Elafonisos: rajsko ostrvo Peloponeza
27/01/2017 Tekst ažuriran 26/08/2019 Iskustva 6


Ukoliko uskoro planirate da letujete na Peloponezu, nemojte propustiti da posetite ostrvo Elafonisos.

Elafonisos ili ''grčki Maldivi'' kako ga drugačije zovu turisti, sa svojih čitavih 19 kvadratnih kilometara površine, leži u zalivu Lakonija, između Peloponeza i ostrva Kitira. Nadimak u potpunosti opravdavaju rajske plaže belog peska i toplih voda očaravajućih plavih i smaragdnih boja.


Od Beograda ostrvo Elafonisos je udaljeno nešto više od 1.400km, odnosno petnaestak sati vožnje, nakon kojih vožnja trajektom iz mesta Pounta traje oko 15 minuta, a kartu možete kupiti odmah u luci. Trajekt polazi i iz Neapolija, a vožnja traje pola sata. Cene karata su oko 10€ za auto i 1€ po osobi u jednom pravcu.

Broj lokalnog stanovništva na Elafonisosu je tokom zime između 300 i 350, a drastično skače u letnjim mesecima, kada u sezoni i do 3.000 ljudi dnevno obiđe ovo ostrvo.
 
Dok boravite na Elafonisosu preporučljivo je kupovati vodu za piće, čije pakovanje od šest velikih flaša košta oko 2€. Postoje marketi sa nižim i pristupačnijim cenama za svakodnevnu nabavku namirnica, iako na Elafonisosu ne postoji ni jedan od marketa iz poznatog lanca Lidl. Ukoliko Vam zatreba, u centru postoje i lekar i apoteka. 

Glavna ulica, koja je bogata tavernama i restoranima sa odličnim ponudama grčke tradicionalne i morske hrane, nakon 20:00 postaje isključivo pešačka zona i zatvara se za saobraćaj. Jedinstven je osećaj kada se u to vreme skoro svi restorani prošire, odnosno postave stolove i stolice na ulicu. 



Dok boravite na ovom malom ostrvu, mostom možete stići i obići srednjevekovni grad i trvđavu Monemvasija, koja je smeštena na velikoj steni. 
Takođe, ono što ćete primetiti čim stignete na ostrvo, i što je jedno od njegovih simbola je i crkva iz 19.veka, Agios Spiridona. Nalazi se na sprudu i na severnoj strani, a sa ostrvom je povezana nasipom.
Odmah pored, nalazi se spomenik srnama, po kojima je osrtvo i dobilo ime, i koje se uz ovu crkvu smatraju zaštitnicima ostrva i turista. 

Plaže

Najpoznatije plaže su Sarakiniko, Fragos (Simos) i Panagias Nisia. 
 

Simos plaža

Jedna od najlepših, i svakako najpoznatija plaža, nalazi se na samom jugu ostrva. Jedan je od razloga zbog koga turisti posećuju ovo ostrvo, pa makar i kroz jednodnevne izlete. U njenoj neposrednoj blizini organizovan je parking sa kog odmah možete videti jarko beli pesak i tirkiznu, bistru vodu. 

Nema jakih i čestih talasa, voda je plitka, sa postepenom dubinom, pa se boravak na ovoj plaži preporučuje i porodicama sa manjom decom. Na sredini plaže je sprud, a organizovane ležaljke postoje na tri mesta, čija je cena oko 6€ za komplet (dve ležaljke + suncobran).
U kafićima pored plaže uz pića možete naručiti i manje obroke, i cena npr girosa je oko 3€.

Sarakiniko plaža

Duga, široka i peščana, čak i tokom najvećih gužvi u sezoni garantuje mesto za vaš suncobran i miran boravak na plaži. 

Panagia plaža

Organizovana plaža u zapadnom delu ostrva. Peščana, sa kristalno čistom azurnom vodom. 


Ukoliko krenete put ovog ostrva zagarantovan Vam je potpuni odmor. Opuštajuće šetnje gradićem, večere u nekoj od taverni uz obalu mora, uživanje u prirodi i plažama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, učiniće da na pravi način doživite ovo malo parče raja.
 

Pridružite nam se u Facebook grupi "Grčka Info" - kliknite OVDE
Pridružite nam se u Facebook grupi "Grčka ostrva" - kliknite OVDE

Napiši komentar
944 igor volarevic   14/04/2017
ovo je raj na zemlji....ne vidim nigde sem opisa mesta da je u ponudi neki smestaj, pa bih vas zamolio za to, hvala unapred
945 GrckaInfo.com   15/04/2017
Igore, trenutno samo ovaj hotel imamo u ponudi https://www.grckainfo.com/hotels/Hotel-Kalimera-Inn
1427 Ivana Trifunovic   28/02/2018
Postovani, Zanima me da li imate neku ponudu za ostrvo elafonisos? Ili neki savet gde bih mogla da nadjem smestaj za ovo ostrvo? Unapre hvala Pozdrav
1773 Ivana R   02/07/2018
i mene zanima smestaj na ovom prelepom ostrvu! hvala
1998 Rogić Nebojša   12/09/2018
Prelepo izgleda samo je šteta što nema ponuda smeštaja studija ili apartmana pa nemožemo rezervisati smeštaj.
2672 Lela Ranitoviv   04/09/2019
Bili smo 2017 godine. Preleeepoooo


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu