Utisci sa letovanja: Skijatos - raj na zemlji
30/03/2017 Tekst ažuriran 12/11/2022 Iskustva 5

Skijatos – RAJ NA ZEMLJI, tako kažu, i verujte stvarno je tako! U ovom tekstu opisaću svoje iskustvo sa letovanja i pokušaću da Vam makar približno dočaram ostrvo koje je ostavilo prelep utisak na mene.
 

Aranžman koji smo mi imali je bio od 24. avgusta do 01. septembra.  Na letovanje smo bili dečko i ja. Imali smo avionski prevoz – što bih svima preporučila, naročito porodicama sa decom. Let je trajao sat vremena, a sletanje na ostrvo je prava adrenalinska avantura, jer je pista  kratka i uska. Na plaži pored aerodroma, turisti  često dolaze da posmatraju sletanje aviona, mada možete videti i nekog profesionalnog fotografa koji uzbuđeno čeka da “uhvati” trenutak od kog zastaje dah.


Stigli smo u ranim jutarnjim časovima, gde nas je dočekalo lepo sunčano jutro sa blagim vetrom. Na aerodromu nas je sačekao vodič i par autobusa, koji su nas prevezli do naših apartmana, a kofere koji su bili obeleženi, naknadno su nam dovezli manjim kombijem. Inače ostrvo Skijatos, je raspodeljeno na 26 autobuskih stajališta, i to je 1. grad Skijatos, a 26. stajalište plaža Kukunaris. Mi smo bili na polovini, tačnije oblast Kolios, stajalište broj 15., što znači da li išli do grada ili do plaža Kukunaries i Banana cena karte po osobi je 1.6e. Ako ne želite da iznajmite auto, autobuski prevoz je odličan i vrlo dobro organizovan. 


Prevoz ima na svakih 15min u oba pravca i cena karte može biti najviše 2e. Ima jedna mana, a to je što je popodnevnim časovima tolika gužva  da smo prilepljeni jedni uz druge kao sardine. Pa iz tog razloga poneki bus prođe i ne stane na stajališe da pokupi putnike. Nama kao paru nije trebao auto, ali ako ide društvo ili porodica preporučujem da ga iznajme, što zbog obilaska ostrva, što zbog dece.


Ostrvo je brdovito, a  miris borove šume u kombinaciji sa jodom prosto opija i pravi je melem za disajne organe.Treba napomenuti da ko ima smeštaj u brdima noći su svežije. Plaže su peščane, a more kristalno čisto. Sam ulazak u vodu je pristupačan i pogodan kako za decu, tako i za neplivače. Kažu da ostrvo ima preko 60 plaža. Mi naravno nismo obišli sve i po meni je najlepša plaža Kukunaris, koju smo i najviše posećivali. Krasi je sitan zlatno žuti pesak i prirodan hlad  borove šume. Plaža ima kabine za presvlačenje, restorane, barove, odakle se  čuje uvek dobra muzika. 


Cena ležaljki je 8e, ali ako ne želite, plaža je veoma duga i  ima dovoljno prostora da postavite svoj peškir ili suncobran i za to neće morati da platite. Sa leve strane plaže je nacionalni park i jezero Strofilia. Jedno popodne na plaži  iznenađenje nam je priredila porodica labudova koja  nas je oduševila svojom pojavom. 


Mi smo bili gosti studia Veronica. Prelepo dvorište sa puno cveća. Studio poseduje bar sa bazenom. Čajna kuhinja je kompletno bila opremljena, tako da smo više puta spremali hranu, a ponekad i išli u grad na večeru. Jedini nedostaci ovog apartmana su nedovoljno topla voda, iskrzali i stari peškiri i  slabiji signal za Internet. Na par metara od apartmana je bio manji market i naravno malo skuplji, ali zato u gradu kod 1. stajališta preko puta bezinske pumpe je veliki market, gde je sve znatno povoljnije, a i veći izbor svih namirnica. Večeru za dvoje smo plaćali oko 20e, giros od 2-2.5e, piće, sokovi i piva su oko 2e – 3e. 


Utisak je ostavila radnja u centru koja prodaje sladoled, gde se sami služite, a od priloga ima sve vrste svežeg voća, čokoladnih preliva, čokoladnih bombona i čipseva i kada završite sa izborom priloga čaša se meri i na osnovu toga naplaćuje. Ja nisam jela ukusniji sladoled, što nas je uvek mamilo kada dodjemo u grad, da odemo na još po jednu čašicu - sladoleda.


Grad Skijatos je romantičan i tajanstven sa uskim uličicama,kućama sa plavim prozorima i vratima, i puno mediteranskog cveća. Lepo je videti pravoslavnu crkvu koja se nalazi na brdu, kod restorana Sofija, sa koga se pruža prelep pogled. Svakog dana može se pogledati film u bioskopu na otvorenom “Mama Mia” koje je i snimljen na ovom ostrvu, a glavne uloge su Pirs Brosnan i Meril Strip. Takodje treba naglasiti da je celo ostrvo pod posebnom zaštitom države, da su hoteli i apartamni sagrađeni tako da ne narušavaju eko sistem ostrva. 


Ovo je ostrvo koje stvarno mora da posetite da bi osetili sve njegove čari. Mi smo proveli 10 prelepih dana, koji su ostavili prelepe utiske na nas. Grci su stvarno veoma gostoprimljivi i ljubazni, naročito prema turistima iz Srbije. Za  suvenira uvek će spustiti cenu, ako im kažete odakle dolazite. Rado bih opet išla tamo na letovanje, da ponovo osetim taj mir, cvrkut ptica, šuštanje mora, kao i opojni miris šume. O Skijatosu bih mogla da vam pišem tri dana, kao zaljubljeni pesnik o svojoj muzi. 


Radovanović Irena

Napiši komentar
1202 Zorica Vukicevic   21/08/2017
Skijatos nije apsolutno nista od napisanog.Dosadno ,preskupo, bez mirisa i ukusa ostrvo.Grci neljubazni i prljavi.Ostrvo zapusteno .Bez setalista, bez trotoara.Autobus mozete cekati beskonacno bez garancije da ce dodji ili proci.
1220 Marina Ratkovic   31/08/2017
Nije bas tako, to da Grci spustaju cene Srbima na Skjatosu. Dapace, za 20 dana letovanja nismo stekli utisak da mare za Srbe. Ako ste matori Englez, onda ste car, a mi smo prilicna niza rasa tamo. Cene su ogromne! Skuplje nego bilo gde drugde da ja znam u Grckoj. Priroda predivna, to stoji. I prevoz odlican. Ali, ako nemate kuhinju u apartmanu, kao sto mi nismo, jer smo hteli najjeftiniju sobu, onda ste ga ugasili. Osudjen si na njihove preskupe kafice i restorane. A ko moze da jede giros svaki dan? Ja ne. I, za razliku od drugih mesta u Grckoj gde smo se uvek sprijateljili sa nekim Grcima, ovde za to sanse nema. Ovde dolaze neki bogati i pomalo divlji, gordi Grci. A sami mestani samo gledaju da im nesto platis, stalno. Razumem da je kriza u Grckoj, ali bas da je takva da samo moraju da grabe i nabijaju cene, to bas nisam sigurna. Jos jedna osobenost bas ovog ostrva - u crkvi je nedeljom prosek godina 70! Sta li ce biti s njima za 20 godina, pitam se... Tesko da ce postati Englezi koje toliko vole...
2114 ZVEZDARAC   31/01/2019
VRHUNSKO OSTRVO! ZA PROSECNE SRBE KAO I ZA MENE DOSTA SKUPO,ALI ZNATE GDE IDETE.NIJE PARALIJA,GOTOVA JELA ,SLANINA,SNADJI SE.VOTKA,RAKIJA OD KUCE.NA SVAKOJ PLAZI IMAS SLOBODNU ZONU NA KOJOJ MOZES DA STAVIS SVOJ PESKIR.PLAZE SU NAJLEPSE KOJE SAM VIDEO,A BIO SAM U GRCKOJ 20TAK PUTA.NARAVNO DA SMO TRECERAZREDNI TURISTI KADA NAJMANJE PARA IMAMO,NORMALNO DA CE DA OBIGRAVAJU ENGLEZE KOJI TROSE,A MI SE PREDOMISLJAMO DA LI JE GIROS 2,5 ILI 2,6 .GRAD JE VELIKI I PRELEP,PREVOZ JE SUPER ORGANIZOVAN I NISU TI POTREBNA KOLA.OBISAO SA OKO 12 PLAZA ,IDITE NA IZLET DO MAMA MIE,NIJE PREPORUCLJIVO ZA OSOBE SA SLABIJIM STOMAKOM,ZBOG TALASA.MARKETI SU BAR 30 POSTO SKUPLJI OD OSTATKA GRCKE.PA AKO NEMAS LOVU NOSI STA MOZES.
4057 Dejan   25/08/2021
ukratko da napišem iskustvo sa ovog ostrva . bilo smo u periodu od 13.8.-23.8.2021. jako smo se razočarali , Grci su toliko postali neljubazni , nadrndani da je to haos. cene blagi užas ( kafa 3-4.5e , giros 3-3.5e , burger 6e , cedjena pomorandza 5e ...)
4905 Ljubica   12/02/2023
Bila sam u avgustu 22. Plaže san snova, prevoz bio odličan, izleti predivni, uglavnom sami spremali, na brzinu nešto, ponešto poneli od kuće. Važno je otići i videti ovaj raj a ješćete sarme kad se vratite kući. Išli smo autobusom, vožnja udobna, 440 evra po osobi u špic sezoni. iskreno preporučujem. Srednji stalež smo, nismo bogati. Taj osećaj tog peska pod nogama nećete nigde osetiti kao na Skijatosu.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu