Hanioti - iskustva turista, prednosti i mane, izleti, plaže
27/09/2022 Tekst ažuriran 09/01/2024 Iskustva 1

Hanioti je odavno jedan od favorita naših turista i svakog leta se nalazi među najtraženijim grčkim destinacijama. Ukoliko se nalazi i na Vašoj listi želja, prenosimo vam najsvežije utiske naših turista koji su svoje letovanje proveli baš u ovom gradiću.


Letovanje u Haniotiju

Hanioti se čvrsto pozicionirao kao idealno odredište za porodično letovanje. Dok se mladima željnim zabave i provoda radije preporučuje susedni Pefkohori ili obližnja Kalitea, a Polihrono onima koji preferiraju sasvim miran odmor, Hanioti predstavlja zlatnu sredinu koja je najviše podređena potrebama roditelja sa decom.


Velika prednost Haniotija jeste njegova snabdevenost, ali i dostunost raznovrsnih sadržaja, tako da već u samom mestu imate sve što bi Vam moglo biti potrebno za komforan boravak. Tu su ambulanta i apoteka, veliki super market Masutis sa ponudom kuvanih jela, mesara, veliki park sa klupama i hladovinom, dečija igraonica na otvorenom, kao i najraznovrsniji ugostiteljski objekti.


Korisna može biti i usluga dostave u Haniotiju koju nudi više restorana, a našim turistima su se posebno dopali taverna Faros i restoran Stork u kome se obrok koji se sastoji od supe i glavnog jela može dobiti za 7 EUR. 


Kada je reč o voljenom girosu, cene se kreću od 2.5 do skoro 4 EUR. Članovi iz naše grupe Grčka Info predlažu da se isproba u ,,Kostasu’’ gde je najpovoljniji, i ,,kod Garija’’, kako od milošte tepaju restoranu Garrys, za koji su mnogi saglasni da služi najukusniji giros u Haniotiju.


Kako ovde tradicionalno letuju većinom srpski turisti, snalaženje je prilično jednostavno, a često ćete naići na informacije i menije na našem jeziku. Cene u radnjama su slične domaćim, a ono što je primetno skuplje jesu pekarski proizvodi.


U Haniotiju nema klasične promenade uz more, ali ipak ima sasvim dovoljno prostora za večernje šetnje. Glavno mesto okupljanja jeste fontana i trg u centru, a oni koji više vole da izbegnu buku i vrevu koja je tu uvek prisutna, uživali su u šetnjama plažom do susednih mesta Polihrono i Pefkohori. Uz obalu se može naći i mnogo taverni i barova koje rade uglavnom do ponoći.


Hanioti plaže

Prethodno leto ostaće upamćeno kao jedna od najuspešnijih turističkih sezona u Grčkoj. U takvim okolnostima, posebno je došlo do izražaja ono što većina turista smatra najvećom manom Haniotija, a to je izuzetno uska centralna plaža.


Gusto zbijene ležaljke, nedovoljno prostora za postavljanje sopstvene opreme i neminovna velika gužva, mnogima su pokvarili opuštanje na plaži. Kako bi se zauzelo mesto, kažu da je bilo potrebno doći već oko 8 časova ujutru, a nekima je zasmetala i praksa ostavljanja peškira na plaži preko noći.

 



Ipak, turisti prenose da je uz malo volje za šetnjom moguće skloniti se od gužve i pronaći manje prometne plaže, recimo Lounge by the sea. Ova plaža je odlično opremljena tuševima, toaletima i svlačionicama, a ležaljka se dobije uz poručeno piće, čije se cene kreću od 5 EUR pa naviše. 


Okolina White Beach bara preporučuje se kao mesto sa najmanje gužve i sa mnogo slobodnog prostora za sopstvene peškire. Takođe, deo ispod hotela Sousuras je dobro rešenje za one koji tragaju sa nešto širom i prostranijom plažom. 


Posetioci su takođe istakli i pohvalili prelepu boju mora koje je mirno i sa plićakom, bez talasa i meduza, ali i upozorili na prisutnost morskih ježeva. Nedostatak gradske plaže jeste i postojanje samo jednog tuša, kao i to što su najbliži toaleti u parku.


Plaža u Haniotiju je inače prekrivena mešavinom peska i sitnijeg ili krupnijeg šljunka, pa se ljubiteljima peščanih plaža preporučuje da posete Golden Beach iza Pefkohorija ili čuvenu Xenia plažu, do koje se može doći prevozom za 1,80 EUR po jednom pravcu. Ipak, treba napomenuti da je ove godine bilo turista koji su se sa Xenia plaže vratili razočarani nedovoljnom čistoćom i preskupom uslugom. 


Turisti predlažu i posetu peskovitoj Carpet blue plaži, atraktivnom kompleksu koji se nalazi na izlazu prema Pefkohoriju i funkcioniše po principu vaučera. Po ceni od 50 EUR dobija se set ležaljki, pristup bazenu, kao i hrani i osveženju u tom iznosu.


Među ostalim preporukama za plaže ističu se Glavokaros i posebno Faros, čiji su posetioci bili oduševljeni celokupnim ambijentom, vrhunskom uslugom i pristupačnim cenama, čistim morem i vodenim parkom.


Cene ležaljki u Haniotiju

Jedna od najaktuelnijih tema među turistima u poslednje vreme svakako su cene ležaljki. Sudeći prema iskustvima, one u Haniotiju izuzetno variraju - od 8 pa do 30 EUR za set sa suncobranom, a česta pojava su i obavezne konzumacije u iznosu od 20 do 60 EUR. 


Na centralnoj plaži ispod parka, set ležaljki tokom jula koštao je 12 EUR, dok se ta cifra u avgustu umela popeti i na 10 EUR po ležaljci. Uz ležaljke se dobija i pristup internetu, ali je on uglavnom vrlo slab, te se ne treba oslanjati na njega.


Raznolikost u cenama se ne odnosi samo na ležaljke. Članovi naše grupe navode da osveženje u vidu ledene kafe može koštati od 1.4 do 6 EUR, u zavisnosti od bara. Stoga je svakako dobra ideja prvo se dobro informisati i obići sve što se nudi, pa tek onda odabrati deo plaže za sebe.


Izleti iz Haniotija

Iako Kasandra nije baš čuvena kao Meka za ljubitelje aktivnog odmora, mnogi su pohvalili poziciju Haniotija i istakli ga kao dobru bazu za obilaženje drugih zanimljivih mesta. Među preporukama su neizostavni poseta Solunu, krstarenje oko Svete Gore, kao i poseta Sitoniji, do koje svakodnevno idu brodići na 2 različite ture. Cena izleta do Sitonije je 25 EUR za odrasle i 15 EUR za malu decu.


Oni koje ne drži mesto svoju avanturu mogu upotpuniti romantičnom šetnjom kroz Afitos, nezaboravnim noćnim provodom u Kalitei, degustiranjem vrhunske jagnjetine u tavernama malenog Nea Skionija, posmatranjem zalaska sunca u Posidiju, obilaskom plaža u Skala Furki i Siviriju, a mnogi kažu i da, kada padne veče, Pefkohoriju nema ravnog.


Posebna prednost je što do svih ovih mesta treba najviše pola sata vožnje! Međutim, čak i ako niste u mogućnosti da dolazite sopstvenim vozilom ili da ga iznajmite, to ovde ne predstavlja veliki problem - posetioci su pohvalili funkcionisanje javnog prevoza i odličnu povezanost mesta na Kasandri.


Hanioti smeštaj - apartmani i hoteli

Čim se izađe iz kruga centralnog trga sa fontanom, Hanioti je noću sasvim miran i tih. To znači da se lako može pronaći smeštaj koji je blizu glavnih dešavanja, ali ipak nudi mogućnost pravog odmora i spokojnog spavanja, što je uvek velika prednost za porodice sa malom decom, kao i za starije generacije.


Našu preporuku kvalitetnih i povoljnih apartmana i hotela u Haniotiju možete pogledati ovde, a smeštaj na celom poluostrvu Kasandra ovde.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.
 


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
4805 Zorica   09/10/2022
vec sam slala komentar ali evo ponovo sa agencijom Barcino Tours imam najbolja iskustva...prezadovoljna sam... Putujem sopstvenim prevozom...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu