Nea Roda, Atos, Halkidiki: Kakva su iskustva turista i da li preporučuju ovo mesto i plažu
16/10/2022 Tekst ažuriran 27/01/2024 Iskustva 0

Na trećem i najmanje razvijenom prstu Halkidikija, Atosu, ušuškano je maleno letovalište Nea Roda. Tiho i mirno, idealan izbor za sve one koji traže ,,odmor za dušu i telo’’. Mnogo je posetilaca koji ga vole i godinama mu se iznova vraćaju, što naši turisti iz Grčka Info Facebook grupe i potvrđuju.


Pročitajte njihova iskustva i čime ih je to Nea Roda osvojila!


Letovanje u Nea Rodi

Nea Roda ne spada u red komercijalnih letovališta. Ovde se turizam još uvek razvija, i tu su samo osnovni i neophodni sadržaji - dodatnih i zabavnih još uvek nema. Nema ni gužve, buke, vreve - ovde često letuju sami Grci, a meštani su ljubazni i gostoprimljivi.


Sve je podređeno opuštanju i uživanju u čarobnoj prirodi i plažama kojima čitava ova oblast obiluje. Dakle, ukoliko tragate za raznovrsnim dešavanjima, noćnim izlascima i ludim provodima, Nea Roda ipak ne bi bila dobar izbor za Vas.


Ovo je pretežno mesto za miran, porodični odmor, mnogi ga preporučuju i za boravak sa decom, ali može biti i odlična baza za obilazak Atosa i ljubitelje aktivnog odmora, s obzirom da je okruženo mnoštvom izuzetnih plaža i odredišta za izlete i obilaske. Zato je najbolje doći sopstvenim prevozom, ukoliko ste u mogućnosti, kako biste iskoristili pun potencijal Atosa.


Nea Roda ima lepo šetalište uz obalu duž koga su nanizani restorani. taverne i kafići sa kojih se pruža divan pogled na more, a poneki lokali nude i igraonice za decu. Tu je i nekoliko pekara, jedna mala luka, mesara i ribarnica, suvenirnica, apoteka, a posetiocima se posebno dopala velika poslastičarnica na šetalištu. U mestu se nalazi nekoliko manjih prodavnica, dok za veće nabavke članovi savetuju da se ode do Lidla u obližnjem Jerisosu, ili hipermarketa na glavnom putu pri ulazu u Nea Rodu.


Butika i radnji za ljubitelje šopinga nema, ali ukoliko se u Nea Rodi zateknete krajem avgusta, možete obići zanimljiv vašar gde se okupljaju prodavci i tradicionalni proizvođači da ponude svoju raznovrsnu robu.


Nea Roda plaže

Gradska plaža u Nea Rodi je dugačka, uglavnom prekrivena krupnim peskom koji se nalazi i na obali i u vodi, mada u nekim predelima u vodi ima i kamenja. Nagrađena je i Plavom zastavicom za čistoću. Postoje uređeni delovi plaže gde se ležaljke i suncobrani često mogu dobiti na korišćenje uz poručeno piće, ali ima i mnogo slobodnog prostora. More je veoma čisto i toplo, savršeno za decu, a ulaz postepen.


Važno je znati da u prepodnevnim časovima često duva vetar, sa kojim dolaze i talasi. Tada je uvek mirno na drugoj strani poluostrva, pa se uvek možete skloniti na neku od tamošnjih plaža, ukoliko ste sa decom ili niste ljubitelj talasa.



Vredi obići i plažu Voulitsa, do koje možete doći prateći putokaze od ulaza u Nea Rodu. Put do nje je zemljani, pa nije baš najbolji, ali je ipak prohodan. U pitanju je lepa i fino uređena uvala, ušuškana u stene i vegetaciju, sa jednim plažnim barom koji ima svoje ležaljke i slamnate suncobrane, ali kako nije previše prostrana, brzo se popuni ljudima. Prilikom spuštanja do plaže, pruža se prelep pogled na nju, pa usput možete napraviti fantastične fotografije!


Ukoliko ipak više volite divlje i manje posećene plaže, komentatori predlažu da produžite obalom od Voulitse, i na manje od jednog kilometra ugledaćete lepu, prostranu plažu Iberitiko, prekrivenu mešavinom peska i šljunka, na kojoj često uopšte nema ljudi. Posebna atrakcija su kornjače iz obližnjeg jezerceta, a ima i stena pri ulazu u more, što može biti interesantno ljubiteljima snorkelinga.


Plaža Komitsa je takođe među favoritima, za neke i najlepša na Atosu. Ona ima svoj komercijalni deo, gde se može iznajmiti plažni mobilijar koji se plaća, a postoji i slobodan prostor. Takođe može biti primamljiva za ronjenje. Posetioci preporučuju i da prošetate do zida koji deli Svetu Goru od plaže. Pored Jerisosa se nalazi i sjajna plaža Kakoudia sa skoro belim peskom i prelepom bojom mora. Na njoj postoji bar sa ležaljkama i lako je pristupačna za automobile.


Oko 5 kilometara od Nea Rode smeštena je i plaža Ksiropotami, gde je more uvek mirno i bez talasa. Prekrivena je peskom i kamenčićima. U jednom delu plaže postoje kantina i beach bar koji iznajmljuje gostima ležaljke i suncobrani dok je drugi deo plaže slobodan pa možete poneti svoju opremu. Voda je divno prozirna, čista i plitka. 


Nea Roda izleti

Kada je reč o izletima koje nikako ne treba propustiti kada letujete u Nea Rodi, turisti na samom vrhu izdvajaju ostrvce Amuljani, mesto rajskih plaža sa najfinijim peskom i nestvarno toplim morem. Brod za Amuljani kreće iz mesta Tripiti. 


Preporučuje se i poseta Uranopolisu, kao i obilazak brojnih kvalitetnih plaža na potezu od Nea Rode do ovog gradića. Iz Uranopolisa se možete otisnuti i na krstarenje oko Svete Gore, izlet koji traje oko 3 sata, usput se obiđe 8 manastira, a njegova cena je letos iznosila 22 - 32 EUR (za decu ispod 6 godina izlet je besplatan, a deca od 6 do 12 godina plaćaju pola cene karte).


Iz Uranopolisa brodićem možete krenuti i put Drenie, odnosno tzv. Magarećih ostrva. Tamo će Vas sačekati izuzetne plaže i kristalno čisto more, ležaljke se mogu dobiti uz poručeno piće, a komentatori savetuju i degustiranje morskih specijaliteta.



Nepunih 6 kilometara od Nea Rode nalazi se letovalište Jerisos, favorit mnogih naših turista. U pitanju je veće i razvijenije letovalište, sa više sadržaja i radnji, pa može biti zanimljivo za šetnju, obilazak i kupovinu, a mnogi vole i da posete gradsku plažu. Decu možete obradovati i posetom vodenom parku u Jerisosu. Idejama za izlete nikad kraja, pa tako dane možete obogatiti i obilascima Stagire, Aristotelovog parka, manastira Krakov, Olimpijade…


Nea Roda smeštaj: apartmani, studija, kuće, vile, hoteli

Naši turisti prenose da su cene u Nea Rodi uglavnom pristupačne, što se posebno odnosi na smeštaj, koji se može naći po cenama povoljnijim nego na druga dva prsta Halkidikija. Uz to, veoma su zadovoljni kvalitetom smeštajne ponude, pa ukoliko tražite mesto gde možete ,,napuniti baterije’’ i prepustiti se svim lepotama grčke obale, Nea Roda može biti Vaša sledeća destinacija. 


Našu ponudu kvalitetnog smeštaja u Nea Rodi možete pogledati na ovom linku, a celokupnu ponudu smeštaja na Atosu možete ovde.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.


Pratite nas i na Viber-u i budite u toku sa najboljim ponudama iz Grčke https://bit.ly/36LJ6xO
 

Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu