Nea Flogita - Halkidiki
30/03/2016 Tekst ažuriran 03/02/2022 Iskustva 5

Moglo bi se reći da je srce Halkidikija smešteno u jednom relativnom malom, ali nadasve zanimljivom mestu. Nea Flogita je od Soluna udaljena tek koji kilometar više od 50, čime spada u red odličnih destinacija za letovanje turista iz naše zemlje - što zbog blizine, što zbog cena koje važe za prilično povoljne.


Od obližnjeg Soluna do Nea Flogite svakodneno saobraćaju redovne autobuske linije, a samo mesto se nalazi na potezu između mesta Dionisos i Nea Plaja, sa kojima je povezano i šetalištem i plažom. Praktično gledano, sva navedena mesta su bukvalno udaljena desetak minuta hoda jedno od drugog.


O Nea Flogiti

Nea Flogita je jedno od omiljenih izletišta Solunjana, pa je to i osnovni razlog zbog čega su tokom letnje sezone naročito velike gužve u dane vikenda. A tokom radnih dana, iako relativno mala, Nea Flogita ima sasvim dovoljno mesta za sve: kako na plaži, tako i na šetalištu, ali i u smeštajnim jedinicama.

Ono što mnoge turiste zanima jeste smeštaj u Nea Flogiti, budući da se navodi za pojedine vile da su smeštene u brdu. Međutim, kada imate na umu veličinu ovog grčkog letovališta, biće vam sasvim jasno da to što su one u brdu znači da su udaljene tek par minuta hoda od plaže, te da je to brdo zapravo vrlo prijatno uzvišenje, sa koga se pruža neverovatan pogled na okolinu.


Našu preporuku za smeštaj u Nea Flogiti možete pogledati ovde.


Kao i u svakom mestu, i u ovom postoje određeni nedostaci, ako se to tako može nazvati. Naime, radi se o tome da su pojedini turisti koji su letovali u Nea Flogiti imali problem sa komarcima, dok neki drugi navode da uopšte nije bilo komaraca, ali da im je smetala trava u moru.


Ono što pokušavamo da objasnimo, jeste da sve te informacije svakako treba uzeti sa rezervom, te da čak i ako ima nešto više komaraca ili trave, ne ističemo samo to, budući da Nea Flogita važi za jedno od najzelenijih letovališta u ovom delu Grčke. Logično je da ima i komaraca, ali verovatno ni manje ni više nego u ostalim mestima.


Iako na plaži postoji veliki broj barova, taverni i restorana, u mestu nije neprijatan boravak za porodice sa malom decom zbog buke, naprotiv. Naime, muzika se čuje do određenog doba, tako da ćete imati sasvim dovoljno vremena da se odmorite, ukoliko vam to smeta.


Vrlo je važno da imate na umu da u Nea Flogiti postoji veliki broj lepo uređenih površina i parkova koji su namenjeni najmlađim posetiocima i koji sadrže različite atrakcije, kao i prelepa fontana u centru.


Naravno, u mestu postoji i apoteka, ali i prodavnice različite vrste. Međutim, ono što svima upada u oči jeste činjenica da Nea Flogita ne podseća na mnoga druga "srpska" letovališta u Grčkoj, budući da nećete na svakom koraku videti prodavnicu krzna ili suvenira, a vrlo često se događa da prođu dani da ne čujete naš jezik, jer čini se da mnogi srpski turisti još uvek nisu otkrili sve lepote Nea Flogite.


Plaže u Nea Flogiti i okolini

Glavna plaža u Nea Flogiti je i dugačka (oko 6.5 km) i široka (oko 100 metara), tako da na njoj praktično čak i u jeku sezone nema mnogo gužve, odnosno ima mesta za svakoga. Na plaži je prirodna hladovina i lep pesak.


Pored plaže su raspoređeni brojni kafići sa ležaljkama i suncobranima, a princip je isti kao i u gotovo svim grčkim letovalištima kada je plaćanje u pitanju, dok su cene u Nea Flogiti, generalno ipak niže nego u ostalim letovalištima na Halkidikiju.

Na plaži postoje kabine i tuševi, a ulaz u vodu je postepen, tako da je odličan i za mališane i za neplivače.


Kupovina u Nea Flogiti

Na samom ulazu u obližnje mesto, Nea Plaja je smešten supermarket "Arvantidis", dok je supermarket "Lidl" udaljen samo 3.5 km i nalazi se u Nea Mudanji.


U Nea Flogiti postoji i pijaca koja se održava u gradskom parku, ali i poslastičarnice, giros, pekare, te veliki broj grčkih taverni i kafića na plaži. Tokom leta pijaca je otvorena od 7 ujutru do 2 posle ponoći.


Šta videti u Nea Flogiti i okolini

Osim pogleda sa brda iznad mesta, koji ostavlja bez daha, svakako treba posetiti crkvu Svetog Đorđa, koji je ujedno i zaštitnik ovog mesta, ali i prošetati gradskim trgom, koga krase fontane, palme i brojne atrakcije za mališane, koje se postavljaju tokom sezone.


Možete otići u obilazak obližnjeg Soluna, pa čak i ako u Nea Flogitu niste došli sopstvenim automobilom, jer je mesto povezano redovnm autobuskim linijama sa Solunom. Ne zaboravite i na obilazak manastira Meteora, ali i obližnjih letovališta, a prvenstveno Nea Plaja i Dionisos.


Svakako, Nea Flogita je odličan izbor za sve one turiste koji su željni pravog odmora i koji žele da uživaju u savršenoj prirodi.


Autor: Aleksandra Blažević

Napiši komentar
366 Zoja   13/12/2016
Komaraca ima kao nigde ne moze od njih da se zivi. 30 godina letujem u Grckoj od Peloponeza, pa sve do Aleksandropolisa i nekoliko ostrva, ali NIGDE toliko komaraca nisam imala. Ali mesto kao mesto je preslatko i udobno da nema komaraca odabrali bi ga za stalnu destinaciju☺
493 Jasna   17/01/2017
Bila sam dva puta u Flogiti jedne godine stvarno nije moglo da se zivi od komaraca ni na tersu da se izadje uvece, a druge godine u slicnom periodu nigde komaraca ama bas ni jednog .Od cega to zavisi neznam ali eto ja uplasena od ranijeg iskustva ponela sredstva ulje za struju za terasu za kozu ama bas sve sto je izmisljeno protiv njih a njih nigde... Da napomenem i to da sam jedne godine letovala u Plaiji koja je inace spojena sa Flogitom plelepoooooPlagija i Flogita su prelepa masta mala mirna sa prelepom plazom uredjenom tusevi kabine setaliste ama sve ...ali je vise za porodice sa decom letovala bih tamo opet ali svake godine idem na drugo mesto ...tako da idite necete se pokajati sve je blizu prodavnice vile restorani ....setaliste pored mora stvarno volim Plagiju i Flogitu
1340 Cristi   12/01/2018
2person in july 16-22. Thank you
1780 elena   04/07/2018
Nije tacno da na plazi ima prirodne hladovine.Ne znam odakle vam to.A sto se tice samog mesta nije mi se svidelo,malo je dosta,setanje jednom ulicom koja je otvorena za saobracaj pa se svi sklanjaju od automobila...ne bih preporucila mesto.
1849 Lidija   14/07/2018
Jun 2018. Plaža i more extra, komaraca minimalno - ništa alarmantno. Doktor u Flogiti nema, apoteka na brdu kod crkve mala seoska primitivna radi kratko u toku dana. Ulica do plaže jedina urbana, puna caffea , zelenila, ali mesto smor. Nema butika, dva dragstora, poslasicara, kuce starije gradnje.... Nikad vise, hvala


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu