Katerini - najlepši gradić Olimpske regije
31/03/2016 Tekst ažuriran 03/12/2023 Iskustva 7

Ako letujete u bilo kom od letovališta Olimpske regije, onda je gotovo nemoguće da ne posetite živopisni gradić Katerini, koji se slobodno može okarakterisati kao Solun u malom. 


Osim brojnih prodavnica po kojima je dobro poznat među našim turistima, Katerini opčinjava i neverovatno lepo uređenim parkovima. Uz to, blizina Olimpa ga čini posebno atraktivnim za smeštaj i tokom zimskih meseci.
 

Iako je letovalište Paralija njemu najbliže (samo oko 6 kilometara je udaljeno), tokom letnje sezone se organizuju izleti i iz ostalih letovališta Olimpske regije do ovog mesta, koji uglavnom uključuju i posetu manastiru Meteora, ali i nadaleko čuvenom seocetu, Litohoru.
 

Inače, iz Paralije postoji i redovna autobuska linija prema Kateriniju.


O mestu Katerini

Osim što možete da uživate u nekom od prelepih kafića ili restorana, posebnu draž ovom zanimljivom mestu podno mitske planine Olimp daju i parkovi, među kojima je svakako najlepši onaj koji se nalazi u samom centru u kome se nalaze fontane, vodopadi i bogate zelene površine.


Grad Katerini je ujedno i glavni grad čitave oblasti Pieria, a u njemu živi blizu 60 hiljada ljudi, dok sam grad zauzima ukupnu površinu od oko 95 km².


Iako nije smešten na obali Egeja, činjenica je da se sve veći broj turista odlučuje da u njemu iznajmi smeštaj, budući da je poznat po vrlo povoljnim cenama. A ako tome dodate da vam do mora treba tek nešto više od 5 kilometara puta, jasno je i zašto Katerini polako, ali sigurno postaje sve atraktivnija turistička destinacija.


Kao i u svakom drugom gradu koji je centar neke oblasti, tako i u ovom postoje i banke i bankomati, ali i tržni centri, a u većini prodavnica možete koristiti platne, odnosno kreditne kartice. 
U samom gradu se nalazi i nekoliko noćnih klubova, tako da će i ljubitelji ovakve vrste provoda sigurno uživati.


Kupovina u Kateriniju

Mnogi turisti koji krenu put Katerinija tamo odlaze najpre zbog blizine brojnim letovalištima, ali i zato što u mestu postoje brojne prodavnice, počev od nekoliko super marketa, preko čuvene robne kuće "Jumbo", pa do nekoliko tržnih centara, te brojnih butika i suvenirnica.


A pored velikog broja prodavnica, Katerini može da se pohvali i brojnim, vrlo kvalitetnim ugostiteljskim objektima.


Radno vreme prodavnica u Kateriniju

Radno vreme prodavnica u Kateriniju je, u najmanju ruku specifično, ali ni manje ni više nego u ostalim delovima Grčke. 


Naime, one su otvorene radnim danima i subotom, dok su nedeljom sve zatvorene. Uz to, ponedeljkom, sredom i subotom rade samo u periodu između 10 i 16 časova, dok su utorkom, četvrtkom i petkom otvorene u dva navrata i to jednom u periodu od 10 do 15 časova, a drugi put od 18 do 22 časa.


S tim što ovo radno vreme ipak treba uzeti sa određenom dozom rezerve, a posebno ukoliko znate kako je grčki narod opušten po pitanju rada. Svakako i ako otvore neki sat kasnije, u Kateriniju ćete moći da ispunite to vreme na vrlo kvalitetan način.


Šta posetiti u gradu?

Ukoliko boravite u Kateriniju ili pak odlučite da odete na jednodnevni izlet ako letujete u obližnjoj Paraliji ili drugim letovalištima Olimpske regije, svakako ne propustite da odmorite u nekom od prelepo uređenih parkova, u kojima mogu da uživaju i vaši mališani, jer je većina njih opremljena i različitim zanimacijama za najmlađe.


Takođe, trebalo bi da prošetate i ulicom Aleksandra Velikog, koja je centralna pešačka zona, a možete da posetite muzej Pontskih Grka, u kome se nalazi jedna od najvećih muzejskih zbirki o Grcima koji su se u ove delove doselili nakon turskog genocida kada su, praktično prognani a teritoriju Grčke i naselili su uglavnom oblast Pijerije, odnosno gradova Katerini, Kozani i ostalih u ovoj regiji.


Ovaj muzej možda za turiste nema tako naročit značaj, posebno ukoliko nisu upoznati sa stradanjima Pontskih Grka, ali je za grčki narod on možda odmah iza muzeja na Akropolju po vrednosti za nacionalnu istoriju.


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja
 
Napiši komentar
104 Sunčica Janković   29/10/2016
Bila sam davno u Kateriniju, pre 30 godina, ovo je sasvim drugi grad danas, hvala za detaljan opis i fotke. Helenofil
1724 Laura   15/06/2018
Gde mogu da nadjem radno vreme i cenu ulaznica za muzej, nisam uspela do sada?
1904 Sasa mitic   27/07/2018
Da li u Katerini ima lovacka prodavnica
2520 Milan   24/07/2019
Da li ima Jumbo i gde se nalazi u Katerini ?
2676 Ena Krstic   08/09/2019
Mala ispravka.Radno vreme radnji je od 9 do 14 i od 18 do 21 h.Ovo se ne odnosi na supermarkete i Jumbo koji rade ceo dan od pon do subote.
4550 Nadica   21/07/2022
Da li u Kateriniju postoji klinika ili bolnica?
4951 Bojan Veselinović   01/03/2023
Prelepo uređen i vrlo prijatan grad. Nekako sam se za kratko vreme osetio apsolutno "svoj na svome". Vraćaću se ovom gradu sve dok mogu, možda i trajno 1f917


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu