Ažurirane vesti: Grčka je otvorena za turiste iz Srbije – šta je sve potrebno za ulazak
30/03/2021 Tekst ažuriran 13/05/2021 Komentara 16

Napomena: pre čitanja ovog teksta osvežite stranicu da bi vam se učitale najnovije ažurirane informacije. Nove informacije do kojih budemo dolazili dodavaćemo u ovom tekstu svakodnevno.


Pratite nas na društvenim mrežama: Viber grupaFacebook grupa, Instagram


Novi link za najnovije vesti u vezi sa protokolom ulaska turista u Grčku pratite na ovom linku www.grckainfo.com/blog/najnovije-vesti-sta-je-potrebno-za-putovanje-u-grcku


Ažurirane informacije 13. maja 2021.

Od sutra 14. maja biće otvoren granični prelaz Evzoni!

Ovo je potvrdio ministar turizma Grčke danas u govoru koji je održao povodom zvaničnog otvaranja turizma u Grčkoj 15. maja.
Čekamo da sa sigurnošću dobijemo detalje kao što su: da li će napokon biti prihvaćen serološki test na antitela i da li će se starosna granica za decu kojoj ne treba test povećati na 10 godina.


Ažurirane informacije 10. maja 2021.

• Sms poruke za izlazak u Grčkoj zvanično se ukidaju 14. maja
• Početak noćnog policijskog časa pomera se na 00:30h
• Ukida se zabrana kretanja između regija
• Maloprodaja se otvara potpuno uz ograničen broj ljudi unutar prodavnice
• 14. maja se otvaraju muzeji
 

Ažurirane informacije 8. maja 2021.

Nedelju dana ranije nego što je najavljeno, danas su u Grčkoj počele da rade organizovane plaže.

 

Ažurirane informacije 3. maja 2021.

Nakon 6 meseci danas su u Grčkoj počeli sa radom restorani i kafići. 

U prvo vreme bašte restorana će raditi uz stoga pravila do 22:45, razmak između stolova, bez muzike, a zaposleni će morati nositi masku. Gosti neće morati da nose masku dok sede za stolom.
Nakon 15. maja uporedo sa otvaranjem turizma očekuje se novo ublažavanje ovih pravila.

Od danas noćni policijski čas je skraćen i umesto od dosadašnjih 22:00 počinje sat kasnije - u 23:00 i traje do ujutru do 5:00.

 

Ažurirane informacije 30. aprila 2021.

Organizovane plaže i beach barovi širom Grčke počeće sa radom od 15. maja. 

 

Ažurirane informacije 25. aprila 2021.

Da li je srpskim državljanima dozvoljen povratak iz Grčke preko Evzonija?

Turisti koji su ušli u Grčku preko prelaza Promahonas mogu se vratiti za Srbiju preko graničnog prelaza Evzoni. 

Trenutno radno vreme prelaza Evzoni je od 07:00 do 19:00 tako da vodite računa da pređete u tom vremenskom periodu. 

 

Ažurirane informacije 23. aprila 2021.

• Kako dobijamo veliki broj pitanja da li se u Grčku može ući sa jednom dozom vakcine AtraZeneca, kolege su danas pozvale prelaz Promahonas između Bugarske i Grčke. Službenik koji radi na granici rekao je da su za ulazak u Grčku obavezne obe (dve) doze vakcine AstraZeneka i da od potvrde o vakcinaciji takođe mora proći 14 dana.

 

Ažurirane informacije 20. aprila 2021.

Izmena u odnosu na prethodne protokole ulaska u Grčku ažurirana je danas na sajtu Travel.gov.gr i važiće od 19.04. do početka turističke sezone u Grčkoj koja počinje 15. maja kada će biti objavljene moguće nove izmene:

• Svaki putnik koji dolazi u Grčku iz inostranstva treba da ima negativni PCR test iz dijagnostičke laboratorije. Test se mora sprovesti najkasnije 72 sata pre dolaska.
Ovaj test je obavezan za sve turiste (uključujući decu stariju od 5 godina), bez obzira na epidemiološku situaciju koja prevladava u zemlji odlaska.

Naša napomena: pomeranje starosne granice obaveznih PCR testova za decu iznad 10 godina starosti očekuje se nakon 15. maja tj. početka zvanične turističke sezone u Grčkoj.

• Spisak prihvatljivih vakcina za ulaz u Grčku kojim se posetioci oslobađaju obaveze posedovanja negativnog PCR testa: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.


Ažurirane informacije 19. aprila 2021.

Državljani Srbije od 19. aprila mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas (otvoren trenutno od 07:00h - 23:00h) i Nimfea
Lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza.
 

Za ulazak u Grčku potrebno je:

Popuniti PLF formular minimum 24h pre ulaska u Grčku. (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se preuzima na www.travel.gov.gr). 

• Takođe, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata

ili

Potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku.
Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

• Moguća su nasumična brza testiranja pri ulasku u Grčku koja će za turiste biti besplatna. Rezultati ovih testova biće gotovi nakon 10-ak minuta.

• Za decu stariju od 5 godina potreban je negativan test dok deca mlađa od 5 godina ne moraju da ga imaju.

• Letnja sezona u Grčkoj za većinu državljana ostalih zemalja (među kojima su i Severna Makedonija i BiH) zvanično počinje 15. maja


Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana.

Za turiste ne postoji obaveza karantina. Turisti i gosti su u obavezi da se pridržavaju svih preventivnih mera, koje važe i za stanovnike Grčke. Turisti će boraviti u mestu u kome su rezervisali smeštaj, a biće im dozvoljeno kretanje samo od granice, odnosno aerodroma, do hotela ili turističke jedinice uz vaučer koji poseduju.

Drumski granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7-23 časa, dok su prelazi Evzoni i Kakavia, na kojima je ulazak u Grčku limitiran na 400 osoba dnevno (ovo ograničenje se ne odnosi na vozače u međunarodnom drumskom transportu), otvoreni od 7-19 časova.

Izuzetno, za profesionalne vozače u drumskom transportu (jedna osoba po vozilu), prelaz Evzoni je otvoren od 7 do 23 sata.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

 

Trenutna situacija u Grčkoj

Ažurirano 29.04.2021.

• I dalje ostaje na snazi zabrana međuregionalnih putovanja međutim međuopštinsko kretanje unutar jedne regionalne jedinice je DOZVOLJENO vikendom. Od 29.04. se dozvoljava međuopštinsko kretanje i ostalim danima.

Od 15. maja stupa na snagu ukidanje slanja sms poruka koje su grčki građani morali da šalju kako bi izašli napolje.

Noćni policijski čas:

• 22:00 do 5:00 - tokom Svete nedelje 26. aprila - 1. maja i na Uskrs 2. maja.
• 23:00 do 5:00 - počevši od ponedeljka 3. maja 2021.


____________________________________________
 

Ažurirane informacije 18. aprila 2021.

Zvanično obaveštenje da će građani Srbije od 19. aprila 2021. moći da uđu u Grčku objavljeno je večeras u Službenom glasniku Grčke pod brojem odluke ΦΕΚ B 1581.

____________________________________________
 

U današnjoj emisiji "Jutro" na TV Prva Aleksandar Seničić, direktor YUTA, je izjavio da će grčka granica za turiste iz Srbije biti otvorena sutra 19. aprila u 8h ujutru.

Dodao je da se serološki testovi neće uzimati u obzir dok traje ovaj pilot projekat, ali da će verovatno biti moguće ući u Grčku sa serološkim testom od 15. maja kada će biti otvoreni prelazi sa Severnom Makedonijom i kada počne zvanična sezona u Grčkoj.

Cena PCR testova za sada ostaje 9.000 dinara. G. Seničić je rekao da će vrlo brzo pokrenuti inicijativu da se cene testova za turiste smanje i da budu besplatni za decu do 14 godina. 

Snimak emisije možete pogledati ovde.


Ažurirane informacije 16. aprila 2021.


Srbi će moći da putuju u Grčku od 19. aprila

Prema poslednjim informacijama koje imamo, državljani Srbije moći će da putuju u Grčku od ponedeljka 19. aprila, rekao je agenciji Tanjug ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević. Pojasnio je da se ulazak Srba u Grčku može izvršiti vazdušnim putem ili putem graničnih prelaza Promahonas i Nimfea u Bugarskoj.

Ambasador je takođe rekao da putnici treba da pokažu potvrdu o vakcinaciji izdatu od zvaničnih srpskih vlasti ili negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Takođe je potrebno da popune PLF elektronski obrazac, 24 sata pre putovanja u Grčku.

Svim našim državljanima preporučujemo da sačekaju još nekoliko dana da se sve ove informacije objave i u zvaničnom službenom glasniku grčke vlade.PLF formular za Grčku - The Passenger Locator Form

Link za popunjavanje PLF formulara naći ćete na ovom linku https://travel.gov.gr

PLF formular se popunjava minimum 24h pre ulaska u Grčku.

Popunjavaju ga svi koji žele da posete Grčku i borave u njoj - nezavisno od vrste prevoza (automobil, autobus, brod, avion) i državljanstva. 

Formular ima nekoliko stranica i nije težak za popunjavanje. Spremite pasoš i saobraćajnu dozvolu. 

Unose se podaci kao što su: prevozno sredstvo kojim putujete, broj tablica, prelaz na koji ćete ići, mesto u koje putujete, poslednja zemlja u kojoj ste boravili, broj pasoša, lični podaci (ime, prezime, mesto itd...).

Nakon što popunite formular dobićete na mail QR kod koji ćete odštampati ili na svom mobilnom telefonu pokazati prilikom ulaska u zemlju.

Ukoliko imate problem sa popunjavanjem obrasca konsultujte se sa ostalim turistima u našoj FB grupi "Grčka Info".


Potvrda o vakcinaciji za ulazak u Grčku

Dvojezičnu potrvrdu o vakcinaciji bi trebalo da ste dobili nakon izvršene vakcinacije: odštampanu na papiru i na vaš email ili putem sms poruke.

Ukoliko je niste dobili možete je naknadno dobiti na portalu eUprava.

Klikom na zeleno dugme ”Pokreni uslugu” pojaviće Vam se polja koja je potrebno da popunite.

Nakon što popunite JMBG i email na koji želite da Vam se potvrda pošalje i dovršite proces, kroz par minuta potvrdu ćete dobiti na email.

Potvrda sadrži srpski i engleski jezik i QR kod koji kada se učita pokazuje da je vaša vakcinacija validna.

Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze "Sputnjika", dve doze "Fajzera", dve doze "Sinofarma" i dve doze "Astra-Zeneke".


PCR test za ulazak u Grčku

Svi putnici koji ulaze u Grčku preko bilo kog kopnenog graničnog prelaza, dužni su po dolasku da pokažu negativni rezultat PCR testa na COVID-19, obavljen do 72 sata pre ulaska u Grčku.

Trenutna cena PCR testa u Srbiji je 9.000 dinara.

U Srbiji PCR test možete zakazati na portalu eUprava ili putem telefona 011/362-0000.

Granične vlasti će dozvoliti ulazak u zemlju samo putnicima koji imaju potvrdu o negativnom rezultatu PCR testa. Potvrde treba da budu napisane na engleskom jeziku i da sadrže ime i broj pasoša ili matični broj putnika.

Laboratorije koje vrše PCR testiranje treba da budu državne referentne laboratorije ili privatne laboratorije koje su akreditovane od odgovarajućih državnih organa - u suprotnom potvrde neće biti prihvaćene. 

Falsifikovanje PCR potvrde kažnjava se grčkim zakonom.

Putnici će možda biti podvrgnuti nasumičnom testiranju po dolasku na grčku granicu.


Da li ćemo morati da imamo PCR test za ulazak u Bugarsku?

Za ulazak u Bugarsku nam NIJE potreban PCR test u slučaju tranzita bez zadržavanja.

"Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku. Ukoliko planirate da prenoćite ili duže boravite u Bugarskoj neophodan vam je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Državljani Srbije koji tranzitiraju ka Grčkoj, bez zadržavanja u Bugarskoj, izuzeti su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa."

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije


Povratak u Srbiju iz Grčke

Svi građani Srbije koji su potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, mogu da uđu u zemlju bez PCR testa i bez izolacije.

PCR test i karantin neće morati da imaju državljani Republike Srbije koji dolaze iz: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije i Crne Gore i Mađarske.

Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze "Sputnjika", dve doze "Fajzera", dve doze "Sinofarma" i dve doze "Astra-Zeneke".
 

____________________________________________


Nakon skoro 9 meseci Grčka će se u aprilu ponovo otvoriti za turiste iz Srbije. 
Ministri turizma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Theoharis potpisali su 29. marta u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije.

U trenutku dok pišemo ovaj tekst poznate su sledeće informacije.
 

Građani Srbije moći će da otputuju na letovanje u Grčku ove godine uz jednu od ove 3 opcije:

• uz potvrdu da su se vakcinisali bilo kojom vakcinom ili
• sa PCR testom ili
• sa serološkim testom tj. potvrdom na antitela (kojom možete pokazati da imate stvorena antitela odnosno da ste preležali virus) ili sa antigenskim testom
- čekamo da bude precizirano koji od ova dva testa će biti uzet u obzir

• Za decu stariju od 10 godina potreban je negativan test dok deca mlađa od 10 godina ne moraju da ga imaju.

• Plan je da Grčka granice za naše turiste otvori već sredinom aprila, iako sezona zvanično počinje 15. maja.

 


Besplatni PCR i antigenski testovi za naše građane?

Ministarka turizma Tatjana Matić je izjavila da je moguće da testovi budu besplatni. Njenu izjavu možete pogledati ovde.

"Kada je reč o testovima Ministar spoljnih poslova Republike Srbije je rekao da ukoliko to bude jedan od uslova za ulazak naših građana u strane zemlje, država će se potruditi da obezbedi i besplatne testove. Kao što znate mi radimo uveliko (mislim kada kazem mi, vlada Republike Srbije i Mministrastvo zdravlja) na realizaciji projekta i na proizvodnji naših testova i mislim da će to u značajnoj meri olakšati našim građanima i smanjiti naravno i trošak i omogućiti da i besplatno dobiju brze antigenske ili PCR testove."
 

Antigenski ili serološki test?

Na pitanje koji testovi će se uzimati u obzir, ministar Theoharis je izjavio:

"Mogućnost za ulazak biće negativni molekularni PCR test koji će obaviti oni koji nisu vakcinisani, a razmatra se ispitivanje antitela. Treće, postojaće mogućnost ulaska sa potvrdom kojom se potvrđuje da je putnik preležao Covid-19."


Grčka planira otvaranje granica sa Severnom Makedonijom 15. maja

Od 15. maja Grčka otvara granice za Makedonske građane sa negativnim PCR testom ili sertifikatom o vakcinaciji. Planirano je da budu otvoreni prelazi Dojran i Evzoni.
 

• Mediji prenose da je grčki ministar Teocharis najavio da će osim prelaza sa Bugarskom biti otvoren i prelaz Evzoni kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama i kako bi turistima iz Srbije bio olakšan dolazak.

• Grčki ministar je rekao i da će Grčka od aprila započeti vakcinaciju svih svojih radnika iz turističkog sektora kako bi zdravstvena bezbednost bila obostrana.

 

Ako se neko zarazi u Grčkoj

Ako se putnici iz Srbije zaraze u Grčkoj tokom odmora, Grčka im obezbeđuje svu zdravstvenu negu, bez ikakvih troškova, pojasnio je ministar turizma.
„Pokušali smo da obezbedimo veći broj lekara i otvorili smo i radna mesta, kako bismo u svakom mestu, na svakom ostrvu imali dovoljno medicinskih radnika“, kaže Teoharis.


U Grčku bez testova deca do 14 godina?

Direktor YUTA Aleksandar Seničić izjavio je da će se potruditi u daljim razgovorima sa ministrima Grčke da se starosna granica dece kojima neće trebati nikakva dodatna dokumentacija za odlazak u Grčku s roditeljima podigne sa 10 na 12 ili 14 godina.


• U međuvremenu na sajtu YUTA je postavljeno obaveštenje u kom između ostalog piše:

"Već od polovine aprila će biti omogućen ulazak srpskih državljana u Grčku (samo preko Bugarske uz obavezan PCR test za sve u ovom periodu), a od 15. maja se očekuje primenjivanje sporazuma i protokola kako je navedeno. Takođe, napomenuli smo i objasnili značaj otvaranja prelaza sa Severnom Makedonijom i dobili uveravanja da će u maju biti omogućen ulazak preko ovih prelaza."


• Turisti iz Severne Makedonije, BiH i drugih zemalja moći će da uđu u Grčku 15. maja.
 

Viktor Rouhotas, počasni konzul Srbije na Kefaloniji: "Mi na Kefaloniji čekamo da ugostimo naše prijatelje iz Srbije, a ja lično jedva čekam da se uskoro vidim sa mojom srpskom braćom koja mi nedostaju. Primite puno bratskih pozdrava iz bratske Kefalonije. Živeli!"
 

Napiši komentar
3454 Andrijana   31/03/2021
Da li test treba obaviti u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se lečite
3531 Nenad Lekic   01/04/2021
Šta se dešava pri povratku u Srbiju, da li će naši tražiti negativan test?
3570 Tanja Mitić   16/04/2021
Kako će ulaziti u Grčku građani koji su primili samo jednu dozu Astra Zeneka vakcine, obzirom da je revakcina tek u drugoj polovini maja?
3571 Irena Stanojevic   16/04/2021
Zaista bi bilo lepo da neko od autoriteta pokrene temu vakcinisanih Astra Zenekom. Mi I neke evropske zemlje dozvoljavamo ulazak sa prvom dozom nakon 6.nedelje, a Grci nista o tome ne govore?
3572 Slavica Nikolic   16/04/2021
Sta ce biti potrebno od dokumentacije onima koji su prelezali Covid-19
3573 GrckaInfo.com   16/04/2021
Napisali smo u tekstu: "Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze "Sputnjika", dve doze "Fajzera", dve doze "Sinofarma" i prvu dozu "Astra-Zeneke". Prihvataće se prva vakcinacija Astra Zeneka vakcinom.
3574 дејан томић   16/04/2021
оба родитеља вакцинисана,и дете млађе од 10 година могу да уђу од 15 маја опуштено...а друго дете од 10 година и који месец,мора да се траумира гурањем у нос или...мислим да би било у реду да се помери граница на 14 година,уз присуство оба родитеља на путовању...
3575 Milovanovic Igor   16/04/2021
Da li se pri povratku iz Grcke sada od 19 aprila moze koristiti Evzoni ili mora opet preko Bugarske
3576 GrckaInfo.com   16/04/2021
@дејан томић Potpuno se slažemo sa vama. Nadamo se da će se dozvati pameti oni koji su ovakve odluke donosili 2639 @Milovanovic Igor Ako sve bude po planu od 14. maja će biti otvoreni prelazi Evzoni i Dojran.
3583 Vesna   19/04/2021
Jedno pitanje sta se desava sa ljudima koji kao ja nesmeju da se vakcinisu po vasim informacijama treba da platim 9000 za test kada udjem i 9000 kada izadjem posto bi isli ja i suprug to znaci da nam za ulazi izlaz iz zemlje treba 36000 dinara mi za taj novac imamo deluks smestaj u Albaniji gde nepostoje uslovi a i tamo postoji Jonsko more i verujte mi slano je usluga vrhunska bez uslova bili i opet cemo a neka brace Grka neka im letuju iz EU hvala
3584 GrckaInfo.com   19/04/2021
@Vesna Od 15. maja kada počne letnja sezona mnogo toga se može promeniti. Ovo su trenutne mogućnosti, nisu stalne.
3589 Branislav Markovic   24/04/2021
Usao sam regularno u Grcku 21. aprila preko g/p Promahoras i smesten sam u Leptokariji. Trebam po planu da se vratim za Srbiju 28.aprila, pa zbog duzine putovanja, PITAM: Dali u povratku mogu - bez problema da koristim za izlaz iz Grcke prelaz Evzoni ? Molim vas za brzi odgovor - hvala, pozdrav!
3590 GrckaInfo.com   24/04/2021
Poštovani Branislave, možete se vratiti preko Evzonija - vodite samo računa da prelaz radi do 19h i ujutru od 07h. Nakon 19h ne radi. Srećan put.
3604 ZORAN ZDRAVKOVIC   08/05/2021
GDE IZVADITI POTVRDU KO JE PRELEZAO COVID RADI PRELASKA U GRCKU NA LETOVANJE .
3607 Zarko   13/05/2021
Malo je neozbiljno sa naše i njihove strane da sa obzirom da sezona počinje uskoro, još uvek nije usaglašeno oko testova za decu i godina starosti... Do kada će se čekati više? Sve je nesigurno za nas sa decom!
3994 Mimika   27/07/2021
Da li su na nekoj granici nekome tražili saobraćajnu? U putu sam i video sam da sam je zaboravio uz ličnu kartu. Molim za brz odgovor. Hvala.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu