Kalamitsi (Sitonija - Halkidiki)
30/03/2016 Tekst ažuriran 12/12/2023 Iskustva 6

Kada se od Soluna krene prema Halkidikiju, skoro na samom jugu drugog poluostrva - Sitonije, nalazi se jedno od najmanjih i u turističkom smislu, najmanje eksploatisanih letovališta Halkidikija - Kalamitsi. Uz to, Kalamitsi je i jedno od najmlađih letovališta, jer je njegov razvoj počeo tek pre 30-ak godina.


Pre nego što pređemo na iznošenje podataka o ovom letovalištu, važno je da naglasimo da je Kalamitsi idealno mesto za odmor ukoliko želite da ga provedete na potpuno miran način, koji podrazumeva opuštanje na plaži, plivanje, tišinu, odsustvo gužve i glasne muzike i sve ono što odmor u pravom smislu te reči zapravo znači. No, ukoliko žudite za ludim noćnim provodom i muzikom do zore, onda definitivno treba da se odlučite za neko drugo letovalište ili da "skoknete" do Sartija koji je udaljen 15-ak kilometara.


Među retkim aktivnostima koje se odvijaju u Kalamitsiju jeste ronjenje i različiti sportovi na vodi, po kojima je uostalom ovo mesto i poznato. U neposrednoj blizini plaže se nalazi ronilački klub "Dophin diving center" gde možete uplatiti obuku za ronjenje i uživati u čarima ovog sporta. 


Kalamitsi - informacije o mestu

Kalamitsi je od Soluna udaljen oko 150 kilometara, a letovalište se nalazi na oko 15 kilometara udaljenosti od Sartija. 
 

Vrlo je važno imati na umu da u Kalamitsiju nema lekara - pedijatra, a najbliža ordinacija ovog tipa se nalazi u Sartiju i Toroniju. Takođe, u mestu ne postoji ni apoteka, pa bi to svakako trebalo da imaju na umu turisti koji u ovo letovalište kreću sa svojim mališanima. Ordinacija u Sartiju se nalazi u sklopu agencije "Sithon Travel", a pregledi za sve turiste u njoj su, barem prošle godine, bili besplatni ukoliko poseduju validno međunarodno osiguranje.


Na glavnoj plaži postoji nekoliko kafe - restorana gde uz jedno naručeno piće ili sladoled dobijate na korišćenje dve ležaljke i suncobran. Cene u barovima su vrlo slične cenama u drugim letovalištima Sitonije.


U mestu postoji jedan prodavac girosa, fast food "Dimitris", kao i dve taverne koje se svrstavaju među najbolje na čitavom poluostrvu. To su taverne "Georgiakis" i "Zorbas". U taverni "Zorbas" se tokom trajanja turističke sezone organizuje i grčko veče.


Većina smeštajnih kapaciteta kojih u Kalamitsiju nema mnogo, nalazi se u prvom redu do mora, tako da su gotovo svi u neposrednoj blizini plaže.

Našu preporuku za povoljan smeštaj u mestu Kalamitsi možete pogledati OVDE.


Kako je mesto otvoreno prema moru, ponekad se događa da se pojavljuju talasi, ali upravo to dodatno ulepšava boravak u Kalamitsiju. Smatra se da ovo letovalište ima savršenu klimu, jer se gotovo uvek oseća blagi vetrić. Posebnu lepotu mestu daje njegova peščana plaža, koja je izuzetno lepo uređena, kao uostalom i čitavo letovalište. 


Jedino što neki turisti navode kao nedostatak, jeste nepostojanje klasičnog šetališta. Naime, uz plažu se proteže put koji vodi do obližnjeg kampa, a koji nema trotoar.


Kalamitsi plaže

Glavna plaža u mestu Kalamitsi bez preterivanja je jedna od najlepših plaža ne samo Sitonije, već i čitavog Halkidikija.


Kalamitsi plaža je karakteristična po sitnom pesku i kristalno čistoj tirkizno-plavoj vodi. Na pojedinim mestima je prekrivena najfinijim sitnim kamenčićima. Ulaz u more je postepen u delu gde je plaža prekrivena sitnim peskom, dok je u drugom delu za nijansu strmiji. Upravo u tom drugom delu se uglavnom i organizuju ronilačke obuke.


U neposrednoj blizini glavne plaže se nalazi ostrvce do koga često turisti vole da otplivaju i pokušaju da se na njega popnu, jer se odatle pruža predivan pogled prema mestu. Samo budite obazrivi, jer su stene na ovom ostrvcetu prilično klizave.


U uvali koja se nalazi nedaleko od glavne plaže i koja je zaklonjena od pogleda turista, nalazi se jedina nudistička plaža u ovom mestu.


Kada se iz Kalamitsija krene prema obližnjem Sartiju nailazi se na dve prilično zaklonjene plaže: Turkolimnionas i Klimataria. Ukoliko, recimo na glavnoj plaži Kalamicija ima više talasa, odnosno kada vetar duva iz pravca jugoistoka, na jednoj od ove dve plaže ih sigurno nema, jer se one praktično nalaze pod uglom od 90 stepeni u odnosu na glavnu plažu ovog mestašceta.


Još jedna plaža koja se izdvaja po lepoti, osim glavne jeste ona koja je u sklopu obližnjeg kampa Thalatta.


Kupovina u Kalamitsiju

Iako je Kalamitsi malo mesto u njemu postoje čak tri supermarketa. Jedan od njih se nalazi u glavnoj gradskoj ulici, a ostala dva su smeštena u obližnjim kampovima. Međutim, snabdevenost ovih marketa je u suštini oskudna, što podrazumeva da u većini slučajeva imate mogućnost da birate samo između dve, eventualni tri različita proizvođača. Svakako je najsnabdeveniji supermarekt koji se nalazi u glavnoj ulici letovališta, mada ni druga dva naročito ne zaostaju za njim.


Cene u marketima u Kalamitsiju su slične kao u ostalim letovalištima, ali naši turisti koji su imali prilike da letuju u Kalamiciju savetuju da se kupovina obavlja van mesta.


Iako iz Kalamitsija postoje autobuske linije prema obližnjim letovalištima, nisu česte. Cena autobuske karte prema Sartiju u jednom pravcu je tokom prošlogodišnje sezone koštala 3 evra, a autobus je saobraćao uglavnom dva do tri puta u toku dana.


U neposrednoj blizini glavne ulice se nalazi nekoliko prodavnica, koje uglavnom prodaju suvenire i opremu za plažu, a ukoliko želite neku veću kupovinu, svakako je preporuka da posetite obližnji Sarti.


Šta videti u Kalamitsiju i okolini

Ukoliko ipak poželite neki odete na neki izlet možete se provozati automobilom do vidikovca koji se nalazi iznad mesta. Tamo je smeštena taverna iz čije bašte se pruža prelep pogled na Kalamitsi i okolinu. Možete posetiti i nadaleko čuvene vinograde koji se nalaze na obroncima planine Meliton, koja se nalazi na zapadnom delu poluostrva.


Takođe, tokom trajanja turističke sezone postoje brojni izleti koji se organizuju iz obližnjeg Sartija.


Da rezimiramo: Kalamitsi je odličan izbor ukoliko na odmor krećete radi odmora i ukoliko niste željni nekih velikih kupovina bilo kakve vrste. Ono što svi turisti koji su imali prilike da letuju u Kalamiciju izdvajaju kao veliku prednost jeste činjenica da ćete se u ovom letovalištu zaista odmoriti i naspavati, jer nećete slušati glasnu muziku do kasno u noć, dok glavnu plažu ocenjuju kao prilično prostranu i lepo organizovanu.


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
862 Vesna Trifunova   26/03/2017
Molim vas info cena za juni u thalatta camp kalamitsi Blagodaram :)
1781 marija janakijev cvetkovic   04/07/2018
Plaza je predivna, more jos lepse...Tuseva nema! Strasno za sve nas koji moramo da speremo so zbog alergije!
1793 Dragana   07/07/2018
Nije tacno , na kraju plaze nalazi se tus i kabina za presvlacenje
4773 Tatjana Makevic Nikolic   17/09/2022
O Kalamiciju se pise kao o mestu iz bajke. A evo sta je mene zadesilo (prva polovina septembra). Ili su talasi veliki i voda prljava. ili duva jako vetar . Mnogo ljudi sa bebama bas malim. tako tu gde su te bebe smestene ne mozete imati mir.JEDNOM sam za ovih 6 dana uspela da vidim bistro more i bez talasa. PESAK NIJE BEO VEC ZUCKASO BEZ. AGENCIJE TRREBA DA DAJU POTPUNE PODATKE POTNICIMA.
4774 Tatjana Makevic Nikolic   17/09/2022
Voda koja tece na slavinama je zuckasto braon. Dakle ni vodu nisu obezbedili. onda kuvas u vodi koju si kupio. Tuseva nema. Ako i ima jedan na kraju Kalamisija....zamislite da ste na suprotnoj strani. imaju dva 60 posto prazna marketa (prva polovina septembra 2022.god.) . SA CENAMA DERU . JAD I BEDA KAKO MESTO IZGLEDA.A talasi veliki mute vidu pa se pitas gde letujem i Olimpik Bicu (gde je prljavo).
5540 Mima Trifunovic   24/01/2024
Da li može da mi kaže,ko je odseo u Kalamitsiju,da li ima ikakvog šetališta ili ne,zbunjuju me komentari koji kažu da nema a u opisu nekih smeštaja mi piše u neposrednoj blizini šetališta.Hvala 1f642


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu