Vodič za Kipar: Najbolje plaže u Larnaki
01/12/2020 Tekst ažuriran 12/04/2021 Iskustva 0

Pogledajte koje su to plaže koje možete obići ako letujete u Larnaki.

Plaža Mekenzie (Mackenzie Beach)

Plaža Mekenzie (Makenzi) se nalazi pored Međunarodnog aerodroma Larnaka nagrađena je Plavom Zastavicom. Na njoj se možete opružiti na pesku ili ležaljkama ili iz blizine posmatrati avione koji sleću dok se kupate. More je mirno, a plaža je odlično opremljena, između ostalog i kabinama i toaletima. Tokom letnjih meseci spasioci stalno dežuraju. 

U ponudi su raznovrsni vodeni sportovi, uključujući surfovanje na vetru. Plaža Mekenzie je prigodno mesto i za elegantnu večeru uz brojne restorane u okolini iz kojih se pruža očaravajući pogled na Mediteran. Do plaže je vrlo lako doći i ima mnogo prostora za parking iza restorana.

Plaža Finikoudes

Ograđena visokim, starim palmama plaža Finikoudes jedna je od najboljih na kojoj možete provesti svoj letnji odmor. Uz tropsko okruženje i veliki izbor aktivnosti i zabave, dani će prosto proleteti. Možete iznajmiti ležaljke, a uz plažu se prostiru i mnogi restorani, kafići, prodavnice i dobro poznati lanci brze hrane. Na samom ulasku u promenadu nalazi se luka iz koje se možete uputiti na nezaboravne izlete i vožnje čamcem.

Plaža Kastela

Kao još jedna ponosna vlasnica Plave Zastavice, plaža Kastela je veoma mala, sa mirnim morem i finim peskom. Udaljena je samo 15 minuta šetnje od centra grada i nalazi se u blizini pecališta Psarolimano. 

Plaža Dekelia

Dekelia je najduža plaža u Larnaki, čini se beskrajna. Tu je najveća koncentracija hotela u gradu i svi oni gledaju ka plaži. Plaža je odlično uređena i opremljena svim sadržajima koji bi vam mogli zatrebati da upotpunite svoj boravak u Larnaci. Hoteli često nude pristup svojim sadržajima po pristupačnim cenama. Put za plažu Dekalia se pruža paralelno uz plažu i taj potez je prepun kiparskih taverni, kao i restorana gde možete isprobati specijalitete domaće i internacionalne kuhinje.

Plaža Alaminos

Ova plaža leži duž dela obale koji se nalazi između Larnake i Kitija. Praktično je sakrivena od pogleda pa predstavlja pravi "Tajni raj’", što je zapravo i njen zvanični naziv. Kako biste stigli do nje, morate skrenuti sa puta i krenuti stazom.

Plaža Faros (Pervolia)

Faros je mala peščana plaža koja se nalazi u blizini sela Pervolia. Nagrađena je Plavom Zastavicom, a ime je dobila po svetioniku koji se tu nalazi. Pogodna je za decu, a uz plažni bar i primamljivu ponudu vodenih sportova, savršeno je mesto za porodice i beg od drugih bučnih plaža. Poznatno je odredište za sve ljubitelje sporta, pa se tokom vikenda uglavnom stvara veća gužva. 

Plaža Pervolia se nalazi veoma blizu Larnake, a naročito je omiljena među obožavaocima kajtinga. Iako nije posebno peskovita, dugačka je 10 kilometara. Voda je plitka, uglavnom ima veoma malo plivača, a vetar neprestano duva od zore do sumraka. Snažni vetrovi dolaze sa juga i jugozapada, što stvara savršene uslove za razne vrste kajtinga. 

Plaža Mazotos

Mazotos je mirna plaža koja se nalazi u okrugu Larnaka. Prekrivena je tamnijim peskom i ponekim kamenčićem. Pesak polako zadire u more, pa možete duboko ušetati u vodu, a da vam ona ne pređe iznad kolena. More je prelepo i toplo, savršeno mesto za predah i osveženje od vrelog kiparskog sunca. Mazotos plaža se smatra i jednom od najčistijih plaža na celom Kipru.

Plaža Galu

Smeštena pored puta koji vodi za plažu Dekalia, Galu je neobična plaža okružena drvećem. Nalazi se u blizini grada i svakako je mesto vredno posete.

Plaža Lenios

Na plaži Lenios nalazi se poznati istoimeni hotel. Plaža je lepa i peskovita, sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje, a do nje se lako može doći putem.

Plaža Parasolia Kiti

Ova peščana plaža se nalazi u Kitiju i poznata je po tome što Kareta Kareta kornjače na njoj polažu svoja jaja.

Plaža CTO

Poznata i kao Pyla, plaža CTO se nalazi u blizini centra Larnake i omiljeno je mesto za porodice. U okolini ima mnoštvo restorana u kojima možete isprobati specijalitete kiparske kuhinje. Plaža je poznata po tome što nudi veliki izbor aktivnosti, uključujući i igralište za decu, odbojku, rukomet, razne sportove na vodi i brojne druge vrste zabave.

Plaža Meneou

Plaža Meneou se nalazi u istoimenom selu. To je mala i tiha plaža, mirnog mora i plitke vode, idealna za porodice sa decom. Na njoj se nalazi i bar u kome se možete osvežiti. Lako je dostupna i blizu je Međunarodnog aerodroma Larnaka.

Plaža Yannathes

Ova plaža je poznata po lepom pesku i još lepšem krajoliku. Idealna je za ronjenje i vrlo primamljivo mesto za istraživanje. Može se pohvaliti i centrom za vodene sportove, pa će na njoj posebno uživati ljubitelji džet-skija, paraglajdinga i jedrenja na dasci. Spasioci su prisutni tokom cele sezone, a dodatna pogodnost je što se plaža nalazi veoma blizu centra Larnake.

Plaža Dasoudi

Dasoudi je još jedna plaža koja se pruža uz put koji vodi za plažu Dekalia. Dugačka je, prekrivena finim peskom i okružena zelenilom. Voda je mirna, plitka i čista, a obala idealna za duge šetnje i igranje.

Plaža Cessac

Plaža Cessac se nalazi pored Britanske baze Dekalia, na mestu gde se završava obalski put. To je uska javna plaža sa tamnim peskom. U maloj zalivskoj oblasti nalazi se nekoliko restorana i snek barova. 

Plaža Agios Theodoros

Ovo je mali i miran zaliv sa finim, zlatastim peskom i do njega se vrlo lako dolazi. Plažni restoran ima bogatu ponudu sveže ribe koju donose lokalni ribari.


U ponudi možete pogledati našu preporuku za smeštaj na Kipru.


Foto: Flickr

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu