Mere predostrožnosti od krađe u grčkim letovalištima
23/06/2016 Tekst ažuriran 03/07/2018 Komentara 2


S obzirom na nedavne incidente u pojedinom letovalištima u Grčkoj kada je nekoliko porodica srpskih turista pokradeno tokom noći, osećamo obavezu da vas informišemo kako da se zaštitite od ovakvih nemilih događaja koji vam mogu upropastiti letovanje, ali na sreću nisu česti.


Prvo da objasnimo na koji način lopovi rade i kako se uvek dogodi da svoj "posao" obave neopaženo od turista koji spavaju u sobi i ne probude čak ni one goste sa veoma lakim snom.

Metod rada koji lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, tzv. gasa "omamljivača" pomoću kog žrtve upadaju u duboki san. Sprej prskaju noću kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana pre ulaska, a na meti i najlakše dostupni su apartmani u suterenu, prizemlju ili na 1. spratu ukoliko im se može lako prići.

Ovakve pljačke se ne događaju samo u letovalištima gde ima najviše naših turista (Polihrono, Pefkohori, Neos Marmaras...) već i u nekim letovalištima na ostrvima.


Ne želimo da budete uplašeni, ali insistiramo da budete oprezni!
                      

Ukoliko imate sef u sobi, iskoristite ga. Sefovi uglavnom rade na šifru koju ćete sami postaviti i samo ćete je vi znati. Pasoše, dokumenta, novac i ostale dragocenosti obavezno držite u njemu.

Ukoliko se vaš smeštaj nalazi na prizemlju ili lako dostupnom spratu, a nema noćnog čuvara, obavezno tokom noći zatvorite (i ako postoji mogućnost zaključajte) vrata od terase i prozore i navucite roletne.


Znamo da ovo mnogi ne vole da praktikuju, ali ukoliko je vrućina neizdrživa - upalite klima uređaj.
Razmislite da li je bolje spavati uz klima uređaj ili lopove u sobi.


U slučaju da sami ne preduzmete ove mere predostrožnosti, lopovima olakšavate posao, a policiji otežavate, jer pljačkaši ne mogu biti adekvatno kažnjeni s obzirom da ne postoje tragovi obijanja vrata ili prozora.

Ukoliko vam se desi da tokom letovanja budete opljačkani savetujemo vam da to prvo prijavite vlasniku smeštaja u kom boravite, kao i predstavniku turističke agencije preko koje ste došli na letovanje. Oni će vam pomoći da događaj prijavite policiji.

Broj telefona policije u Grčkoj je 100.


I na kraju, ako je za utehu, ovakve situacije se ne dešavaju samo u Grčkoj, već i u letovalištima ostalih zemalja gde postoji velika koncentracija turista, kao što su Bugarska, Turska, Italija pa čak i Španija.

Napiši komentar
11 Ljiljana Djekic   14/09/2016
naravno treba biti oprezan
978 Sanja Jovanovic   14/05/2017
Nama su predposlednje popodne provalili u sobu na prvom spratu dok smo bili na plaži. Odneli su sve vredno što su našli uključujući i pasoše. Jedva smo uspeli da se vratimo u Srbiju, a da ne spominjem kakvu traumu su doživela naša deca od dve i sedam godina!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu