Utisci sa letovanja - sa psom na more: Marta na letovanju u Grčkoj
11/07/2019 Tekst ažuriran 09/12/2023 Iskustva 0

Kada smo hteli prvi put da putujemo sa psom u Grčku, obratila sam se vašem portalu. U znak zahvalnosti za pružene informacije i ljubaznost, obećala sam da ću napisati naše iskustvo :)


Ja ću vam napisati sve što je to putovanje nosilo, od priprema do vraćanja kući. Mislim da će te informacije biti od koristi za one koji tek žele da se upuste u to :)


Najbitnija stavka za odlazak na more sa psom je da znate da će to vašem ljubimcu prijati. Ako voli vodu i dobro podnosi put i toplotu, na dobrom ste putu da se svi lepo provedete. 


Prvi korak nam je bio da uradimo sve potrebne analize kako bismo dobili potrebnu dokumentaciju. Marta je dobila pasoš jos kada je imala četiri meseca, prilikom čipovanja, tako da nam je ostalo da uradimo Titar test. To se radi tako što veterinar uzme krv vašem ljubimcu. Uzorak se šalje u Pasterov zavod u Novi Sad (za nas je to uradio veterinar).


Ako su rezultati dobri, nalaz zajedno sa pasošem nosite u Veterinarsku inspekciju kako bi vam to upisali u pasoš. Da budem iskrena, bio nam je potreban još jedan dokument (sertifikat za izlazak iz zemlje) koji mi nismo izvadili i koji nam niko nije ni tražio na granici.


Drugi korak nam je bio da pronađemo odgovarajuće mesto i smeštaj koji je pet friendly. Tu ste nam puno pomogli sa rečenicom "Ako i ne piše za smeštaj da je pet friendly, vi im pišite i pitajte. Ko zna, možda i pristanu." Tako je i bilo :)


Pisali smo svima čiji nam se smeštaj svideo. Na kraju smo se opredelili za Edem Paradise u Skala Fourka. Mi volimo manja mesta sa što manje gužve, tako da je Fourka i septembar bio pravi izbor. I druge godine smo ponovili istu stvar.



Marta je živahna i vesela, obožava da se vozi kolima, ali je nekada i previše uzbuđena. U razgovoru sa veterinarom, odlučili smo se da joj damo lek za smirenje za životinje kako bi lakše podnela put. Nažalost, na Martu taj lek nije delovao ni prve ni druge godine :) Prve godine, s obzirom da smo sami išli, bila je na nogama ceo put. Druge godine smo putovali sa prijateljima pa je Marta znala i da sedne i legne na trenutke :)


Na put smo krenuli ujutru, više volimo dnevnu vožnju. U septembru je pravo uživanje putovati jer nema gužve na autoputu, nema zadržavanja na granici i nije visoka temperatura. Pravili smo par pauza kako bi Marta pila vode i obavila svoje potrebe. Na svim mestima gde smo se zaustavili, Marta je bila dobrodošla.


Edem Pardise hotel je po našem ukusu. Nalazi se izvan centra, u mirnijem delu. Sve sobe na spratovima imaju pogled na more, u kojem smo uživali i mi i Marta, i pogled na dvoriste sa bazenom. Iznad dvorišta nalazi se predivna borova šuma, mirisna i opuštajuća. Marta obožava "pešačenje" pa smo i vreme provodili u osvajanju šume, kada nismo bili na plaži.


Između toga što je smeštaj i okolina takva, opredelili smo se za njih jer nas jedini nisu pitali koje je rase Marta. Većina smeštaja koji su petfrindly primaju samo manje rase tj. pse do 10 kg. 


Plaža je dugačka i pristojno široka, što nam je omogućavalo da Marta bude slobodna. Obožava vodu, da pliva i traži kamenčiće. Na plaži voli da kopa i da gricka igračku. Gledali smo da budemo na samom kraju plaže kako ne bismo ometali druge ljude. 


Po grčkom zakonu, psima nije dozvoljeno kupanje u moru  (po najnovijem grčkom zakonu o plažama psi su dobrodošli na njima i dozvoljeno im je plivanje pod određenim uslovima, prim. urednika) - pročitajte tekst Letovanje sa psom u Grčkoj: Potrebni papiri za put, plaže za pse, pet friendly smeštaj.


Prve godine nismo imali problem, šta više Marta je bila ljubimica plaže. 

Druge godine smo imali prepirku sa jednim gospodinom Grkom koji nije želeo da se Marta kupa tu gde se oni kupaju. Pomeranje na sam kraj plaže je rešio problem.


U gradu smo uživali, Marta je bila svuda sa nama. U restoranu, kafiću, šetnji, prodavnici... 


Prvih dana kupanje u moru je bilo malo problematično jer je Marta gutala vodu. Slana voda ih tera na povraćanje i dijareju. Zato je bitno pre puta konsultovati se sa veterinarom i poneti odgovarjuće lekove, za svaki slučaj. Probiotik i mala dijeta su rešili problem sa stomakom, a igračka za vodu je rešila problem sa gutanjem vode dok šljapka šapama :)



S obzirom da je Marta crne dlake, brže se ugreje. Suncobran je bio obavezan svaki dan jer smo veći deo dana na plaži. Sveža voda i posuda za vodu su takođe bitni. Pri povratku sa plaže jako je bitno dobro oprati šape, pored svega ostalog, jer slana voda i pesak nagrizaju mesta između jastučića pa rizikujete da napravite rane.


Prve godine nam je trebalo par dana da se organizujemo i priviknemo na nove uslove. Druge godine je sve bilo lakše. Marta je ceo odmor išla ka vratima sobe gde smo bili prošle godine. Put do plaže joj je bio poznat. Čim smo prišli restoranu u kojem smo večerali tokom prošlog odmora, Marta je vukla ka njemu i obradovala se vlasnicima kao i oni njoj ❤


Ove godine idemo u drugo mesto, naravno u Grčku, pa se nadamo da će period privikavanja biti dobar.

Letovanje sa Martom je dinamično i puno smeha. Čim stignemo, jurimo na plažu. Ne zna se čija je sreća veća kada uđemo u vodu :) Na plaži smo aktivni, kopamo i igramo se. 


Povratak kući je takođe uzbudljiv, ceo put na nogama provede gledajući na jedan pa na drugi prozor :)
Naša sreća je što se dobro uklapamo u aktivnostima, volimo da putujemo i osvajamo "nove vrhove" i sklapamo nova poznanstva :)


Sada jedva čekamo septembar da put putujemo i drugujemo :)


Hvala GrckaInfo portalu još jednom na informacijama i ljubaznošću
Svako dobro vam želimo! ❤


Pozdrav,
Marko, Marta i Milica Ristić

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu