Zašto svaki turista treba da poseti Atinu?
08/02/2021 Tekst ažuriran 06/11/2022 Iskustva 0

Glavni grad Grčke često ne dobija pažnju koju zavređuje. Turisti koji imaju prilike da posete Grčku mahom se odlučuju da vreme provedu na očaravajućim grčkim ostrvima i popularnim letovalištima, a kada su u pitanju evropske prestonice, gradovi poput Pariza, Londona, Rima ili Amsterdama ipak odnose prevagu.
 

Pa ipak, poseta Atini je mnogo više od putovanja. To je grad u kome su prošlost i sadašnjost neraskidivno povezani na jedan poseban, fascinantan način koji se oseti na svakom koraku. Atina je grad obavijen stotinama priča, mitova i legendi i hiljadama godina istorije. 
 

Ovde možete sedeti u trendi baru na krovu zgrade i ispijati šareni koktel dok uživate u pogledu na Akropolj i građevine koje ponosno prkose vremenu već milenijumima. Pažnju će Vam podjednako krasti zgrade prelepe klasične arhitekture, bez čijih elemenata se ne može zamisliti ni moderna, sa jedne strane, kao i živopisna ulična umetnost i zadivljujući murali, sa druge.
 

Šetajući ulicama Atine, pratićete stope umova koji su oblikovali čitavu našu civilizaciju i svet kakav poznajemo. Dobro je poznato da su baš u Atini začeti brojni koncepti na kojima zapadno društvo počiva i da su njeni nekadašnji stanovnici dali nemerljiv uticaj razvoju nauke, filozofije, umetnosti, lingvistike, istorije, mitologije...

Zbog toga, istražujući i upoznavajući Atinu, mi otkrivamo i bolje shvatamo savremeni svet i sve što nas okružuje.


Kada se svemu ovome pridodaju nadaleko čuvena grčka gostoljubivost, ukusni specijaliteti mediteranske kuhinje, blizina obale, ali i činjenica da je Atina značajno pristupačnija od ostalih evropskih prestonica - dobija se destinacija koju nikako ne treba propustiti. 


U nastavku teksta, vodimo Vas na jedno kratko proputovanje kako bismo Vam dočarali zašto svaki turista treba da poseti Atinu i zbog čega smo sigurni da će joj se svako ko to učini sigurno uvek iznova i vraćati.


Istorija i kultura


Atinu slobodno možemo nazvati kulturnom prestonicom Evrope. Grad koji je stalno naseljen već duže od tri hiljade godina prepun je drevnih spomenika, arheološkog blaga i nekih od najznačajnijih građevina na svetu.


Akropolj

Naravno, ukoliko biste morali da se odlučite za samo jednu aktivnost dok ste u Atini, to bi bez premca bila poseta Akropolju. Brdo sa koga se pruža najlepši panoramski pogled na grad je svetilište posvećeno njegovoj zaštitnici, boginji Atini. 
 

Svojevrsni simbol čitave Grčke, atinski Akropolj je čuvar brojnih hramova i struktura, od kojih su najprepoznatljiviji izgrađeni tokom Perikleove vladavine u V veku pre nove ere. Na prvom mestu izdvaja se nadaleko čuveni Partenon, takođe posvećen boginji zaštitnici grada, čiji mlečno beli stubovi krase mnoštvo razglednica i fotografija koje slave lepotu ove intrigantne zemlje.


Na Akropolju ne smete propustiti ni ostale znamenitosti, poput Propileja, Hefestovog hrama, Hrama Atine Pobednice, ruina Hadrijanove Biblioteke ili Erehteona. 
 

Iako najpoznatije, Akropolj svakako nije jedino arheološko nalazište u Atini. U ovom gradu ih ima još mnogo, a svako je još fascinantnije od prethodnog.


Atinski muzeji

U gradu poput Atine, lako je izgubiti se u zgradama koje čuvaju neprocenjiva svedočanstva slavne grčke istorije i umetnosti.


Jedan od najvažnijih muzeja ne samo u državi nego na svetu jeste Akropoljski muzej bez koga poseta čuvenom brdu nije potpuna. Tu se čuvaju brojni artefakti pronađeni na ovom neprocenjivom arheološkom nalazištu, uključujući i veličanstvene skulpture koje su nekada krasile najpoznatije akropoljske građevine. Pod je na nekim mestima urađen u staklu, kako bi posetioci mogli da vide trenutna iskopavanja.



 


Drugi po značaju jeste Arheološki muzej. Ovde se čuva 11.000 predmeta, ali ipak posebno mesto zauzima zlatna maska kralja Agamemnona koja potiče iz XV veka pre nove ere.


Među muzejima koje ne bi trebalo propustiti kada ste u Atini, su i Muzej kikladske umetnosti, kao i Vizantijski i hrišćanski muzej koji sa više od 25.000 artefakata pažljivo prati razvoj religije u Grčkoj počev od paganskih vremena, 


Pravoslavne crkve

Istražujući Atinu, svuda po gradu ćete nailaziti na prelepe pravoslavne crkve, od kojih su neke stare i po više stotina godina.


Posebno interesantan običaj koji ćete brzo uočiti jeste ostavljanje srebrnih molitvenih tanjirića ispod ikona. Svaki tanjirić na sebi ima određeni simbol, poput bebe ili kuće, i na taj način se vernici mole svojim svetiteljima za pomoć pri onome što ih tišti. 


Tragom demokratije

Dobro je poznato da je danas najzastupljeniji oblik državnog i društvenog uređenja nastao upravo u antičkoj Atini. Na manje od jednog kilometra od Akropolja, možete posetiti brdo Pnika, gde su se drevni Grci okupljali kako bi diskutovali i donosili važne političke odluke.


Istorijski i politički značaj ovog mesta je neprocenjiv, s obzirom da slobodno možemo reći da se upravo tu rodila demokratija. Ovde su raspravljali velikani poput Periklea, Aristida i Alkibijada, a najveći govornik antičke Grčke, Demosten, upravo ovde je govorio svoje čuvene Filipike. 


Pnika nadgleda Agoru, drevnu pijacu koja je bila komercijalni i administrativni centar antičke Atine.


Rađanje pozorišta

Začetke teatra takođe nalazimo u antičkoj Atini. Prve predstave napisane su baš u ovom gradu, kao deo festivala organizovanog u čast boga Dionisa. One su izvođene pod maskama, a glumili su isključivo muškarci. Dela koja su stvorili drevni Grci poput Sofoklea, Euripida, Aristofana i Eshila i danas se ubrajaju među najveća svetska literarna blaga. 


Na južnoj padini Akropolja možete posetiti ostatke Dionisovog pozorišta, koje je izgrađeno kao deo svetilišta Dionisu Oslobodiocu. Pozorište je svoju najveću slavu doživelo u IV veku pre nove ere. Koristili su ga stari Rimljani, da bi tokom vizantijskog doba palo u zaborav, sve dok nije ponovo otkriveno u XIX veku. 


Olimpijske Igre 

Dobro je poznato da su Olimpijske Igre nastale u Atini, ali u ovom gradu su održane i prve moderne igre 1896. godine.


Ovaj događaj je i danas fenomen koji se željno iščekuje po četiri godine i tokom čijeg trajanja ceo svet zastaje i navija. Zbog toga je mnogim turistima koji dođu u Atinu stadion Panatinaikos nezaobilazna stanica. Stadion koji je bio domaćin prvoj modernoj Olimpijadi jedini je na svetu koji je izgrađen od belog mermera, u obliku potkovice, i to na ostacima antičkog stadiona. 


Posebno je interesantno da je svakog jutra u određenom terminu otvoren za atlete koji požele da sebi priušte jutarnje trčanje koje sigurno nikada neće zaboraviti. 


Idealna klima


Zbog umerene mediteranske klime koja garantuje duga, topla leta, vrlo blage zime, i prijatne temperature sa minimalnim brojem kišnih dana u međuperiodu, Atinu možete posetiti praktično u bilo koje doba godine


U zenitu leta, naročito tokom avgusta, Atinjani se spuštaju na obalu, zajedno sa većinom turista, pa je to savršeno vreme da uživate obilazeći grad bez gužve. 


Šoping u Atini


Atina možda nije grad visoke mode poput Milana ili Pariza, ali kupovina u grčkoj prestonici je zaista jedinstveno iskustvo.
 

Iako grad ne oskudeva u savremenim buticima i tržnim centrima, kada je u pitanju šoping u Atini, akcenat je na pijacama polovne robe i izuzetnim, ručno rađenim komadima. 


Živopisne, šarene, prelepe i autentične, pijace su veliki deo i odličan pokazatelj atinske kulture. Kupovina na ovim pijacama je poseban ritual, uz obavezno cenkanje i nezaobilazno čavrljanje sa veselim prodavcima od kojih možete čuti mnogo zanimljivih priča o proizvodima koje nude, njihovoj istoriji i načinu na koji se prave. 


Najpoznatija među njima je pijaca Monastiraki, koja se nalazi u ulici Ifaistou, u samom srcu grada. Reč pijaca možda nije dovoljna da se opiše Monastiraki -  reč je o mestu koje se najbolje može uporediti sa Velikim bazarom u Istanbulu. Od ručno rađenih kožnih sandala, preko tradicionalne odeće, starih knjiga, grnčarije, unikatnih slika i ikona, pa do autentičnih grčkih proizvoda poput maslinovog ulja, uzoa i prirodnih sapuna - nema toga što na ovoj pijaci nećete pronaći!


Gradska četvrt Plaka takođe je poznata kao mesto u čijim uličicama možete uživati kupujući prelepe tradicionalne suvenire i isprobavajući ukusne grčke slatkiše i grickalice, uz mnogo prelepih taverni i restorana u kojima se kasnije možete opustiti. 


Atinska rivijera


Plaže atinske rivijere možda ne mogu da se takmiče sa zvezdama grčkih ostrva, ali svako ko je posetio Grčku može posvedočiti da tamo loših plaža nema.


Stoga, kada poželite da se opustite na vrelom grčkom suncu, zaplivate među talasima Egeja i odmorite od obilaženja najvećih gradskih atrakcija, to možete učiniti na manje od sat vremena vožnje od centra Atine.


Najbliža gradu je plaža Edem, na kojoj je, zbog lokacije i činjenice da se ulaz ne plaća, prilična gužva tokom cele letnje sezone, iako svakako nije nešto najegzotičnije što ovaj deo obale može da ponudi.


Ukoliko ipak želite nešto malo luksuznije, izaberite plažu Astir u mestu Vouliagmeni. Elegantno uređena sa trendi ležaljkama, plažnim barom i restoranom, plaža Astir okuplja nešto sofisticiranije goste, ali cena ulaska vikendom doseže i do više desetina evra.


Vouliagmeni se nalazi na svega 25km od Atine, a u blizini je i istoimeno jezero. Tu se nalazi prirodni termalni izvor čije soli i minerali imaju terapeutska dejstva poznata još od antičkih vremena.


Za porodice sa decom, idealan izbor bi mogao biti Varkiza Resort koji nudi veliki broj zabavnih i sportskih aktivnosti kako na pesku, tako i u vodi.


Grad zabave i dobrog provoda


Atina je uzbudljiv grad u kome Vam nikada ne može biti dosadno. Moderni i unikatni kafići idealan su kontrast kulturnoj i istorijskoj strani grada i savršena mesta za predah. Neke od najzanimljivijih, iz kojih se pružaju prelepi panoramski pogledi, možete pronaći na Monastirakiju, Plaki i Tisiju.


Sve popularniji rooftop barovi idealni su za posmatranje zalaska sunca i pripremu za još jednu nezaboravnu atinsku noć.


Noćni život je podjednako raznovrstan i interesantan, pa u ludim žurkama do ranih jutarnjih sati možete uživati u brojnim klubovima, barovima i pabovima. Tu su i nešto svedenija mesta gde možete uživati uz kvalitetno domaće vino i tradicionalnu grčku muziku. 


Čarobne panorame i prilike za fotografisanje

Atina je elegantan mediteranski grad čiju sliku ne narušavaju oblakoderi. Uprkos urbanizaciji, Atina je zadržala svoj klasični duh i jedinstvenu atmosferu.


Među brojnim vidikovcima, brdo Likabet se posebno ističe. Sa 277 metara nadmorske visine, to je najviša tačka Atine. Ne postoji lepše niti romantičnije mesto sa koga možete posmatrati izlazak ili zalazak sunca. Okupana svetlošću, tada Atina poprima svoj najlepši oblik. 


Trg Sintagma


Trg Sintagma, koji se naziva i Trg Ustava, jedno je od najinteresantnijih mesta u gradu i nalazi se ispred palate grčkog parlamenta. 


Ovde je smešten i Spomenik neznanom junaku, posvećen grčkim vojnicima izgubljenim u ratu. Njega čuvaju stražari neobičnih uniformi koji se nazivaju evzoni. Svake nedelje u 11h odvija se smena predsedničke straže, svojevrsni spektakl koji je po mnogima najzanimljiviji događaj ove vrste u Evropi.
 

Atina je grad koji ne prestaje da fascinira, sa toliko mnogo različitih slojeva koje treba upoznati i istražiti. To je jedna neprocenjiva riznica svega što smo bili i svega što smo postali, a poseta ovom gradu jeste privilegija koja se nikada ne zaboravlja. 


Autor: Ivana Smiljanić
Foto: Pixabay

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu