Mere predostrožnosti od krađe u grčkim letovalištima
23/06/2016 Tekst ažuriran 15/09/2022 Iskustva 2


S obzirom na incidente u pojedinom letovalištima u Grčkoj koji se ponavljaju svake sezone, osećamo obavezu da vas informišemo kako da se zaštitite od ovakvih nemilih događaja koji vam mogu upropastiti letovanje.


U pitanju su događaji tokom kojih lopovi upadaju tokom noći u smeštaj i kradu usnulim turistima novac, telefone, dokumenta. 


Na koji način lopovi ulaze u apartmane, a da nikoga ne probude?


Prvo da objasnimo na koji način lopovi rade i kako se uvek dogodi da svoj "posao" obave neopaženo od turista koji spavaju u sobi i ne probude čak ni one goste sa veoma lakim snom.


Metod rada koji lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, tzv. gasa "omamljivača" pomoću kog žrtve upadaju u duboki san. Sprej prskaju noću kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana pre ulaska, a na meti i najlakše dostupni su apartmani u suterenu, prizemlju ili na 1. spratu ukoliko im se može lako prići.


Ovakve pljačke se ne događaju samo u letovalištima gde ima najviše naših turista (Polihrono, Pefkohori, Neos Marmaras...) već i u nekim letovalištima na ostrvima.


Ne želimo da budete uplašeni, samo da budete oprezni!
                      

Ukoliko imate sef u sobi, iskoristite ga. Sefovi uglavnom rade na šifru koju ćete sami postaviti i samo ćete je vi znati. Pasoše, dokumenta, novac i ostale dragocenosti obavezno držite u njemu.


Ukoliko se vaš smeštaj nalazi na prizemlju ili lako dostupnom spratu, a nema noćnog čuvara, obavezno tokom noći zatvorite (i ako postoji mogućnost zaključajte) vrata od terase i prozore i navucite roletne.


Znamo da ovo mnogi ne vole da praktikuju, ali ukoliko je vrućina neizdrživa - upalite klima uređaj.
Razmislite da li je bolje spavati uz klima uređaj ili lopove u sobi.


U slučaju da sami ne preduzmete ove mere predostrožnosti, lopovima olakšavate posao, a policiji otežavate, jer pljačkaši ne mogu biti adekvatno kažnjeni s obzirom da ne postoje tragovi obijanja vrata ili prozora.


Ukoliko vam se desi da tokom letovanja budete opljačkani savetujemo vam da to prvo prijavite vlasniku smeštaja u kom boravite, kao i predstavniku turističke agencije preko koje ste došli na letovanje. Oni će vam pomoći da događaj prijavite policiji.


Broj telefona policije u Grčkoj je 100.


I na kraju, ako je za utehu, ovakve situacije se ne dešavaju samo u Grčkoj, već i u letovalištima ostalih zemalja gde postoji velika koncentracija turista, kao što su Bugarska, Turska, Italija, Španija i mnoge druge.

Napiši komentar
11 Ljiljana Djekic   14/09/2016
naravno treba biti oprezan
978 Sanja Jovanovic   14/05/2017
Nama su predposlednje popodne provalili u sobu na prvom spratu dok smo bili na plaži. Odneli su sve vredno što su našli uključujući i pasoše. Jedva smo uspeli da se vratimo u Srbiju, a da ne spominjem kakvu traumu su doživela naša deca od dve i sedam godina!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu