Najbolji saveti za putovanje u Grčku sa decom: Manje stresa i više zabave
27/11/2021 Tekst ažuriran 11/06/2022 Iskustva 0

Putovanja sa decom su odličan način za stvaranje porodičnih uspomena. Još ako planirate letovanje sa decom u Grčkoj, priprema može biti izuzetno uzbudljiva.

Ali, ako niste potpuno spremni, putovanja sa decom takođe mogu biti test vašeg strpljenja, posebno ako putujete automobilom ili autobusom.


Putovanje na more može povremeno da izazove nervozu čak i kod odraslih, pa zamislite koliko je teško za malu decu koja su navikla na stalno kretanje. Duge vožnje mogu frustrirati čak i najmirniju decu. 

Da biste se oslobodili ove nagomilane energije, ukoliko putujete svojim kolima isplanirajte unapred da se negde zaustavite, kratko prošetate i protegnete noge. Prijaće i vama, a i deci.


Porodična putovanja najčešće prolaze glatko, ali postoji mnogo malih stvari koje možete da uradite da biste ih učinili još boljim i opuštenijim.

Koliko god puta da ste do sada letovali sa mališanima, nikada ne znate da li ćete u ovom tekstu naći neku novu informaciju koji vam može uštedeti vreme, novac ili stres na sledećem putovanju.


Bez daljeg odlaganja, evo nekoliko saveta za koje mislimo da su korisni i veoma laki za primenu kada na letovanje idete sa decom.


3,2,1... krećemo na more!
 

1. Ako letite avionom za Grčku krenite na aerodrom sa decom ranije

Kada idemo na neki put bez dece obično ostavljamo knap vreme za dolazak na aerodrom - tek toliko da kada prođemo obezbeđenje i prošetamo do svog gejta, obično možemo da uđemo u avion za 2 ili 3 minuta. Ovo definitivno nije ono što treba da radite ako putujete sa decom.


Kada putujete porodično, sve će trajati duže nego što očekujete, uključujući:

• Prijavljivanje na aerodromu
• Prolazak kroz obezbeđenje
• Kupovinu grickalica i pića
• Ukrcavanje u avion


Obavezno dođite na aerodrom ranije i ostavite dovoljno vremena ako krenu neke neplanirane situacije!


Definitivno ne biste želeli da propustite ili zakasnite na let jer je potrebno dodatno vreme da vaša kolica i flašice prođu kroz obezbeđenje. 

Ipak, let avionom je samo jedan primer kašnjenja. Planirajte dodatno vreme za sve aspekte vašeg putovanja i znajte da će fleksibilan raspored stvoriti manje stresa za vas i vašu porodicu i dovesti do opuštenijeg putovanja u celini.


2. Nemojte preterivati u pakovanju stvari

Roditelji imaju tendenciju da pakuju sve što deca koriste kod kuće. Nošenje poznatih stvari će održati vaše rutine i mislićete da je lakše da ponesete sve što deca imaju kod kuće.

Nažalost, ovo nije baš dobra ideja. Na kraju dugog dana u putu, postoji velika šansa da ćete na kraju nositi u naručju bar jedno dete, a uz njega i 50 kilograma prtljaga.


Umesto toga, spakujte što je manje moguće. Sam čin putovanja će izmeniti vašu rutinu od kuće, tako da pokušaj da sve ponesete ionako neće uspeti. To će samo dovesti do frustracije i bolnih ruku.

Gde god da budete letovali u Grčkoj, tamo ima i druge dece. Ako ustanovite da vam nedostaje nešto što vam je potrebno, uvek možete to da kupite u letovalištu. Nemojte brinuti - letovališta u Grčkoj imaju sve ono što vam je potrebno za dete.


3. Spakujte voće ili grickalice za put

Deca ogladne u čudnim satima. Jednostavnu hranu, kao što su voće ili grickalice spakujte unapred.

Uvek imajte nešto za grickanje na raspolaganju za svoju decu i obavezno vodu! Nikad se ne zna kada će se vreme između obroka produžiti.

Razlog tome može biti kašnjenje leta, neočekivana gužva ili radovi na putu ili čekanja na graničnim prelazima koja mogu trajati malo duže nego što ste planirali.


Kada stignete u Grčku hrana može biti sasvim drugačija od one koju vaša deca obično jedu: grčka hrana ima mnogo začina i može da im bude čudna. Deca mogu sa zadovoljstvom poručiti obrok, a zatim pojesti samo dva zalogaja jer to nije bilo ono što su očekivali. Sat ili dva kasnije, na plaži, imaćete gladno dete.

Neće škoditi da ponesete na put ni grickalice za vas i druge odrasle koji putuju sa vama. Odrasli mogu ogladneti isto koliko i deca.


4. Objasnite deci sve o putovanju do mora

Upoznavanje dece sa putovanjem unapred, posebno je važno za decu koja prvi put putuju.

Kada je deci neprijatno, ona nisu srećna. A ako se dešava previše novih stvari koje njima nisu u potpunosti razumljive, deca se mogu osećati neprijatno.


Pokažite im mapu putovanja i objasnite im detalje - to može pomoći deci da razumeju kako će izgledati njihov put na more, znaće šta da očekuju sledeće i kao rezultat toga biće im prijatnije.


Kažete im šta mogu da očekuju na aerodromu, u avionu, tokom puta kolima ili u autobusu, koliko će dugo putovati, gde će moći da idu u toalet itd. Iskoristite ovu priliku i objasnite im kako treba da se ponašaju u avionima, hotelima i tokom puta.


Kada vaša deca shvate šta se dešava, manje je verovatno da će postavljati pitanja dok vi pokušavate da se pobrinete za logistiku putovanja. Biće srećniji, zadovoljniji i uzbuđeni zbog onoga što sledi.


5. Pomirite se s tim da stvari mogu krenuti naopako

Dotakli smo se ovoga kada smo vam pisali da ostavite dovoljno vremena za iznenadne situacije kada putujete sa decom. 

Kada putujete sa decom, uvek nešto može krenuti kako ne treba :)


Možda vaš mališan mora da ode u toalet dok putnici u autobusu čekaju da krenete. Možda će negde zaboraviti svoj mobilni telefon. Možda će restoran u kom planirate da napravite pauzu biti zatvoren zbog renoviranja.

Zaista ne možete učiniti ništa da izbegnete ove situacije. Što pre prihvatite neizbežno, manje ćete osećati stres kada se to dogodi.


Zapamtite, putovanje je avantura. Čak i ako bude nekoliko nelagodnosti, iskustvo koje pružate svojoj deci je nezamenljivo.


Uključite decu u plan putovanja
 

6. Neka vaša deca zajedno sa vama isplaniraju gde ćete napraviti pauzu

Ponekad je zabavno stati spontano negde da biste uživali u znamenitostima i destinacijama na koje naiđete duž puta. Još bolji pristup je da dozvolite vašoj deci da izaberu aktivnost ili dve unapred. 


Kada su uključena u izbor mesta za predah, više će uživati u njima i ceniće osećaj da su deo putovanja. U isto vreme, verovatno će biti radosni jer će znati da cenite i prihvatate i njihove zahteve.


7. Ponesite nove igračke i knjige

Male igračke i knjige su odlične za poneti na putovanje. Potpuno nove igračke koje ranije nisu videli ili knjige i slikovnice koje nisu pročitali, privući će još više njihove pažnje. Odmor ne mora da bude kao Božić sa čitavom gomilom poklona, ali nekoliko malih predmeta može napraviti razliku.


Ako duže putujete automobilom do Grčke, razmislite o kupovini malih suvenira na svakoj usputnoj pauzi. Deca će dobiti nove igračke i druge stvari koje će im se svideti i zbog kojih će biti uzbuđeni do kraja putovanja.


Ako ne nosite knjige za decu sa sobom, učitajte ih na elektronske uređaje kako bi vaša deca umesto igrica i filmova mogla malo i da čitaju.


8. Ponesite elektronske uređaje

Čak i ako je vaš dom obično bez tableta ili telefona i TV-a ili ste deci ograničili elektroniku, putovanje je vreme kada biste možda želeli da ublažite pravila i dozvolite im to.


Bez obzira da li koristite tablet, telefon ili nešto drugo, vaša deca će se sigurno zabaviti. Posedovanje ličnog elektronskog uređaja može da učini decu mirnom i srećnom tokom dužeg vremenskog perioda, a vi i vaš suprug ćete možda malo sami uživati u razgovoru.

 

9. Ponesite osnovne lekove

Jedan od najlakših načina da pokvarite dan putovanja ili možda čak i celo letovanje, je da imate bolesno dete. Još gore može biti ako se cela porodica razboli.


Bilo da vaše dete ima stomačne probleme od vožnje autobusom ili automobilom ili ste naišli na novu vrstu polena drveća na koju je alergično, budite spremni da pomognete bolesnom članu porodice da se što pre oseća bolje.


Uvek je dobra ideja da uzmete nekoliko lekova bez recepta koji bi vašoj porodici mogli zatrebati tokom putovanja. 

Pročitajte tekst Koje lekove je najbolje poneti sa sobom na putovanje u Grčku.



10. Spakujte stare igračke ili plišane životinje

Koliko god da je lepo nabaviti novu igračku na putovanju, previše novih igračaka odjednom može biti doslovno previše.


Ako mislite da će vaše dete biti pomalo uznemireno zbog putovanja, obavezno ponesite nešto utešno od kuće kako biste mu pomogli da se opusti. Taj predmet može biti omiljena plišana životinja, malo ćebence, omiljena knjiga, priča ili drugi predmet koje voli da koristi kod kuće.


Nošenje njihovog omiljenog medvedića sa sobom tokom vožnje moglo bi biti sjajna odluka. Verujemo da ne želite da provedete ceo odmor odgovarajući na pitanja i žalbe deteta zašto plišani Nodi nije pošao sa njima na put :)


Ako vaše dete ima igračku koji nosi svuda sa sobom kada je kod kuće, ne zaboravite da je spakujete za put.


Letovanje sa bebom


11. Ponesite dosta pelena i maramica

Kada putujete sa bebama ili malom decom koja još nisu naučena na nošu, uvek treba da ponesete mnogo više pelena i maramica nego što mislite da će vam trebati. Čak i na jednosatnom letu ili dužem putovanju kolima, možda ćete morati da presvučete dete 3, 4 puta ili više.


Jedna stvar u koju možete biti sigurni je da ako ponesete samo 1 pelenu, trebaće vam 2. Ako ponesete 2, trebaće vam 3.

Predlažemo da ponesete 2 ili 3 puta više od onoga što mislite da će vam trebati i puno pakovanje maramica. Ne škodi imati nekoliko pelena više, ali je problem imati ih premalo.


Ista stvar važi i za dodatnu odeću. Trenutak kada ponesete samo nekoliko pelena je isti trenutak kada će se vaša beba ispovraćati i uništiti svoju odeću, a možda i vašu. Uvek imajte dodatnu odeću za svoje dete i kesu u koju ćete staviti prljavu odeću dok je ne operete.


12. Ponesite rezervnu odeću za vas i supružnika

Kada putujete sa bebom, uvek vodite računa da imate spakovanu dodatnu odeću koja vam je lako dostupna, ne samo za svoju bebu. Od curenja pelena do bljucanja nakon hranjenja, postoji mnogo prilika da i beba isprlja vašu majicu ili pantalone.


Odlično je ako budete mogli da presvučete svoje dete u čistu pelenu i novu odeću. Ali ostatak tog puta će vam biti izuzetno neprijatan ako su vam natopljene pantalone ili vam je prljava majica.

 

13. Kako sprečiti da se detetu zapuše uši ako za Grčku letite avionom?

Bebe, a često i mališani, teško sami mogu otpušiti svoje uši. Do zapušenosti ušiju uglavnom dolazi prilikom promene pritiska u avionu tokom poletanja ili sletanja. Ovo za njih može biti veoma bolno. 


Budite spremni da pomognete maloj deci da otpuše svoje uši. Hranjenje vaše bebe tokom poletanja i sletanja može pomoći u smanjenju pritiska. Pokret sisanja će pomoći ušima da se prirodno otpuše. Hranjenje će ih takođe odvratiti od blage nelagodnosti ako njihovim ušima treba malo više vremena da se otpuše.


Žvake mogu biti od velike pomoći čim vaša deca postanu dovoljno velika da je žvaću bez gutanja. Pokret žvakanja takođe može biti pomoć za rešavanje ovog problema.


Zabava dece na putovanju


14. Ponudite starijoj deci da vode svoj dnevnik

Odličan način da navedete stariju decu da dublje razmišljaju o svojim putovanjima je da im nabavite svesku za dnevnik putovanja. Dajte im svesku i vreme da svake večeri razmišljaju kako su proveli protekli dan. Neka zapišu šta su radili tog dana, šta im se dopalo, a u čemu nisu uživali, zajedno uz ostala opšta razmišljanja o letovanju ili destinaciji na kojoj letujete.


Vođenje dnevnika će im pomoći da se detaljnije sećaju putovanja kada se vrate kući, a takođe će im pomoći da počnu da dobijaju bolju predstavu o tome koje vrste stvari vole da rade kada putuju. Ovo može pomoći u planiranju budućih putovanja ako postoji konzistentan obrazac u tome u čemu vaša deca uživaju, a šta ne žele.


Sam dnevnik može biti bilo šta. To može biti mala ukoričena sveska ili ako vaše dete više voli, može biti elektronski dnevnik, snimljen na telefonu ili tabletu. Ako možete da pronađete lep dnevnik pre nego što krenete na letovanje, vaše dete može dobiti lep poklon i savršeno mesto da zabeleži svoja razmišljanja o letovanju.


15. Neka starija deca biraju aktivnosti

Kako vaša deca postaju starija, verovatno će želeti da imaju više udela u odlukama šta ćete raditi kada ste na moru. Dozvolite im!


Zapamtite, ovo letovanje nije samo za vas. Ovo letovanje je takođe za vašu decu, i ako postoje stvari koje ih zanimaju trebalo bi da se dodatno potrudite da ih uključite u planiranje. 


Vaša deca možda neće hteti da obave gomilu istraživanja o destinaciji na kojoj letujete, ali ako im vi date izbor između nekoliko mesta za obilazak na letovanju, često će rado izabrati.

Ponudite vašoj deci spisak od 5 ili 6 mogućnosti za izlet i posetu nekom zanimljivom mestu i ispričajte im ponešto o svakom od njih. Zatim neka svako od dece izabere mesta koje bi najviše voleo da vidi.


Dečji izbori i naši izbori se obično sjajno ukombinuju za putovanje tokom kojeg svi u porodici dobijaju po malo onoga što je savršeno za njih. Ako imaju pravo glasa pri izboru izleta na koje ćete ići, vaša deca će biti uzbuđena zbog toga.

To je odličan način da ih od malih nogu uključite u planiranje.


Bezbednost vašeg deteta na letovanju je najvažnija!


16. Ne ispuštajte svoje dete iz vida

Znati da je vaše dete pored vas je nešto što se podrazumeva. Bez obzira šta radite, da li rešavate neki problem, uvek se uverite da znate gde su vaša deca.


Iznenadili biste se koliko je lako u trenutku skloniti pogled dok su vaš sin ili ćerka odlutali do male prodavnice preko puta ulice da pogledaju slatkiše. Ako su deca ušla u prodavnicu i ne možete da ih vidite, to bi vas moglo dovesti do trenutne panike.


Ako putujete sa suprugom ili drugom odraslom osobom, podelite obaveze. Dok je jedna osoba zauzeta nečim, druga neka posmatra decu. 


Ako putujete sami sa decom, budite sigurni da su vam uvek na vidiku. Ako je potrebno, držite ih za ruke ili neka sede u vašem vidokrugu.


Pročitajte obavezno i naš tekst Noćna mora roditelja: Šta raditi ako se dete izgubi na plaži?

Ukoliko imate još korisnih saveta slobodno ih podelite sa nama u komentarima.

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu