Amuljani - jedino naseljeno ostrvo Halkidikija
27/03/2016 Tekst ažuriran 06/02/2024 Iskustva 2

Ammouliani (Amuljani) - jedino naseljeno ostrvo Halkidikija, po površini spada u red najmanjih grčkih ostrva i pripada poluostrvu Atos. 


Ukoliko želite da uživate u netaknutoj prirodi, ostrvo Amuljani je u tom slučaju pravi izbor destinacije za letovanje. 
No, da li je ovo ostrvce zaista savršeno za odmor, otkrićemo vam u nastavku teksta.


O ostrvu Amuljani

Ukupna površina celog ostrva je manja od pet kvadratnih kilometara, a samo ostrvo je od prestonice grčke oblasti Makedonija, Soluna udaljeno svega 120 kilometara. 
Da biste stigli na ostrvo Amuljani neophodno je da se ukrcate na trajekt koji polazi iz mesta Tripiti na Atosu, a odatle se do ostrva stiže nakon svega 20-ak minuta vožnje.


Cena trajekta za Amuljani ostrvo (jedan pravac) je:

10 EUR za automobil
3.50 EUR za odraslu osobu i decu preko 5 godina
Besplatno za decu do 5 godina


Ukoliko odlučite da Amuljani posetite bez automobila, možete ga parkirati u mestu Tripiti odakle polazi trajekt. Kada stignete trajektom na ostrvo sačekaće vas kombi koji razvozi putnike do plaža, a cena karte je 1.5-2 evra (deca na plaćaju).


Samo ostrvo ne liči na većinu ostalih grčkih ostrva, a prvenstveno po tome što je mahom nenaseljeno. Ukupan broj stanovnika ostrva Amuljani je oko 500. Poznat je podatak da je ostrvo Amulijani u davna vremena bio posed svetogorskog manastira Vatoped i da su ga u davna vremena naseljavali monasi. Nakon što su monasi napustili ostrvo, naseljavaju ga izbeglice sa teritorije Male Azije, koje su tu oformile prva naselja, a smatra se da su upravo oni zaslužni za gradnju jedine luke na ostrvu.


Iako se ostrvo Amuljani nalazi na spisku gotovo redovnih izleta sa Sitonije, poslednjih nekoliko godina postaje prava atrakcija i za celokupan odmor.
 


Pa ipak, ono što je važno imati na umu kada je ostrvo Amuljani u pitanju je činjenica da je ovo mirno mesto, bez naročito bogatog noćnog života, te se svakako preporučuje boravak onim osobama koje od odmora ne traže puno, već jednostavno žele mir, tišinu i odmor u pravom smislu te reči. Jer to će sigurno na Amuljaniju i dobiti. 

Međutim, ukoliko želite da izlazite u diskoteke, obilazite prodavnice i vodite aktivan odmor, činjenica je da vas ostrvo Amulijani neće oduševiti, te je najbolje da do njega napravite jednodnevni izlet.


Naravno, na ostrvu postoje i taverne i prodavnice i barovi na plaži, ali ih je manje nego u bilo kom drugom grčkom letovalištu. Takođe, postoji i ambulanta, kao i radnja specijalizovana za iznajmljivanje motocikala, koji će vam itekako biti od koristi ukoliko niste povezli i svoj automobil, a želite da obiđete ostrvo.


Činjenica je da ostrvo nije veliko, te ga možete praktično proći i peške. Međutim, kao veliki nedostatak ostrva Amulijani navodi se činjenica da nema mnogo zelenila, pa baš i nije jednostavno pešačiti po njemu tokom vrelih letnjih dana, bez takvog vida zaštite od sunca.


Plaže na ostrvu Amuljani

Plaže na Amuljaniju su ono što se smatra najvećim bogatstvom ostrva. Pojedine manje plaže se mogu porediti sa plažama koje smo videli u filmu "Plava laguna". 
Sve plaže na ostrvu Amuljani su prekrivene finim, sitnim, belim peskom, a tirkizno plavo more je kristalno čisto. Takođe, gotovo sve plaže Amulijanija su čiste. Neke plaže su lepo uređene, a neke su divlje.


Jedna od najpoznatijih plaža koje ostrvo Amuljani ima je plaža Alikes, koja je ujedno i najposećenija plaža ovog ostrvceta. Tu je i plaža Agios Georgios, koja sa plažom Alikes spada u najlepše plaže ostrva. Na njima se nalazi nekoliko kafića, a u špicu sezone su turistima na raspolaganju i brojni sportovi na vodi.
 

Pored njih, tu su i plaže: Karagatsi, Megali Amos, Zaska, Nisakia i vrlo zanimljiva, takozvana Zlatna plaža. U principu, sve plaže se mogu obići tokom jednog dana, pa ćete lako odlučiti koja od svih njih vam se najviše dopada.


Tokom vikenda ostrvo Amuljani posećuju Grci, tako da se neretko dogodi da tih dana bude gužva na plažama, pa se svakako preporučuje da u dane vikenda zauzmete mesto ranije nego ostalih dana u nedelji.


Mnogi srpski turisti imaju bolji predlog za obilazak plaža, a koji ne uključuje korišćenje automobila, motocikala ili pešačenje. Naime, moguće je iznajmiti čamac, pomoću koga ćete mnogo lakše obići ovo zanimljivo ostrvo.


Pogledajte koje su najlepše plaže na ostrvu Ammouliani i kako stići do njih.


Kupovina

Kada je u pitanju kupovina na Amuljani, čini se da ćemo morati možda da vas razočaramo. Uzevši u obzir činjenicu da je reč o izuzetno malom, a atraktivnom ostrvu, koga mahom odlikuje netaknuta priroda cene smeštaja i namirnica znaju da budu visoke. To se naročito odnosi na period špica letnje sezone (juli i avgust), mada se mora priznati da ni cene tokom juna i septembra nisu mnogo niže.


Mnogi srpski turisti koji su imali prilike da posete ostrvo Amuljani ili provedu odmor na njemu, su saglasni u tome da je najbolje da namirnice donesete sa kopna, kako ne biste potrošili mnogo više novca nego što očekujete.


Kada su u pitanju cene smeštaja na Amuljaniju, činjenica je da su one u pojedinim slučajevima i nekoliko puta više nego cene smeštaja u rejonu Halkidikija. Osnovni razloga za to je, kako se pretpostavlja nedovoljno smeštajnih kapaciteta na ostrvu, a velika potražnja od strane turista, pa lokalni meštani ponekad znaju da se zanesu prilikom formiranja cena.


Našu preporuku za smeštaj na ostrvu Amuljani pogledajte OVDE.

Napiši komentar
2279 Ilija Aleksovski   10/06/2019
Interesuje me kako da nadzem smestaj
2280 GrckaInfo.com   10/06/2019
Poštovani, našu preporuku za smeštaj na ostrvu Amuljani pogledajte na ovom linku https://www.grckainfo.com/hotels/search/greece/ammouliani-atos/124?checkin=10%2F06%2F2019&checkout=11%2F06%2F2019


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu