Utisci sa letovanja: Parga nas je kupila za ceo život
11/08/2019 Iskustva 0

Ovog leta moja supruga, deca i ja letovali smo u Epirskoj regiji. Poželeo sam da sa vama podelim utiske o prelepoj, prešarmantoj i bajkovitoj Pargi.

Kao i uvek smeštaj smo rezervisali još u decembru i nestrpljivo čekali leto da se krene u upoznavanje ovog prelepog gradića i prelepe regije. Otputovali smo kolima kako jedino i volimo da idemo na more. Divili smo se predelima od recimo Gravene pa do kraja auto puta, koji ne mogu, a da vas ne oduševe. 

Kako smo još ranije imali razrađen plan letovanja, na račvanju za Pargu i Sivotu skrenuli smo prema Sivoti i posetili taj mali simpatični gradić koji se nalazi u zanimljivom i lepom okruženju sa mnoštvom lepih plaža koje za sada nismo obišli. Pošto smo sa namerom došli dan ranije, uveče smo prespavali u kolima, jer ulaz u smeštaj nam je bio tek sutredan. Zatim smo ujutru nastavili put prema Pargi i okupali se na prelepoj velikoj plaži Lihnos koja se nalazi pre ulaza u Pargu na oko 4km pre grada. 

Plaža Lihnos je sa krupnim peskom i sitnim šljunkom, a voda je veoma čista i prozirna. Sa desne strane su barovi od kojih jedan pripada bungalovskom kompleksu, a leva strana plaže je prazna pa se može postaviti sopstveni mobilijar.

Sa Lihnosa smo nastavili prema Pargi i osetili preveliko uzbuđenje kada smo ugledali ostrvce Panagiu preko puta gradske plaze Krioneri. Od tada počinje za nas božanstveno lepo letovanje. 

Uske šarene, prešarmantne i romantične uličice Parge kupile su nas za ceo život. Ljubaznost smo osećali na svakom koraku, uživali u predvečernjim šetnjama prema Venecijanskoj tvrđavi sa koje se pruža nestvaran pogled na šarenilo koje kreiraju raznovrsne taverne i kafići koji se prostiru kaskadno od tvrđave pa do trgića ispred malenog doka odakle svakodnevno kreću brodići na izlete.

Kao na dlanu se pruža pogled na ostrvce Panagiu na kojem se nalazi malena crkva, a do koje sam doplivao prvi dan kako bih pogledao Pargu i iz te perspektive. Na tvrđavi se može popiti piće i pojesti pizza, pasta ili neka salata sa veličanstvenim pogledom kroz granje visokih borova na celu Pargu sa sve Panagiom.

Cene u Pargi su po nama u rangu cena u npr. Sartiju ili u Potosu gde smo bili pre Parge. Osim dve gradske plaže na kojima je set ležaljki 8 evra, Krioneri i male simpatične uvalice Piso Krioneri, Parga ima još jednu gradsku plažu iza tvrđave. U pitanju je Valtos, do koje se stiže šetnjom uz brdo krivudavih i uskih uličica, a kada se popne na vrh nailazi se na mnoštvo prelepih taverni i veličanstven pogled na zaliv u kome se proteže dugačka plaža. Na plaži Valtos ima mnoštvo barova gde se ležaljke plaćaju uglavnom 8 evra par, a ima i caffe gde se ležaljke koriste uz piće, ali ja nisam otkrio koji je to bar. Plaža je sa krupnijim peskom.

12 km od Parge na severu se nalazi najlepša plaža ovog dela obale, Sarakiniko. Voda je kristalno čista i fantastične boje. Osim dela sa ležaljkama gde se ležaljke plaćaju, postoji i dovoljno veliki slobodan deo plaže. Iznad plaže je taverna sa čije terase se pruža prelep pogled na uvalu u kojoj je plaža.

I još jedna plaža koja nam se dopala je Alonaki. Ona se nalazi južno od Parge. To je uvala okružena strmim stenama obrasla borovima i drugim četinarima i izgleda veličanstveno. Boja vode je različita od ostalih plaža, zelenkaste je nijanse, ali savršeno čista. Na njoj postoji jedan improvizovani bar.

Osim plaža vredi posetiti kanjon reke Aheron kod sela Gliki, gde se može uživati u prelepom prirodnom ambijentu, raftingu ili ručati u jednoj od dve taverne na samoj reci. Postoji mogućnost jahanja konja po reci, ali ja vam to ne bih preporučio jer po meni je to mučenje životinje. Iz Parge imate par izleta, mi smo išli na Paxi ostrva. Cena 15 evra za odrasle, za decu se ne plaća. Naša topla preporuka. Ostali izleti su na Jonska ostrva (Lefkada, Kefalonija, Itaka, Scorpions) cena 35 evra, zatim na Krf, Aheron reku i drugi. Do plaža u okolini (Lihnos, Sarakiniko, pa čak i na Valtos) voze brodići, polaze sa gradskog doka.

Giros u Pargi je 2,5 evra, a ponegde 2,8. Nama se najviše svideo u Top cafeu iza crkve 2,5 evra. Musaka i paste oko 8 evra. Kokteli od 8 evra pa na dalje. Pizze okvirno od 8-12 evra itd. Iznad Parge stoji i kao da gospodari Pargom Ali Pašina tvrđava do koje vozi vozić iz Parge.

Sve u svemu Parga je prelep gradić, mediteranskog izgleda i Venecijanskog stila kao i tradicionalnog grčkog. Garantujem da neće nikoga ostaviti ravnodušnim i da će svako ko je poseti poželeti ponovo da dođe.


Autor teksta: Bojan Božić

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu