Zašto su hoteli u Turskoj jeftiniji od hotela u Grčkoj?
27/09/2017 Tekst ažuriran 04/05/2018 Iskustva 6

Ako želimo da budemo potpuno objektivni moramo da priznamo da je Grčka, kada su u pitanju hoteli i hotelska usluga, još uvek daleko od onoga što Turska nudi. A Turska nudi: obilnu All inclusive uslugu, veoma luksuzne hotele sa velikim brojem sadržaja za goste, tobogane, mini luna parkove, restorane različitih kuhinja za svačiji izbor, animaciju za mlađu decu, animaciju za tinejdžere, animaciju za odrasle, saune, hamame, zatvorene bazene. Mnogo toga, i što je najvažnije sve to po pristupačnijim cenama nego u Grčkoj.


Zašto je to tako?

U Turskoj porez u turizmu iznosi 8%, u Grčkoj 24%. Država Turska subvencioniše čarter letove. Turoperatori subvencionišu turske hotelijere.

U Grčkoj sezona traje 3-5 meseci, u Turskoj cele godine. Veliki broj hotela u Turskoj je otvoren svih 12 meseci u godini zato što tokom zime turska država plaća radnicima u turizmu poreze i doprinose, a hoteli plaćaju gorivo, struju i vodu po povlašćenoj ceni.

Novoizgrađeni hoteli u Turskoj su oslobođeni mnogih lokalnih poreza u prvim godinama rada. Povrat investicije u Turskoj je 5 godina, u zemljama Evrope 15 godina, a u Grčkoj čak 20 godina pa i više.

Dok se sezona u Grčkoj u septembru polako približava kraju, Turci i dalje skupljaju novac od turista. :)


Šta su prednosti Grčke u ovom slučaju?

Koliko god prednjačili u hotelskim sadržajima, turska obala nije ni blizu grčkoj: razuđenost, uvale, zelenilo, predivna ostrva, more, plaže... sve ovo Turska na žalost nema. Turska, kada je turizam u pitanju, svakako pravi odlične poteze i vrlo je otvorena za strane investitore za razliku od Grčke.

Ipak, Grčka je ta koja ima ono nešto što Turska po mišljenju naših turista nikada neće imati - "ima dušu". U Grčku se dolazi kao kod starog prijatelja koji će vas uvek dočekati raširenih ruku, u Grčkoj u lokalnoj prodavnici znaju vaše ime, u Grčkoj će vas vlasnik smeštaja zagrliti i počastiti Ouzom... U Grčkoj postoji ta neka bliskost koja nas veže. 

U Turskoj će vas zaboraviti i nikad vas se više neće setiti čim izađete iz hotela.

Napiši komentar
1588 Nancy   04/05/2018
Glupost... Da ,evo mene svaki dan zovu Grci gde sam odsedala da me pitaju za zdravlje hahaha
1967 Milos   26/08/2018
Wow. Toliko nepravedno pisete o Turskoj da je to stvarno tragi-komicno. Veoma jeftino dajete komentare za Tursku i turski turizam. Turska mnogo vise nudi od tobogana i klovnova za decu u luksuznim hotelima. O tome necu pisati, procitajte, istrazujte sami. Pricamo u ljubaznosti? Ocigledno niste ni nos provirili u Tursku cim tako nesto pisete o njima. Stalno idem za Tursku, sto na more sto na setnju. Nikad ali nikad nisam imao neprijatne situacije. Uvek izlaze u susret sta god da treba! Grci mogu vodu da nose turcima sto se tice ljubaznosti, profesionalnosti. Iskreno, briga me sto nece zapamtiti moje ime tamo neki grkos jer znam da ce mi naplatiti 600 evra apartman za dvoje za 7 dana i to gole zidove i udaljen od plaze kilometar i vise. Dok u Turskoj za te pare dobijam hotelski smestaj na plazi, polupansion i 11 dana. I da se razumemo, voda i plaze u Grckoj su jedino fantasticne po ostrvima. Kopnene plaze su prljave, mutne ni priblizno tako ciste i kristalno bistre kao u Turskoj!
1968 Denis   26/08/2018
Naivni ste, Grci imaju još mnogo da rade na svom ponašanju i svojoj turističkoj ponudi.
1970 branko   26/08/2018
Grcka obala jedino vredi na jonskom moru ostalo je potpuno ista kao i turska, a Turci nude toliko da grci nemogu vodu da im nose.... E sto se tice grcke ljubaznosti tu ste ga posebno preterali vole vas dok znaju da imate evro koji mogu da vam izvuku iz dzepa.... Tako da ne pricajte bez osnova lose o turskoj...
3348 ljubica   27/08/2020
Grcka ima obalu fantasticnu i ne ulazu mnogo u smestaj a Turska ima dobre hotele da ublaze slabiju obalu. Ja biram obalu
3435 Dragan Kocic   19/03/2021
ala ste debelo omasili po pitanju sigurnosti, pa mnogo prijatelja znam koji su u Grckoj opljackani na plazi i da im je auto obijen preko noci, e u Turskoj toga nema, dzeparenje su turci iskorenili i obijanje auta, mogu da zamislik kako ali je to verovatno jedini nacin.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu