Skinuli su vam tablice i oduzeli saobraćajnu dozvolu u Grčkoj? Evo šta treba da uradite!
02/08/2022 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 5

Skinuli su vam tablice na letovanju u Grčkoj? Uz to su vam oduzeli i saobraćajnu dozvolu? Čeka vas povratak kući, a bez tablica i saobraćajne ne možete putovati kolima. Ovo je jedna od najvećih neprijatnosti koja može zadesiti vozače.


Grčka policija i dalje ima praksu da skida i privremeno oduzima tablice turistima koji nepropisno parkiraju i to je po grčkom zakonu legitimno iako mnogi smatraju da nije sasvim korektno. Oduzimanje i skidanje tablica često prati oduzimanje saobraćajne dozvole na 20 dana.


Nastavite da vodite računa gde parkirate, a u tekstu pročitajte proceduru šta uraditi u ovoj neprijatnoj situaciji.


Gde parkirati kada nigde nema slobodnog mesta?


Krf, Tasos, Sitonija, Kasandra, Paralija, Parga... Svuda gde ima dosta turista postoji i manjak parking mesta, a najviše tokom jula i avgusta. Turisti obično parkiraju tamo gde nađu prazno mesto, ali to prazno mesto uglavnom je zabranjeno za parkiranje.


Vozači često zatvore prilaz drugim kolima, autobusima, supermarketu, hotelu ili privatnoj kući. 


Nekada zagrade prilaz poštama, bankama i ostalim javnim objektima, a mnogi parkiraju na trotoarima ili ulicama čime sprečavaju prolaz vozilima hitnih službi. I to potpuno jednako rade i grčki državljani isto kao i srpski, bugarski, makedonski ili rumunski.


Dešavalo se da dodatnu neprijatnost turistima donosi situacija kada policija tablice skine u dane vikenda. U tom slučaju vozači mogu da plate kaznu tek prvog radnog dana, u ponedeljak. Ukoliko je neko planirao da se vrati kući u subotu ili nedelju, ovo može da dovede do neplaniranog produžetka letovanja i velikih dodatnih troškova.


Pojedini članovi naše FB grupe Grčka Info smatraju da su Grci u pravu što ovako kažnjavaju turiste, drugi kažu da bi prvo trebalo da obezbede parking mesta, pa tek onda da pribegnu ovim strogim merama, a treći da oduzimanje tablica nije zakonito.


Zamolite vaše domaćine u smeštaju da vas upute gde možete sigurno i bezbedno parkirati vaš automobil. Objasnite im da ne želite da vam policija skine tablice i da zatim imate problem da ih dobijete nazad. 


Ukoliko letovalište nema besplatan parking pitajte vlasnike smeštaja ili predstavnika agencije da vas upute gde postoji parking koji se plaća.


Možda vam može pomoći i naš tekst Gde naći parking u letovalištima Grčke u kom smo preneli iskustva naših turista kako se oni "dovijaju" i gde najčešće nalaze slobodna mesta za parking

 

Šta uraditi kada vam u Grčkoj skinu tablice zbog nepropisnog parkiranja?


Trenutna kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 40 do 80 evra i može se platiti u bilo kojoj pošti - Hellenic Post (ELTA). Ponesite sa sobom papirić koji vam je policajac ostavio na šoferšajbni i sa dokazom da ste kaznu platili idite do nadležne Policijske stanice (pisaće na kazni koja stanica je u pitanju).


Važno da znate! Prema grčkom zakonu o drumskom saobraćaju, u slučaju nepropisnog parkiranja osim skidanja tablica i novčane kazne može biti primenjena i kazna oduzimanja vozačke dozvole na 10 dana i saobraćajne dozvole na 20 dana. 


Nekada su komandiri policije raspoloženi da odmah nakon uplaćene kazne ili sutradan vrate vozaču tablice i sva dokumenta, a nekada zadržavaju pravo da ih (kao što im zakon to omogućava) ne vrate narednih 20 dana. 


Nakon što istekne 20 dana, policija tablice šalje u konzulat, a konzulat ih šalje na vašu adresu u Srbiji.


Ovo je za vozače najgori problem, jer moraju da traže drugi način kako bi se vratili u svoju zemlju, a troškovi se gomilaju... 

 

Savet kako da vratite tablice i dokumenta što pre


Ukoliko ne govorite engleski dobro, nakon uplaćene kazne nemojte ići u policijsku stanicu sami - bolje je da neko od grčkih državljana krene sa vama.


To može biti vlasnik smeštaja u kome boravite ili neka druga osoba iz Grčke koja će šefu policije objasniti na maternjem jeziku da nemate mogućnost da ostajete duže u Grčkoj čekajući tablice (uz nekoliko navedenih izgovora, mala deca, nedostatak novca itd).


Kada dođete u policiju moraćete da podnesete zahtev koji oni mogu odobriti i vratiti vam dokumenta ili odbiti u roku od dan ili dva.
 


Lokalac koji će biti uz vas i policajci u stanici se često poznaju, posebno kada su manja letovališta u pitanju, i veća je verovatnoća da će vam uz asistenciju grčkog državljanina policija izaći u susret, vratiti oduzete predmete i dokumenta, i poželeti srećan put.

 

U Grčkoj se očekuje potpuno ukidanje skidanja i oduzimanja tablica


Iako je tokom prethodnog jula Ministarstvo saobraćaja Grčke pripremilo revidirani Pravilnik o drumskom saobraćaju, on i dalje nije na snazi! Ove izmene će biti male, ali važne jer će svrha biti kažnjavanje vozača, a ne automobila.


Trenutno, u slučaju težeg prekršaja vozač može da izgubi sve, od vozačke do saobraćajne dozvole i tablica, ali bi ovo trebalo da se promeni u nekom narednom periodu, tačnije čim novi pravilnik bude usvojen. 


Novi zakon će predvideti novčanu kaznu, oduzimanje vozačke dozvole, kaznene poene (kada su grčki državljani u pitanju), ali ne i oduzimanje saobraćajne dozvole i tablica.


Još jednom apelujemo da vodite računa o ovome kako ne biste sebi upropastili letovanje i pročitajte tekst Saobraćajna pravila i kazne za vozače u Grčkoj.

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaj

Napiši komentar
5290 Kuzma   16/07/2023
a onda u medjuvremenu za pojedine prekrsaje umesto novcane kazne uvedu bas skidanje tablica i oduzimanje dozvole na 60 rans
5291 Igor   16/07/2023
Slažem se sa novčanom kaznom ali ne i sa skidanjem tablica naročito ne sa 20 dana dodatnih troškova i kompletnim remećenjem mog ličnog vremena i obaveza koje neće da čekaju ni dan preko odmora a ne 20.Na sve to mi strašno smeta što engleski nemaju blagog pojma čak ni ono osnovno za sporazumevanje,a bave se turizmom. Makar natpis na engleskom ako već ne žele da ga pričaju. Pohvala za grčki tag i za tag otvoreni balkan.
5293 ivan   16/07/2023
gde se parkiram, skinem sam tablice i ostavim ih u kolima
5295 Saša Matović   17/07/2023
Najbolje neka vozača streljaju, ženu i decu odvedu u roblje!!!1f621! Ko preživi neka priča o braći Grcima. Mislim da ovakav zakon ne priliči zemlji koja pripada Evropi! Razumem ja kada se parkiranjem onemogući saobraćaj ili prilaz objektu, a i u tom slučaju svrsishodnije je da pauk odnese auto a ovako to je zaista preterano. Kada bi kaznu snosio vlasnik objekta kod koga vozač odseda a koji mu je rekao da ima slobodan parking, možda bi se domaćin potrudio da svoje goste istinito informiše kad se nudi smeštaj. Sve je kod Grka a i kod naših agencija SPOLjA GLADAC A UNUTRA JADAC.
5322 Tzv   28/07/2023
cak su i arapske zemlje bolje uredile ovo. odnesu nepropisno parkiran auto na plac jedno 40 km od grada i smeste u ogromnoj pustari u sred nicega. tako da kada platite kaznu,taksi i nekog da vam u pustari nadje auto i dotera do kapije, odmah dodjete sebi


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu