Koji protivpožarni aparat je obavezan za Grčku
20/10/2022 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 0

Grčka propisuje protivpožarni aparat tip S2 kao deo obavezne opreme u vozilima svih kategorija.


Broj 2 je oznaka da aparat u sebi sadrži 2 kg praha za gašenje. Aparat ne sme biti korišćen, čak ni delimično.


Kako bi korisnik mogao efikasno da ugasi požar čvrstih, tečnih i gasovitih goriva, ovaj kapacitet gašenja postiže se aparatom za gašenje suvim prahom od 2 kg. U slučaju da u automobilu nema aparata za gašenje požara, administrativna kazna iznosi 80€. Zakon važi kako za grčke građane tako i za turiste.


Na osnovu zakonske regulative, potrebno je i održavanje aparata za gašenje požara, takozvano atestiranje - potvrda o ispravnosti. Pregled i servis vrše specijalizovani servisi, a aparat možete da odnesete i u najbliže Vatrogasno društvo. Prilikom servisa dobićete nalepnicu na kojoj će pisati datum atesta i važiće 6 meseci. 


Kada je u pitanju putovanje kolima preko Severne Makedonije i Bugarske, PP aparat je takođe obavezan za sva motorna vozila, a ne samo za ona sa ugrađenim TNG.


Iskustva vozača koji komentarišu u našoj FB grupi Grčka Info pokazuju da su kroz Grčku vozili bez problema čak i sa manjim aparatom tipa S1 kao i da nisu imali situaciju da im je policija tražila PP aparat. Ipak, iskustva su jedno, a zakon drugo.


Važno je zapamtiti da neposedovanje protivpožarne zaštite vozila može dovesti ne samo do njegovog potpunog uništenja već i gubitka ljudskih života.


Gde kupiti S2 aparat za gašenje požara i cena

Cena protivpožarnog aparata S2 se kreće između 2.500 i 3.000 dinara. Prodaje se na benzinskim pumpama i prodavnicama auto delova.


Ako živite u Novom Sadu PP aparat možete kupiti u Vatroservis-u (dobijate besplatno atest o ispravnosti) u ulici Jovana Cvijića 7, a u Beogradu u Vatrosprem-u (Kumodraška 178).

 

Prema ministarskoj odluci Službenog lista Grčke broj 50292/3549/08, vlasnici vozila svih kategorija, kao i vlasnici motocikala na tri točka, dužni su da opreme svoja vozila prenosivim aparatima za gašenje požara određenih specifikacija. 

Izvor

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu