Asprovalta letovanje... by Sanja Matić
09/03/2016 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 9

Posle dugog razmišljanja između Asprovalte i Stavrosa odlučili smo i izabrali Asprovaltu. Imajući informacije preko interneta i agencije, Asprovalta je izgledala lepše, veći je grad i povezana je sa Neo Vrasnom svega 1km. 


Uplatili smo preko agencije dva dana pre polaska i odlučili ići svojim kolima. Krenuli smo 21.6. uveče i stigli sutradan ujutru u 8h. Kada sam pozvala gđ-u Jelenu vodiča iz agencije, nije se javljala, zato sam ostavila poruku. Sa suprugom smo u međuvremenu prošetali Asprovaltom, razgledali grad, jer dolazimo prvi put. Posle sat vremena ponovo sam pozvala gđ-u Jelenu, koja se tada odazvala. Rekla je da je trenutno u Neo Vrasni i da će doći popodne. Objasnila gde se nalazi vila, tako da smo je lako našli. 

Dočekao nas je gazda vile na kapiji koji je slabo znao srpski jezik, ali smo se nekako sporazumeli. Parkirali smo kola u dvorištu vile, jer nam je gazda pokazao odobrenje rukama. U dvorištu se nalazila baštenska terasa koja služi za smeštaj gostiju, dok čekaju čišćenje soba. Smestili smo se na terasi dok je gazda tražio spisak u kući na kome se nalazi broj apartmana u kome smo smešteni. 

Oko 11h. ušli smo u svoj studio koji je bio u prizemlju, a ne na spratu kako smo tražili u agenciji. Soba je bila trokrevetna, a ne dvokrevetna. Toliko smo bili umorni da se nismo bunili, jer smo znali da će potrajati dok vodič agencije ne dođe. Kada sam htela da uključim rešo da skuvam kafu, primetila sam da manja ringla ne radi, tako da sam skuvala kafu na većoj. Sto za ručavanje je bio preko puta wc-a, u hodniku. Kada smo jeli morali smo zatvarati vrata zbog gasova, jer je sto bio 1m od wc-a. Ne znam kako su mislili da troje sednu za stol kada nije bilo prostora da se sedne, a apartman je bio trokrevetan. 

Kada smo se odmorili krenuli smo ka plaži koja je bila svega 200m od vile. Plaža je bila većinom peskovita, ponegde malo šljunak koga su izbacili talasi na površinu kada je naišla plima. Na plaži se nalazilo nekoliko kafića na razdaljini od 50m iz kojih se čula muzika preko celog dana.Vrisak dece kada bi naišao neki talas, mešao se sa muzikom iz kafića. Deca su toliko bila slatka i vesela, da sam i ja sa suprugom skakala sa njima, kada bi naišao talas i pokrio nas. 

Ležaljke su bile u 7-8 redova sa suncobranom i koštale su 2 evra po osobi, gde dobijete i čašu soka. Po nekoliko puta bi prošli ulični prodavci iz afričkih zemalja, nudeći haljine, predmete od drveta, naočare i satove. Bili su toliko uporni i bezobrazni, da su nailazili na dosta negodovanja i viku od strane gostiju. Uveče smo šetali do Neo Vrasne koja se nalazila svega 1km od Asprovalte. U šetnji kupili bismo voće kod uličnih prodavaca, koji su bili dosta jeftiniji od prodavnica. Breskve 3kg- 2 evra, kajsije 2kg-2 evra, lubenice 60 centi kg i dinje 80 centi po kg. 

Dobili smo informaciju od predhodnih gostiju da pijaca radi samo ponedeljkom do 13h, i da je dosta jeftinija od prodavnica, kao i da se između Asprovalte i Stavrosa nalazi veliki market Lidl, i market Diskont, koji su dosta povoljniji sa cenama. Suprug je išao ponedeljkom kada je radila pijaca, i kupio dosta povrća i voća: paradajz 3kg-2,5 evra, krastavac 3kg-1 evro, breskve 3kg-2 evra i mastika (grčka rakija) 1l- 6 evra. 

Restorani su bili dosta skupi, većinom su bili poluprazni. Po neko od gostuju u toku šetnje kupi giros ili suvlaki, koji su bili najjeftiniji i koštali od 2-2,5 evra. Očito se videlo da je kriza po kupovnoj moći gostiju i da se samo ponekad nešto može kupiti. Jedne večeri u toku šetnje čula se grčka muzika folklora, bina je bila postavljena na sredini jednog ograđenog dela, koji je imao nalik na arenu. Folklor su prvo igrala mala deca između 7 i 10 god., a onda su nastupili stariji između 40 i 70 god. Toliko su lepo igrali da sam sedeći i ja cupkala nogama, jer sam nekad igrala u folkloru. 

U toku nastupa primetili smo jednog starijeg gospodina Grka, koji je imao oko 70god. i igrao sam grčki sirtaki. Toliko je lepo igrao da kada se završila muzika, dobio je veliki aplauz od svih nas koji smo gledali. Njegova igra ostaće mi u lepom sećanju i kada sam se vratila svim prijateljima sam ispričala, i pokazala video snimak. 

Sedmi dan boravka u Asprovalti odlučili smo posetiti Stavros, koji je bio 8km udaljen. Krenuli smo u razgledanje grada. Dosta je manji od Asprovalte, u centru grada se može uočiti dosta zelenih površina, parkova. Pitajući prolaznike za plažu uputili su nas sa leve strane luke, oko 500m hoda. Kada smo stigli nismo bili zadovoljni plažom, put je bio ne asfaltiran sa dosta kamenčića i sitnog šljunka. Plaža sa dosta krupnog kamena i šljunka i veoma nesređena. Nismo se kupali, već odlučili da se još malo prošetamo. Napravila sam još nekoliko fotografija i oko 15h krenuli ka Asprovalti. Svratili i do marketa Lidl, da dokupimo još neke namirnice. 

Dani su nam brzo prošli, proveli smo se lepo. Grci su divni ljudi, gostoprimljivi, vedrog duha i sve čine da se gosti osećaju lepo, zadovoljno kao kod svoje kuće. 


Sanja Matić 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
145 Djordje Stojimirovic   29/10/2016
Grci su i pre vise godina bili ljubazni i gostoprimljivi. Hvala im. Pozdrav.
146 Aleksandra Dinic-Djulic   29/10/2016
Plaze u Stavrosu su prelepe, voda je cista i ima ih toliko mnogo da svako da izabere po svom ukusu. Zao mi je sto predstavljate jedno prelepo mesto na osnovu jedne setnje. Stavros je, uz navedeni niz plaza koje se postiru na vise kilometara i neke je nemoguce videti od dela gde je luka, mesto gde se moze naci i plaza sa plavom zastavicom i, uz to, je i mesto i vazdusna banja.
147 Danijela Milicevic   29/10/2016
ja sam bila u Stavrosu i Asprovalti sad polovinom jula, mnogo je povoljniji sa cenama od Asprovalte, a sto se tice plaza, da je doticna gdja prosetala desno od pristanista nasla bi i tu konkretnu plazu sa plavom zastavicom i jos par njih sa kojima bi se odusevila, kao sto je ona kod platana i restorana Kozi, ono je raj na zemlji, ljudi sredjuju, sade zalivaju, i preljubazni su, generalno, jedina prednost Asprovalte je u dubini vode kad udjes u nju, bolja je za plivace, a za manju decu, Stavros je raj ,i za roditelje, dete ne moze ni na skoljku da vam se ubode, jer je pesak premekan, a voda vruca kao iz bojlera, a cista, divna. jedino sto u novom delu ima m do 2 kamenja kad ulazis u vodu, a i to zavisi od sezone do sezone, koliko sam cula sad iz nekog razloga te kamencice nisu ocistili, obicno ih nema, u svakom slucaju, Stavros i Asprovalta su divni.
148 Danica Stevanovic   29/10/2016
Izvinjavam se gospodji koja je opisala svoj odmor u Asprovalti, ali je netacan opis plaze u Stavrosu. Desno od doka pocinje prelepa PESKOVITA plaza. Pesak je i u moru nekih 500 metara, a celom duzinom pored prastarih platana ,i parka. Dalje malo od platana se u moru nalazi kamnenje i soder, ali nekih dva tri metara, a posle je i dalje pesak i u moru. Zato su tu postavljene vrece sa peskom kako bi se preslo preko njih. U Stavrosu letujemo poslednjih 25-28.godina i mogu vam reci da su mestani veoma ljubazni i nista im ne smeta. Meni smeta bahatost nasih ljudi, naravno takvo je ponasanje i u nasoj zemlji. Pijaca u Stavrosu je cetvrtkom prepodne i puna je kao i sve pijace. Cene recimo slataka od ruza je 7.evra, skampa najskupljih 12.evra itd. Pozdravljam vas.
149 Snezana Bozilov   29/10/2016
Kao prvo ne možete upoređivati Asprovaltu sa Stavrosom. Ako vam nije jasno zašto bar cena smeštaja će vam sve reći. Letovali smo u Asprovalti od 80-97 godine i nije za upoređivanje. Mi smo apartman (od 2 spavaće sobe, trpezarija sa kuhinjom, kupatilo i 3 velike terase) plaćali 75 maraka dnevno, a isti apartman u Stavrosu koštao 30 maraka. E, tu je caka. U Asprovalti su kilometarske plaže, a šta je u Stavrosu? Pa lepše su plaže na Olimpijadi. Mi smo u kupovini odlazili svako drugo veče u Stavrosu jer je sve bilo duplo jeftinije. U Asprovalti smo 80-tih godina bili 10-tak Jugoslovenskih porodica, a sve ostalo Francuzi, Englezi, Nemci,......... a u Stavrosu ceo jug Srbije. Letovali smo i na još drugih mesta, a jedno od hjih bi kao ekstra izdvojila Skala Potamija-Tasos......
150 Milos Markulin   29/10/2016
Prosto neverovatno da neko moze da uporedjuje Stavros i Asprovaltu. Mnogo godina letujem u Asprovalti i naravno svake godine odemo na po 1 dan u Stavros u setnju.Stavos malo ribarsko mesto,sa mnogo automobila koji su u samom centru,na 20 metara od plaze. Plaza u Stavrosu malo je reci katastrofalna.Plaza levo od pristanista gde su usidreni brodici i to malo je reci ocajna,puna kamenja traze ma uzas.Desno od pristanista je vec lepsa plaza gde za jedno 10 godina mog dolaska nijednom nije bila punija od 10 ljudi.DOk je plaza u Asprovalti duga,peskovita,tako da mislim da nije za poredjenje :D Svi pricaju o Olimpijadi plazi,koja jeste lepa i sve ali ona nije u Stavrosu,tako da se ne racuna :) Znaci plaza kao plaza u samim mestima nije za poredjenje. Sto se tice samog mesta,Asprovalta je puna malih ulicica sa mnogo raznih prodavnica,i to je veoma slicna Stavrosu,jedino sto u Stavrosu radnje idu u brdo,dok je u Asprovalti sve ravno. Sto se tice setalista lepse mi je setaliste u Asprovalti jer je uz more,i pritom je lepo povezano sa Vrasnom pa moze da se nastavi setnja ka tamo :D Ovo je moje vidjenje,ne znaci da ce se svi sloziti sa mojom konstatacijom :)
151 Dusan Kovacevic   29/10/2016
Lep opis. Jedino sto me cudi je sto nas narod kad ode tamo ocekuje da Grci govore srpski.
152 Branislav Boskovic   29/10/2016
Pre nedelju dana se vratih iz Stavrosa. Čitam ovde komentare i iskreno vam mogu reći da ste svi upravu. Da, Asprovalta jeste veća, ima lepše šetalište i zaista je plaža prelepa. Ali takođe, i plaža kod platana u Stavrosu ima svojih prednosti : plitka, čista ( sve zavisi od talasa, plime...) voda, plićak jako dugačak i fenomenalan je za klince. U Asprovalti je život mnogo dinamičniji - to nemojte tražiti u Stavrosu. Tamo je sve usporeno, kao da je stvoreno za porodice sa malom decom i malo starije. Lidl je kao što rekoše ljudi,veoma blizu pa se svakako može proći dosta jeftino bez obzira letujete li u Stavrosu ili Asprovalti. Moja preporuka - KAVALA, definitivno odvojiti jedan dan za ovaj predivan grad. Naravno,samo ako ste spremni da vozite 90-tak km u jednom pravcu. Jerisos, Olimpijada, Babylon plaža i Uranopoli ka drugoj strani...lepe ekskurzijice, moja topla preporuka....Prijatno vam letovanje i leo se odmorite... nije bitno Stavros ili Asprovalta... samo se odmorite i napunite baterje :)
1137 Ivana K   26/07/2017
Evo da se javim i ja, glavom i bradom iz Asprovalte, posto je tema ovo mjesto. Smještaj smo tražili preko bookinga, što je sigurno uvećalo vrednost. Isti u septembru kosta duplo manje (ali bukvalno). Ali kad ste prosvetni radnik, ništa od septembra


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu