Kompletan vodič za posetu najboljim plažama Sitonije
19/03/2016 Tekst ažuriran 18/02/2024 Iskustva 0

Sitonija, jedan od tri prsta Halkidikija, poznata je po svojim predivnim plažama, i tirkiznom, kristalno čistom moru. Tokom leta, ovo područje postaje raj za ljubitelje sunca, mora i peska, i privlači hiljade turista iz celog sveta.


Sitonija ima sve, od uvala sa skrivenim divljim plažama do peščanih uređenih plaža sa ležaljkama i beach barovima. U ovom vodiču Vam predstavljamo najlepše plaže Sitonije, sa opisima, sadržajima, lokacijama, video snimcima i mnogim drugim korisnim savetima i informacijama.

 

Trani Ammouda (Livrohio) - plaža duga 2km

Lokacija: Severno od mesta Ormos Panagias, a južno od mesta Livrohio. 8 km udaljena od Nikitija, a 11 km od Vurvurua.

Opis: Prelepa, velika peščana plaža, bez prirodnog hlada sa belim sitnim peskom, pristup kolima bez odvojenog parking prostora, parking je besplatan. Preporučuje se porodicama sa decom.

Sadržaji: Hotel Antigoni sa svim sadržajima, restoran, picerija, pool bar, ležaljke, suncobrani, prodavnica, bazen, nekoliko beach barova, vodeni park u moru

More: Tirkizno, kristalno čisto sa peskom na dnu i postupnim prelaskom u dubinu. 

Opšti utisak: Odlična plaža sa direktnim pogledom na Atos, belim peskom koji se nastavlja u dubinu tirkiznog mora, pogodna za celodnevni boravak, u neposrednoj blizini mesta Ormos Panagias. Poseban doživljaj su i nezaboravni izlasci sunca. Za svaku preporuku!


Više informacija o plaži u tekstu Plaža Trani Ammouda (Livrohio) - Sitonija.


 

Lagonisi plaža

Lagonisi plaža se nalazi 9 km od letovališta Vurvuru i Nikiti. Odlična peščana plaža sa nešto prirodnog hlada, pogledom na malo ostrvce, tirkiznim morem i plićakom. A tu je i mini peščani sprud koji razdvaja dva dela ove među Grcima izuzetno popularne plaže. Dakle, u dane vikenda nije preporučljivo ovde dolaziti, jer velika gužva je sasvim izvesna.

U nastavku parkinga postoji još jedan prašnjavi put koji vodi do samog spruda gde je parking Grka, jer ljudi ne vole da pešače nego kolima do vode. U ovom slučaju debela hladovina borova trebala bi biti iskorištena pogotovo za vrelih julskih dana.
 


Sadržaja na desnom delu plaže koji je besplatan nema pa je potrebno poneti vodu, hranu, prostirke, suncobran ukoliko se utaborite na pesku. Na levom delu plaže je 2015. otvoren bar i ulaz na plažu koji je istovremeno i konzumacija za piće, se plaća (poslednji put cena je bila 10 EUR po osobi za šta dobijate ležaljku, suncobran i piće u vrednosti do 5 EUR).
Nije fensi, ali plaža sa preporukom i interesantnim doživljajem.


Više informacija o plaži u tekstu Lagonisi plaža - Sitonija


Latoura plaža

Latoura Beach (9 km od Nikitija) je plaža zavučena u dubini uvale tako da je more ovde sasvim izvesno uvek mirno i pošteđeno talasa. Osim toga ovde imate pesak, plitko more, palme na samoj obali tako da je plaža pogodna ukoliko dolazite sa malom decom. Moguć pristup kolima do same plaže.


Više informacija o plaži pročitajte u tekstu Latoura plaža - Sitonija




Talgo plaža i beach bar

Dalje magistralom ka jugu i nakon otprilike 1km opet levo prateći prašnjavi put stižete na parking gde u top sezoni obično treba dosta sreće kako bi pronašli neko slobodno mesto. Uz malo veštine i sreće stvorili ste uslove da se pojavite na prvoj od nekoliko plaža Sitonije u apsolutnom trendu. 

Talgo plaža se nalazi na 9-10 km udaljenosti od Nikitija i 7 km od mesta Vurvuru.



Talgo Beach, plaža simpatičnog naziva i vrhunskog doživlja po svim sadržajima koji su vam dati na raspolaganje. Načičkani suncobrani i ležaljke u korejskoj varijanti, beach bar sa stolicama, ležaljkama, separeima, baldahinima... mnogo voća na pultu bara koje se koristi za dekoraciju raznih egzotičnih napitaka koje ovde možete poručiti. Ima toaleta, prodavnica, sladoledžinica, sportskih terena... Muzika, u trendu naravno baš kao i većina posetioca ovog izuzetno lepog i trendi mesta.


Dobro raspoloženje i osmesi na licima, ljuljuškanje u ritmu muzike i konzumacija mnogih zadovoljstava ovde ne izostaju. Gužva primetna, popularnost velika, valjda to ide jedno sa drugim. More i plaža, znate već, tirkiz preovladava i pogled na ono isto ostrvce kao sa Lagonisija. Jedino što i u moru treba pronaći mesta i dobro zapamtiti broj suncobrana kako bi znali da se vratite pod vaš zakupljeni hlad. 


Livari plaža i ostrvo Diaporos

Livari je zanimljiva simbioza mora, peščanih sprudova i vegetacije karakteristične za stajaće vode. Naime, smenom plime i oseke ceo jedan deo pretvara se u jezero, a peščani sprudovi postaju u vreme oseke izazov za mnoge željne izazova. Pesak, plitko more, dosta vikendica što ukazuje na popularnost među Grcima i pogled na Diaporos. U svakom slučaju drugačije od dosad viđenog pa je to možda dovoljan razlog da se i sami u to uverite.


Livari plaža je od mesta Vurvuru udaljena samo 4 kilometra.




Diaporos, ostrvo koje je glavni razlog za postojanje svih onih silnih čamaca, jedrilica, brodića koje zapažamo još od Ormos Panagiasa i Latoure. Mnogo je razloga zbog kojih treba iznajmiti čamac da se ovo rajsko ostrvo poseti. Veliki broj uvala, plaža, plažica, a medju njima i Myrsini Beach - po nekima najlepša plaža cele Sitonije i čuvena Plava laguna. 


Karidi plaža - egzotika sa mirisom borovine

Lokacija: Na južnom obodu mesta Vourvourou, 19 km od Nikitija. Slobodan parking u šumi, par koraka kroz borovu šumu deli vas od plaže. 

Opis: Prelepa peščana plaža, sa prirodnim hladom guste borove šume u zaleđu i belim sitnim peskom na obali, stenovito okruženje, besplatan ulaz. 

Sadržaji: Dve mobilne kantine sa sendvičima, pićem i sladoledom. Suncobran nije neophodan, prostirka ili ležaljka potrebna.

More: Tirkizno, kristalno čisto sa peskom na dnu i veoma postupnim prelaskom u dubinu. Fantastično za decu!

Opšti utisak: Odlična plaža sa direktnim pogledom na Atos, belim peskom koji se dugim plićakom nastavlja u dubinu tirkiznog mora, pogodna za decu i duži boravak. Poseban doživljaj su i nezaboravni izlasci sunca iz pravca Atosa. Plaža veoma popularna pa treba računati na gužvu. Vrlo egzotična plaža sa intenzivnim mirisom četinara!



Borova šuma i parking u njoj, beli pesak, tirkizni beskraj kristalno providne tople vode, jedino fale palme da bi bilo potpuno karipski. Ali zato ima pogled na Atos i dosta prirodnog hlada pod borovima na samoj plaži. 


Karidi je plaža izuzetne popularnosti, ali i posećenosti pa preporučujemo da ovde dođete malo ranije kako bi je doživeli u punom sjaju. Hlada imate u izobilju, a tu su i dve mobilne kantine ukoliko poželite neki sendvič, piće ili sladoled. Plićak i peščani sprudovi do 30m od obale, sitni beli pesak na obali i na dnu, dakle za decu savršeno i potpuno bezbedno. Ponekad zna da bude pri obali malo trave, ali to ne umanjuje odličan utisak ove odlične plaže.


Više informacija o plaži Karidi beach - plaža na Sitoniji


Fava plaža

Fava je od Vurvurua udaljena 2-3 km i to je u suštini plaža na koju izlaze privatni posedi kroz čije teritorije morate proći kako bi stigli do Fave. Dobar orjentir da ste na pravom putu je crkvica, a put do Fave ispod nje pa niz brdo do parkinga. Ovaj deo puta većina navigacija "ne vidi" pa čisto da ne promašite. 


A mnogo bi izgubili: šest uvala, pesak sa malo sitnih kamenčića, stene u umetničkim formacijama, more za čistu peticu i mogućnost da se osamite u nekoj od zavučenih uvalica. Mir i tišina zagarantovani barem dok ne dođu Bugari ili Rusi koji su ovu plažu provalili mnogo pre nas. Internacionalni izazov prihvatamo i krećemo dalje, jer i mi imamo keca u rukavu.




Zografou plaža

Nastavak puta dalje ka jugu karakterišu sve češći usponi, spuštanja, serpentine i oštre krivine pa su lagana vožnja i oprez neophodni. Uostalom tako i treba, jer sada sledi najobdareniji deo istočne obale gde su mogućnosti za skretanja ulevo sa magistrale zaista velike. Prvo nailazimo na skretanje za Camping Lacara - bungalovski kompleks u šumi i sa izlaskom na plažu Koultoumoussi. Stroga pravila ulaska u kompleks opet nas uskraćuju za fotografije. Mi nastavljamo 1km dalje gde skrećemo levo i spuštamo se do kampa i plaže Zografou koji su od mesta Vurvuru udaljeni 10-ak kilometara. 


Oaza zelenila, mesto gde dominantna zelena boja bujne vegetacije daje čarobni odsjaj u kristalno čistom moru. Plaža odlična sa visokim liticama u levom delu koje prave prirodan hlad u popodnevnim satima. Sa desna mol, pa slojevite stene i stazica uz more. Ježevi i ostala morska stvorenja su ovde odomaćeni, pa bi ovo moglo biti od značaja za ljubitelja ronjenja. Sadržaji kampa standardni, restoran, prodavnica i toaleti. Put kroz kamp vodi nas do sledeće uvale u sličnom fazonu kada je stenovito okruženje plaže u pitanju.


Bahia plaža

Put kroz kamp vodi nas do sledeće uvale u sličnom fazonu kada je stenovito okruženje plaže u pitanju. Mesto lepog provoda i prijatne atmosfere, a obećavajućeg naziva Bahia beach club, od Vurvurua je udaljena 11 km.



Bahia plaža ili nekada Porto Paradiso - mesto dobrih noćnih žurki, muzike u dance ritmu i raspoloženja ojačanog raznoraznim alkoholnim mix kreacijama. Bar, separei, toalet, odlična konzumaciona ponuda i cene primerene nešto luksuznijoj varijanti. Plaža gotovo u potpunosti uzurpirana sadržajima beach bara što s obzirom na namenu ovog mesta ne treba uzeti kao nedostatak. Prepustite se i uživajte.


Rodia plaža

Rodia plaža (ex Banana beach, 13 km od Vurvurua) je slične koncepcije, sličan prilaz, slična zelena boja mora. Skreće se naravno levo sa magistrale, a sam spust prašnjavim putem i kroz serpentine već dobro znane. Parking u hladu drveća koje ide do same plaže, beach bar i odlični uslovi za dobro raspoloženje. Muzika all day, a često i all night kada je neki od poznatih DJ-eva na ovom lokalitetu. Tada su i noći nešto duže. 

Levi deo plaže za free varijantu, a sa potpuno slobodnom plažom krajem septembra kada je beach bar zatvoren, a poseta ovom mestu drastično umanjena.



Manassu plaža

Manassu beach - plaža u belom! Od mesta Vurvuru udaljena je 17 km, a od Sartija 37 km. Ovde je sada bela dominantna boja, a more ponovo u nijansama svetlo plave. Sadržaji još kompletniji, taverna-beach bar, toalet, ležaljke, suncobrani, separei, baldahini, tende, a tu je i kamp A klase Oneirou (Snovi). Mesto odiše urednošću i dobrom organizacijom, a konzumacija je obavezna ukoliko želite pod suncobran. 



Plaža je sa šljunkom, na nekim mestima i krupnijim, ali tu su bele drvene staze koje vas vode do same vode. Šljunak se nastavlja i u vodi, ali dno vrlo brzo prelazi u dubinu, pa se plivati mora. Jedno zaista lepo i prijatno mesto, naročito za one koji vole stvari u trendu.


Armenistis plaža

Plaža Armenistis najbliža je mestu Sarti od kog je udaljena 13 km. Sudeći po tabli sa piktogramima koji slikovito opisuju ponuđene sadržaje, na ovom mestu ćemo se definitivno zadržati malo duže. Međutim nailazimo na rampu, raspitujemo se i saznajemo da se ulaz u kamp plaća. Metodama analize nastale situacije pronalazimo rešenje, otkrivamo i vama predlažemo lokaciju GPS (N40.1536799/E23.9149564) tačku slobodnog pristupa na plažu (free entrance).



Da bi iskoristili ponuđenu mogućnost potrebno je da ostavite neki dokument na ulasku (sigurnosni razlozi) koji će vam biti uredno vraćen po napuštanju. Predlažemo da ostavite npr. vozačku dozvolu, ipak pasoš i ostali važniji dokumenti treba da su uz vas. Auto ostavljate na suncu pa stavite senilo na šoferku, a onda se prepustite kompletnom doživljaju. Unutar kampa su vam dostupni svi mogući sadržaji: restoran, beach bar, tuševi, toaleti, medicinska asistencija, prodavnica i naravno plaža Armenistis u svom punom sjaju.


Armenistis je fantastična peščana plaža impozantnih dimenzija pa se i kraj velikog broja posetilaca nekako gužva ne oseća. To se naročito odnosi na levi (severniji) deo plaže. Južni (desni) sa svim sadržajima kako bi ovde ostali ceo dan. Suncobrani, ležaljke, spasioci, vodeni sportovi, teren za odbojku na pesku, beach bar, muzika, dobro raspoloženje i mnogo nasmejanih ljudi koji se utapaju u vrhunske performanse ove sjajne plaže. Boja mora sitonsko tirkizna, pesak sitni beli za decu sasvim bezbedno.


Ukratko plaža i kamp klase A, a koji su još razlozi za to pročitajte u tekstu Armenistis plaža i kamp na Sitoniji


Kavourotripes Paradise peščana plaža (ex Dukina)

Lokacija: Severno od mesta Sarti, 9 km od Sartija, između kampova Platanitsi i Armenistis

Opis: Prelepa peščana plaža sa belim sitnim peskom i gustom borovom šumom u zaleđu. Sastoji se iz 4 uvale. 

Sadržaji: Beach bar sa ležaljkama i suncobranima.

More: Tirkizno, kristalno čisto sa peskom na dnu i postupnim prelaskom u dubinu. . 

Opšti utisak: Plaža sa direktnim pogledom na Atos, fantastičnim prirodnim potencijalima i egzotičnom atmosferom. Definitivno dobar izbor za sve koji vole prirodu, savršenu kombinaciju mora, peska, stena, borova i potpunu slobodu uživanja svih njenih lepota. Poseban doživljaj su i impresivni izlasci sunca. Apsolutna preporuka!


Ostale dodatne informacije o ovoj plaži pročitajte u tekstu Kavourotripes Paradise - rajska plaža Sitonije.




Mega Portokali beach - tirkizno more i beli pesak

Lokacija: Severno od mesta Sarti, 6-7 km udaljenosti

Opis: Izuzetna mala peščana plaža, sa prirodnim hladom guste borove šume u zaleđu i belim sitnim peskom na obali, stenovito okruženje (orange stone), besplatan ulaz. 

Sadržaji: Postoji kantina. Ponesite sa sobom prostirku i suncobran neophodan u slučaju dužeg boravka na samoj plaži.

More: Tirkizno, kristalno čisto sa peskom na dnu i postupnim prelaskom u dubinu, peščanim sprudovima i velikom površinom plitkog mora ulevo od plaže. 

Opšti utisak: Odlična plaža sa direktnim pogledom na Atos, belim peskom na obali i dnu savršeno providnog tirkiznog mora. Plaža popularna među lokalnim Grcima pa su česti divlji kamperi i noćni boravci na ovom romantičnom lokalitetu. Poseban doživljaj su i nezaboravni izlasci sunca. Mega Portokali, višestruki pobednik u izboru za TOP plažu Sitonije. Za svaku preporuku!




Orange plaža (Portokali) i Kavourotripes

Portokali beach na Sitoniji je od Sartija udaljena samo 7 km. Sa magistrale opet skretanje levo, silazak sa asfalta pa belim prašnjavim putem sada dublje u šumu do parkinga u hladu. Praktično svako drvo koje ugledate, a kojem se može prići mesto je gde ukoliko je slobodno možete bezbrižno ostaviti vaš automobil. Pešačenje minimalno, nizbrdo u levo, ali oni kojima je i to mnogo mogu se spustiti kolima do same plaže i ostaviti auto na suncu (senilo za šoferku u tom slučaju preporučujemo). Neki naši zemljaci ovu mogućnost uveliko koriste.


Orange beach tj. Portokali tj Kavourotripes plaža je peščana uvalica u stenovitom okruženju, tirkiz-svetlo plavo more, plićak i svi sadržaji dostojni modernog pristupa obilasku plaža. To znači, beach-bar sa fast food varijantom ishrane, napici sa i bez kofeina odnosno sa i bez alkohola, sladoled i muzika, malčice pojačana urbanog ritma, ležaljkama i suncobranima pod koje se možete uvaliti ukoliko poručite nešto od ponuđenog. Postoji kabina-toalet i još jedna mobilna kantina malčice iznad plaže. I gužva maksimalna, kako na obali tako i u vodi. Ima i pogled na Atos. Plaža apsolutno trendi.


Plićak u vodi i onaj fini pesak koji u sadejstvu sa suncem daje fenomenalnu tirkiznu nijansu uvek toploj vodi, neki centimetar kvadratni slobodnog peska na obali i sladoledi možda će biti presudni u odluci da ovde dovedete i vašu dečicu. Orange beach svakako treba obići, ako je moguće izbeći gužvu i mnoge busevima organizovane izlete turista. 

Ima ova plaža svojih čari, a to najbolje znamo svi koji je pamtimo iz nekih mnogo boljih starih vremena. Pa ipak i pored svih nedostataka ona ostaje i dalje najslikanija plaža Sitonije, a za neke jedini i odgovarajući izbor.


Šta posetioci misle o ovoj plaži i kakva su njihova iskustva pročitajte u tekstu Portokali (Orange) plaža Sitonija - informacije i iskustva posetilaca.


Platanitsi plaža

Plaža Platanitsi se nalazi 6 km od Sartija. Ulaz u kamp Platanitsi košta 5 evra u sezoni, dok je u septembru polupodignuta rampa pa je ulaz slobodan. Put se dalje račva u dva kraka, desni koji vodi do plaže i na daleko poznatog beach bara Africafe koji ovo mesto drži na visokom stepenu popularnosti ceo dan, a često i celu noć. Izuzetno posećeno mesto, u trendu, sa sadržajima koji raspoloženje drže na maksimumu. Ovde mladost Halkidikija pronalazi zabavu na plaži dostojnu priče i preporuke. 


Plaža, vrhunska, suncobrani, ležaljke, spasioci, ali i gužva u sezoni kao kolateralna šteta izuzetne popularnosti. Postoji i klub za ronjenje uz mogućnost rentiranja opreme. Dakle desni krak puta vodi vas u zagarantovan provod i uživanje.



Levi krak puta uvodi nas u dubinu samog Kampa Platanitsi smeštenog u gustoj borovoj šumi i sa svim sadržajima neophodnim za prijatan boravak (supermarket, toaleti, tuševi sa toplom vodom, vodeni sportovi, recepcija). Severna ivica kampa završava se kanalom punim vode i trskom, naravno i komarcima koji idu uz takav ambijent. Ali ovo nikom ne smeta, jer na ovoj lokaciji smešteni su pravi zaljubljenici u prirodu i more sa kamp kućicama praktično na samoj plaži. Zamislite samo kako je to provesti celo leto na plaži. Privlačno, zar ne? A sve to sa pogledom na Atos.


Kanal obilazimo samom plažom, a druga opcija je zemljani put na koji se izlazi iz sredine kampa pa uz pašnjake sa konjima. U oba slučaja dolazimo do dela sa stenama i verovali ili ne opet kamp kućicama. Kako su ih ovde postavili, nije mi jasno, ali ih ima baš dosta mahom sa Nemačkim obeležjima. Ovde se nalazi i nekoliko uvalica zaklonjenih stenama, malo težeg pristupa, ali zato pravi raj za romantike, zaljubljene i one koji svoje slobode oslobađaju dalje od gužve uobičajene za trendi lokalitete. Odgovarajuće u tom smislu, a vrlo blizu Africafea. Zaključujemo da Platanitsi plaža pruža nešto mnogo više pa su i onih 5 evra na ulazu opravdana kompenzacija za to zadovoljstvo.


Platania plaža - dve zanimljive uvale posle Sartija

Platania (3.5 kilometara od Sartija) je prelepa uvala peščanog tipa sa direktnim pogledom na Atos, a nadomak Sartija. Na levom delu plaže postavljene su ležaljke i suncobrani, parking slobodnog izbora mesta za zaustavljanje na suncu ili u hladu, nešto pre same plaže u senci već pomenutog drvoreda platana.




Zanimljiva opcija ukoliko poželite da malo izađete iz Sartija, a opet da budete na tek koji minut laganog hoda od samog mesta. Kombinacija peska i najsitnijih kamenčića kako na obali tako i na dnu tirkizno plavog mora koje postupno prelazi u dubinu. Na samoj plaži je i "vikendica" nekog imućnog Grka koji zna da uživa kako na Plataniji tako i u svom bazenu koji se sa ove lokacije ne primećuje. Naravno sve pod video nadzorom i tablama koje jasno ukazuju na privatni posed.


Na samoj plaži nalazi se i odličan restoran grčke kuhinje Teano sa prelepom baštom u cveću i izuzetno prijatnom atmosferom što može biti od značaja ukoliko se duže zadržite na ovoj lokaciji. 


Agridia beach - plaža za zaljubljene

Lokacija: Između mesta Sarti i Sikia. 7 km od Sartija i 9 km od mesta Sikia.

OPIS: Mala izolovana peščana plaža, bez prirodnog hlada, otežan pristup kolima bez predviđenog parking prostora (automobili parkirani jedan iza drugog u koloni po redosledu dolaska). 

Sadržaji: Nikakvi, ali s obzirom na namenu potrebno je poneti samo dobro raspoloženje i maštovite inspiracije.

More: Modro-plavo, standardno čisto sa peskom na dnu i postupnim prelaskom u dubinu. 



Opšti utisak: Plaža namenjena slobodnijim varijantama uživanja u suncu, moru i druženju. Šatori i zakloni u divljoj varijanti u primetnom broju. Zaljubljeni, romantici i ljubitelji eksplicitnih aktivnosti neće smatrati otežavajućim okolnostima činjenicu da je pristup plaži izuzetno težak. Može kolima, ali "put" je loš i imaćete problem sa okretanjem vozila pri povratku. Ili možda ostanete ovde i uživate u ovoj maloj oazi ljubavi u svakom pogledu!


Plaža Azapiko

Azapiko je duga i široka peščana plaža sa čistim morem, brdom podeljena na dva dela. Nalazi se između Neos Marmarasa i Porto Kufoa. Nije suviše popularna i posećena i potpuno je neorganizovana. Idealna je za ljubitelje kampovanja.  

Zaliv je širom otvoren prema moru i pruža osećaj prostranosti. Na plaži je sitan mesak, ali je dno mora stenovito. 


Tourkolimnionas plaža

Tourkolimnionas je odlična plaža sa belim finim peskom i morem boje savršenog tirkiza. Na plaži suncobrani i ležaljke i naravno taverna kojoj isti pripadaju - Korali.


Turkolimnionas plaža se nalazi 13 km od Sartija i 6 km od Sikije. Smeštena je u maloj uvali okruženoj stenama, a njen položaj u odnosu na uobičajene vetrove i morske struje je takav da ćete ovde najčešće imati potpuno mirno i toplo more. Savršena čistoća i prozirnost vode već se podrazumevaju kada se radi o do sada već tri otkrivene rajske plažice Sikije. Čak bi rekli da Tourkolimnionas izgleda najprimamljivije, jer na njoj nema onoliko čamaca kao na prethodne dve.



Odlična riblja taverna sa puno hladovine i po koje drvo na plaži gde ukoliko budete među prvima možete vaš auto sakriti od vrelog sunca. Taverna Korali prepoznaje se po tabli u obliku riblje kosti, usluga korektna, cene pristojne. Savršeno bezbedna plaža za decu pa kada se doda već izrečenom, Tourkolimnionas je odličan izbor za vaše mališane. 


I svakako savetujemo da se ovde nekad zateknete u vreme zalaska sunca. Brda oko Sikije tad doprinose intenzivnom prelamanju crvene boje pa tada nebo i more porumene. Kupanje na Tourkolimnionasu u to vreme jedan je od možda najimpresivnijih doživljaja na Sitoniji. Uverite se sami!


Klimataria - peščana plaža

Lokacija: Južno od mesta Sarti, a jugoistočno od mesta Sikia (na 3 km udaljenosti). 

Opis: Uređena peščana plaža, bez prirodnog hlada sa belim sitnim peskom, pristup kolima sa obezbeđenim besplatnim parking prostorom.

Sadržaji: tri kafe/taverne, ležaljke, suncobrani, toalet, parking

More: Tirkizno, kristalno providno i čisto sa peskom na dnu i plićakom odnosno vrlo postupnim prelaskom u dubinu.

Opšti utisak: Odlična plaža sa direktnim pogledom na Atos, sa svim neophodnim sadržajima, pogodna za celodnevni boravak kao i boravak sa malom decom. Plaža za svaku preporuku!



 

Kriaritsi plaža - plaža komplikovanijeg pristupa

Lokacija: Južno od mesta Sarti, a jugoistočno 6.5 km od mesta Sikia 

Opis: Peščana plaža sastoji se iz tri uvale međusobno odvojene stenama, bez prirodnog hlada sa žućkastim peskom, pristup kolima sa slobodnim parking prostorom. 

Sadržaji: nema osim uz kamp Kristina, ležaljke i suncobrani.

More: Tirkizno, čisto sa peščanim dnom i nešto bržim prelaskom u dubinu. 

Opšti utisak: Odlična plaža sa direktnim pogledom na Atos i malo stenovito ostrvce. Plaža komplikovanijeg pristupa kroz splet lavirinata. Pa ipak popularna plaža među posetiocima različitih interesovanja i opredeljenja.


Tigania plaža

Plaža Tigania na Sitoniji od Sartija je udaljena 17 kilometara, a od mesta i plaže Kalamitsi oko 8 kilometara.
 

Tigania je plaža sa mekanim sitnim peskom zlatne boje i lepim plićakom, a svojim izgledom podseća na lepotu plaža Kariba. Sastoji se od tri male skrivene uvale među stenama. Na jednoj od uvala koja je malo odvojena postoje šatori koje su postavili kamperi, a druge dve uvale imaju bar sa ležaljkama i suncobranima od palminog lišća. 
 

More na Tigania plaži je predivno, mirno i veoma čisto. Zaštićeno je od talasa, a iz bara svakodnevno dopire fenomenalna opuštajuća rege muzika. Postoji i manji deo na kom možete postaviti svoju opremu za plažu.

Nestvarna egzotika na Sitoniji: Tigania plaža




Kalamitsi plaža

Nekoliko taverni u nizu, dva beach bara sa suncobranima i ležaljkama na plaži uz odličnu muziku i prijatan ambijent za vaš potpuni doživljaj ove odlične plaže. Ali i mesta koje zaslužuje najviše ocene!


Plaža Kalamitsi (6 km udaljena od mesta Sikia) je peščana, tačnije od najsitnijih kamenčića u najvećem delu, a čisto peščana u zapadnom delu nasuprot ostrvca u zalivu. Ovde je ujedno i najplića voda pa je ovaj deo najpogodniji u slučaju boravka sa jako malom decom. Ostatak plaže je kombinacija finih kamenčića i peska koje more izbacuje sa potpuno peščanog dna. More postepeno ide u dubinu, a boja vode je tirkizno plava. 


Plaža Kalamitsi gleda na otvoreno more pa su ovde česti talasi koji doprinose dopunskom uživanju, pogotovo kod dece. Voda je najčešće potpuno mirna rano ujutro i predveče kada se umiri vetar Maestral. U središnjem delu plaže nalazi se šator sa cvećem Kalamitsaki, jedan od simbola mesta i ljubaznih domaćina. Inače središnji deo plaže rezervisan je za smeštaj i organizaciju hlada u sopstvenoj režiji. Dakle ovde sami pravite svoju plažu shodno vašim željama i inspiracijama.



U dane vikenda Kalamitsi postaje mnogo življi, a veliki broj Grka koji tada dolaze još je jedna potvrda da je ovo plaža sa apsolutnom preporukom. Jedino što mestu nedostaje je šetalište, ali sve ostalo za jedno potpuno uživanje vrlo uspešno je smešteno na prilično malom prostoru. 


U svakom slučaju Kalamitsi pruža mnogo kako po sadržajima, tako i po doživljaju i sigurni smo da nećete pogrešiti ukoliko ovo mesto odaberete za vašu bazu. Njegov položaj na gotovo samom jugu Sitonije strateška je prednost zbog podjednake udaljenosti od plaža zapadne i istočne obale poluostrva, a to znači da će vaša efikasnost obilazaka biti najveća. Naime sa najmanje pređenih kilometara obići ćete najviše. Ovo svakako treba iskoristiti!


Pročitajte još korisnih informacija o ovom mestu i plaži: Kalamitsi (Sitonija - Halkidiki)


Thalatta beach - plaža kampa

Lokacija: Neposredno uz mesto Kalamitsi. 

Opis: Prelepa, velika peščana plaža sa stenovitim okruženjem i sa mnogo prirodnog hlada u zaleđu. Pristup kolima do ulaza u kompleks Thalatta sa obezbeđenim parking prostorom izvan kruga kampa, mogućnost za slobodan ulaz. 

Sadržaji: Kamp Thalatta sa svim sadržajima, restoran, picerija, beach bar, ležaljke, suncobrani, prodavnica, bazen, vodeni sportovi, toalet.



More: Tirkizno plavo, kristalno čisto sa peskom na dnu i nešto naglijim prelaskom u dubinu.  

Opšti utisak: Odlična plaža sa svim sadržajima neophodnim za duži ili celodnevni boravak. Odličan bazen sa teretanom, mini market i restoran su vam na raspolaganju kao i hladovina šume u kojoj je smešten kamp. Odlična plaža!


Marathias plaža i Lemos plaža

Ovo je Sitonija u najsurovijem izdanju. Stenovita i strma obala nepristupačna kako sa kopna tako i sa mora. Međutim bujna zelena vegetacija i mnogi zemljani putevi kazuju da i najjužnija Sitonija krije još nešto što do sada nismo otkrili. Nešto vredno obilaska pre nego kopno Sitonija nestane u modrom moru. I upravo iz tog razloga vodimo vas na najjužniju tačku poluostrva i prelepi Marathias. Neposredno pre mesta Porto Koufo skrećemo sa magistrale levo. Odavde imamo nekih 3km puta do Marathiasa. Put je loš, ali će se na kraju isplatiti, videćete!

Plaža Marathias je od Toronija udaljena oko 7 km.


Put prvo prolazi kraj jezerca dužine nekih 500m koje je prevlakom odvojeno od zaliva Porto Koufo, a kanalom povezano sa morem. U jezeru je morska voda, ali bočata tako da je njegova obala u trsci, a ovde možete videti i mnoge ptice karakteristične za barska staništa. Nekoliko vikendica sa palmama u dvorištu, prelepim pogledom na zaliv (lagunu) i prirodnu luku mesta Porto Koufo kao i brda koja je okružuju. Nastavljamo dalje gde se put račva u dva pravca.



Desnim za 300m stižemo na prvu plažu Marathias koju karakteriše zeleno more i pristup kolima do same plaže. Plaža peščana okružena zelenim brdima sa svih strana, nedostaju samo ljudi sa kosim očima pa da pomislite da ste na Tajlandu. Levim pravcem imamo još nekih 1,5km truckanja po užasnom putu ali zato otkrivamo drugu plažu Marathiasa sa fantastičnim pogledom na Kasandru. Put se zatim prekida odakle nakon 150m pešačenja stižemo na krajnji jug Sitonije. A upravo ovde smeštene su treća i četvrta plaža Marathiasa - Lemos plaža.


Rt povezan sa kopnom suženjem na kojem su ove dve plaže, jedna naspram druge, istočna sa pogledom na otvoreno more i zapadna sa pogledom na prvi prst Halkidikija Kassandru. Mesto koje ostavlja bez daha uz oduševljenje što je najjužnija tačka osvojena, overene četiri nove plaže, ali i doživljena magična lepota ovog rta. Tamo gde prestaje Sitonija, a počinje beskraj mora!


Porto Koufo plaža - najbolji prirodni antidepresiv

Porto Koufo ili Luka Tišine kako bi glasio najbolji prevod naziva ovog malog mesta egzotičnog imena, ali i doživljaja kada ovde dođete. Mesto je udaljeno oko 4 km od Toronija. Smešteno je u zalivu koji nekih 1,5km ulazi u dubinu kopna, a zbog brdovitog okruženja čini savršenu prirodnu luku, najveću po dubini u celoj Grčkoj.

Porto Koufo se prvi put pominje u spisima starogrčkog istoričara Thucydidesa (Θουκυδίδης) još u 5. veku pre nove ere. Luka Porto Koufo korišćena je kao utočište gusarima i piratima, a za vreme 2. svetskog rata ovde je bila baza Nemačkih podmornica zbog izuzetnog strateškog položaja i direktnog izlaska na Egejsko more. Nemačke snage su tada izuzetno dobro utvrdile ovaj prostor, a mnogi ostaci tih utvrđenja mogu se i danas videti po okolnim brdima.




Porto Koufo luku danas ispunjavaju jedrilice i jahte koje plove pod zastavama raznih zemalja, ali i ribarnice lokalnih ribara koji se bave ovom najzastupljenijom privrednom granom. U septembru ovde se svake godine održava festival "lov na tune". U mestu se nalazi i nekoliko odličnih ribljih taverni, a sa posebnom preporukom Peykos i Hapsas sa predivnim baštama i pogledom na luku.


U Porto Koufo se ulazi kada iz pravca Kalamitsija skrenete levo i izlazite na plažu Porto Koufo. Inače baš u ovom delu nalazi se najbolji deo plaže sa čistim peskom na dnu tirkiznog mora i pogledom na sam početak zaliva. Levo odavde su plaže Hotela Porto Koufo (beli suncobrani iplave ležaljke) i Studios Meliton (žuti suncobrani i žute ležaljke), a u desno se nastavlja plaža sa stenovitim dnom i naročito zanimljivim za ronjenje ili pecanje.


Dodatne korisne informacije o plaži i mestu pogledajte u tekstu Porto Koufo - za ljubitelje mirnog odmora na Sitoniji.


Lagomandra plaža

Lokacija: Severno od mesta Neos Marmaras (7 km udaljenost), a južno od mesta Nikiti (14 km udaljenost).

Opis: Lagomandra je odlična peščana plaža, sa mnogo prirodnog hlada guste borove šume u zaleđu, pristup kolima sa obezbeđenim parking prostorom dobrim delom u hladu. 

Sadržaji: Hotel Lagomandra Beach sa svim sadržajima, restoran, picerija, pool bar, ležaljke, suncobrani, prodavnica, bazen, beach bar, telefon

More: Plavo-tirkizno, kristalno čisto sa krupnijim peskom na dnu i relativno brzim prelaskom u dubinu. 

Opšti utisak: Čista, uređena sa svim sadržajima potrebnim za duži ili celodnevni boravak. Zbog velike popularnosti treba računati na gužvu pogotovo u dane vikenda. Fantastični zalasci sunca i pristup noću daju joj i romantične crte. Bez ikakvih primedbi, plaža za čistu peticu!




Spathies plaža - čarolija u zelenom

Spaties je udaljena od Nikitija 9 km, a od Neos Marmarasa skoro 13 km. U pitanju je prelepa mala uvalica sa peščanom plažom okružena stenama i sa borovima koji prave prirodni hlad na većem delu plaže. U južnom delu plaže postoji betonski navoz za porinuće čamaca.

Iako svega 30m široka plaža Spathies pleni doživljajem i bojama gde dominira zelena boja borova i same vode, pogotovo kada nema talasa. Pesak na plaži posut iglicama od borova, a tu i tamo može se pronaći i po koja šišarka. A onda kreću stene, isto tako inspiracija za mnoge od nas dok borovi nastavljaju intenzivno da stimulišu nozdrve udruženi sa aerosolima morske vode ukoliko se ovde zateknete u vreme talasa kada se ovi svom silinom razbijaju o stene. Fantastičan doživljaj, ali istovremeno i efikasna terapija za vaš respiratorni sistem.




Plaža Spathies je izuzetno popularna među lokalnim Grcima koji ovu čaroliju u zelenom koriste na najbolji mogući način. Bilo kupanjem u magično zelenom moru uvale Spathies, ili opuštanjem u predivnoj prirodi, baš kao jedan par koji smo zatekli kako čvrsto spava na pesku, u hladu velikog bora koji raste na samoj plaži. Neki ljudi baš znaju da uživaju, a mi ih u potpunosti razumemo i podržavamo u tome!


Kalogria plaža (Kalogria beach)

Lokacija: Oko kilometar nakon skretanja za plažu Spathies nailazimo na isključenje koje nas nakon oštre krivine u levo prvo vraća unazad nekih 250m približavajući nas sve bliže obali. Kalogria je udaljena od Neos Marmarasa oko 13 km, a od Nikitija 9 km.


Na samom kraju put se račva u dva pravca, levo ka južnom, odnosno desno ka severnom delu plaže Kalogria, po mišljenju mnogih jedne od najlepših plaža Halkidikija. Kalogria je dugačka čak 700m u fenomenalnom prirodnom okruženju guste borove šume. Zlatni pesak na obali, stene na rubnim delovima i jedna mala izdvojena uvalica uz fantastičan pogled na Kasandru i malo stenovito ostrvce udaljeno nekih 200m od same plaže.



More: Kristalno čisto more svetlo plave boje, providno u toj meri da se dno vidi savršeno jasno. Uglavnom pesak, tu i tamo po neka stena, a nešto više kamenja u severnim delovima plaže.

Plaža Kalogria je sedamdesetih godina bila regularna nudistička plaža, ali s obzirom na ekspanziju Sitonije u komercijalnom smislu danas predstavlja jednu od najpopularnijih plaža, kako među Grcima, tako i kod mnogobrojnih turista koji ovu plažu vrlo rado posećuju. Osim izuzetne prirodne obdarenosti popularnosti Kalogrie u velikoj meri doprinosi i Mango Beach bar sa kompletnim sadržajima na samoj plaži, ležaljke, suncobrani, drvene staze... i naravno ritam koji pokreće bez prekida. 


Plaža Tripotamos

Plaža Tripotamos se nalazi između zaliva Spathies i Neos Marmarasa. Od Nikitija je udaljena oko 15 km, a od predivne plaže Lagomandra samo 3 km. Ova lepa i mirna peščana plaža je okružena sa dosta zelenila, duga je i uska, ali se u nekim delovima širi. Plaža je često u senci drveća, tako da posetiocina pruža prirodnu zaštitu od sunca



U ovom području se nalazi mnogo malih porodičnih apartmana i vila koje koriste plažu kao svoju lokalnu plažu. To znači da postoje sporadično uređeni delovi plaže sa ležaljkama i suncobranima, a negde čak i bar na plaži koji pripada apartmanima. Osim ovoga, Tripotamos se smatra neorganizovanom plažom. Plaža Kastelo je deo plaže Tripotamos, ali je organizovana od strane kampa. More na plaži Tripotamos je delom peščano, a na nekim mestima kamenito.


Koviou plaža

Plaža Koviou izazvala je više nego ikada pre interesovanje gostiju sa cele Sitonije. Osnovni razlog je zaista prelepa slika koja se ukaže kada se zaustavite na magistrali na mestu odakle se prilazi ovoj plaži u njenom severnom delu. Ovo mesto se nalazi na krivini, prvoj levoj na koju naiđete kada se iz pravca Nikitija i plaže Agios Ioannis krećete magistralom ka Neos Marmarasu. Od Nikitia je udaljena oko 6 km.


Slika koja mami i izaziva i prosto vas zove da siđete dole i uživate. Inače treba imati u vidu da na ovom mestu ima parking prostora za svega 20-tak automobila, a kako je interesovanje mnogo veće imajte u vidu i alternativni pristup plaži kroz hotelski kompleks Makednos.
 


Inače sama plaža je sa sadržajima (ležaljke, suncobrani, beach kafe-bar) ispred hotela Makednos u svom centralnom delu, a rubni delovi predviđeni su za free varijantu. U tom slučaju biće vam neophodan suncobran, jer prirodnog hlada nema, osim u najjužnijem delu u prepodnevnim časovima.


Na obali je pesak ili kamenčići, izmešano, a ima i nešto šljunka, sve zavisno od vremenskih prilika koje su bile u danima pre vašeg dolaska, a kada ulazite u vodu postoji deo sa kamenjem i oblucima koji morate preći da bi došli do čistog peska. Boja mora je tirkizna, prelepa, a Grci ovu plažu zovu "ΠΙΣΙΝΑ" što znači bazen, jer doživljaj je upravo takav pogotovo kada otplivate malo dalje od obale.

Plaža Koviou ima tirkiznu boju mora najsličniju onoj koja se viđa na plažama Orange beach, Megaportokali, Armenistis, Lagonisi...


Mapu svih plaža na Sitoniji pogledajte ovde.

 


Smeštaj pored najlepših plaža Sitonije

Kada je u pitanju smeštaj na Sitoniji pogledajte našu vebsajt stranicu Sitonija apartmani i hoteli.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.

 

Kompletna ponuda smeštaja u Grčkoj (na više od 180 destinacija)

Smeštaj sa sniženim cenama

Preveza smeštaj

Smeštaj Epir

Olimpska i Solunska regija

Smeštaj Kasandra

Smeštaj Atos

Smeštaj Lefkada

Smeštaj Tasos

Smeštaj Vrahos - Loutsa

 

Za dodatne informacije o smeštaju na Sitoniji pratite nas u Viber grupi "Grčka Info smeštaj" na sledećem linku https://bit.ly/36LJ6xO

 

• Veliku zahvalnost na ovim opisima dugujemo kolegi i vrsnom poznavaocu Sitonije Zoranu Vujčiću i sajtu www.sitonijanadlanu.com

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu