Koufonisia: skriveni biser Kiklada
05/04/2016 Tekst ažuriran 26/12/2021 Iskustva 6

Kada od glavne atinske luke Pirej sednete u moderne i brze trajekte, biće vam potrebno oko 7 sati putovanja da stignete do po mnogima najlepših ostrva Kiklada - Koufonisia (Koufonisi). 


Koufonisia u stvari čine 4 mala ostrva: Ano Koufonisi, Kato Koufonisi, Keros i Glaronissi, od kojih je samo jedno naseljeno.

Da biste stekli pravi utisak o njihovoj veličini, pomenućemo podatak da Pano Koufonisi koje je i jedino naseljeno od sva četiri ostrvceta, zauzima površinu od svega oko 4 kvadratnih kilometara.

Posebno je zanimljivo što na tako malom prostoru živi blizu 350 stanovnika, pa je samim tim svrstano u najnaseljenija ostrva koja pripadaju grupi Kiklada.



Tek u poslednjoj deceniji na ovom ostrvu počinje razvoj turizma, a blizina ostrva Naksos i Amorgos ga čini posebno atraktivnim za izlete.

Međutim, u našoj zemlji obično kada se kaže Koufonisi, izgovara se u jednini kao ostrvo i misli se na Gornji, odnosno Pano Koufonisi.

Chora je glavni grad, jedino naseljeno mesto i nalazi se na jugoistočnoj strani ostrva, naspram luke. U mestu postoje taverne, nekoliko prodavnica, dva supermarketa, i dva bara. 

Tačnu lokaciju ostrva Koufonisia pogledajte ovde.
 

Ostrva Koufonisia - informacije

Kada budete kročili na ovo ostrvce budite sasvim sigurni da vam automobil neće biti potreban, jer se vrlo lako i brzo može obići čitavo ostrvce što je ujedno i posebna draž letovanja ovde. Sasvim sigurno ćete shvatiti šta znači odmor i to u pravom smislu te reči, a ljubaznost meštana koji se mahom bave ribarenjem, ali se sve više okreću razvoju ostrva u turističkom smislu, sasvim sigurno će vas oduševiti.

Takođe, na ostrvu Koufonisi postoji i specijalizovana turistička agencija u kojoj možete uplatiti različite vrste izleta brodićem, a prvenstveno do susednih ostrva: Donji (odnosno Kato Koufonisi), Keros i Glaronissi.

Kato Koufonisi je takođe po površini vrlo malo ostrvo i na njemu postoji tek po koja kuća, ali je posebno zanimljivo za posetu zbog crkvice Panagije koja se ovde nalazi i koja je posvećena Presvetoj Bogorodici. Glaronissi se nalazi praktično između preostala tri ostrva Koufonisia, a plaže na njemu su posebna atrakcija i idealan su izbor za one turiste koji uživaju u samoći.

Tu je i ostrvo Keros koje je u potpunosti nenaseljeno i poznato je kao svojevrstan arheološki lokalitet na kome su pronađeni mnogi ostaci čuvene Kikladske civilizacije. Ujedno, Keros je i najveće među ostrvima Koufonisia, jer je njegova ukupna površina nešto veća od 15 kvadratnih kilometara.

Posete ostrvu Keros su moguće samo tokom dana i to preko specijalizovanih turističkih agencija, budući da je njegova teritorija pod zaštitom države.


Plaže na ostrvima Koufonisia

Zaštitni znak ostrva Koufonisia sasvim sigurno su plaže, koje su u najmanju ruku fascinantne. Posebno su pogodne za mališane, budući da su u većini slučajeva prekrivene sitnim peskom, a voda je prozirna i neverovatno čista.

Čak i kada na ostrvima duva vetar sa otvorenog mora, moguće je pronaći zaklon u brojnim uvalama i uživati u toploj, čistoj vodi.


Pano Koufonisi plaže

Glavna plaža na Pano Koufonisi je "Ammos beach", koja je zahvaljujući svom položaju zaštićena od vetrova sa severa, a u njenoj neposrednoj blizini je i ostrvska luka, ali i taverne i kafići. Od centra ostrva je udaljena tek pet minuta hoda.

Tu je i plaža "Hondros Kavos", koja je udaljena oko 800 metara od centra, a takođe je zaštićena od vetrova. Prekrivena je sitnim kamenčićima i na njoj je smešten istoimeni bar u kome možete potražiti osveženje.

Nešto dalje od centra, na oko 1 000 metara udaljenosti se nalazi i najpoznatija plaža na ostrvu koja nosi naziv "Harakopou", a posebno je poznata po ekskluzivnom kafe - restoranu "Feniks", pa često možete čuti i da je upravo tako nazivaju. Sa ove plaže polaze čamci i brodići na organizovane izlete.

Sledeća je "Fanos" plaža poznata po izrazito sitnom pesku, koja je udaljena oko 1,5 kilometara od centra ostrva, a jedna od najčešće posećenih plaža ostrva Koufonisia sasvim sigurno je i "Platia Pounda". Iako je nešto manje od 2 kilometra udaljena od centra ostrva, ova plaža spada u red onih koje su sačuvale svoj izvorni oblik, tako da na njoj neće pronaći nijedan kafić.

Zato je neophodno da ponesete sve potrepštine ako želite da boravite na njoj. Često je nazivaju i "Italida".

Plaža "Pori" se smatra jednom od najlepših plaža, a u njenoj blizini su dve vrlo interesantne pećine, Mati dou Diavolou i Ksilobatis koje svakako treba obići.

Svakako treba obići i čuvenu "Gala beach", koja je od glavnog grada ostrva udaljena oko 4 kilometra kada se krene prema severoistoku i smeštena je u jednoj uvali, okružena stenama. Nadaleko je poznata po tirkizno plavom moru i sitnom, belom pesku.


Kato Koufonisi plaže

Na Kato Koufonisi takođe postoji veliki broj vrlo interesantnih plaža, a do nekih se može stići samo brodićem. Jedna od najposećenijih je "Nero" plaža koja je prekrivena u jednom delu sitnim peskom, a u drugom sitnim kamenčićima i važi za najveću na ovom ostrvu.

Na istočnoj strani ostrva je mala, a posebno zanimljiva plaža koja se naziva "Detis". Prekrivena je sitnim peskom i u potpunosti zaštićena od vetrova sa otvorenog mora.

Svakako bi valjalo da posetite i "Pezoulia" plažu, ali trebalo bi da imate na umu da se do mnogih plaža na ovom ostrvu može stići isključivo brodićem, koji polazi sa Gornjeg ostrva.


Kupovina na ostrvu Koufonisia

Iako mala, ostrva Koufonisia tačnije Pano Koufonisi je odlično snabdeveno, te poseduje čak tri supermarketa i to:"Kolonaki", "Venetis" i "Maroussa". Pored toga, na ostrvu postoji i pekara, ali i apoteka, te brojne suvenirnice.

Pored lokalne turističke agencije koja je specijalizovana za različite izlete do okolnih ostrva, tu su još i dva servisa za bicikle, gde ih možete i iznajmiti, ali i čuveni grčki peripteros, odnosno kiosk u kome možete kupiti cigarete, koje se mahom ne prodaju u supermarketima.

Sve ove prodavnice su smeštene u centralnom delu ostrva, ali kada se uzme u obzir njegova ukupna veličina, jasno je da će vam biti potrebno tek par minuta hoda do njih.

Takođe, tu su i brojni kafići, restorani, odnosno grčke taverne i riblji restorani, a posebna atrakcija je i restoran specijalizovan za pripremu jela italijanske kuhinje "Lavanda e Rosmarino".


Šta videti u okolini

Na ostrvu postoji i jedna bela vetrenjača koju ćete odmah primetiti kada mu se budete približavali trajektom, a osim izleta na obližnja ostrva, svakako treba posetiti i crkvu posvećenu Svetom Đorđu, koji se smatra zaštitnikom ostrva Koufonisia.

Tu su još i crkva posvećena Svetom Nikoli, te omalena crkva na Kerosu i crkva posvećena Presvetoj Bogorodici na Kato Koufonisi ostrvu.

Tokom godine su ostrva Koufonisia domaćini različitih manifestacija, a prvenstveno karnevala koji traje čak tri nedelje i kada je poseta ovim ostrvima naročito zanimljiva, a ovde se održava i Riblji festival i to svake godine na samom početku sezone.

Napiši komentar
248 Saša Četić Popadić   13/11/2016
Citala sam o ovim ostrvima... i raspitivala se... malo je putovanje do njih komplikovano u privatnoj reziji, jer agencije ne bukiraju ova ostrva (nase agencije).
249 Aleksandra Kocic   13/11/2016
Preko Bookinga ima da se nadje smestaj... prevoz se organizujete isto sami..i ostaje da uzivate. Cak nam je i par Grka preporucilo Koufonisiju.. stvarno je prelepa :)
250 Andreja Šarić   13/11/2016
Pregoreo sam gledajuci ove slike, celo leto rintam na kući i lajkujem slike, ne mogu više... :-)
832 Vladimir vrucinic   12/03/2017
pozdrav , zanima me da li ste videli kampere na plazama?
942 Tanja Zivkovic   11/04/2017
Da li je neko od pratilaca grckainfo bio tamo? Da cujemo info "iz prve ruke"?
1158 Lili   01/08/2017
Koja je cena iznajmljivanja bicikla i da li je to po satu ili danu?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu