Akti Salonikiou: Sitonija otrgnuta od masovnog turizma
08/11/2017 Tekst ažuriran 31/07/2023 Iskustva 0

Ukoliko volite plaže Sitonije, ali vas je umorila gužva i njena prevelika popularnost poslednjih godina, i čeznete za mestom bez masovnog turizma koje će vam pružiti mir, tišinu i izolovanost na odmoru, onda slobodno možete razmisliti o letovanju u ovom delu Sitonije.
 

Salonikiou beach ili Akti Salonikiou je plaža i oblast na severoistočnoj strani Sitonije, između mesta Ormos Panagias i Pirgadikia. Najbliža mesta su Metagitsi (4 km, u brdima), Pirgadikia (5 km) i Agios Nikolaos (5 ​​km). Luka Ormos Panagias je udaljena 12 km.
 

Neke od najlepših plaža Sitonije udaljene su od ovog mesta manje od pola sata vožnje. Najbliža je Trani Ammouda 11 km, Lagonisi plaža 13 km, a čuvena Karidi beach 22 km. A ukoliko ste ljubitelji prirode i divljih plaža, nedaleko od mesta Pirgadikia postoji nekoliko lepih zaliva sa još lepšim morem - obavezno ih posetite.
 

Opis mesta

U Salonikiou beach nema prodavnica, pekara, taverni ili šetališta sa raznim radnjama pa se ovaj deo Sitonije ne preporučuje turistima koji nemaju svoj automobil. Mestom svakog jutra prolazi prodavac sa kolicima od kog možete kupiti razne vrste peciva. 


Najbliže mesto sa mini marketom je Pirgadikia, taverne u njoj su otvorene svakog dana, a vikendom čak i do sitnih sati. U Pirgadikia osim taverni postoje i kafići kao i mesto gde možete pojesti giros.
Ukoliko želite u neke veće kupovine namirnica i za više dana, LIDL u Nikitiju je udaljen 15-ak km.


Smeštaj u Salonikiou beach

Većina kuća u ovoj oblasti su bile privatne vile, a ponuda smeštaja je bila vrlo ograničena. Međutim mesto je u poslednjih nekoliko godina privuklo pažnju turista i izgrađeno je još vila sa studijima i apartmanima za iznajmljivanje.


Salonikiou beach je i pored toga oblast za veoma mirno porodično letovanje što mnogim turistima, željnim ovakvog odmora na Sitoniji, predstavlja veliku prednost. Ukoliko od odmora očekujete gužvu, glasnu muziku ili noćni život, naša preporuka je da u našem mini vodiču za Sitoniju ipak potražite neko drugo letovalište.


Našu preporuku za smeštaj na plaži Salonikiou možete pogledati ovde.


Plaža Salonikiou

Plaža duž mesta je prilično prostrana, duga je više od 1 km i većim svojim delom bez sadržaja - odličan izbor za one koji ne žele da budu uslovljeni uslugama barova. Sastoji se od manjeg i većeg dela. Na krajnjem desnom kraju plaže nalazi se beach bar To dentro, osim njega postoji još jedan bar koji pripada hotelu Krotiri resort (koji mogu koristiti i usputni gosti uz naručeno piće), i jedna kantina - bar (na manjem delu plaže).


Možete poneti svoje suncobrane ili možete koristiti neke od ležaljki ovih barova. U jednom delu plaže postoji i manja površina sa hladovinom.


Plaža Salonikiou je manjom delom peskovita, a većim delom peskovito-šljunkovita. Morsko dno počinje sa šljunkom, ponegde u vodi ima i većeg kamenja, ali već posle nekoliko metara se pretvara u pesak. 


More je bistro i toplo bez talasa, dubina je postepena i postoji plićak što govori da je idealna za manju decu. Nakon plićaka dubina otprilike dolazi do vrata odrasle osobe, a onda ponovo nastupa plićak. Sa plaže se pruža prelep pogled na Atos i Svetu Goru.


Plaži se veoma lako može prići automobilom i na ulici, čak i u avgustu, uvek ima dovoljno mesta za parking.


Salonikiou beach vas možda neće fascinirati i opčiniti lepotom kao neke druge koje spadaju u najlepše plaže Sitonije, ali na Sitoniji svakako ne treba svaki dan provoditi na istoj plaži već je treba obilaziti i upoznavati. Zato nemojte da vam bude teško. Upalite kola i krenite u istraživanje. 


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu