Parga – zašto se turisti zaljubljuju u nju?
03/04/2021 Tekst ažuriran 04/01/2023 Iskustva 0

Samo jedan pogled na bajkoviti zaliv sa načičkanim raznobojnim venecijanskim kućama uz koje se uzdiže brdo čije se šume ogledaju u smaragdno-zelenom moru toliko bistrom da se čini da usidreni brodovi u luki lebde iznad vode dovoljan je da odmah poželite da se tamo nađete.
 

Parga je posebna po mnogo čemu i zaista izgleda kao scenografija spremna za ekranizaciju nove Diznijeve sage.
 

Mala je, ali svakako prelepa i upečatljiva, a ukoliko se boravak u Pargi upotpuni izletima na neka od okolnih ostrva, plaža i mitoloških lokaliteta, dobija se pravo letovanje iz snova. Pogledajte i zašto!


,,Nevesta od Epira''

Živopisna Parga smeštena je na severozapadu Grčke, u Epirskoj oblasti, a njene obale zapljuskuju talasi Jonskog mora. Iako je u pitanju grad na kopnu sa izlazom na more, Parga odiše ostrvskom atmosferom. Njena burna i bogata istorija seže sve do antičkih vremena, a različite kulture i uticaji koji su se ovde smenjivali ostavili su za sobom izuzetno kulturno nasleđe.
 

Parga je jedno od onih mesta koja na intrigantan način spajaju moderno i tradicionalno, u čemu i leži njena čar.



Ovo je mali, ali neverovatno živ grad sa uzbudljivim noćnim životom, zanimljivim barovima, restoranima i klubovima u kojima se pleše svakoga dana do kasno u noć. Zbog toga je primamljiva mlađoj populaciji, ali je jednako omiljena i porodicama koje uvek mogu pronaći smeštaj u mirnijim delovima i uživati u neverovatnoj prirodi i nezaboravnim izletima. Takođe je popularna destinacija za venčanja i medeni mesec, zbog romantičnog ambijenta i mogućnosti za čudesne fotografije.
 

Najlepši deo Parge jesu bajkovita luka i promenada koje se uz nju pruža. Šetnje uz more najčarobnije su u suton, a kada padne veče, luka poprimi svoj najlepši oblik.
 

Tada se možete smestiti u neku od šarmantnih taverni i uživati u pogledu na pučinu i osvetljeno šarenilo elegantnih kuća u okolini, koje podsećaju na mediteranske bisere kao što su Činkve Tere ili Pozitano u Italiji.
 

Parga ima tri plaže, ali čitava regija obiluje prelepim uvalama do kojih lako i brzo možete doći, kako automobilom tako i čamcem. Na svega nekoliko desetina metara od glavne gradske plaže nalazi se ostrvce Device Marije (Panagia) sa poznatom belom crkvom, do koga se može otplivati i upijati pogled na Pargu iz nešto drugačijeg ugla, a dopašće se i ljubiteljima snorkelinga.
 

Neobični reljef i uski, vijugavi sokaci veoma doprinose lepoti i posebnosti Parge, ali velika brdovitost i teže prohodne ulice su ujedno i njena najveća mana. Neće svima biti lako da se po vrelom letnjem danu penju uzbrdo do svog smeštaja, koji je često prilično udaljen od mora. Parga je takođe vrlo mali grad koji privlači na hiljade posetilaca, zbog čega se stvaraju velike gužve, a pronalaženje mesta za parking tokom sezone postaje glavni problem.


Parga plaže

Glavna gradska plaža u Pargi zove se Krioneri, što znači ,,hladna voda''. Polukružni pojas belog peska i sitnog šljunka okružen je brojnim kafićima i barovima koji nude svoje ležaljke i suncobrane po nešto višim cenama. Treba se pripremiti na veliku gužvu tokom cele sezone. Sa plaže se pruža pogled na ostrvce Panagiu do koje se može i otplivati, dok je more prozirno i kristalno čisto, ali bez velikog plićaka.
 

U njenom zaleđu nalazi se plaža Piso Krioneri, odvojena zelenim rtom. Piso Krioneri je manja, fino ušuškana među stenama, i dobar izbor za sklanjanje od gužve. Ipak, nije pogodna za porodice sa decom jer je prekrivena kamenjem dok je more, premda egzotično zelene boje, vrlo duboko. Na vrhu brda iznad plaže nalazi se bar sa koga se pruža neverovatan panoramski pogled.
 

Po mnogima najlepša plaža Parge, ali i čitave regije, jeste Valtos. Udaljena je oko 20 minuta šetnje od centra grada, ali do nje se može doći i automobilom, taksijem ili brodićem. Široka i dugačka, prekrivena belim peskom i sitnim šljunkom, ova plaža je dovoljno prostrana da gužve ne kvare uživanje, uprkos njenoj popularnosti. Odlično je organizovana i ima sve što je potrebno za celodnevni boravak. Prepuna različitih sadržaja, zadovoljiće svačiji ukus, bilo da volite sportske aktivnosti ili leškarenje uz rashlađena pića.
 

Okolina Parge prepuna je divnih plaža koje vredi istražiti. Među njima se posebno izdvajaju mirna i izuzetno prostrana Karavostasti, šumom i zelenilom obgrljeni Lihnos, kao i predivna mala uvala Sarakiniko sa mnoštvom mogućnosti za uzbudljive morske aktivnosti.
 

12 plaža u okolini Parge koje treba posetiti


Magična mesta u Pargi


Mletačka tvrđava

Tvrđava na vrhu brda jedan je od gradskih simbola i najlepših mesta u Pargi. Prvobitno izgrađena u XI veku kao odbrana od pirata i Osmanlija, više puta je bila rušena i obnavljana tokom vekova. Danas predstavlja odličan primer mletačke arhitekture, pošto su je oni restaurirali u XVI veku, a uz nju se nalazi i muzejska postavka sa zanimljivim detaljima poput Venecijanskog Lava na ulazu.
 

Tvrđava je ušuškana među čempresima i sa nje se pruža jedinstven pogled na grad, more i Panagiu, a unutar nje možete popiti i piće u kafiću. Tu se povremeno organizuju i različiti kulturni događaji poput koncerata i predstava.


Turkopazaro

Ovo naselje je srce Starog grada u Pargi koje obiluje istorijom, dok se mletačka i osmanlijska zaostavština prepliću sa modernim grčkim uticajima. Pored tradicionalnih taverni i nekoliko barova, zanimljivo je posetiti i Muzej maslinovog ulja, uz obaveznu degustaciju autentičnih delikatesa, ili čas kuvanja. 


Živopisna sela Parge

Poseta ovim selima pruža mogućnost da se kultura i tradicija ovog kraja bolje upoznaju i dožive. U selu Margiti nalazi se Narodni muzej, u selu Agia možete videti jedinu preostalu vetrenjaču u regiji, dok se između Agie i Antuse nalazi Ali Pašina tvrđava iz 1814. godine.
 

Antusa je naročito atraktivno selo koje se nalazi na vrhu brda i poznato je po predivnim vodopadima. Među bujnom prirodom, borovima, maslinama i voćkama nalazi se i privatni Muzej vodenica, prelepo i šarmantno  mesto kroz koje provejava duh davno prošlih vremena. Do muzeja možete doći turističkim brodićem i uživati u zaista nestvarnom okruženju.

Parga: Izleti i cene krstarenja


Reka Aheron

Parga je odlična polazna tačka za posetu brojnim zanimljivim mestima poput Paksosa i Antipaksosa sa očaravajućom Voutomi plažom i Afroditinom pećinom, Jonskih ostrva, Sivote, ali, ukoliko bi trebalo da odaberete samo jedan izlet tokom svog boravka, neka to bude unikatna i nezaboravna poseta i izlet na mitsku reku Aheron.
 


Prema grčkoj mitologiji, reka i jezero Aherusija (koje više ne postoji) bili su kapija Hada, podzemnog sveta. Uprkos mračnoj legendi, ovo mesto, koje je udaljeno od Parge oko 25km, predstavlja pravi raj na zemlji. Plitka, prozirna, zelena reka vijuga između visokih belih stena i bujne vegetacije. U reku se može ući sa adekvatnom opremom, pa čak i plivati, ukoliko Vam ne smeta ledeno hladna voda. Organizuje se i rafting, a oni manje avanturistički nastrojni mogu uživati u ljupkom pikniku ili laganoj šetnji.
 

Šarenilo je prva asocijacija i možda najbolja reč kojom se može opisati Parga. Od šarenila njenog karakterističnog pejzaža, preko šarenila izbora aktivnosti i izleta kojima možete upotpuniti svoj boravak ovde, do šarenila različitih tipova ljudi koji je odmah zavole, Parga je jedan mali kaleidoskop u kome će svako lako pronaći boju i šaru za sebe.


Pročitajte u tekstu Može li da se pije voda sa česme u Pargi?

Pogledajte našu preporuku za kvalitetne i povoljne apartmane i hotele u Pargi po povoljnim cenama.

 

Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu