Grčka kojom se ređe ide: Zaboravljeno malo ostrvo nedaleko od Santorinija
19/02/2019 Tekst ažuriran 11/11/2020 Iskustva 0

Zaboravljeno malo, mirno ostrvo na kom ribari u luci razvlače mreže pored svoje barke, gde muzika iz klubova još nije zamenila zvuke mora, gde pogled ne zaklanja moderan hotel, gde je na plaži toliko mirno i spokojno da komotno možete i da zadremate. Santorini u malom, ali bez gomile turista, sa pregršt lepih plaža, tišinom i pristupačnim cenama - ostrvo Anafi u Kikladima.

Na ostrvo Anafi se stiže trajektom iz Pireja sa usputnim stanicama na Parosu, Naksosu i Santoriniju, a postoji i direkna linija (cena trajekta po osobi je 40 evra). Od Santorinija ostrvo je udaljeno oko sat i po plovidbe. Anafi je povezan i sa sledećim ostrvima: Folegandros, Halki, Ios, Karpatos, Kasos, Kos, Milos, Rodos, Krit (Sitia).

Anafi je ostrvo koje pripada Kikladima i nalazi se u blizini mnogo poznatijeg Santorinija. Ima samo oko 270 stanovnika i još uvek je netaknuto masovnim turizmom. Prema legendi, ostrvo je stvorio Apolon, koji je učinio da se ono izdigne iz mora, nakon molitvi Argonauta za skloništem tokom oluje. Tako je i dobilo ime Anafi, od antičke grčke reči “anefani”, što znači “pojaviti se”.

Hora je jedino naseljeno mesto na ostrvu Anafi i ovde se nalazi većina ukupnih smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta. Postoji nekoliko taverni koje su orijantisane prema moru tako da svuda možete uživati u prelepom pogledu. Postoji još par marketa, pekara i pošta kao i trg na kom se nalaze crkva i vetrenjača.

Poput većine gradića na Kikladima i za Horu su karakteristične uske ulice, kuće poređane na brdu i okrečene u belo sa plavim prozorima i vratima. U samom gradu nema saobraćaja, već postoji put za automobile koji vodi oko mesta.

Agios Nikolaos je malo lučko mesto gde ne postoji gotovo ništa od sadržaja osim jedne taverne. Od mola se nastavlja lepa peščana plaža, sasvim pogodna za kupanje iako se nalazi pored luke. Uz samu obalu postoji nekoliko ribarskih kućica.

Najveći broj plaža nalazi se na južnoj strani ostrva Anafi. Kada se od luke krene pešačkom stazom preko brda, izlazi se na plažu Klisidi. Ovo je lepa peščana plaža sa prirodnim hladom i kao stvorena za zaljubljenike u prirodu. Kao i većina plaža na Anafiju, nije uređena, tako da ne postoje ležaljke i suncobrani, kafići, pa samim tim ni buka i gužva. 

Plaža Rukunas je takođe peščana, i jedna od prostranijih na ostrvu. Ovde je jedan deo namenjem za kampovanje, a drugi je slobodan. Na plaži postoje mali bar i restoran. Ono što predstavlja poseban doživljaj jeste pogled na planinu Kalamos. 



Još jedna plaža koja se nalazi u produžetku je Megas Potamos, takođe peščana sa prirodnim hladom. Ukoliko nastavite šetnju stazom dolazi se do plaže Agioi Anargiroi, koja je u uvali sa malom crkvom iznad nje. Ako se krene dalje ka planini Kalamos, u samom njenom podnožju je plaža Monastery.

Iznad svih plaža duž obale ide asfaltni put, tako da su lako dostupne automobilom. 

Na severoistočnoj strani ostrva Anafi do koje možete doći automobilom ili skuterom, nalazi se plaža Livoskopos. Plaža je peščana sa prelazom u sitniji šljunak, a iza se nalaze ogromne stene koje je štite od vetra. More je kristalno bistro sa očaravajućom zelenkasto-plavom bojom vode.

Ne propustite da na ostrvu obiđete manastire Zoodochou Pigis i Panagia Kalamiotisa, koji su još poznati i kao “donji” i “gornji” manastir. Donji manastir je izgrađen na ruševinama Apolonovog hrama koji je ovde postojao. Gornji manastir se nalazi na uzvišenju od skoro 500 m, i do njega se dolazi strmom stazom kojom se penje nekih sat vremena. 

Put može biti težak, s obzirom da nigde nema hlada, ali pogled koji će vas gore sačekati vredi svakog napora. U ovim manastirima se održava i najvažniji događaj na ostrvu - slava Anafija, koja se obeležava 7. i 8. septembra.


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu