Grčka - najčešća pitanja i odgovori na jednom mestu (kratko i sažeto)
06/03/2018 Tekst ažuriran 26/02/2024 Iskustva 7

Vodeći se pitanjima na koja mnogi turisti ne znaju odgovor, a posebno oni koji u Grčkoj letuju prvi put, izdvojili smo ona pitanja koja nam najčešće stižu.



Hrana, namirnice, cene, kupovina i usluge u Grčkoj
 

Da li u Grčkoj postoje perionice veša?
Postoje u nekim letovalištima. Spisak i lokacije možete pogledati ovde.
 

Da li u letovalištu postoji LIDL?
U Grčkoj postoji preko 220 LIDL marketa. Da li postoji u vašem letovalištu ili negde u blizini pogledajte ovde.


Da li u letovalištu postoji JUMBO?
Lokacije JUMBO robnih kuća u grčkim letovalištima možete pogledati ovde.


Koje su cene hrane i namirnica u Grčkoj?
Proverite na sledećim linkovima: Cene u Grčkoj (ovde možete takođe videti i cene hrane i namirnica na Lefkadi, na Sitoniji i u Stavrosu) i Cene na Tasosu.


Kada su popusti i sniženja u tržnim centrima u Grčkoj?
Generalno, datumi početka sniženja su u Grčkoj svake godine u isto vreme, razlika može biti u 1-2 dana. Godišnje postoji četiri sniženja: dva zimi i dva leti, a tada su prodavnice obično otvorene i nedeljom.
 

Zimski popusti počinju drugog ponedeljka u januaru (može doći do odstupanja od 1-2 dana) i uvek završavaju krajem februara, odnosno 28. ili 29. februara. Takođe postoje i sniženja u prvih 10 dana novembra (od 1.-10. novembra). Letnja sniženja traju prvih deset dana u maju (od 1.-10. maja), a redovna sniženja počinju drugog ponedeljka u julu i traju do kraja avgusta.


Šta od hrane smem da ponesem za Grčku?
U Grčku možete poneti do 5 kilograma svežeg voća i povrća (osim krompira), do 2 kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do 2 kg hrane za kućne ljubimce. Takođe niko vam neće zameriti ako ponesete pirinač, kečap, gotova jela, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 EUR po putniku. Ono što je zabranjeno od hrane i namirnica uneti u Grčku pogledajte ovde.


Da li u letovalištu ima pelena, hrane i kašica za bebe?
U svakom turistički razvijenom letovalištu naravno da postoji mogućnost kupovine pelena, hrane i kašica za bebe. Turisti sa bebama često letuju u njima, a i meštani takođe imaju bebe. Hranu za bebe ili kašice kao i pelene raznih proizvođača, možete naći u skoro svakom većem ili manjem marketu.


Kojim danima su pijace u Grčkoj?
Spisak pijačnih dana i mesta na kojima se pijace postavljaju pročitajte u tekstu Pijace u Grčkoj - gde se nalaze i kojim danima ih možete posetiti.


Da li je u Grčkoj voda bezbedna za piće? Da li piti vodu sa česme ili kupovati flaširanu?
Može li da se pije voda sa česme u Pargi, na Halkidikiju, na Tasosu, Lefkadi, Olimpskoj i Solunskoj regiji pročitajte u tekstu Da li je u Grčkoj voda sa česme ispravna za piće?



Kupanje i sunčanje
 

Kakvo će biti vreme u Grčkoj?
Pogledajte ovde  vremensku prognozu za Grčku.
 

Koja je temperatura mora u Grčkoj?
Temperature mora u grčkim letovalištima možete pogledati ovde.


Koliko koštaju ležaljke i suncobrani ne grčkim plažama?
Tekst o cenama najma ležaljki i suncobrana u Grčkoj pročitajte ovde.
 

Da li na plažama ima meduza?
Meduze se u Grčkoj u određenim letovalištima pojavljuju periodično. Pročitajte tekst Meduze u Grčkoj: Gde ih ima i koje plaže treba izbegavati.
 

Da li ima komaraca?
Komaraca u grčkim letovalištima uvek ima: negde više, negde manje. Negde ćete ih primetiti, a negde ne. U letovalištima u kojim ih ima u većem broju, vlasnici smeštaja uglavnom imaju ugrađene komarnike na prozorima i dostupne aparate protiv komaraca. Preporuka je da ipak sa sobom imate spakovan aparat, tablete ili tečnost za aparat, i beli Autan sprej koji se nama pokazao kao najefikasniji. Kombinacija ove tri stvarčice veoma uspešno rešava problem sa komarcima.


Koje plaže u Grčkoj su prilagođene invalidima?
Spisak plaža prilagođenih invalidima možete pogledati ovde.



Putovanje automobilom, avionom i autobusom
 

Koliko košta benzin u Grčkoj i u Makedoniji?
Cene benzina u Grčkoj, Bugarskoj i Makedoniji pogledajte ovde.


Šta je potrebno od dokumenata za put svojim automobilom, autobusom ili avionom?
Ako se odlučite da u Grčku putujete svojim automobilom, autobusom ili avionom, spisak dokumenata koja morate da posedujete možete pogledati ovde.
 

Koji je dobar auto servis u letovalištu?
Ukoliko vam se pokvari automobil u letovalištu i potreban vam je servis, naš savet je da se za preporuku prvo obratite vlasniku apartmana kod kog ste smešteni ili vodiču agencije preko koje letujete. Oni vas najbolje mogu uputiti gde možete uraditi popravku svog automobila.
 

Koliko se putuje do nekog letovališta?
Za ovo je najbolje da koristite Google mape. Ukucajte u mapu vašu polaznu tačku, a u polje Direction (Putanja) unesite naziv letovališta u Grčkoj. Prikazaće vam se kilometraža i prosečno vreme putovanja. 
 

Koliko iznose putarine do Grčke? Gde kupiti TAG uređaje u Grčkoj i Makedoniji?
Cene putarina u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj možete pogledati ovde.


Da li moram da imam ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u Grčkoj?
Odgovor je DA, a detalje pročitajte u tekstu Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.


Šta ako izgubim tablicu u Grčkoj?
Idite do najbliže policijske stanice i prijavite gubitak tablice. Dobićete potvrdu sa kojom možete voziti automobil. Taksa se ne naplaćuje.


Koji protivpožarni aparat mi je potreban u kolima?
Za Makedoniju, Bugarsku i Grčku treba da imate S 2 aparat od 2 kg. Pročitajte Koji protivpožarni aparat je obavezan za Grčku.
 

Da li moram da imam sedište za dete u kolima?
Obavezno je posedovati sedište za dete do 4 godine starosti ili buster (podmetač za sedište) za dete do 1.35 m visine (ovu visinu deca dostižu najčešće do svoje 12. godine). Ovo je veoma važno zbog bezbednosti, jer kada sedi na busteru pojas za vezivanje detetu prelazi preko grudi, a ne preko vrata. Deca preko 1.35m visine ne moraju imati sedište ili buster, jer deci te visine pojas svakako prelazi preko grudi. Šta o ovome kaže grčki zakon pročitajte ovde.


Gde da parkiram kola u letovalištu?
Pročitajte tekst Gde naći parking u letovalištima Grčke.



Doktori i bolnice u Grčkoj
 

Gde se nalazi najbliži doktor, dom zdravlja ili bolnica?
Podrazumeva se da ste pre polaska na letovanje uplatili putno osiguranje. U tom slučaju od osiguravajuće kuće ste sigurno dobili spisak doktora i bolnica sa kojima oni imaju zaključen ugovor, a koje su najbliže vašem mestu letovanja.

U slučaju da niste uplatili putno osiguranje, državne bolnice u Grčkoj vam neće naplatiti pregled, ali isključivo ako procene da ste hitan slučaj. 

U tekstu Lekari, ambulante i bolnice u grčkim letovalištima možete pogledati listu dostupnih doktora i bolnica na Sitoniji, na Kasandri, Atosu, Tasosu, Lefkadi, Olimpskoj regiji, Solunskoj regiji, na Eviji, Kefaloniji, Kritu, Krfu itd... 



Granični prelazi sa Grčkom
 

Da li su gužve na graničnim prelazima i gde se najmanje čeka?
Postoje neke smernice koje datume i dane treba izbegavati za polazak u Grčku ako ne želite da sate provedete u nepreglednoj koloni vozila. Kojim danima i datumima su granični prelazi ka Grčkoj najopterećeniji pročitajte ovde.


Da li postoje web kamere na graničnim prelazima?
Postoji jedna web kamera koja se nalazi na graničnom prelazu Bogorodica kod Evzonija, a postoje i kamere na naplatnim rampama kroz Severnu Makedoniju. Možete proveriti ovde.
Kamere na ostalim graničnim prelazima pogledajte ovde.


Kako pomoću Google mapa proveriti situaciju na graničnim prelazima ka Grčkoj?

Pročitajte objašnjenje u tekstu Proverite pomoću Google mapa gužve na graničnim prelazima i putevima za Grčku


Koliko cigareta je dozvoljeno uneti u Grčku?

Putnici koji dolaze automobilom ili autobusom iz evropskih zemalja van EU (kao što je Srbija) u Grčku mogu uneti: 40 cigareta ili 20 cigara ili 50g duvana. Pročitajte obavezno ovde napomenu za unos cigareta i moguće kazne.



Dokumenta za putovanje u Grčku

Ako se odlučite da u Grčku putujete svojim automobilom, autobusom ili avionom, spisak dokumenata koja morate da posedujete možete pogledati ovde.


Nedavno sam se udala i lična karta mi glasi na novo prezime. Da li moram da menjam prezime i u pasošu ukoliko želim da putujem u Grčku?
Prema zakonu prezime u pasošu bi trebalo biti promenjeno u ovom slučaju, ali u praksi niko od turista zbog ove situacije nije vraćen sa graničnog prelaza. Ipak savetujemo da se pre odluke obratite policijskoj stanici u vašem mestu, jer će vam oni dati tačne odgovore.
 

Da li je potrebna međunarodna dozvola za Grčku? A Zeleni karton kroz Makedoniju?
Od septembra 2016. godine za Grčku više nije obavezna međunarodna vozačka dozvola. Takođe nije obavezna ni u Makedoniji ni u Bugarskoj. Za put preko Makedonije obavezno je posedovanje Zelenog kartona. Spisak dokumenata potrebnih za putovanje u Grčku pogledajte ovde.
 

Kako da izračunam koliko dugo mogu legalno da boravim u Grčkoj?
Državljani Srbije, Severne Makedonije, Bosne u Grčkoj mogu boraviti neprekidno 90 dana u periodu od 180 dana (šest meseci). Period od 180 dana se prilikom svakog sledećeg putovanja gleda unazad, odnosno od datuma sledećeg planiranog ulaska u Grčku. Tih 90 dana se mogu koristiti tokom jednog ili više putovanja.


Turisti koji ostaju duže i vlasnici stanova u Grčkoj često se zbune ovim pravilom i ne znaju da izračunaju kada najkasnije treba da izađu iz zemlje. U tome vam može pomoći Šengenski kalkulator u koji unosite datume ulaska u Grčku nakon čega će vam izračunati preostali broj dana tj. koji je poslednji datum da izađete.


Ukrali su mi ili sam izgubio pasoš u Grčkoj - šta raditi?
Prvo što treba da uradite je da bez odlaganja odete u najbližu policijsku stanicu i prijavite gubitak ili krađu pasoša, vozačke i saobraćajne dozvole. Policijskom službeniku ćete dati svoje podatke, a on će vam izdati potvrdu o izgubljenom pasošu i ostalim dokumentima. Dalju proceduru pročitajte ovde.


Da vam se to ne bi ponovo dogodilo naša preporuka je da za naredno letovanje obezbedite SAFE&GO torbicu sa kodiranom šifrom.
 

Da li mi je potrebna saglasnost roditelja za maloletno dete?
Kada je ova tema u pitanju, svaka od državnih i pograničnih službi ima različito viđenje situacije. Pogledajte šta smo o ovome pisali ovde.
 

Da li će nam praviti problem na granici ukoliko nam pasoš ističe za mesec dana?
Kada putujete na letovanje u Grčku (kao i u ostale zemlje Evropske Unije) prema Sporazumu o bezviznom režimu, vaš i pasoš vašeg deteta moraju važiti minimum tri meseca od dana povratka u Srbiju. Naš savet je da putne isprave produžite na vreme kako biste Izbegli moguću neprijatnost na granici, a put do mora će vam biti mnogo spokojniji.



Letovališta i smeštaj u Grčkoj
 

Gde letovati u Grčkoj sa malom decom?
Želeći da pomognemo turistima koji na letovanje u Grčku kreću sa svojim mališanima, pitali smo posetioce našeg sajta i Facebook stranice za mišljenje. Ovde možete pogledati njihove preporuke.
 

Koji smeštaj u Grčkoj mi možete preporučiti?
Svi apartmani, hoteli, vile i kampovi koji se nalaze u ponudi našeg sajta imaju našu preporuku i preporuku naših turista. Kada unosimo vile u ponudu ne vodimo se kvantitetom već kvalitetom smeštaja. Smeštaj koji ima više nezadovoljnih od zadovoljnih gostiju uklanjamo iz ponude.
 

Kompletna ponuda smeštaja u Grčkoj (na više od 180 destinacija)

Smeštaj sa sniženim cenama

Grčka smeštaj sa pogledom na more

Grčka smeštaj na plaži

Grčka smeštaj sa polupansionom

Pet-friendly smeštaj u Grčkoj

Grčka smeštaj sa doručkom

 

Smeštaj Kasandra

Smeštaj Sitonija

Smeštaj Atos

Smeštaj Lefkada

Smeštaj Kefalonija

Smeštaj Tasos

Smeštaj Vrahos - Loutsa

Smeštaj Parga

Olimpska i Solunska regija

 

Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama. 


Pratite nas i na Viber-u i budite u toku sa najboljim ponudama iz Grčke https://bit.ly/36LJ6xO


Gde mogu pročitati iskustva putnika iz Grčke?
Utiske turista iz različitih letovališta Grčke često objavljujemo ovde i imamo ih za preko 240 letovališta. U pitanju su iskrena i objektivna iskustva i recenzije turista sa Halkidikija i ostalih kontinentalnih delova Grčke kao i sa grčkih ostrva.


Najčitanija su: 

Iskustva sa ostrva Amuljani na Halkidikiju

Olimpik beach - iskustva, cene, sadržaji, plaža, smeštaj

Peloponez: Informacije, iskustva i utisci turista sa letovanja

Letovanje Vurvuru - utisci i iskustva, prednosti i nedostaci

Vasiliki Lefkada: Utisci, plaže, izleti, saveti i preporuke posetilaca

Nea Kalikratia iskustva, zamerke i pohvale turista, plaže, izleti, smeštaj

Pefkohori iskustva turista, plaže, cene, utisci o letovanju, izleti, smeštaj



Kućni ljubimci u Grčkoj

Koji smeštaj u Grčkoj prihvata kućne ljubimce?

Na našem sajtu u glavnom meniju Smeštaj pronađite regiju, ostrvo ili mesto u kom želite da letujete, a u polju Filtriraj pretragu obeležite "Dozvoljeni kućni ljubimci". Sačekajte sekundu da se stranica osveži i prikazaće vam se lista svih pet friendly smeštaja. 

Savetujemo da upit za psa pošaljete i za one smeštaje koji nisu na spisku kao pet friendly, jer uvek postoji mogućnost da ih vlasnici prime iako to nisu striktno naglasili u opisu smeštaja.

Ukoliko je vaš pas manje rase i socijalizovan, obavezno to naglasite u upitu. Napomenite takođe i činjenicu da je pas vakcinisan i uredan. Ako za psa na more nosite i njegov krevetić za spavanje naglasite i to vlasnicima.

 

Da li kućni ljubimci mogu da se kupaju na plaži?
Na grčkim plažama prema zakonu dozvoljeno je kupanje pasa u moru, ali samo kada nema drugih plivača u moru.
 

Šta od papira treba da imam za psa za putovanje u Grčku?
Potrebne papire za psa možete pogledati ovde.



Prevoz u Grčkoj
 

Koliko košta taksi od Soluna do Halkidikija?
Cena taksi prevoza od Soluna do bližih letovališta Halkidikija iznosi oko 60 evra, dok do nekih udaljenijih letovališta na Sitoniji (kao što je Sarti na primer) može iznositi i 120 evra. Najbolje je da cenu precizirate sa vozačem pre polaska.
 

Koliko košta autobusom doći od Soluna do Halkidikija?
Vreme polazaka autobusa na relaciji Solun-Halkidiki-Solun kao i cene autobuskih karti možete pogledati ovde.


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
2299 Dragan Kalember   19/06/2019
Sazeto,jasno i od velike koristi ceo tekst. Sve ste tacno informisali,srpske turiste. Zelim da dodam sveze informacije,iz Platamona i delimicno Nei Porija. More toplo,cisto bez meduza. Vreme je idealno,kap kise nismo videli , proteklih deset dana. Cene,cene zanimaju buduce putnike. Za ne verovati je,jeftinije nego u Bgd,jeftinije nego prosle godine. Voce i povrce po povoljnim cenama. Za neke natpise koji su se pojavili,o otrovnim ribama,zmijama i sk. Nije tacno,nista od toga se po ovim mestima ne prica. Treba doci,zauzeti plazu i uzivati. Godinama letujem u Grckoj,ovako lepo i toplo more nisam imao. Slobodno u Grcku, i srecan odmor. Pozdrav iz Platamona ,svim prijateljima i urednicima sajta !
2786 Slađa   13/10/2019
Koja plaža na Sitoniji je bez buke? Gde je u toj oblasti voda najčistija i postoji li ublizini neka manja nudistička plaža?
3284 Sasa   28/06/2020
interesujeme da li je tacna informacija da od 1 jula.za ulazak trebamo popuniti online formular Passenger Locator Form (PLF)
4205 ivan   27/02/2022
na sitoniji KARIDI plaza najlepsa,leva strana puna borovine,hlada i mirisa mora
4389 Vladimir Filipovski   30/05/2022
Ima li istine u informaciji od juce da su se u grckim hotelima *pojavile opasne bakterije* i da treba biti pazljiv pri kupanju i tusiranj ( kako ih prepoznati pa se i paziti???) ili je to konkurentska izmisljotina.
5357 Zorica Naskovic   06/08/2023
Veoma iscrpna obavestenja i informacije,ali nigde ne mogu da nadjem podatak o postojanju TAXI sluzbe na potezu Agia Trijada, Neo Epivates, Pereia?. Ako imate informacije o ovom,molim da mi ih prosledite,jer imam uplaceno letovanje u hotelu Santa Beach od 25.08.2023. Hvala unapred!
5384 Vera Djordjevic   16/08/2023
imam problem stigli danas u Grcku a zaboravili uplatiti osiguranje kako to sad da resimo posto nase agencije ne daju osiguranje kad apliciras odavde?Hvala


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu