Kojim danima su najveće gužve na graničnim prelazima ka Grčkoj
02/04/2017 Tekst ažuriran 31/07/2021 Komentara 10

Sezona letnjih odmora svake godine po tradiciji donosi velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj, naročito tokom dana vikenda u julu i avgustu.

Turisti nas često pitaju kakvo će biti stanje na granicama, međutim određeno pravilo ne postoji i to je nešto što se nikada ne može sa sigurnošću znati unapred.

Javljaju nam se ponekad turisti koji su više od 4 sata čekali na ulazak u Grčku, dok su drugi koji su došli samo pola sata kasnije, završili sve carinske formalnosti za samo dvadesetak minuta.

Poznato je da su čekanja uvek duža tokom vikenda u julu i avgustu, danima kada najveći broj srpskih i makedonskih državljana kreće put mora.


Kojim danima su najveće gužve na Evzoniju

Dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom (ulaz u Grčku) i nedeljom i ponedeljkom (izlaz iz Grčke), zatim 1. i 15.-og u mesecu i danima kada su smene turističkih agencija. Međutim ukoliko se istim ovim danima na Evzoniju i Bogorodici nađete posle 17 h, čekaćete veoma kratko na prolaz.

Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći - najkasnije do 4h ujutru.

Kako zaista na postoji određeno pravilo, potpuno istog datuma neko će proći za 15 minuta, a neko drugi će čekati 2 sata. Nije isto preći granicu u 4h ujutru, u 10h ili u 20h kada se na prelazu nalazi samo 2-3 automobila.

Ove godine veće gužve na Evzoniju se očekuju takođe oko 4. juna zbog početka Bajrama, koji se slavi neradno za sve građane Makedonije.

Kritični dan je takođe i 02. avgust kada se u Makedoniji slavi veliki praznik Ilinden i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj kao i 08. septembar - Dan nezavisnosti.

Nakon Ilindena, u utorak 28. avgusta nas čeka još jedan veliki praznik u Makedoniji (praznik Uspenje Presvete Bogorodice), tako da se tog datuma takođe očekuju veće gužve na prelazima Dojran i Evzoni.

Izlazak iz Grčke se najčešće odvija brže, jer pri povratku grčka policija retko proverava pasoše.

Na putovanje ka Grčkoj je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i na graničnim prelazima drastično manje. 
 

Pratite uživo stanje na graničnim prelazima ka Grčkoj

 

Prelaz Prohor Pčinjski 

Carinici i policija sa prelaza Preševo (između Srbije i Makedonije) između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja najčešće kraća. 

Oni koji se odluče za varijantu Prohor Pčinjski, potrebno je da se kod Vranja isključe sa auto puta i da prate oznake. Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za nekih 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na jakom suncu čekati u dugim kolonama, savetuju na graničnom prelazu u Preševu.

Prohor Pčinjski je alternativni granični prelaz koji je otvoren 24 sata. Put do njega je naporniji zbog velikog broja krivina.


Prelaz Dojran

Prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve. Do prelaza možete doći:

1. Novim autoputem isključujete se kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran

2. Starim putem Demir Kapija-Udovo-Valandovo (tokom leta nema gužve na ovom putu, jer većina vozača koristiti novi autoput)

Alternativni prelazi jesu malo rasterećeniji, ali ponekad zadržavanja i čekanja ima i na njima, sve do kraja avgusta kada se bliži kraj leta i kada gužve srazmerno tome krenu da opadaju.


Ostali granični prelazi i put preko Bugarske

Ostali prelazi koje takođe možete koristiti i koji su manje opterećeni su Medžitlija-Níki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske. 

Imajte na umu da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji najviše koriste put preko Bugarske pa je stoga moguć i veći intenzitet saobraćaja kako na putevima kroz Bugarsku tako i na samim graničnim prelazima. Osim turskih i bugarskih državljana prelaz Kulata-Promahonas masovno koriste i Rumuni, Ukrajinci i Česi.

SAT patrolu PREKO BUGARSKE DO TASOSA možete pogledati ovde.


Gužve na putevima unutar Grčke

Ukoliko je vaše odredište Solunska, Olimpska regija ili Halkidiki, treba da znate da petkom Solunjani (mada među njima ima takođe i dosta Makedonskih vikendaša) masovno kreću na vikend na more. Gužve ka letovalištima tada znaju biti jako velike, neretko dolazi i do sudara pa kolone budu nepregledne. 

Nedeljom popodne su takođe gužve na putevima kada se vikendaši vraćaju kući.

14. i 15. i 16. avgusta kada se u celoj Grčkoj neradno slavi praznik Uspenje Bogorodice (kod nas Velika Gospojina) gužve su velike na svim putevima, a u letovalištima tih dana slobodan smeštaj se ne može naći ni za jednu noć.

Takođe i vikendom pred veliki praznik Čisti ponedeljak koji se slavi 50 dana nakon Vaskrsa (15, 16 i 17. juna.). 


Nekoliko saveta

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom. U to vreme je smena carinika i policajaca i čekaćete bar pola sata i pored toga što nema gužve.

Ukoliko ste pušač ugasite cigaretu na samoj granici, naočare za sunce skinite pri kontaktu sa carinikom ili policajcem i obavezno spustite prozor na automobilu dok razgovarate sa njima. 

Nakon prelaska granice pomerite časovnike za jedan sat unapred zbog promene vremenske zone.

Ukoliko ste se do tada bili nervozni i svađali ste sa saputnicima čim uđete u Grčku prestanite :) Pustite neku lepu grčku muziku i uživajte sa najmilijima! 

Za malo smeha pročitajte ovaj post u našoj grupi i duhovite i iskrene komentare naših članova na pitanje da li se i oni svađaju međusobno na putu ka Grčkoj i u letovalištu.

Srećan put i lep odmor vam želimo!

Napiši komentar
896 Milena Slavkovic   04/04/2017
Mi smo prosle godine isli u Neos Marmarasu preko Bugarske i granicnog prelaza Promahonas i prijatno smo iznenadjeni.Sve preporuke...
901 Aleksandar Ilic   05/04/2017
Za Prohor nije isključenje kako je napisano, sada je to autoput. Treba se isključiti za Vranje, isključenje kod samog grada (ima i jedno dosta pre na kome takođe piše Vranje!) pa pratiti znake za Prohor. Put je delom dobar a od Davidovca losiji i krivudav, prolazi kroz par sela. Ako je bas guzva na Evzoniju možda se i isplati, za do sat čekanja po meni ne.
902 GrckaInfo.com   05/04/2017
U pravu ste, Aleksandre, izmenjeno. Hvala :)
928 Andjelko Radlovic   09/04/2017
Mi po obicaju krecemo uvece, da sa zorom ugledamo more i iskoristimo ceo jedan dan. :-) Medjutim, za vozaca je jako vazno da pred put bude naspavan i odmoran, posebno ako se ide ka Jonskom moru ili juznije od Soluna.
929 Kelebić Bojan   09/04/2017
Godinama idemo sopstvenim prevozom i nikada nam se nije desilo da cekamo duze od 10-15 min na granicama,sve do prosle godine kada smo cekali u 1h posle ponoci 3 sata da izadjemo iz nase zemlje sto nas je poprilicno usporilo i otezalo nam put ka Tasosu.Mislili smo da imamo neki svoj fazon da znamo kako da ubodemo tajming ali smo se prevarili.Naravucenije pravila nema.I ove godine isti fazon pa sta bude.Sve padne u zaborav kad se prodje Evzoni.
1057 Zoran   04/07/2017
Da, tu iza granicnog prelaza Evzoni su cene paprene, kafu sam platio 5 Evra.
1684 Срђан Живановић   03/06/2018
Кренути преко дана, преноћити у МКД ( 25-30е ) и сутрадан одморни стижете на одредиште ...
1686 Nikola Zivkovic   05/06/2018
A je l' vise za Dojran nije iskljucnica sa autoputa strumica-valandovo?
1749 Dragan Marinkovic   25/06/2018
Prosle godine, kada se sabere cekanje na svim granicnim prelazima, na putu ka Grckoj bilo je oko 45 minuta. Oko 4 ujutru smo krenuli iz Beograda. Mada ne mora da znaci. Ove godine isto tako cemo krenuti, pa cemo videti.
2250 Tatjana Meleg   23/05/2019
Bajram ove godine nije 15. juna već 04. juna. Provereno na sajtu: https://neradni-dani.com/nerabotni-praznici-makedonija.html


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu