Čuvena Ksi plaža sa narandžastim peskom na ostrvu Kefalonija
30/01/2018 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Čuvena plaža na ostrvu Kefalonija, plaža Ksi (Xi), ime je dobila po zalivu u kom se nalazi, a koji ima oblik grčkog slova "X".

Veoma lako pristupačna, plaža Ksi je duga oko 4 km, a nalazi se na poluostrvu Paliki na Kefaloniji. Oko 40 km je udaljena od mesta Agia Efimia i 7 km od grada Liksouri.

Ksi zaliv je podeljen na dva dela: jedan potpuno divlji, prirodan i opuštajući, i drugi sa nekoliko barova i taverni koje služe pića, grčke specijalitete i razna lagana jela. Postoji i slobodan deo gde posetioci mogu postaviti svoju opremu za sunčanje kao i mogućnosti za neke od vodenih sportova.

U prethodnoj sezoni cena za najam dve ležaljke i suncobrana na plaži Ksi iznosila je 6 EUR.

Iako mnogi kažu da je u pitanju crveni pesak, ono što ovu plažu čini jedinstvenom je neuobičajena narandžasto-smeđa boja veoma mekanog i nežnog peska. Jačina boje peska menja se iz slabije u intenzivniju u zavisnosti od jačine sunčeve svetlosti tog dana.

Plaža Ksi je nosilac Plave zastavice za kvalitet i čistoću mora, okružena je sivim stenama visine 20-30m i zbog prilično plitkog i veoma čistog, toplog i prozirnog mora, idealna je za decu. 

Na ovim stenama postoji lekovito blato i bela glina kojom turisti mažu lice i telo, i koje prema drevnim i modernim naučnicima imaju lekovito dejstvo u detoksikaciji i čišćenju kože, lečenju poremećaja kože i mnogih drugih bolesti i povreda.

Ukoliko nemate svoj automobil, do plaže Ksi možete doći autobusom iz Liksourija. Ukoliko imate svoj automobil i planirate da poluostrvo Paliki posetite samo na jedan dan, krenite ujutru ranije i posetu ovoj plaži iskombinujte sa posetom plažama Vouti i Petani.

Na plaži Ksi postoji dovoljno parking mesta, a nedaleko od nje videćete i širok spektar prodavnica, suvenirnica, marketa, apartmana i hotela.

Neki od posetilaca kažu da na njih nije ostavila poseban utisak dok neki drugi opet tvrde da ih je oduševila i da se sa razlogom ubraja u najlepše plaže Kefalonije. Naša preporuka je da je ipak posetite, jer je u pitanju zaista posebna plaža kakvu ne viđamo svakodnevno na grčkom moru.

Ako vam se ova plaža dopala po ovome što smo napisali i još više učvrstila vašu želju da letujete na Kefaloniji, našu preporuku za apartmane, hotele i vile možete pogledati OVDE.


 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu