Neos Marmaras, Sitonija - informacije, iskustva, plaže, sadržaji
23/03/2016 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 5

Neos Marmaras je veoma popularno letovalište, smešteno na tri brda duž obale na zapadnoj strani poluostrva Sitonija na Halkidikiju i predstavlja centar aktivnosti ovog poluostrva. 


Sa samo oko 3.000 stalnih stanovnika tokom godine, u letnjem periodu taj broj može da se poveća do 20.000 ljudi u toku turističke sezone. U mestu postoje razni privatni hoteli i apartmani, restorani i taverne, kafeterije, picerije, fast food restorani...


Udaljenost Neos Marmarasa od Beograda je 745 km, 125 kilometara od Soluna i 20 kilometara od letovališta Nikiti. Većina stanovnika je poreklom sa ostrva Marmara, u Mramornom moru (Turska), kao i iz Partenonasa, malog sela na planini Itamos.
 

Kako bi zadovoljio različite potrebe različitih turista, Neos Marmaras ima ponešto za svakoga. Šetnja pored mora pruža posetiocima pogled na Neos Marmaras i nenaseljeno ostrvo Kelifos u obliku kornjače.

 


 

Oko 1970. godine meštani Neos Marmarasa su okrenuli leđa tradicionalnom načinu zarade za život - poljoprivredi, i turizam je počeo da uzima maha. Sa otvaranjem velikog hotelskog resorta Porto Karas, lokalno stanovništvo je dobilo mogućnosti za posao u turističkoj industriji. Mnogi su odlučili da otvore sopstvene hotele, apartmane i restorane, pa je tako turistička industrija postala okosnica lokalne ekonomije.


Šta raditi u Neos Marmarasu?

U večernjim satima prošetajte centrom mesta i uživajte u noćnom životu. Uz obilje restorana i barova koji su nanizani glavnom ulicom i pored obale, Neos Marmaras je jedno od najživljih mesta na Halkidikiju.
 

Probajte vina iz jedne od najvećih vinarija u Evropi - Domaine Porto Carras. Pored toga, naravno, opustite se na lepim plažama Neos Marmarasa.


Ukoliko tražite nešto sasvim drugačije – posetite istorijsko tradicionalno selo Partenonas. U njemu možete uživati u lepim zalascima sunca iznad poluostrva Kasandra, dok večerate u bašti neke taverne ili restorana. Ovo ljupko naselje se nalazi na samo nekoliko minuta udaljenosti od Neos Marmarasa.


Sadržaji

U Neos Marmarasu postoje banke sa bankomatima, doktor, apoteke, pijaca u Neos Marmarasu - četvrtkom kod luke, pošta, super marketi...

Kada poželite da se provozate po okolini, tu je taksi, agencije za iznajmljivanje kola ili motora, brodići koji povezuju Porto Carras i Neos Marmaras. Takođe, tu su i radnje sa opremom za pecanje, za one koje vole ovu aktivnost kao i mala luka sa brodićima i čamcima.
 

Mesto je puno radnji koje nude raznovrsne namirnice za dnevnu upotrebu kao i butici i radnje sa suvenirima za posetioce koji žele da kupe lokalne i tradicionalne suvenire.
 


Gradska plaža u Neos Marmarasu

Plaže u okolini Neos Marmarasa su raznovrsne, od peščanih plaža do malih uvala, sakrivene, plitke ili duboke, ali uvek sa čistom kristalnom vodom.


Glavna gradska plaža u Neos Marmarasu, sa mnogim beach barovima duž plaže, počinje kod poslednje uvale grada i proteže se do puta za Porto Carras. Nalazi se na periferiji Neos Marmarasa.


Plaža je lepa, peščana, sa nešto malo prirodnog hlada i nosilac je Plave zastave za kvalitet i čistoću. Voda je besprekorno čista, naročito u jutarnjim časovima, kada je mirna i glatka kao staklo. 


Gradska plaža u Neos Marmarasu se preporučuje porodicama sa decom - more je toplo, postoji plićak u kom se mališani mogu brčkati, a ulaz u dubinu je postepen.

 

Neke od plaža koje su najpogodnije za plivanje u okolini Neos Marmarasa su Lagomandra, Kalogria, Paradisos, Kohi.


Paradiso plaža u Neos Marmarasu

Kao i gradska plaža i plaža Paradiso se nalazi na periferiji Neos Marmarasa.


Sa jedne strane je dugačka i uska šljunkovita plaža, a sa druge strane puta red malih simpatičnih privatnih hotela i vila sa aparmantskim smeštajima. Jedan deo plaže je peskovit, drugi je šljunkovit. Ispred svake vile se nalazi kafić sa stolicama u hladu gde možete u bilo kom trenutku da pronađete osveženje. 


Početni deo Paradiso plaže (Paradisos) je potpuno slobodan da postavite svoj suncobran, a može da se nađe i poneko mesto u hladu ispod drveta. Ostali, dosta dug deo plaže je rezervisan za ležaljke, obično određenog smeštaja koji se tu nalazi. Na plaži Paradiso uglavnom nema gužve, tako da svakako možete naći željeno mesto i za sebe. 


More je čisto, ali je ulazak u vodu malo nezgodan zbog krupnijeg kamenja i brzo se ulazi u dubinu. Posle kratkog plivanja nogom se može dodirnuti peščano dno. 


Iskustva i utisci turista sa letovanja u Neos Marmarasu

Gordana:
Neos Marmaras je predivno mesto. Brdovito, ali to mu i daje šarm. Nije malo i veoma je sadržajno. Ima dve lepe plaže i sve što vam je potrebno. Meni se veoma dopalo i preporučila bih svima da ga posete.


Saša:
Idem 2-3 puta godisnje u Grčku na letovanje i ove godine napokon Neos Marmaras. Moram da priznam da sam bio skeptičan u vezi njega i cele Sitonije, uprkos pohvalama koje su imali moji poznanici. Malo je reći da sam oduševljen. Tako blizu Kasandri, a daleko bolja Sitonija što se tiče vode i plaža. Neos Marmaras izgleda fenomenalno, ima bukvalno sve i naravno gradska plaža (koja sa gradom nema veze), nalazi se između grada i hotelskog kompleksa Porto Karas. I sa druge strane grada postoji lepa plaža . Toplo preporučujem svakome ko nije išao, nema greške.


Dušan:
Prvi put sam letovao u Grčkoj i to u Neos Marmarasu, divan grad, mirno i tiho mesto bez buke, imaju divne plaže, peskovite, čisto i mirno more bez talasa. Ponovo ću tamo letovati.


Slađa:
Posetili smo Neos Marmaras tri puta. Mesto je brdovito, i može se reći da ima dva lepa centra. Neos ima dve plaže gradsku i Paradizo. Obe su na "krilima" gradića. Dakle, ne možete biti smešteni u centru i na plaži. Gradska plaža je peskovita, široka, ulaz u vodu postepen, voda kristalno čista, posle podne bude manjih talasčica. Paradizo je šljunkovita (separacija) plaža sa koje možete posmatrati filmski zalazak sunca. Mesto ima vozić koji svakodnevno saobraća između plaža ali služi i za razgledanje. Najbolje je ići sopstvenim prevozom jer ako budete udaljeni od plaže morate biti u dobroj kondiciji da dođete do iste pešice. U periodu kad smo mi bili nije bilo nikakvih adrenalinskih sportova (skuteri,banane i sl.). U okolini Marmarasa se nalazi par plaža svaka je lepa na svoj način , npr. Lagomadra je u prirodnom hladu (borova šuma), voda čista, plićak gotovo da i ne postoji (2m). Parking je lakše naci nego na Kasandri.


Marina: 
Neos Marmaras je prelepo veće mesto na zapadnoj strani Sitonoje. Lepa gradska peščana plaža, voda kristalno čista. U blizini je komleks Porto Caras gde možete da uđete uz određenu novčanu naknadu. Postoji i plaža Paradiso ali je ona posuta sitnim šljunkom. Meni lično više se dopada gradska plaža. Malo je brdovit ali prelep. Brdovite ulicice su kratke tako da to i nije neki problem. Plaže se nalaze sa leve I desne strane naselja. Ja sam bila smeštena na samom početku šetališta gde je i najbolji giros u Neos Marmarasu. Vredi letovati ili ga bar posetiti ako letujete u nekom drugom mestu. Moje preporuke. Pravi izbor.


Miloja:
Fenomenalan, plaža Paradiso odlična. Nije daleka destinacija, sve pohvale!


Milena:
Neos je predivno mesto. Divna priroda, jos lepše more, čisto i predivno plavo. Sasvim dovoljno urbanizovano mesto, a opet sa pregršt prirodnih oaza za osamljivanje :D Već dve godine zaredom smo letovali u Neosu i moja topla preporuka. Za sve koji dolaze kolima, u nabližem okruženju Paradisos plaže u Neosu, nalazi se još nekoliko predivnih plaža :D


Radmila:
Mesto sa nekom posebnom čari. Prelep mali gradić u svakom smislu, ima sve što vam zatreba. Plaže uredne i čiste, dugačke i peskovite. Jedino mesto na Sitoniji gde smo pronalazili prelepe školjke.


Jelena:
Slažem se sa svim komentarima, gradić je predivan. Jeste brdovit, i zbog toga je još lepši, i neka se ne uplaše oni koji ne vole šetnje, zato što i dete može sa lakoćom da ga prepešači za desetak minuta. Bili smo smešteni iznad Crkve, ali nije smetalo da svaki dan, pored mora za 5-6 min pešice stižemo na gradsku plažu. Za svaku preporuku, za sve uzraste.


Jovanka:
Neos Maramaras je divni brdoviti gradić koji poseduje dovoljno sadržaja za kvalitetan odmor. U centru grada lokalizovani su restorani, kafići suvenirnice i prodavnice. Na obodima grada smeštene su plaže - Paradiso i gradska plaža. Paradiso plaža je manja šljunkovita plaža. Na samom njenom početku je slobodan deo dok je od sredine prema kraju veći deo plaže privatan gde se nudi iznajmljivanje ležaljki. U blizini ove plaže nudi se veliki broj smeštaja ali svega nekoliko radnji, restorana i fast food-ova, kao i nekoliko kafića.

Gradska plaža je dosta prostranija i peščana, sa postepenim porastom dubine. Nalazi se na suprornom kraju grada i vodi prema Porto Caras-u. Na ovoj plaži je dosta veća gužva, te stoga i velika ponuda beach barova i kafića, ali i par radnji u blizini. Brdovitost gradića meni nije predstavljala problem. Naprotiv, volim večernju aktivnost kroz šetnje i obilazak suvenirnica a Neos vam daje neograničene mogućnosti za to. Za one koji žele da izađu ima i par klubova i upravo sam u Neosu pristvovala jednoj od boljih žurki u svom životu. Lokalci su jako ljubazni.

 

Apartmani, hoteli i vile u Neos Marmarasu - naša preporuka smeštaja


Ponudu smeštaja na celoj Sitoniji pogledajte na: Sitonija letovanje.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
86 Goran Mijajlovic   29/10/2016
mesto je predivno i ovog leta smo tamo.. samo obratite paznju svi vi koji imate malu decu.. ulice su sa ekstremnim usponima!!!! vodite racuna gde su aprtmani da vam ne presedne letovanje!
1023 Obrenka Miljkovic   18/06/2017
Divno mesto , domacini bas, bas ljubazni . Strmo mesto ali na plazi Paradiso je ravno , tamo idite sa malom decom . Mi cemo i ove godine tamo . Gradska plaza je savim ok , obisli smo skoro sve plaze okolo ,i na kraju se vratili na gradsku . Ona je produzetak plaze Porto Crasa , jednog od najluksuznijih letovalista u Grckoj .
1131 Ila Lila   25/07/2017
Zanimljivo mesto, strme ulice mu daju poseban šarm (a nisu nešto što se ne može savladati), ima dosta taverni sa ukusnom, svežom ribom, pijaca obiluje domaćim proizvodima, pogotovo medom, po kojem je Sitonija poznata. Gradska plaža je ok, Paradizo takodje, dok je plaža Lagomandra (udaljena oko 7 km) zaista neverovatno lepa. Dugačka preščana plaža oivičena gustom borovom šumom koja daje prirodan hlad, čisto more - preporučujem svima. Plaža je toliko velika da na njoj nikad ne može biti gužva, tako da kad god da idete možete uživati u miru.
3021 StojanDavidovic   02/02/2020
petoclana porodica dvoje odraslih troje dece 16,13 i 7 godina za period 05 08-15 08 da li imate nesto u ponudi i cena
4421 Ana   14/06/2022
Da li su ovo sve namešteni odgovori ili ih je neko stvarno i napisao? Što se tiče yParafizo plaže ima veze sa NM koliko i Mladenovac i Lazarevac sa Bg-om. Ako je ovo izuzetna lplaža ne znam šta je krš. Prljavo, usko, od prirodnog hlada ni najave jednom rečju UŽAS. Široka je toliko da se stave možda dva peškira a iznad vas je put...tako da vas praše izduvni gasovi i prašina. Žao ni je što ovako iskren odgovor nisam pročitala pre nego što sam ispala budala. Samo da dodam tačno može da se sedne u kola i obilazi okolo naokolo, ali meni je kola preko glave i htela sam lepu i mirnu plažu bez auto puta iznad nje.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu