Utisci sa letovanja: šest dana u Sivoti
03/04/2017 Tekst ažuriran 07/10/2017 Iskustva 14

Grčka je naša najdraža zemlja za letovanje, pa smo prošle godine odlučili da posetimo jedan sasvim novi deo i nama skroz nepoznat do tada. Desetak dana pre polaska rešili smo da naša destinacija bude Jonska regija, tačnije mesto Sivota.

Niko od naših prijatelja nije posetio to mesto, već smo gledali preko interneta i jako nam se dopalo, iako smo bili malo skeptični kako ćemo se snaći, jer tamo skoro niko ne govori srpski jezik. Krenuli smo u novu avanturu, jako uzbuđeni sto ćemo toliki put prevaliti, a imali smo ograničenje, samo 6 dana letovanja. Veći deo puta je relativno novijeg datuma sa mnogo, zaista mnogo tunela. Kada smo došli do odvajanja za Sivotu, tu je već počela neka doza straha, jer je taj put bio tesan sa krivinama koje u životu nisam videla, ali malo smo se oraspoložili kada smo ugledali more.

Boja jonskog mora se zaista izdvaja od svih drugih, tačno je bilo kao na slikama, tirkizno, prelepo. Kada smo ušli u Sivotu, mogu reći da nismo baš bili oduševljeni, mislim da će to mesto tek da zaživi. Stigli smo do našeg smeštaja, tu smo dobili i više nego sto smo očekivali, vila je bila sređena, čista i u samom centru, a opet na mirnom mestu.

Sivota je, barem za sada, više mesto za porodice i one koji traže odmor i mir. To je nama svakako odgovaralo. Odlučili smo da posetimo prvu plažu, takozvanu gradsku plažu Galikos Molos, iako je to bilo popodne, voda je bila kristalno čista, to je ono što je dalo veliki plus našem izboru. Sivota je jako mala, pa su sve plaže relativno blizu jedna drugoj. Svakog dana smo obilazili po dve plaže, jer je stvarno šteta da odete tamo, a ne vidite sve te lepote. 

Tamo ćete na plažu uglavnom čuti italijanski jezik, koji je raj za uši, i gledati Italijane koji su tu u grupama sa minimum deset ljudi, oni su tako opušteni i zaista se vidi da znaju da uživaju. Uveče je bilo divno šetati pokraj mora, usidrenih jahti, prepunih taverni i svuda se u vazduh osećala neka sreća i mir. Iz Srbije smo pošli s informacijama da su tamo cene mnogo više u odnosu na Olimpijsku regiju i Halkidiki, međutim ipak nije baš tako, jesu malo veće cene u restoranima i manjim drakstorima ali to je i razumljivo s obzirom na njihove goste koji uglavnom dolaze skupocenim jahtama. Mi nismo iz Srbije ništa nosili za hranu, jer smo imali samo pet noćenja i rešili smo da tih šest dana stvarno uživamo i da se opustimo. 

Moram da spomenem njihovo tradicionalno jelo "kleftiko", jagnjetina na grčki način, jako nas je interesovalo da probamo, pa smo se odlučili za jedan restoran. Posle malo dužeg vremena dobili smo traženo jelo, i mogu da vam kažem da nam se nimalo nije dopalo, dosta smo platili ali ukus nikakav. Ali preporučujem onima koji se odluče za Sivotu da ne odustaju, ja ostajem pri mišljenju da smo ipak izabrali pogrešan restoran, jer onaj koji su nam preporučili tamošnji ljudi, bio je prepun gostiju. Ko se uželi malo veće kupovine a za manje para može otići do obližnjeg većeg grada Igumenice. 

Tu smo obišli Lidl i u jednoj poslastičari jeli najukusniji sladoled ikada. Iako smo malo vremena imali obišli smo skoro sve plaže u okolini Sivote i kao najlepše izdvojile se Mega Amos, Mikri Amos i Karvouno. Plaža Bela Vraka o kojoj smo mnogo čitali da je hvale, mogu reći da je bila blago razočarenje, ništa posebno, ima mnogo lepših i sređenijih. 

Pretposlednjeg dana smo dosta razmišljali da li da odemo do ostrva Lefkade, kada smo već toliki put prešli a do tamo nam je trebalo nekih dva sata. Možda zvuči malo ludo, ali odlučili smo i krenuli negde između 11h i 12h. Uzbuđenje je već počelo kada smo trebali da prođemo tunelom ispod mora. Preživeli smo :) a onda smo došli do mosta na moru koji se otvara na svakih sat vremena da prođu brodovi. Stigli smo u Lefkas, i uputili se do jedne od najlepših plaža u Grčkoj "Porto Katsiki". Da smo znali da je tako daleko i da je put takav kakav jeste, sigurno bi odustali u startu. Usput smo naišli na lep vidikovac, odakle se pruža prelep pogled na beskrajno lepo more i plažu Pefkoulia. 

Nastavili smo do našeg cilja, ali bilo je zaista naporno jer je put blago rečeno katastrofa, jako uzak i loš, negde smo čak imali utisak da prolazimo kroz nečije dvorište, koliko su bile uske ulice i kuće jedna do druge. Svi smo se unervozili i takoreći pokajali što smo uopšte krenuli do te plaže. Kada smo stigli do odvajanja za našu plažu, bilo je još oko 5km, tu je bilo neko odmaralište i vidikovac, pogledali smo u pravcu mora, a tolika je magla bila, da od mora nije bilo ni traga. Razmišljali smo da li da se vratimo nazad ili nastavimo, ipak smo nastavili i došli do parkinga gde smo jedva našli mesta, bilo je prepuno. Pitali smo se da li je vredelo doći ovakvim putem i videti čuvenu plažu "Porto Katsiki", međutim kada smo se spustili stepenicama, tu je nestala sva negativna energija, ugledali smo boju mora kao da je najlepši fotošop odrađen. 

Ne mogu da vam opišem kakva je to lepota, u životu nisam mislila da postoji boja mora kakva je tamo. Već smo se svi složili da je vredeo sav onaj naporan put. Uživali smo narednih par sati, sreli ljude iz Srbije koji su tu letovali par godina unazad zaredom, i od njih čuli za mnoge lepote Lefkade. Ja sam još uvek pod utiskom iako je prošlo par meseci, iako smo proveli na toj plaži samo par sati, ali osećala sam se kao da smo na drugom kraju sveta, nestvarno lepa boja mora koju nikada ranije nismo nigde videli. Kada smo se vratili u Sivotu, iskoristili smo vreme da nabavimo njihove začine i razne suvenire jer je sutradan već bilo vreme za povratak kući. 

Moj zaključak je, da nam je ovo bilo najlepše letovanje do sada, iako je trajalo kratko, nismo ni uspeli da se odmorimo jer smo hteli što više da vidimo i upoznamo to mesto, bili smo jako aktivni. Iako Sivota jos uvek nije bas sređena i malo je skuplja, meni se jako dopala, prvo zbog prelepog mora, lepih malih plaža, tišine, mira, dosta zelenila, što smo tamo bili uglavnom između Italijana i Grka, jer slušati njihove jezike je divota. Sve u svemu, preporučujem Sivotu, onima koji su željni nečeg novog i avanture. 


Ceca Amadeus

Napiši komentar
1047 Marija   30/06/2017
SUper je tekst. Dao mi je svakako dobru sliku o tome sta me ceka u Sivoti. Hvala!
1068 Dule   07/07/2017
Samo jedna stvar, ako idete u grčku da bi čuli srpski jezik onda sedite u srbiju i ne trošite pare na putovanje u grčkoj. Bio sam pre dve godine u sivotu i svidja mi se, jonska strana je najbolja u odnosu na ostale regije.
1070 Biljana   07/07/2017
Upravo sam se vratila iz Sivote.....Malo bajkovito mesto idealno za odmor, sa dosta razlicitih i lepih plaza. Pre tri godine sam letovala na Lefkadi, i jos se secam i osecam ushicenje od te prirode i boje mora.
1076 Djordje   08/07/2017
Upravo se vratili iz Sivote i bilo je prelepo. Malo daleko ali vredi svakog predjenog kilometra. Tekst je izgleda za neke sa malo dubljim dzepom. Ja u Sivoti bas i nisam video nase ljude da sede po restoranima.ipak su to stranci i ostali koji su usidreni sa svoji. Jahtama u marini. Pozdrav SIVOTI. Vidimo se ponovo ako bog da.
1112 Dejan S.   18/07/2017
U avgustu se spremamo da idemo u Sivotu. Odluka je bila laka jer unazad godinama letujemo uglavnom na Jonskoj obali Grcke. Ono sto je za sve koji nameravaju da krenu putem tog dela Grcke vazno da znaju je da se tamo ne krece bez automobila. Mislim, moze se otici naravno i autobusom, avionom,.. ali onda je vazno rentirati auto jer bez automobila bicete uskraceni za svu lepotu koja tamo postoji. Od Sivote nemam prevelika ocekivanja, verovatno i zato sto nam je taj deo Grcke poznat, ocekujem da se lepo odmorimo, uzivamo u prelepoj prirodi, ambijentu, plazama,.. Zapravo car Jonske obale je osim u prelepom moru i plazama dobrim delom i u tome sto se tamo osecamo kao pravi turisti na onaj iskonski nacin. Sve je opusteno, mestani su prijatni i gostoljubivi, hrana je dobra ( kao ustalom i svuda u Grckoj ), jedino sto makar meni na neki nacin pokvari tu kompletnu sliku su zapravo italijanski turisti koji u ogromnom broju posecuju taj deo Grcke u avgustu ( fer agosto ) posto im je tada vreme kolektivnih godisnjih odmora. To su uglavnom italijani iz juznih delova Italije, jako su bucni, nevaspitani, nekulturni... i ako nam je za utehu u njima sam uspeo da vidim mnogo vise toga nego u nasem narodu, iako vecinom mislimo da smo mi referenca za nekulturu. Ono zbog cega pisem ovaj tekst je zapravo neka vrsta preporuke ili "pomoci" onima koji nameravaju mozda po prvi put da obidju Jonsku obalu Grcke. Ukoliko oklevate nemojte, tamo vas ceka iskustvo koje zasigurno niste imali (naravno ukoliko su vase posete Grckoj uglavnom bile svedena na Olimpsku regiju, Halkidiki...). Ono sto nikoga ne ostavi ravnodusnim je ono zbog cega i najveci deo nas odlazi na letovanje a to je more. Naravno i tamo ima razlike, severno je dozivljaj mora kao i plaza drugaciji nego na jugu, posebno Lefkada, Kefalonija,.. Ono sto svakako treba videti su upravo te plaze i zivopisna mesta koja ne mogu nikoga da ostave uzdrzanim. Dozvolicu sebi da izdvojim neka mesta koja bi trebalo videti i posetiti. Pocevsi od severa prvo bih izdvojio Pargu, prelepo mesto, drugacije od ostatka Grcke, delom zbog arhitekture a delom i zbog kulture koju su tamo uspostavili kroz istoriju neki narodi (Holandjani, Francuzi, Englezi..), svakako ako ste tamo treba obici ostrva Paxos i AntiPaxos, pretpostavljam da je svako ko je to video ostao sa utiskom najcistije i najprozirnijeg mora, divno i fascinantno. Preskocicu Krf, iako je on sam po sebi prelep, takodje pre zbog kulture i arhitekture, medjutim ovde uglavnom pisem o moru i plazama, po meni Krf je ostrvo u tom delu sa najmanje kvaliteta u tom smislu. Iduci ka jugu obalom prolazite kroz brojna mala mesta sa prelepim plazama i moram koje pleni. Necu spominjati nijedno mesto posebno, spomenucu zapravo deo koji je malo unutar te regije koja se inace zove Epir, Putovanje kroz Epir me je podsetilo na nasu zapadnu Srbiju, dolinu Jorgovana pored zapadne Morave, prelepo je i ostavlja bez daha, tu svakako preporucujem odmor i rucak u nekoj od brojnih taverni pored puta. Iduci na jug dolazimo na Lefkadu, po meni sto se plaza tice, kraljice medju ostrvima Jonskog arhipelaga. od severa ostrva prema jugu, redom se redjaju plaze,Agios Ioannis, Pefkulia, Agios Nikitas, Kathisma, Kavalikefta, Megali Petra, Gaios, Egremnoi, Porto Katsiski i moja omiljne a Agio Filli. Tesko je opisati to sto vas tamo ceka, zapravo potrudicu se da sve to opisem jednom recenicom koju je izgovorio moj brat kada je prvi put posetio Lefkadu. Jedini problem sa lefkadom je sto vam nakon njenih plaza i mora retko koja posle bude dovoljno dobra. Mislio sam da pisem jos i o Kefaloniji ali mozda nekom drugom prilikom, ipak cu ovde stati i zavrsiti. Pozdrav svima koji planiraju put i rajski deo Grcke.
1133 Miljka   25/07/2017
Molim Vas ako je neko letovao u vili Marilena u Sivoti da mi kaze utiske. Idem 14.9.2017. Hvala.
1226 Mirjana   04/09/2017
Predivnoooo iskustvo danas nam je bio zadnji dan u Sivoti prelep mali miran gradic plaze carobne jeste da su u manjku sa peskovitim plazama al su prelepe preporucila bi voznju vozicem i voznju camcem do plave lagune.sto se tice klope mi smo samo giros jeli napolju koji se krece od 2€ pa na vise hranu sam spremala u apartmanu cene nisu toliko strasne po marketima...sve u svemu jedno predivno letovanje
1559 Dušica Isakov   17/04/2018
BIli smo prošle godine u Sivoti u prvoj smeni u vili Marilena....Vreme nas poslužilo, bilo je i malo kiše, nije bilo pretoplo, noci hladne-divno za spavanje, vegetacija bujna i mirisna, nema gužve, tišina , mir, nema gužve, nema muzike, dani dugački, more predivno, na plažama mesta koliko hoces i u hladu i na suncu...Sivota, dolazimo i ove godine u istom terminu u isti apartman u Marileni!!!!!
1815 Jelena Djordjevic   12/07/2018
Hvala za utiske...koliko kosta karta za odlazak na Sarakiniko plazu koja je bliza Pargi?
2076 Dbrg   03/12/2018
Danas sam uplatio letovanje u Sivoti 2019. Ovaj tekst me je ohrabrio. Hvala na prelepom opisu. Ko nije bio, preporučujem Tasos, ima baš svašta da se vidi i oseti.
2296 Vera   16/06/2019
Hvala
3006 aleksandar   25/01/2020
Niko ne zna srpski?? 1f602 A inace se u ostalim delovima grcke lako snalazis jer neko prica srpski? Ovaj sevrni deo (gde valjda kao pricaju srpski) sam kolko toliko obisao, i srpski mi je posluzio vrlo malo. Naravno postoji dobra sansa da naletis na nekog naseg, na nekog grka koji je ziveo u srbiji ili na nekog ko nabada srpski otprilike kolko i srbi znaju grcki - kalimera, kalispera manje vise. Kako god, uglavnom se sluzim Engleskim koji nabada 30% Grka na ulici, i oko 60 - 70% u prodavnicama. Ostatak je mahanje rukama, malo glasnije vikanje kad hoce da mi objasne koja je voda afródes neró, iliti gazirana. Srpski eeventualno u pekarama, a primetio sam ponegde da se prave da ne znaju ni kad znaju lol
4547 Ana   20/07/2022
sivota nije ni nalik na onu sivotu o kojoj citah u predhodnim komentarima. Sa 2022 g sve promenilo. Prvo odnos prema turistima. ( veoma vazno, neljubazni i nervozni) 2. sve je preskupo kosta kao Mikinos ako ne i vise. Deru kožu. Lezalhke se svuda naplacuju i to oko 15 evra bez pica. 3. Na Sivotu zaboravite ako ne rezervisete renta car koji je ovde 1 dan 80 evra ili canac ista cena. Cuveni vizic o kome pricate svi ( ugasen) a taxi preskup. Ako ne ponesete par hiljada evra , odmor je jednolican i bicete zatocenik gradake plaze koja zasluzuje ocenu 2, a steta je. Njihova ciljna grupa nismo mi vwc Italijani i veoma dobro platezno sposobni ljudi. To se moze uociti i po brojnim jahtama usidrenim u ovo mesto. Dakle, 2022. godina Sivota dere kožu
4705 Vladan Pavlovic   18/08/2022
Iskreno o Sivoti. Osim Lepog vremena i ne tako jakih cena u restoranima sve ostalo je krš. Plaže su užasne. Veštački stvorene nabacivanjem gradjevinskog šljunka. Bol u stopalima je svakodnevnica. Alternativa su izleti na Paxos i Antipaxos ali su fake zato sto vas brodovi voze neatraktivnom stranom bez plaza za 50 e po osobi po nekim glupim pecinama. Kupanja nema,samo slikanje. Dakle svim ljudima koji idu na more zbog lepih plaza ( pristojnog ulaska u more i zabave u vodi) iskreno preporucujem da zaobidju ne samo ovo glupo mesto nego i pargu i ceo jonski klaster. Ovde samo moze da se ždere i pije. Sve ostalo je užas u radiusu od 300 km. Tražeći alternative preko Lefkade koja je blizu pa do Kefalonije ,čak i Albanije zbog očaja došli smo do tog zaključka. Svi ljudi koje srecemo ovde imaju slične utiske. Žali bože vreme i novac. Ljudi idite na Sitoniju ili Tasos. Do pre 3 godine nije bilo guzve ali ove 2022 smo zbog iste odlucili da promenimo malo i tako završismo na ovo jebeno mesto. Sitonija, Tasos autom obavezno od 25 avgusta topla preporuka. Fini pesak,mnogo sunca,toplo more,sportski sadrzaj,opremljene plaze karibskih boja i jos mnogo toga sto nam ovde nedostaje...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu