Najnovije vesti: Grčka se otvara za turiste iz Srbije – šta je sve potrebno za ulazak
30/03/2021 Tekst ažuriran 11/04/2021 Komentara 2

Napomena: pre čitanja ovog teksta osvežite stranicu da bi vam se učitale najnovije ažurirane informacije. Nove informacije do kojih budemo dolazili dodavaćemo u ovom tekstu svakodnevno.


Nakon skoro 9 meseci Grčka će se u aprilu ponovo otvoriti za turiste iz Srbije. 
Ministri turizma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Theoharis potpisali su 29. marta u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije.

U trenutku dok pišemo ovaj tekst poznate su sledeće informacije.
 

Građani Srbije moći će da otputuju na letovanje u Grčku ove godine uz jednu od ove 3 opcije:

• uz potvrdu da su se vakcinisali bilo kojom vakcinom ili
• sa PCR testom ili
• sa serološkim testom tj. potvrdom na antitela (kojom možete pokazati da imate stvorena antitela odnosno da ste preležali virus) ili sa antigenskim testom
- čekamo da bude precizirano koji od ova dva testa će biti uzet u obzir

• Za decu stariju od 10 godina potreban je negativan test dok deca mlađa od 10 godina ne moraju da ga imaju.

• Plan je da Grčka granice za naše turiste otvori već sredinom aprila, iako sezona zvanično počinje 14. maja.


• Moguća su nasumična brza testiranja pri ulasku u Grčku koja će za turiste biti besplatna. Rezultati ovih testova biće gotovi nakon 10-ak minuta, a nasumično će se testirati isključivo turisti koji nemaju potvrdu o vakcinaciji.


Besplatni PCR i antigenski testovi za naše građane?

Ministarka turizma Tatjana Matić je izjavila da je moguće da testovi budu besplatni. Njenu izjavu možete pogledati ovde.

"Kada je reč o testovima Ministar spoljnih poslova Republike Srbije je rekao da ukoliko to bude jedan od uslova za ulazak naših građana u strane zemlje, država će se potruditi da obezbedi i besplatne testove. Kao što znate mi radimo uveliko (mislim kada kazem mi, vlada Republike Srbije i Mministrastvo zdravlja) na realizaciji projekta i na proizvodnji naših testova i mislim da će to u značajnoj meri olakšati našim građanima i smanjiti naravno i trošak i omogućiti da i besplatno dobiju brze antigenske ili PCR testove."
 

Antigenski ili serološki test?

Na pitanje koji testovi će se uzimati u obzir, ministar Theoharis je izjavio:

"Mogućnost za ulazak biće negativni molekularni PCR test koji će obaviti oni koji nisu vakcinisani, a razmatra se ispitivanje antitela. Treće, postojaće mogućnost ulaska sa potvrdom kojom se potvrđuje da je putnik preležao Covid-19."


Grčka planira otvaranje granica sa Severnom Makedonijom 14. maja

Od 14. maja Grčka otvara granice za Makedonske građane sa negativnim PCR testom ili sertifikatom o vakcinaciji. Planirano je da budu otvoreni prelazi Dojran i Evzoni.
 

• Mediji prenose da je grčki ministar Teocharis najavio da će osim prelaza sa Bugarskom biti otvoren i prelaz Evzoni kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama i kako bi turistima iz Srbije bio olakšan dolazak.

• Grčki ministar je rekao i da će Grčka od aprila započeti vakcinaciju svih svojih radnika iz turističkog sektora kako bi zdravstvena bezbednost bila obostrana.

 

Ako se neko zarazi u Grčkoj

Ako se putnici iz Srbije zaraze u Grčkoj tokom odmora, Grčka im obezbeđuje svu zdravstvenu negu, bez ikakvih troškova, pojasnio je ministar turizma.
„Pokušali smo da obezbedimo veći broj lekara i otvorili smo i radna mesta, kako bismo u svakom mestu, na svakom ostrvu imali dovoljno medicinskih radnika“, kaže Teoharis.


U Grčku bez testova deca do 14 godina?

Direktor YUTA Aleksandar Seničić izjavio je da će se potruditi u daljim razgovorima sa ministrima Grčke da se starosna granica dece kojima neće trebati nikakva dodatna dokumentacija za odlazak u Grčku s roditeljima podigne sa 10 na 12 ili 14 godina.


• U međuvremenu na sajtu YUTA je postavljeno obaveštenje u kom između ostalog piše:

"Već od polovine aprila će biti omogućen ulazak srpskih državljana u Grčku (samo preko Bugarske uz obavezan PCR test za sve u ovom periodu), a od 14. maja se očekuje primenjivanje sporazuma i protokola kako je navedeno. Takođe, napomenuli smo i objasnili značaj otvaranja prelaza sa Severnom Makedonijom i dobili uveravanja da će u maju biti omogućen ulazak preko ovih prelaza."


• Turisti iz Severne Makedonije, BiH i drugih zemalja moći će da uđu u Grčku 14. maja.
 

Viktor Rouhotas, počasni konzul Srbije na Kefaloniji: "Mi na Kefaloniji čekamo da ugostimo naše prijatelje iz Srbije, a ja lično jedva čekam da se uskoro vidim sa mojom srpskom braćom koja mi nedostaju. Primite puno bratskih pozdrava iz bratske Kefalonije. Živeli!"
 


Pratite Grčka Info na društvenim mrežama: Facebook grupa, Instagram, Viber grupa.

Napiši komentar
3454 Andrijana   31/03/2021
Da li test treba obaviti u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se lečite
3531 Nenad Lekic   01/04/2021
Šta se dešava pri povratku u Srbiju, da li će naši tražiti negativan test?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu