Utisci sa letovanja: šestica na lotou i pravac Skopelos
04/04/2017 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 1

Pre deset godina, osvojila sam šesticu na Lotou. Moj uslov, postavljen suprugu, bio je da taj novac potrošimo na letovanje u Grčkoj. Izabrali smo ostrvo na koje do tada nismo bili, Skopelos.

Preko interneta smo pronašli smeštaj blizu glavnog grada Skopelosa. Kompleks apartmana se zvao Betsanis. Apartman površine 40 kvm je imao dve spavaće sobe, dnevni boravak sa kuhinjom, kupatilo i prelepu terasu. Imajući u vidu da smo četvoročlana porodica, apartman je bio kao izmišljen za nas. Kompleks se nalazi na 4 km od glavnog grada Skopelosa u mestu Stafilos, na brdašcetu odakle se pružao predivan pogled na more i čuvene plaže Stafilos i Velanio. Čine ga sedam apartmana koji se nadovezuju jedan na drugi. 

Odlučili smo da putujemo autom. Do Volosa smo putovali noću i prvim trajektom, u ranim jutarnjim satima, uputili smo se ka Skopelosu. Putovanje do mesta Glosa na severnom delu ostrva traje 3 sata i 40 minuta. Trajekt je jako luksuzno opremljen što nam je omogućilo da se odmorimo i uživamo u pogledu. Usputna luka gde smo stali je Skijatos na istoimenom ostrvu gde se ujedno nalazi i aerodrom za turiste koji preferiraju putovanje avionom. 

Na kraju našeg putovanja došli smo u Glosu koja je vrlo malo mesto i ne previše interesantna. Nastavili smo naš put ka južnom delu ostrva gde se nalazi Stafilos, naše krajnje odredište. Prvi utisci su bili očaravajući. Put je bio okružen ogromnim borovima i čempresima. Osećao se opojan miris četinara. Mestimično se put spuštao i do mora prelepe tirkizno plave boje. 

Prepuni utisaka stigli smo do našeg smeštaja. Na uzvišenju, iznad puta, nazirao se kompleks Betsanis. Na ulazu u privatno dvorište sa parkingom, raskošno je cvetala bogunvila. Bašta u kaskadama, prepuna cveća i citrusa, ulepšavala je dvorište. U dnu dvorišta nalazila se niska kućica u kojoj su živeli vlasnici. G-đa Aleksandra je profesorka engleskog u penziji pa smo se sa njom vrlo lako sporazumeli dok je njen suprug ćutljiv a po zanimanju bivši pomorac.

Plaže Skopelosa su predivne, uglavnom šljunkovite. Dopalo nam se to što nije bilo gužve. Stafilos i Velanio su bile nama najbliže plaže. One su odvojene međusobno malim poluostrvom. Na plaži Stafilos u jednom delu se nalaze postavljeni suncobrani i ležaljke i tu je i Beach bar. Velanio plaža je divlja plaža sa razbacanim gromadama vulkanskih stena i uglavnom je šljunkovita a važi za nudističku plažu. Interesantno za ove plaže je povremeno pojavljivanje delfina i njihova igra u daljini mora. 

Nama bliža plaža je i Agnondas na koju smo vrlo često odlazili. Šljunkovita je a na samoj plaži ima dosta prirodnog hlada. Tu je i nekoliko taverni gde se služi najbolja riba na čitavom ostrvu. U tom zalivu se nalazi i marina u koju, za vreme nepogoda, utočište nalaze jedrenjaci. Jedina mana ove plaže je što se nalazi odmah ispod puta. 

Ostale plaže na ostrvu, na kojima smo bili su: Panormas, Milia, Hovolo i Kastani gde je snimljen deo čuvenog filma Mama Mia. Najviše smo uživali na jednoj maloj plaži Andrines. Šljunkovita sa puno hlada od gustih borova, Andrines je bila naš izbor.

Snabdevali smo se potrepštinama u megamarketu na putu ka Skopelosu. Izbor je bio odličan a i cene su bile povoljnije nego u manjim marketima. 

Sam grad Skopelos kao glavni i najveci grad na ostrvu je prelep. Smešten je na brdašcima iznad luke, a belina kuća sa crvenim krovovima izgleda nestvarno i čest je motiv razglednica. Između kuća se nalaze male ulice popločane kamenom a u prizemlju kuća su različiti živopisni lokali i prodavnice. Duž cele obale su načičkani restorani, taverne, poslastičare, barovi itd. Za celo mesto je karakterističan miris jasmina. 

Iznad luke se nalazi tvrđava na čijem vrhu se nalaze kafići sa terasama i prelepim pogledom. Na samom kraju luke se nalazi dok odakle počinju stepenice ka prepoznatljivoj beloj crkvici Skopelosa. Fascinatan je i mali trg sa ogromnim platanom u sredini koji je okružen nizom taverni. 

Na ostrvu je veliki broj manastira od koji smo posetili par njih a nama najlepši je bio manastir Sveti Ilion, smešten visoko u brdima odakle se pružao pogled na čitav zaliv oko glavnog grada. 

Još mnogo toga bih mogla da vam pišem o utiscima sa Skopelosa. Svakom preporučujem ovo ostrvo jer je mirno, bez previše ljudi i buke. 


Vesna Pešić, Niš

Napiši komentar
4712 Jasmina K   20/08/2022
Nedirnuto ostrvo. Borova suma svuda. Najbolje plaze Milia, Kastani i Limnonari. Obavezno avionom do Skijatosa, pa na brod. Posetite Alonisos, kod nas nepoznato ostrvo, narocito Staro selo, oko 4km od glavnog grada, prelepo u brdu, pretvoreno tako reci u veliku izlozbu i prodaju umetnickog nakita i divnih taverni sa fantasticnim pogledima.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu