Potos, Tasos: Iskustva i saveti turista, prednosti i nedostaci
12/04/2022 Tekst ažuriran 12/01/2023 Iskustva 2

Kada je u pitanju letovanje na Tasosu, Potos je najčešći izbor srpskih turista. Kako se kao koncept letovanja na Smaragdnom ostrvu prvenstveno podrazumeva istraživanje i obilaženje brojnih rajskih plaža koje ono krije, Potos se smatra odličnom bazom za smeštaj.


Ukoliko razmišljate da li da ovo mesto bude Vaša sledeća destinacija, pročitajte iskustva, mišljenja i savete turista iz naše grupe "Grčka Info" koji su ga već upoznali!


Letovanje u Potosu

Potos je mali, ali živ i simpatičan gradić koji ima sve što je potrebno za kvalitetno letovanje različitih tipova turista - od ambulanti i apoteka, preko radnji i restorana članovi naše grupe kažu da ne treba propustiti ribu u restoranu ,,Irene’’!), luna parka i drugih dečjih atrakcija, do kafića i taverni uz obalu koji rade po celu noć. Nekoliko kilometara je udaljen i veliki Masutis market, a ima i mnogo ribara od kojih možete nabaviti svežu ribu.


Potos ima i dugačko šetalište ka susednom mestu Limenarija, a zamerka koju su neki uputili jeste nedostatak promenade uz more. Tokom sezone se u mestu stvaraju gužve, a postoji i mnoštvo ugostiteljskih objekata sa glasnom muzikom, tako da Potos ipak neće prijati onima koji traže isključivo mir i tišinu. Cene u Potosu su, za naše standarde, pristupačne.


Letovalište je okruženo predivnim plažama i u blizini se nalaze brojne popularne atrakcije Tasosa, osim čuvene Mermerne plaže, mada je i ona udaljena nepunih sat vremena vožnje. Tasos je malo ostrvo koje se brzo i lako obiđe i zasta je prava šteta držati se samo jednog mesta i ne iskusiti sve lepote koje ono nudi, posebno zato što su najlepše plaže Tasosa svuda van naseljenih mesta.


Ukoliko niste u mogućnosti da na Tasos dođete sopstvenim automobilom, u Potosu ga možete iznajmiti, a turisti kažu da se prošle godine cena rent a car-a u Potosu kretala oko 50 evra po danu (plus doplata za gorivo). Povoljnija varijanta može biti iznajmljivanje skutera za oko 20 evra dnevno. Organizovan je i prigradski prevoz kojim se može doći do mnogih plaža i mesta.


Savetuje se i poseta 10 kilometara udaljenom etno selu Teologos, u kome se nalaze prelepi vodopadi, a iskusni turisti kažu da se ovde može probati i vrhunska jagnjetina. Na vrhu preporuka je i manastir Svetog Arhangela Mihaila kao i prelepa plaža Arsanas koja se nalazi ispod njega. Kao izlet se često nudi i krstarenje Tasosom, ali neki komentatori ga ne preporučuju, jer se pristaje tek na jednu ili dve plaže tokom plovidbe. 


Potos plaže

Kada su u pitanju plaže na Tasosu, gradska plaža u Potosu spada među najpopularnije.


Iako, sudeći po komentarima, nije svima po ukusu, plaža je izuzetno dugačka, pa se i njeni delovi prilično razlikuju. Ima dugačak plićak, postepen ulaz u vodu i uglavnom je peščana, pa je vrlo pogodna za decu. Može se naići na komentare da je more mutno i prljavo, ali voda se zapravo samo muti od gužve, jer je pesak na dnu.


Gužve su tokom sezone neizbežne, a naši turisti kažu da su najmanje na krajnjem levom delu plaže. Vidno je i da su oni koji su letovali van sezone poneli mnogo lepše utiske. Dobra vest je da se uz piće (ili dva) dobijaju ležaljke i suncobrani na korišćenje.


Plaža u Potosu je odlično organizovana, uz kafiće, kabine za presvlačenje i tuševe, mada je bilo primedbi da tuševi nisu svuda dostupni. U okolini ima mnogo zelenila koje obezbeđuje prirodni hlad. 


Plaže u okolini Potosa

Kao nesumnjivi favorit naših turista među plažama koje okružuju Potos izdvaja se Psili Amos, peščana plaža na kojoj će mališani uživati, odlično uređena i sa čistim, tirkiznim morem. Ima kafiće sa prijatnom muzikom, svoj parking i okružena je divnom borovom šumicom i prirodnim hladom. Turisti savetuju da se dođe najkasnije do 9 časova ujutru kako bi se zauzelo mesto, a ima i onih koji smatraju da je voda za nijansu hladnija nego na ostalim plažama. 

Veoma je voljena i mala plaža Notos, do skoro divlja, a sada uređena, sa kafićem i ležaljkama, čarobnim tirkiznim morem i vrlo pristupačnim cenama. Nedostaci su nešto strmiji prilaz plaži, i problem sa parkingom.


Samo desetak minuta šetnje od Potosa udaljena je plaža Pefkari, koju mnogi smatraju atraktivnijom, mada treba paziti na morske ježeve. Šljunkovita je i odlična je za plivače, jer se odmah ulazi u dubinu.


Od gužve se možete skloniti na plažu San Antonio, sa finim peskom i lepim plićakom, koja se nalazi u produžetku Potosa, ili na Astrida Beach. Gužve, u prepodnevnim časovima, nema ni na plaži Porto Vati, koja je vrlo specifična i sa prelepim morem.


Na zapadnoj strani ima više lepih plaža sa prirodnim hladom, poput plaža Skala Rahoni i Pahis. Popularna je i La Scala, koja iako odlično uređena, neće prijati mnogima, zbog barova sa glasnijom muzikom i nešto kamenja u vodi.


Golden beach i Paradiso Beach su za one koji vole velike plićake i uživanje na talasima. Roso Gremos je od Potosa udaljen svega 3 kilometra, ima parking zaklonjen u borovoj šumi i postepen ulaz u vodu, zbog čega odgovara porodicama sa decom. Jedina zamerka jeste prašnjav prilaz plaži.


Članovi navode da ne treba propustiti ni čuvenu plažu Aliki, zatim Metaliu, Mermernu plažu, Skala Potamiu sa zlatnim peskom, Tripiti, Astris, Salonikios, stenoviti Kekes, čarobnu Glifadu i istoimeno arheološko nalazište u blizini manastira, ali i istraživanje spektakularnih skrivenih bisera i divljih uvala u okolini. 


Na linku pratite Vremenska prognoza za Grčku / Tasos.
Vremensku prognozu za Potos možete proveravati na ovom linku.


Potos smeštaj

Ako ste odlučili da će Potos biti Vaša polazna tačka za istraživanje čudesnog Tasosa, pogledajte našu preporuku apartmana u Potosu

Ukoliko želite da pogledate i ostale destinacije ovog lepog ostrva, pogledajte i celokupnu ponudu za smeštaj na Tasosu.

Korisno je da pročitate i Mišljenja turista: Da li na Tasosu ima mnogo pčela i osa.



Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

Facebook grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info smeštaj"

Napiši komentar
4337 Dragana Janković Strajinović   11/05/2022
zašto uporno preskačete plažu Astrid. Prelepa je i blizu Potosa. Velika se čak i ne naplačuje a mala je u sklopu kafića. Naručiš nešto i koristiš ležaljke i suncobran. čak imaju i dobru muziku. ove slike su od Aprila ove godine.
4887 Mance   15/01/2023
Zaboravili ste atspas plažu. Što se tiče dece idealna mala uvala. Veliki plićak,kada je oseka naprave se i mini plaže na stranama uvale do kojih dodjete pešaka kroz plićak


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu