Agia Triada - periferija Soluna
03/02/2019 Tekst ažuriran 25/10/2022 Iskustva 1

Agia Triada je malo mesto na periferiji Soluna koje pripada opštini Thermaikos i nalazi se u istoimenom zalivu. Od centra Soluna je udaljena oko 30 km, a oko 20 km od aerodroma.


Naselje je nastalo 1923. godine, nakon završetka grčko-turskog rata i dolaska izbeglica iz Male Azije i Istočne Trakije na ovo područje. Agia Triada danas ima oko 3.000 stanovnika i nije previše razvijena kada je u pitanju turizam.


Plaža Agia Triada

Plaža u mestu Agia Triada je dugačka nekoliko kilometara i većim delom na njoj je zastupljen pesak ili sitan šljunak. Ulazak u more je postepen. Plaža je nagrađena Plavom zastavicom, ali kao i u ostalim delovima ove regije, može se očekivati da u moru ponekada ima morske trave, mada je voda i pored toga topla i čista. 


Svuda ima tuševa i kabina za presvlačenje, a ležaljke i suncobrani se dobijaju uz naručeno piće. Velike gužve uglavnom nema, osim vikendom. Mesto najviše posećuju porodice sa decom, a popularno je i kod Grka koji dolaze iz Soluna.


Ostale informacije o Agia Triadi

U Agia Triadi se nalazi svega par prodavnica, pekara i suvenirnica. Postoji Lidl, koji je na otprilike 2 km udaljenosti kada se krene prema mestu Nea Mihanionia. Ima kafića i taverni gde možete večerati i uživati u prelepom pogledu na Solun u daljini, ali nema posebnih mesta za večernje izlaske i zabavu. Postoji park sa sadržajima za decu.


Agia Triada iskustva posetilaca, letovanje, izleti, plaže

 

Na oko 5 km od Agia Triade prema Solunu se nalazi mesto Perea. Tamo možete otići ukoliko vam tokom boravka u Agia Triadi zafali više sadržaja. Kvalitet plaže je sličan, ali je Perea veća, postoji mnogo bolji izbor radnji i mesta za izlazak, kao i veće šetalište. Između ova dva mesta je Neoi Epivates, i sva tri mesta su spojena dugačkom plažom.
 

Na 10-ak kilometara udaljenosti nalazi se veliki akva park Waterland, koji je uvek dobar izbor ukoliko letujete sa decom, pa iskoristite to da jedan dan provedete tamo. Do Soluna možete stići gradskim autobusom. To je redovna linija koja ide na svakih pola sata. Staje u blizini šoping centra Cosmos, nakon čega nastavljate do centra grada. Takođe, nekoliko puta dnevno do Soluna ide i brodić, čija je cena 3,5 eura, tako da ne propustite priliku da uživate u brojnim atrakcijama i kulturno-istorijskim znamenitostima ovog grada.
 

Ako idete u obilazak u smeru suprotnom od Soluna, naići ćete na još nekoliko lepih lokacija, kao što su selo Angeleohori i simpatično ribarsko mesto Nea Mihaniona. Nekoliko kilometara dalje je i Epanomi. Tu se nalazi plaža Potamos, sa koje možete videti potopljen brod Navagio. Na ovu plažu se nastavlja peščani sprud sa Fanari plažom, koju mnogi smatraju najzanimljivijom plažom ove regije. Ova plaža je divlja i nije uređena ležaljkama i suncobranima, ali je ambijent veoma interesantan, a more čisto i lepo. 
 

Ova oblast takođe predstavlja i dobru polaznu tačku za obilazak Halkidikija, tako da možete obići i neke od divnih plaža Sitonije ili Kasandre, kao i otići na krstarenje oko Svete Gore. Što se tiče drugih izleta, uvek preporučujemo Meteore čiji obilazak predstavlja poseban doživljaj.  
 

Još jedan istorijski lokalitet koji možda nije toliko popularan kod naših turista, ali je vredan posete, jeste Vergina. Nalazi se na 50-ak kilometara udaljenosti od Agia Triade. Ovde je 1977. godine otkrivena grobnica makedonskih kraljeva, uključujući i grobnicu Filipa II Makedonskog. Vergina je 1996. godine upisana na UNESCO-vu listu Svetske baštine u Evropi, i ovo se smatra najznačajnijim arheološkim otkrićem u Grčkoj u toku 20. veka.
 

Agia Triada je mirno i tiho mesto, gde ćete sigurno uživati ukoliko vam je potreban pravi odmor, a može biti odličan izbor i ako želite da iskombinujete letovanje sa obilaskom Soluna.


Agia Triada mapa


Napiši komentar
2455 Marija Panić   11/07/2019
Mi smo trenutno u Nea Rodi, ali u povratku bi bili u Perei dve noći, da li nam možete pomoći oko pronalaženja smeštaja tri odrasle osobe i dva deteta, jedno dete može i sa nekim spavati, ne mora biti nikakav luksuz, HVALA


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu