Koliko novca je zaista potrebno porodici sa decom na letovanju u Grčkoj
23/06/2022 Tekst ažuriran 06/11/2023 Iskustva 1

Nedavno se na mnogim portalima i društvenim mrežama pisalo na temu da li se u Grčkoj može potrošiti samo 10 evra dnevno po osobi ukoliko ne koristimo ležaljke i ne jedemo u tavernama. 


Pitanje je zaista bilo izazov za mnoge da pokušaju da nađu način i predloge za ishranu i odlazak na plažu kako se ovaj mali budžet ne bi premašio. Većina turista je rekla da je to moguće, a neki su čak potvrdili da upravo toliko troše svake godine na letovanju.


Nakon ovoga želeli smo da proverimo koliki je realan budžet porodica sa decom koje letuju u Grčkoj i na koliko novca jedna porodica mora da računa da će potrošiti za hranu, izlaske, ležaljke, piće, sladolede i poneki izlet - tokom 10 dana letovanja u Grčkoj ili na dnevnom nivou.


Koliko naši turisti troše na moru u Grčkoj
 

Nevena N. je u našoj grupi postavila konkretno pitanje: koliki je potreban okviran dnevni budžet za letovanje na Halkidikiju porodici sa dva deteta za hranu i ostale potrepštine.


Iako je ovo pitanje uopšteno i odgovori u velikoj meri zavise od više faktora, zahteva i afiniteta svake porodice, izdvajamo vam neke od komentara turista o njihovom ličnom iskustvu.


Marko je napisao: "Smeštaj u Jerisosu u julu, avgustu platimo 530 evra. Nas je petoro i troškovi putarina, goriva, hrane u Lidlu i po neki put u restoranima su nas izašli 800€ za 10 dana."


Oliverinu porodicu dan u Grčkoj na letovanju u proseku košta oko 30-50 evra i njeno mišljenje je da ne mora baš da se troši preko toga.


Tatjanu i supruga koji već godinama letuju u Grčkoj, deset dana uvek košta oko 1.000 do 1.200 evra. U to je uračunat smeštaj, gorivo i jedan obrok dnevno u restoranu, kao i kafa na plaži. Hranu kupuju u Lidlu ili Masutisu.


Anka piše: "Koliko platite apartman toliko se i potroši za 10-ak dana. Npr. 500 evra apartman - 500 evra trošak. Toliki je recimo nama bio budžet i uklopili smo se sa povremenim izlascima, večerom ali smo spremali i kući, pijace su fantastične. Gorivo je plus."


Anđelka je napisala svoje viđenje: "Da li jedete u apartmanu ili sva tri obroka napolju - od toga dosta zavisi ali evo otprilike. Sok, sladoledi, kafa 15 eura, ležaljke 10 eura, doručak 15 eura, ručak 50 eura, večera 20 eura. Dakle skromna varijanta 110 eura bez ikakvog bahaćenja. Naravno tu nisam računala benzin, obilaske plaža, pa voće pa razne dečije sitnice koje traže.

U principu dosta zavisi od toga kako koncipirate vaše letovanje. Stvar je u tome što neko ima više a neko manje novca. Tu sve počinje i sve se završava."


Koliko troši Piroćanac u Grčkoj?


Aleksandar se našalio u grupi: "Pozdrav, ja sam iz Pirota. 8 dana, dvoje odraslih i dva deteta. Ponesemo 500 evra, vratimo se kući sa 380 evra."


 


 


Gordana: "Oko 60 eura dnevno za jednu četvoročlanu familiju. Još ako ručaš u taverni i 100 evra ćeš da potrošiš dnevno. 12 godina idemo u Grčku i uvek se svede na 1.000 evra minimum nas četvoro."


Marijana: "Ako su vam deca luda za autićima i luna parkom onda računajte 10-15e najmanje svaki izlaz večernji. To još niko napisao nije. A mi smo na to baš, baš trošili."


Jovanovo mišljenje: "Od vađenja dokumenata, zdravstvenog osiguranja, kupovine raznih krema za sunčanje, goriva, putarine, smeštaja, hrane, oko 3 večere u restoranu barem 4-5 puta giros za ručak na plaži itd, po našem proračunu oko 1.500 evra. Ako hoćete da ležite u ležaljkama kafića, ručate po restoranima svakoga dana, onda još dodate... Nekako, smeštaj je tu najmanji trošak. Gledajte da ne budete mnogo daleko od Lidla, dosta se uštedi."

 

Kupovati deci sladoled i krofne na plaži ili ne?


Nakon što je jedna od komentatorki napisala da se na letovanju ne treba bahatiti i deci kupovati krofne na plaži već ih umesiti u apartmanu, druga je odgovorila: 


"Možemo nekad reći detetu što se tiče neke skupe igračke NE, ali što se tiče hrane nikad u zivotu neću reći detetu NE. I evo reći ću vama: mi trošimo dnevno 300-400€ zajedno sa smeštajem. Zato što i radimo puno i imamo velike plate. Jedemo u restoranima kad smo na odmoru jer Grčka stvarno nije skupa u odnosu na ostale zemlje. To nam je zadovoljstvo. Zašto se odmor zove odmor.


Kada sam bila mala i tražila pomfrit tati da mi kupe odgovor je bio da košta koliko i kilo krompira i da će mama da mi spremi da jedem kući koliko želim. Imam 39 godina i pamtim. A gde je tu dečija sreća? Jel moja majka i na odmoru mora da sprema? Jel je neko pitao želi li?

 

Na odmoru ne postoji kuhinja za mene, cele godine kuvam, ali tih nekoliki dana ne. Ručak u gradu pored plaže, večera ili moj muž sprema roštilj jer to inače voli ili opet restoran. I posle 10-15 dana svi uživali i svako je radio šta je želeo i probao šta je poželeo."



Miloš smatra da sladoled nije luksuz i ne treba da bude luksuz. Kao ni krofna. 

"Sigurno neću decu voditi na kupanje u magarećem mleku ili u onaj restoran na Mikonosu sto su lignje hiljadu eura, ali ako im ovde kupim sladoled ili kokice, ne vidim zašto ne bih i na moru. Ako ne mogu jedan sladoled da im priuštim, neću ni da idem..."


Dragana: "Svaka čast onima koji dnevno uspeju da prođu do 50-60 eura! Nas je troje, sin 12 godina, dok platimo ležaljke, frape 3-4 eura SAMO jedan!!! Ručak pristojan da ne kažem običan nas ne prođe ispod 20-30 eura. U Masutisu ili Lidlu kupujemo sbakodnevno voće nikad ispod 20-30 eura, plus neke grickalice, sladoled koji im košta minimum 3 eura, a napominjem da uzimamo uvek hotel švedski sto doručak- večera! Tako da po meni samo ako se debelo stiskate i nosite sve od kuće možete jeftinije proći."


Dejan ima i svoj troškovnik po danu: "100€ dan za klopu - malo restoran malo pekara i apartmanska kuhinja. 30€ renta auta. 30€ ležaljka, kafe i sokovi. 10€ ako su deca mala za neke drangulije. 15€ žena drangulije. Sve zajedno 185€ / dan.
Imaš i onu drugu varijantu. Izvadiš kutiju keksa Domaćica iz gepeka i kažeš ovo je sve što ima za danas. Grickajte polako."

 

Smeštaj, gorivo i ostali troškovi mnogima budu između 1.000 i 1.500 evra


Saša: "Nas je put, smeštaj, hrana uvek izlazio oko 1.500 evra. Oko 500 smeštaj, put 100-150 evra i ostalo hrana i dnevni troškovi. Dvoje odraslih i dvoje male dece 6 i 8 godina".


Danica: "Mi smo u Pefkohoriju letovali 4 godine sa dvoje dece. Ležaljke nikada nismo plaćali, uvek popiješ ili pojedeš nešto na plaži i onda su besplatne. Kuvala sam samo supu iz kesice a ostalo smo ili kupovali kuvana jela u marketu ili jeli u restoranu. U svakom slučaju ne bi krenuli bez 1.200 do 1.500 eura ne računajući smeštaj jer ako idete kolima nikad ne znate šta može da se desi ili ne daj bože da se neko razboli."



Jelena: "Nama je uvek prosek 50-60 evra dan gde god da smo letovali u Grčkoj. Doručak i večera u apartmanu, nešto po dečijoj želji ponesemo, većinu stvari kupimo. Na ručak uvek idemo negde, nekada je to samo giros ili pizza, nekada bude supica, musaka, roštilj, pasta... jer obilazimo plaže i ne vracamo se u apartman. Ne iznajmljujemo svakoga dana ležaljke i suncobrane, to zavisi od plaže na kojoj se nalazimo. Ne šetamo svako veče jer klinci su mali, umore se nakon celodnevnog boravka na plaži. Ne plaćamo dodatne izlete brodiće i slično, uglavnom sve obilazimo kolima. 


Gorivo od Beograda do Halkidikija i nazad i dok smo tamo je oko 300 e, smeštaj za dve odrasle osobe i dvoje dece izađe oko 500 evra - uvek rezervišemo početkom godine pa je izbor veći. Od kako putujemo sa decom poslednjih 5 godina uvek smo potrošili oko 1.300e -1.400e sve ukupno.


Iskreno nista nam ne zafali i ni u čemu ne preterujemo. Sve zavisi od dana do dana, od plaže do plaže, nekada smo na divljim plažama sa svojom opremom i frižiderčićem, nekada na uređenoj iznajmimo sve, poručimo piće, klopicu, volimo da obilazimo. Ni kada smo kod kuće ne praktikujemo krofne, sladolede i sokove svakog dana tako da ni na odmoru ne kupujemo sve to svakog dana."


Zaključak
 

Iz komentara turista može se videti da su budžeti različiti, ali da se uvek može proći za onoliki budžet koji se unapred odredi. Ako neko ponese 500 evra za trošak sigurno je da neće imati mogućnost da potroši više isto kao kao i onaj koji ponese 700 ili 800 evra.


Grci su uvek govorili da turisti iz Srbije ne troše najviše, ali da uvek potroše sve pare koje ponesu sa sobom.


Ono u čemu se svi slažu je činjenica da Grčka nije skupa zemlja za letovanje i da ukoliko se ne preteruje da se može potrošiti sasvim pristojan iznos novca. 


Smeštaj u Grčkoj za 25 evra dnevno!

 

Ukoliko tražite smeštaj u Grčkoj bez agencije i po zvaničnim cenama vlasnika, pogledajte našu ponudu povoljnih apartmana, studija i hotela na Sitoniji, Kasandri, Atosu, Tasosu, Lefkadi, Solunskoj i Olimpskoj regiji, Kefaloniji, Krfu...


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.

 


Izvor: Facebook grupa Grčka Info
 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
5013 Nebojša Dimitrić   24/04/2023
Možemo nekad reći detetu što se tiče neke skupe igračke NE, ali što se tiče hrane nikad u zivotu neću reći detetu NE. krofne na plaži su testo natopljeno užeglim uljem to nije hrana .


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu