Halkidiki - Atos
15/03/2016 Tekst ažuriran 15/02/2018 Iskustva 2

Atos je treći i najistočniji od tri “prsta” Halkidikija. Najdalji od aerodroma u Solunu, najmanje razvijen za turizam, iako ga mnogi smatraju najatraktivnijim.



Najveći deo Atosa ne može se posetiti bez specijalne dozvole. To je Agion Oros ili Sveta Gora koja se vodi kao manastirski posed već više od 1.000 godina i kojom dominira veličanstveni vrh od 2.000m nadmorske visine planine Atos.

Glavna turistička mesta su smeštena oko Uranopolisa i na ostrvu Amouliani. Oni koji ostaju duže mogu da istražuju pejzaže koji su poznati po svojoj izvanrednoj lepoti. Verska pravila su strogo primenjena na Svetoj gori i ženama je zabranjeno da kroče na Svetu Goru. Velika većina turista je ograničena na vožnje brodom oko poluostrva i razgledanje manastira putem kamera i dvogleda. 

Jedino mesto gde se može prespavati na Svetoj Gori su manastiri, koji nude spartanski smeštaj spavanja. Većina, ali ne svi, zahtevaju rezervacije unapred. Ne očekuje se plaćanje za boravke u manastiru na jednu noć, ali se obično prihvataju donacije, naročito ukoliko ostajete duže.


Severni Atos

Turizam na istočnom delu poluostrva Halkidiki - Atosu je ograničen na sever. Južna oblast je samoupravno manastirsko imanje koje dozvoljava samo malom broju muškaraca godišnje da poseti i boravi u raznim manastirima. 

Delimično, ali ne u potpunosti, Atos je relativno divlji, planinski sa oblastima izvanrednih prirodnih lepota naročito na jugu, ali takođe i na severu. 


Ostrvo Amouliani

Postoji mnogo ostrvaca uz obalu Halkidikija, ali samo jedno je trajno naseljeno. Amouliani leži oko 2km od obale Atosa, ispod luke Tripiti i nasuprot glavnom delu Uranopolisa. Oko 600 stanovnika je stalno naseljeno na Amouliani ostrvu koje je veliko samo oko 4.5 km2. Hiljade posetioca dolaze svake godine da uživaju u pejzažima ovog prelepog ostrva i opuste se na peskovitim zalivima koji su karakteristika Amoulianija (ime se prevodi kao „fini pesak“), gde su glavna zanimanja turizam i pecanje. 

Trajekti polaze na svakih pola sata iz Tripitija do glavne luke u Amulianiju, a put traje oko 15 minuta. Na ostrvu postoji nekoliko taverni i ribljih restorana, dovoljno smeštaja uključujući nekoliko mesta za kampovanje i uobičajenih barova, mini-marketa i radnji.

Izolovani zalivi su idealni za one koji traže mir i odmor, iako ćete ih teško naći prazne u jeku sezone. Glavne plaže su Alikes, Agios Georgios, Megali Ammos i Karagatsia. Većina je vrlo peskovita sa po nekim kamenom, a ima i mnogo drugih manjih zaliva, do kojih je lako doći putevima i stazama kroz plantaže maslina i šipražje.


Uranopolis

Uranopolis (Ouranoupolis) je glavno letovalište na Atosu, smešteno je na ulazu u Svetu Goru (Agios Oros) i oko 130km od Soluna. Ime se prevodi kao „Nebeski grad“ i mnogi i smatraju da je nebeski. Ouranoupolis je zaista veoma atraktivno mesto, relativno izolovano do skoro, s obzirom da nije pogođeno masovnim turizmom. Bio je deo planine Atos do 1922. godine, kada se 50 porodica grčkih izbeglica naselilo u njemu. Nije bilo čak ni puta do sela sve do 1947. kada je lokalno stanovništvo izgradilo jedan put.

Najznamenitija zgrada je vizantijski toranj Prosforio, koji se nalazi pored luke. Toranj je najveći i najbolje očuvan na celom Halkidikiju. Sagradio ga je manastir Vatopediou u 14.-om veku. To je visoka kamena struktura sa uskim prozorskim prorezima, a na gornjim spratovima su drveni balkoni. Toranj je restuiran i sada radi kao muzej hrišćanskih antikviteta.

Postoji nekoliko dobrih plaža u Uranopolisu. Glavna gradska plaža je fin dug potez peska koji se pruža od luke. Iza je mali nasip, a iza kamenja je još jedan mali, ali peskovit zaliv i bistro more. Šetalište na zapadnoj strani mesta, pored luke, ima niz restorana i kafića. Luka služi kao polazna tačka monaha i hodočasnika ka planini Atos kao i luka za ribare i, naravno, dnevna stanica za izletnike brodom.

Mesto Uranopolis je prilično veliko, ima banke i svakodnevne autobuske polaske ka Solunu, kao i za Sitoniju i Kasandru. U mestu takođe postoje apoteke i turističke radnje, kafići i taverne, kao i uobičajeni minimarketi i pekare.
Postoje dnevne ture brodićima oko Atosa kao i izleti do Drenia ostrvaca. Najveće je poznato kao „Magareće ostrvo“ i tu ima dobrih peskovitih plaža i letnja taverna.


Nea Roda

Nea Roda je najuža tačka poluostrva Atos na severnoistočnoj obali oko 125 km istočno od Soluna i 87 km od Poligirosa. Živopisno selo je popločano uskim uličicama i tradicionalnim kamenim kućama sa dvorištima punim cveća, iako je izgrađeno dosta novih zgrada poslednjih godina. Moderno selo Nea Roda su sagradile izbeglice 1922. iz turskog grada Roda pored mesta Marmaras. Centrom sela dominira crkva Presvete Bogorodice.

Duga prava peščana i kamenita plaža krivuda na istočnom kraju do male i veoma zaklonjene luke koja je sagrađena na rtu. U mestu postoje taverne sa morskim plodovima, barovi i kafići duž obale. Zaklonjeni zaliv je takođe popularan kod surfera i vozača glisera. Ka unutrašnjosti postoje svi objekti koje biste očekivali od malog grada na moru, uključujući i bioskop na otvorenom. Postoji i nekoliko hotela i apartmani za iznajmljivanje, kao i mesta za kampovanje u blizini. Dnevna krstarenja polaze ka poluostrvu Atos.


Jerisos

Ierissos (Jerisos) je veliko letovalište pored mora, severoistočno od poluostrva Atos, oko 118km od Soluna i 80km od Poligirosa. To je jedan od većih gradova u regionu sa preko 3.000 ljudi koji tu žive, od kojih se mnogi bave ribarstvom, pošto je ovo glavna oblast ribolova.

Velika turistička atrakcija je duga čista plaža zlatnog peska sa Plavom Zastavom koja se nežno spušta u more. Postoje kafići i taverne iza plaže, šetalište i travnate oblasti sa klupama i hladom. Nekoliko barova na plaži prate liniju obale, a tu je i drveće da pruži prirodni hlad. Uobičajeni sportovi na vodi su takođe u ponudi. Plaža je toliko duga da po njoj možete šetati nekoliko kilometara pre nego što ne nestane peska.
U manje popularnim delovima plaže ima trošnih kuća, oronulih pristaništa i čudnih napuštenih brodova. 

U Jerisosu postoji dosta kulturnih aktivnosti koje biste očekivali od grada ove veličine. Tokom leta kulturna zajednica nazvana „Kligenis“ organizuje mnoge događaje. Glavni festivali se održavaju u Crkvi Proroka Ilije 20. juna i Svetog Pavla, 29. juna. Oblast je poznata po negovanju tradicionalnih grčkih pesama i muzika igra veliku ulogu u lokalnoj sceni.
U luci je prilična gužva od ribarskih brodića, ali tu su i dnevne ture krstarenja oko Svete Gore kao i do drugih plaža duž obale.


Stratoni

Obalsko mesto Stratoni leži u zalivu, oko 102km od Soluna, i datira iz sredine 19.-og veka iako je 1932. jako oštećeno zemljotresom i veći deo sela je u potpunosti ponovo izgrađen. Stratoni, koji broji oko 1.000 kuća, ima dugu tradiciju rudarstva koja seže do perioda klasične Grčke. Smatra se da je Aleksandar Veliki koristio zlato i srebro iz lokalnih rudnika da finansira svoje pohode.
Rudnici se nalaze oko 4km zapadno od luke i još uvek rade, a sadrže značajne količine olova, cinka i srebra.

U Stratoniju postoji duga peskovita i kamenita plaža koja gleda na jugoistok i strmo se spušta u more, iza koje je šipražje i drveće. Krivuda ka južnom kraju do male luke.
Nekoliko manjih plaža leži iza luke, ali imaju malo hlada i na njima nema sadržaja. Severni kraj plaže se gubi u automobilskom parku i nekoliko prilično ružnih fabrika. Selo je smešteno iza plaže i ima nekoliko taverni i kafića, ali ništa dodatno što bi privuklo posetioca. Oblast je poznata po arheološkim nalazištima koja obuhvataju neke rimske ruševine. Najznačajniji je nadgrobni spomenik iz prvog veka p.n.e. sa dve statue koje se čuvaju u muzeju u Poligirosu.


Olimpijada

Mesto Olimpijada (Olympiada) se nalazi u zalivu Strimonikos, na severoistočnoj strani Halkidikija, 95km od Soluna, i okruženo je planinama i šumama borova i bukve. Olimpijada je mesto od velikog istorijskog značaja, nazvana po majci Aleksandra Velikog, kao rodno mesto grčkog filozofa Aristotela i zbog svoje blizine značajnom drevnom gradu Stigira. Iskopavanja u Stigiri su započela 1990. i mnogi predmeti su otkriveni i izloženi su u muzeju u Olimpijadi. To je veoma lepa okolina i sada je zaštićena kao oblast izuzetne prirodne lepote na obalskoj ravnici sa planinama koje se uzdižu iza nje.

Novi grad Olimpijada datira iz 1924. i ima dugu srpastu plažu dobrog peska koji se nežno spušta u more. Na južni kraj gleda kapela, a u sredini plaže su taverne i ležaljke. Na severnom kraju je dugi nasip i još taverni uz plažu.


Južni Atos – Sveta Gora

Južni krak poluostrva Atos je sigurno jedan od najviše divljih i prirodnih pejzaža u Grčkoj. Neukroćena lepota 350 km2 poluostrva je izvanredna. Planina Atos koja dominira celim regionom sa 2.000m nadmorske visine vidljiva je gotovo sa svih mesta. Njen vrh je često pod snegom i obmotan oblacima,  dok su njegovi nagibi u potpunosti prekriveni drevnim zimzelenim rastinjem.

Postoji dosta mesta koja se mogu posetiti na Atosu, ne samo manastiri na jugu, ali su raspoređeni prilično razuđeno i potreban Vam je automobil ili motor da ih obiđete pošto autobuske linije nisu sjajne.

Napiši komentar
952 Jasmina   28/04/2017
Molim vas iskustva sa letovanja u Uranopolisu
953 GrckaInfo   28/04/2017
Jasmina, pogledajte ovde https://www.grckainfo.com/blog/Uranopolis-iskustvo


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu