. Nikoli sa koje se pluža fantastičan pogled na plažu. U produžetku Potami plaže put vodi do ostale dve plaže Mikro Šejtani i Megalo Šejtani. Ne može se ići kolima. Put je veoma loš i naporan, kozija stazica kroz šumu i preko stena, nije baš ni obeleženo najbolje. Do Mikro Šejtani plaže potrebno je najmanje 45 minuta pešačenja i još 30 do Makro Šejtani plaže. Plaže su divlje i neuredjene pa preporučujem da se ponese dosta vode.

Na Mikro Šejtani plaži je nezgodno kupati se kad su talasi, zbog stena. U blizini Karlovasija nalazi se i vodopad. Put do vodopada vodi kroz šumu i poslednji deo puta su drvene, veoma strme stepenice (nije bas prijatno penjati se). Na vrhu postoji i restoran. 

Gradić koji definitvno treba posetiti je Kokari. Grad ima tri svoje plaže koje ga okružuju. Sve su šljunkovite i voda je hladna. Grad ima puno malih restorana, taverni, barova, mnogo lepih kuća, prelepo šetalište, svaka ulica je priča za sebe, u večernjim satima izgleda čarobno. Ponekad se desi da se na plaži u Kokariju pojavi foka koja je veoma druželjubiva.

Izmedju Kokarija i glavnog grada Samosa (Vatija) nalaze se plaže Tsamadu, Lemonakia i Tsambu. Sve tri plaže imaju kristalno čistu, smaragdno zelenu boju, šljunkovite su, do njih se jednostavno dolazi kolima, uredjene su. Ono što im je mana je hladna voda. 

Severno od glavnog grada Samosa na nekih 15 minuta voznje nalazi se plaža Livadaki. To je, po meni, najlepša plaža na ostrvu. Plaža se nalazi u malom zalivu, peščana je, uredjena, voda je veoma topla i plitko je, tako da je odlična za porodice sa decom. Definitivno je vredi posetiti. U tom delu ostrva nalazi se i plaža Murtzia.Vodič možda neće da spomene ovu plažu, ali definitivno je treba obići. Plaža je divlja sa smaragdno zelenom bojom mora i ono što je bitno - voda je topla. 

Istočno od Pitagorija nalazi se još jedna plaža sa toplom vodom koja je pogodna za decu. Peščana je i voda je topla i veoma plitka. U tom delu je i ostrvo najbliže Turskoj, možda na nekih 1-2 nalazi se obala Male Azije. Plaža je uređena. Zapadno od Pitagorija nalazi se još jedna plaža istog imena Psili Amos, u blizini mesta Marathokampos. Istih je karakteristika, kao i prva, samo što je po meni lepša, veća i ima manje gužve. Voda je takođe topla. 

Mesto Marathokampos ima veoma lepu plažu, jedina mana je to što je i tu voda hladna. U tom delu ostrva bih preporučila jos plažu Limnionas, sa toplom vodom. Na Samosu postoji još puno malih plaža i zaliva na kojima je voda uglavnom hladna.

Putevi na Samosu su dobri, uglavnom vode preko veoma visokih planina, tako da ponekad i nije baš jednostavno voziti. Ono što može da se primeti su manastiri, kojih ima bas puno i svaki od njih je na neki svoj način poseban i vredi ih obići.

Po predanju na ostrvu je rođena boginja Hera. U blizini Potokakija nalazi se hram boginje Here (Ierion) i mesto na kom se ona, po predanju rodila.Od hrama je ostalo veoma malo. Na brdu iznad Pitagorija nalazi se tunel Efpalinio sagrađen za vreme vladavine Polikrata, dug 2,5 km koji je od ove godine otvoren za turiste. U samom Pitagoriju nalazi se muzej. Po predanju na planini iznad mesta Marathokampos nalazi se pećina u kojoj se po predanju Pitagora sakrio bežeći od tiranina Polikrata.

Hrana na ostrvu je odlična, kao i vino.Treba probati vino Samena. Sa Samosa je moguće otići na izlet do Kušadasija i za to je potrebno izdvojiti oko 90 e i do ostrva Patmos, na kom je po predanju boravio Jovan Bogoslov. Za to je potrebno izdvojiti oko 70 e.
Ostrvo Samos definitivno vredi posetiti.


Marija Lazarević

Napiši komentar
5316 Ivo Vučković   26/07/2023
Hvala na lepom opisu ostrva kao i plaza koje treba posetiti i gde je more toplije za kupanje1f44c


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu