Put za Grčku preko graničnih prelaza Prohor Pčinjski i Stari Dojran
19/06/2022 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 2

Razmotrićemo varijantu u kojoj umesto Preševa i Evzonija, možete koristiti manje frekventne granične prelaze, Prohor Pčinjski prema Makedoniji i Dojran prema Grčkoj.


Radno vreme prelaza Prohor Pčinjski i Stari Dojran je od 00-24h dnevno.
 

U slučaju da se, zbog kilometarskih kolona i višečasovnog čekanja u špicu turističke sezone, odlučite za jedan ili oba alternativna granična prelaza, očekuje vas dobar put, ali sa krivinama, sporija vožnja, više kilometara, međutim i mnogo brži prelazak granica i mnogo bolje raspoloženje uz neznatno više troškove za gorivo. 

 

Put za Grčku preko Prohora Pčinjskog


Dakle, do graničnog prelaza Prohor Pčinjski (na makedonskoj strani prelaz se zove Pelince) stižete prateći putokaz za isključenje sa autoputa za Vranje, Vranjsku Banju i Prohor Pčinjski. Ili, još bolje, vozite još nekoliko kilometara autoputem prema Bujanovcu i isključite se kod sledećeg putokaza za Bujanovačku Banju i Prohor Pčinjski. 


Mesto isključenja je kod naplatne rampe Bujanovac sever. Vozite polukružno preko nadvožnjaka i pređete na desno, ka istoku, zatim, idući dobro rekonstruisanim lokalnim putem prolazite kroz sela Ristovac, Klinovac i Klenike. Na ulasku u selo Klenike je raskrsnica na kojoj se levo ide za Trgovište, a vi nastavljate desnim putem.


Dolina Pčinje je zakonom zaštićen predeo izuzetnih odlika u kojem se nalazi manastir Sv Prohora Pčinjskog, izrađen u XI veku, 1067. godine. Manastir je podigao vizantijski car Roman Diogen u čast pravoslavnog monaha koji je kao pustinjak živeo 30 godina, u pećini u planini Kozjak, pored reke Pčinje, zvao se Prohor i prorekao da će lovac kojeg je sreo u planini da postane car. 


Proročanstvo se uskoro obistinilo, a vizantijski car je tek trideset godina posle Prohorove smrti, u znak zahvalnosti vidovnjaku i svecu, podigao hram pod planinom Kozjak i sa desne strane oltara položio mošti Sv Prohora Pčinjskog. Iz sela Klenike do doline u kojoj je manastir vodi vijugavi put sa nekoliko serpentina. 


Posle obilaska manastira osećaćete se mnogo bolje, odmornije i u odličnom raspoloženju nastavićete putem do 3 kilometara udaljenog graničnog prelaza. 

 


Na prelazu Prohor granične formalnosti se brzo završavaju, nema kamiona, nema autobusa, nema gužve. Do povratka na autoput i uključenja kod Kumanova imate još 33 kilometara.
 

 

Lokalnom saobraćajnicom prolazite kroz mesta: Pelnice, Dobroselane, Staro Nagoričane i jedina dilema je raskrsnica u mestu Mlado Nagoričane. 


Tu skrećete levo, posle stotinak metara, na sledećoj raskrsnici skrećete desno, uključujete se na magistralu prema Kumanovu i, ne ulazeći u grad, uskoro se uključujete na autoput. Na ovaj način, izbegavanjem graničnog prelaza Preševo, produžili ste put za 15 kilometara, ali niste zažalili.

 

Put za Grčku preko graničnog prelaza Stari Dojran


Za one koji će ovog leta ići u Grčku preko graničnog prelaza Dojran, ovo su načini na koje možete doći:


1. Novim autoputem isključujete se kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran (put je nešto lošiji nakon isključenja)

2. Kod Đevđelije, kod mesta Bogdanci se možete isključiti za Dojran. Ovaj put je najduži, ali celo vreme vozite novim autoputem kroz Makedoniju.


Dojransko jezero je podeljeno između Grčke i Makedonije, okruglastog je oblika, prosečnog prečnika od oko 8 kilometara, sa maksimalnom dubinom od 10 metara. Tokom zime je površina jezera zamrznuta, a leti je pogodno za kupanje sa temperaturom vode od oko 24 stepena. 


Ukoliko želite da na putu za Grčku prenoćite na Dojranskom jezeru ovde pronađite nekoliko preporuka za smeštaj.


Četiri kilometra od gradića Stari Dojran nalazi se granični prelaz. Na grčkoj strani se zove Doirani. Dešava se, čak i letnjem periodu, da na graničnom prelazu nema nijednog vozila, tako da se granične formalnosti brzo završavaju. 


Kada prođete prelaz Dojran i uđete u Grčku, dalje vas put vodi ka gradiću Kilkis, pa ako idete ka Olimpskoj regiji ili prema Jonskom moru, pred ulazak u Kilkis skrećete na desno prema Polikastru.


Ako idete na Halkidiki ili prema Kavali i Tasosu, idete pravo. Put ka Polikastru vodi do uključenja na glavni put koji ide od graničnog prelaza Evzoni, koji ste želeli da izbegnete zbog gužve, do Soluna. 


Na ovaj način ste put ka Olimpskoj regiji produžili za 35 kilometara, ali ste videli Dojransko jezero i izbegli gužvu na granici i na putu. Ako ste krenuli na Halkidiki ili na Tasos, uštedeli ste i gorivo i vreme.

 

Pročitajte i druge korisne tekstove: 

Kojim danima su najveće gužve na graničnim prelazima ka Grčkoj

Pratite uživo stanje na graničnim prelazima ka Grčkoj


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
4532 Srđan   16/07/2022
Na Prohoru možete takođe dugo čekati, jer na makedonskoj strani podatke unose ručno (nemaju čitače pasoša), a i mnogi sada žele tamo da pređu. Ako ništa drugo, zbog manastira i prirode vredi tuda proći...
4548 Vladan Marković   21/07/2022
21.07.2022. godine Tekst je odličan i išao sam upravo pre nekoliko dana tom rutom. Dodao bih par sitnica. Na isklučenju Bujanovac sever navigacija posle naplatne rampe pokazuje pravo, ali ipak treba skrenuti levo i proći kroz mesta kao što stoji u tekstu. Ono što bih istakao da ako neko putuje u špicu sezone kao ja i želi da prođe ovuda da bi samo skratio čekanje, to može biti greška. Ja sam na prelazu čekao 3 sata, ipak ne kajem se jer sam posetio manastir koji je mnogo lep. Što se tiče isključenja za Dojran kod mesta Smokvice, kada se izađe sa auto-puta postoji račvanje za Smokvicu i Marvince. Tu ne postoji nikakav znak gde je Dojran, naravno meni je pomoglo što ovde u tekstu piše da se ide preko Marvinca i tako sam uradio. Na Dojranu sam prenoćio (peporuka) i ujutro na graničnom prelazu kolona. Čekanje sat vremena na granici. Moj utisak je da kada krene prava sezona, ne treba planirati vreme dolaska, jer čekanje na graničnim prelazima je varijabilno. Ako neko putuje malo dalje, npr. u Atinu kao ja, mogu reći da je auto-put dobrog kvaliteta, u srednjem delu malo su ređe pumpe, ali ima i auto gasa (ne na svim) i osim dužine nema nikakvih problema. I umalo da zaboravim da do Atine ima 11 ili 12 naplatnih rampi, aman braćo Grci!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu