Sezona letnjih odmora svake godine po tradiciji donosi velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj, naročito tokom dana vikenda u julu i avgustu.

Turisti nas često pitaju kakvo će biti stanje na granicama, međutim određeno pravilo ne postoji i to je nešto što se nikada ne može sa sigurnošću znati unapred.

Javljaju nam se turisti koji su više od 4 sata čekali na ulazak u Grčku, dok su drugi koji su došli samo sat ili dva sata kasnije od njih, završili sve carinske formalnosti za samo dvadesetak minuta.

Poznato je da su čekanja uvek duža tokom vikenda u julu i avgustu, danima kada najveći broj srpskih i makedonskih državljana kreće put mora.

U posebnom albumu na našoj Facebook stranici koji se zove "Situacija na graničnim prelazima na putu za Grčku 2017." mogli ste da pratite slike koje su nam turisti tokom sezone svakodnevno slali sa prelaza i obaveštavali nas o gužvama i vremenu čekanja.

Međutim od ove godine odlučili smo da zbog bržeg i još efikasnijeg informisanja naših turista, obaveštenja o čekanjima na graničnim prelazima, slike i video snimke sa prelaza, prebacimo u našu Facebook grupu "www.grckainfo.com - grupa za turiste" u kojoj ćete moći u realnom vremenu pratiti ne samo izveštaje sa graničnih prelaza već i ostale korisne informacije u vezi sa putovanjem u Grčku koje ćete postavljati vi direktno kao i ostali članovi grupe.

Kojim danima su najveće gužve na Evzoniju

Dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom (ulaz u Grčku) i nedeljom i ponedeljkom (izlaz iz Grčke), zatim 1. i 15.-og u mesecu i danima kada su smene turističkih agencija. Međutim ukoliko se istim ovim danima na Evzoniju i Bogorodici nađete posle 17 h, čekaćete veoma kratko na prolaz.

Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći - najkasnije do 4h ujutru.

Kako zaista na postoji određeno pravilo, potpuno istog datuma neko će proći za 15 minuta, a neko drugi će čekati 2 sata. Nije isto preći granicu u 4h ujutru, u 10h ili u 20h kada se na prelazu nalazi samo 2-3 automobila.

Ove godine jedan od dana kada su automobili čekali na prolaz više sati bio je 24. jun. Zbog produženog vikenda u Makedoniji i početka Bajrama, na Evzoniju je tog dana prema proceni graničnih službenika čekalo 10.000 - 15.000 automobila.
Na Evzoniju se tog dana čekalo više od 5 sati, a na prelazu Dojran 4 sata.

Kritični dan je takođe i 02. avgust kada se u Makedoniji slavi veliki praznik Ilinden i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj kao i 08. septembar - Dan nezavisnosti.

Nakon Ilindena, 28. avgusta nas čeka još jedan produženi vikend u Makedoniji (praznik Uspenje Presvete Bogorodice), koji ove godine pada u ponedeljak tako da se u petak 25. avgusta takođe očekuju veće gužve na prelazima Dojran i Evzoni.

Izlazak iz Grčke se najčešće odvija brže, jer pri povratku grčka policija retko proverava pasoše.

Na putovanje ka Grčkoj je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima drastično manje. 
 


OBAVEZNO PROČITAJTE I SLEDEĆE TEKSTOVE:

Put kolima za Grčku preko Makedonije (preko graničnog prelaza Prohor Pčinjski i Stari Dojran)

Put kolima za Grčku preko Bugarske

Put kolima do Grčke preko Albanije


Prelaz Prohor Pčinjski 

Carinici i policija sa prelaza Preševo (između Srbije i Makedonije) između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja najčešće kraća. 

Oni koji se odluče za varijantu Prohor Pčinjski, potrebno je da se kod Vranja isključe sa auto puta i da prate oznake. Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za nekih 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na julskom suncu čekati u dugim kolonama, savetuju na graničnom prelazu u Preševu.

Prohor Pčinjski je alternativni granični prelaz koji je otvoren 24 sata. Put do njega je naporniji zbog velikog broja krivina.

Prelaz Dojran

Prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve. Do prelaza se dolazi tako što se u Makedoniji sa autoputa isključujete na odvajanju za Valandovo i Strumicu, kod sela Udovo.

Alternativni prelazi jesu malo rasterećeniji, ali ponekad zadržavanja i čekanja ima i na njima, sve do kraja avgusta kada se bliži kraj leta i kada gužve srazmerno tome krenu da opadaju.

Ostali granični prelazi i put preko Bugarske

Ostali prelazi koje takođe možete koristiti i koji su manje opterećeni su Medžitlija-Níki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske. Imajte na umu da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji najviše koriste put preko Bugarske pa je stoga moguć i veći intenzitet saobraćaja kako na putevima kroz Bugarsku tako i na samom graničnom prelazu. Osim turskih i bugarskih državljana ovaj prelaz masovno koriste i Rumuni, Ukrajinci i Česi.

Najnoviju SAT patrolu PREKO BUGARSKE DO KASANDRE - HALKIDIKIJA možete pogledati ovde.

Gužve na putevima unutar Grčke

Ukoliko je vaše odredište Solunska, Olimpska regija ili Halkidiki, treba da znate da petkom Solunjani (mada među njima ima takođe i dosta Makedonskih vikendaša) masovno kreću na vikend na more. Gužve ka letovalištima tada znaju biti jako velike, neretko dolazi i do sudara pa kolone budu nepregledne. 

Nedeljom popodne su takođe gužve na putevima kada se vikendaši vraćaju kući.

14. i 15. i 16. avgusta kada se u celoj Grčkoj neradno slavi praznik Uspenje Bogorodice (kod nas Velika Gospojina) gužve su velike na svim putevima, a u letovalištima tih dana slobodan smeštaj se ne može naći ni za jednu noć

Takođe i vikendom pred veliki praznik Čisti ponedeljak koji se slavi 50 dana nakon Vaskrsa. 2017. godine Čisti ponedeljak se u Grčkoj slavi 5. juna.

Nekoliko saveta

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i čekaćete bar pola sata i pored toga što nema gužve.

Ukoliko ste pušač ugasite cigaretu na samoj granici, naočare za sunce skinite pri kontaktu sa carinikom ili policajcem i obavezno spustite prozor na automobilu dok razgovarate sa njima. 

Nakon prelaska granice pomerite časovnike za jedan sat unapred zbog promene vremenske zone.

Kad prođete kontrolu na Evzoniju

Sada ste i zvanično u Grčkoj, dobro nam došli! Poznato lupanje srca i sreća? Stanite odmah tu kod prodavnice sa leve strane na granici i uzmite deci Amita sokiće, grickalice i sladoled na točenje (kažu da je fenomenalan).

Sedite u kola, pustite grčku muziku na najjače, stigli ste u prijateljsku zemlju u kojoj ste zaista dobrodošli.

Ostanite tako srećni i nasmejani tokom celog letovanja, a kada se vratite obavezno nam javite kako ste se proveli :-)

Napiši komentar
896 Milena Slavkovic   04/04/2017
Mi smo prosle godine isli u Neos Marmarasu preko Bugarske i granicnog prelaza Promahonas i prijatno smo iznenadjeni.Sve preporuke...
901 Aleksandar Ilic   05/04/2017
Za Prohor nije isključenje kako je napisano, sada je to autoput. Treba se isključiti za Vranje, isključenje kod samog grada (ima i jedno dosta pre na kome takođe piše Vranje!) pa pratiti znake za Prohor. Put je delom dobar a od Davidovca losiji i krivudav, prolazi kroz par sela. Ako je bas guzva na Evzoniju možda se i isplati, za do sat čekanja po meni ne.
902 GrckaInfo.com   05/04/2017
U pravu ste, Aleksandre, izmenjeno. Hvala :)
928 Andjelko Radlovic   09/04/2017
Mi po obicaju krecemo uvece, da sa zorom ugledamo more i iskoristimo ceo jedan dan. :-) Medjutim, za vozaca je jako vazno da pred put bude naspavan i odmoran, posebno ako se ide ka Jonskom moru ili juznije od Soluna.
929 Kelebić Bojan   09/04/2017
Godinama idemo sopstvenim prevozom i nikada nam se nije desilo da cekamo duze od 10-15 min na granicama,sve do prosle godine kada smo cekali u 1h posle ponoci 3 sata da izadjemo iz nase zemlje sto nas je poprilicno usporilo i otezalo nam put ka Tasosu.Mislili smo da imamo neki svoj fazon da znamo kako da ubodemo tajming ali smo se prevarili.Naravucenije pravila nema.I ove godine isti fazon pa sta bude.Sve padne u zaborav kad se prodje Evzoni.
1057 Zoran   04/07/2017
Da, tu iza granicnog prelaza Evzoni su cene paprene, kafu sam platio 5 Evra.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu