Gde naći parking u letovalištima Grčke
08/01/2022 Tekst ažuriran 06/07/2023 Iskustva 3

U top sezoni, posebno u letovalištima severne Grčke, veliki problem i izazov za turiste sa automobilima je pronalazak slobodnog parking mesta.


Mesta uglavnom ima, ali ga turisti ne mogu lako pronaći.


Dešava se da kruže tražeći parking po pola sata, a kada ga nađu do kraja letovanja se više ne usuđuju da isparkiraju auto i odu bilo gde. Jer znaju da ih kad se vrate ponovo čeka beskrajna potraga. Ili na kraju parkiraju tamo gde nije dozvoljeno pa rizikuju i skidanje tablica i plaćanje kazne.


Zato smo pitali naše posetioce kako se oni dovijaju i gde najčešće nalaze slobodna mesta za parking. Pozivamo i vas da nam pomognete da upotpunimo ovu listu tako što ćete u komentarima dodati parking u mestima Grčke koje u tekstu nismo spomenuli.


Ako tražite parking mesta u ostalim letovalištima Grčke, slobodno možete koristiti Google mape i u polje za pretragu uneti ime mesta i parking. Dobićete sve lokacije na kojima se nalaze besplatna parkirališta kao i ona sa naplatom.


Gde parkirati u Pefkohoriju?

U Pefkohoriju postoji besplatan opštinski parking koji se nalazi pored novog beach bara Tridente Mare (pri kraju Pefkohorija u pravcu Paljurija), nekadašnjeg Yalla beach bara.


Pored ovog postoji još jedan opštinski parking gde se uvek može naći slobodno mesto.


Parking u Kalitei na Kasandri

Kalitea ima 3 ili 4 javna parkinga, ispod i iznad magistrale, ali je u avgustu na njima veoma teško naći slobodno mesto. Ipak preporuka je da probate.


Gde parkirati u Haniotiju?

Naši turisti tvrde da koliko god gostiju ima, u Haniotiju se uvek može naći parking mesto. Oni obično parkiraju na velikom javnom parkingu kod Masutisa, zatim na dva parkinga kod Opštine, duž kanala i kod crkve, odnosno statue delfina. 


Hanioti ima i privatni parking kod kafića Nick's saloon koji naplaćuju 5-10 € za dan, zavisno od doba godine.


Gde parkirati u Polihronu?

Polihrono ima besplatan opštinski parking u krajnjem delu mesta (u pravcu ka Haniotiju), nedaleko od taverne Moustakas.


Parking u Pargi

Pronaći parking mesto u Pargi tokom i van sezone je noćna mora.


Tijana N. je napisala: "Svi vam kažu da u Pargi imate javni parking, ali ne nasedajte. To je jedna mala površina na kojoj u sezoni nikad nećete naći mesto."


Na Google mapi možete naći nekoliko parkirališta. Ako ne nađete na jednom probajte na drugom.


Naša članica Vesna je u Pargi parking kod pijace plaćala 6 evra od 8-17h.


Bez naplate automobil možete ostaviti i u dvorištu crkve i škole.


Da ne biste svakodnevno gubili vreme i nervirali se, preporučujemo da za letovanje izaberete smeštaj u Pargi sa parkingom.


Parking u Nikitiju

U Nikitiju postoji mol gde se nalazi i jedini organizovani parking u naselju. Postoji takođe i veliki besplatan parking iznad apartmana “Hatzis house” i tu skoro uvek možete naći mesta za parkiranje.


Ukoliko nađete mesto kola možete ostaviti i u sporednim uličicama, vodite računa samo da nekome ne zagradite ulaz.


Parking u Paraliji i Leptokariji

Dejan R. nam je napisao: "U Paraliji možeš da staneš gde hoćeš, naravno, da ne zagradiš ulaz i obavezno 3m od raskrsnice".


Veliki osvetljeni parking u Paraliji postoji kod diskoteke Omilos, u pravcu Olimpik biča.

Turisti kažu da parking u Leptokariji nije teško naći i da uvek postoji neko slobodno mesto.

 

Parking Olympic beach (Olimpik bič)

Sa leve i desne strane mesta Olimpik beach postoji 3 besplatna parking placa. Ukoliko mesto za parking ne pronađete kod apartmana u kom ste smešteni, možete ostaviti automobil na jednom od ova tri parkinga.




Asprovalta parking

Asprovalta ima veliki besplatni javni parking koji se nalazi posle šetališta, suprotni pravac od Nea Vrasne. Kako kažu naši turisti, u Asprovalti se nigde ne plaća parking.


U poprečnim ulicama često ima mesta čak i tokom sezone, samo se mora voditi računa o jednosmernim ulicama kojih ima puno.


Gde parkirati u Neos Marmarasu?

Neos Marmaras ima jedan opštinski parking kod crkve u centru mesta i drugi kod magistrale.


Vozila u Neos Marmarasu možete parkirati kod igrališta (stadiona), u okviru osnovne škole u ulici pored mora kao i duž gradske plaže.


Parking u Lefkasu na Lefkadi

Adrian iz naše grupe Grčka Info dao nam je korisnu informaciju za dva parkirališta u glavnom gradu Lefkade. 


Besplatan parking solidnog kapaciteta postoji pored Arheološkog muzeja, a drugi pored policijske stanice u Lefkasu.
 


Parking u gradu Krf

Turisti mogu besplatno parkirati svoj automobil u novom delu luke, košta 5 evra za ceo dan. Mesta nema previše zato imajte na umu da u špicu sezone može da se desi da kružite više desetina minuta dok ne "ulovite" slobodno mesto.


Goga Milivojević-Milasinović:

Na Krfu postoji parking u samom centru, između stare tvrđave i Listona. Za vreme Vaskršnjih praznika cena je bila 3 evra dnevno. Pošto je nov sistem naplate uveden 12.aprila ove godine, moguća je korekcija naplate umesto po danu da bude po satu. Pre ulaska na parking postavljene su digitalne table na kojima se pokazuje broj slobodnih mesta na parkingu ukoliko ih ima. Besplatan parking je u staroj luci ali tu je teško naći mesto, kao i između nove tvrđave i pijace, međutim negde između nove i stare luke se nalazi parking na kome smo uvek našli mesto i plaća se 5 evra dnevno.


Gde parkirati na Tasosu?
 

 

Gde parkirati u Limenariji?

Veliki besplatan parking na Tasosu, u Limenariji postoji kod marine, svetionika i to su mesta na kojima se uglavnom uvek može parkirati.

 

Parking u Potosu na Tasosu

U Potosu možete parkirati automobil na privatnom parkingu koji se plaća i nalazi se iza luna parka ili pored mora, desno od doka.

Takođe na magistrali kod ulaza u Potos sa leve strane postoji parking kao i na malom parkingu prekoputa hotela Sirines. 
 


Gde parkirati u Solunu?

U Solunu postoji bezbedna garaža ispod gradske kuće, blizu Bele kule. Sat vremena košta oko 4 evra, a svaki sledeći sat 50 centi.

Ako ste u Solunu i tražite bezbedno mesto da parkirate automobil pročitajte tekst Parking u Solunu.


Parking u Sivoti i na Porto Katsikiju

Vesna M. nam je napisala da u Sivoti, Epirska regija, kod kružnog toka postoji parking koji se plaća 2 evra dnevno.


Na Lefkadi, parking kod plaže Porto Katsiki je 10 evra za ceo dan.


Parking u Sartiju

Što se parkinga u Sartiju tiče, skoro u samom centru letovališta postoji veliki parking.


Sarti se deli na dva dela (mada danas sve više postoji podela na 3 dela): stari i novi koje odvaja jedan veliki parking prostor pored kojeg je škola i Sarti plaža. Upravo na tom mestu najčešće parkiraju naši turisti.


Parking u Grčkoj za invalide

Osobama sa hendikepom ili invaliditetom koji imaju našu karticu za parkiranje dozvoljeno je parkiranje u Grčkoj na posebnim obeleženim mestima. Karticu za invalide morate postaviti na vidljivo mesto u slučaju kontrole i poželjno je odštampati ovaj dokument i postaviti ga na vidno mesto pored postojeće kartice.



 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
4397 Danijela Mitrovic   01/06/2022
Postovani, molim Vas za pomoc. Gde se moze stati na parking u Kateriniju, Olympic Beach? Pozdrav.
4520 Maja Krstic   13/07/2022
Pozdrav, Nea Kalukratija parking?
4522 Boris   14/07/2022
Prosle godine, u julu, smo bili u Pargi i za 10 dana se nije desilo da nismo pronasli parking! Samo jednom je to bio parking koji se placa (taj dan smo bas kasno otisli do grada (negdje iza 21h) pa je sve bilo prepuno), a sve ostalo je bilo besplatno parkiranje. Radi se o tome da je dozvoljeno besplatno parkiranje na rubovima glavne ulice, koja vodi povrh grada, Slike su u prilogu. Ne znam gdje je gospodja iz clanka parkirala, ali mi smo samo jednom platili parking - 5 Eur. Na plazama Sarakiniko, Vrahos, Lihnos, Megali Amos, Alonaki itd. se ne placa parking, a uvijek smo pronalazili mjesto, iako nismo neki pobornici ranog odlaska na plazu - nikada prije 11h.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu