Intervju sa vlasnikom agencije za nekretnine u Pefkohoriju
27/04/2017 Tekst ažuriran 18/05/2020 Iskustva 3

Iako naši građani već nekoliko godina unazad pokazuju zavidno interesovanje za kupovinu nekretnine u Grčkoj, mali je broj onih koji tačno znaju odakle da krenu i kako da naprave prvi korak, a da istovremeno to urade na bezbedan način.

Dimitris Chatzis je vlasnik agencije za prodaju nekretnina Dimitris Real Estate u Pefkohoriju od 1997. godine. Oženjen je srpkinjom Tanjom pa zahvaljujući između ostalog i tome, odlično govori srpski jezik. Iskoristili smo to i postavili mu nekoliko pitanja.


1. Da krenemo od najvažnijeg pitanja koje najviše interesuje naše posetioce: koliko je tačna informacija koju neretko prenose mediji u Srbiji,  da se stanovi u Grčkoj mogu kupiti po veoma niskim i nerealnim cenama npr. 10.000 EUR za stan u Solunu?

Po nastanku ekonomoske krize u Grčkoj pre 9 godina, tačno je da su cene nekretnina znatno pale i da se tada mogao naći apartman u Solunu za 30.000 eur. Možda i 10.000 - 20.000 eur, ali iza te sume stoji pitanje lokacije, starosti nekretnine, da li je suturen, podrum, garaža ili drugi objekat koji nije legalna nekretnina za stanovanje. Za taj iznos sigurno se ne može kupiti stan sa lepim pogledom, terasom i dobrom kvadraturom. Isti je slučaj i sa nekretninama na moru, gde dobra lokacija pored mora i kvadratura, kao i pogled na more, ne mogu da budu toliko jeftini.

2. U kojim delovima Grčke je najveća potražnja i koje lokacije su najpopularnije? Koji je to prosečan iznos koji naši građani izdvajaju za kupovinu stana u Grčkoj?

Poslednjih godina postoji veliko interesovanje srpskih državljana za kupovinu nekretnina na grčkom primorju, sa tendencijom rasta. Delovi Grčke za koju su srpski državljani najzainteresovaniji je prvenstveno Halkdiki (uglavnom Kasandra i Sitonija) i Olimpijska regija. Razlog je relativna blizina i lakša dalja eksploatacija. Postoji i interesovanje za Solun, ali ne u tolikoj meri kao za primorska mesta.

Do nedavno iznos koji je većina kupaca iz Srbije bila spremna da izdvoji za stan na moru je uglavnom bio najviše 30.000 - 40.000 eur. I sada postoji interesovanje za nekretnine u toj vrednosti, ali se kupovna moć Srba povećala, tako da ima interesenata i za nekretnine u vrednosti do 50.000 - 60.000 eur.

3. Na koje osnovne troškove kupac iz Srbije treba da računa kad kupuje stan u Grčkoj?

Prilikom kupovine nekretnine u Grčkoj, kupac treba da ima u vidu da pored prodajne cene za nekretninu postoje i dodatni troskovi. Usluge advokata su oko 1% od vrednosti nekretnine u Ugovoru. Usluge notara su 1.5% za kupovinu nekretnine do 80.000 eur vrednosti po ugovoru, a preko 80.000 eur vrednosti usluga je 1%. 

Plaća se i ovlašćeni prevodilac koji treba da bude prisutan prilikom sklapanja ugovora (od 100 eur pa na više). Nakon toga ukoliko kupac želi da mu Ugovor bude preveden u Grčkoj (radi podneska banci u cilju legalnog transfera novca u inostranstvo), naplata prevoda po stranici je takođe relativna i kreće se od 8-15 eur po stranici. Trošak za ukupne usluge prevodioca mogu biti u proseku od 100 do 250 eur.

U Grčkoj porez na prenos nepokretnosti od 2014. godine iznosi 3% (na katastarsku vrednost nekretnine koja je najčešće dosta manja od cene stana koju plaća kupac) za nekretnine izgrađene do 2009. godine. Za novije nekretnine (izgrađene posle 2009. godine) taksa može da iznosi 24%. Uglavnom to napomene Agencija pre potpisivanja ugovora. 

Usluge agencije su 2% od realne cene nekretnine. Nakon što kod notara obe strane potpišu ugovor, notar ili advokat odlazi u zemljišne knjige - katastar, gde se plaća taksa 0.75% (polovina od provizije notara) za nekretnine vrednosti do 80.000 eur, odnosno 0.5% za nekretnine vrednosti preko 80.00 eur. 

Ukoliko je nekretnina bila u upotrebi i postoji vodomer, promena imena vlasnika je besplatna, u suprotnom zavisi od regije do regije. Za struju, ukoliko ne postoji električno brojilo, tj ako je potpuno nova nekretnina, potrebno je novo brojilo, elektro projekat (koji je validan 10 godina) i to može da košta oko 700-800 eur. Ukoliko je nekretnina korišćena i postoji električno brojilo i validan plan, promena imena vlasnika je besplatna. 

Na kraju je neophodan i knjigovođa koji vodi evidenciju uplate poreza za konkretnu nekretninu, čije su usluge oko 30-50 eur godišnje (opet zavisi od knjigovođe). 

4. Na koji način vi kao agencija možete da pomognete kupcima iz Srbije?

Nakon prvog utiska koji je kupac stekao prilikom pregleda našeg sajta, kao i nakon prvog kontakta sa nama, uz informacije o budžetu, kvadraturi, lokaciji, vršimo izbor određenog tipa nekretnina za koje smatramo da zadovoljavaju kriterijume potencijanlnog kupca. Mi pregovaramo sa vlasnikom oko cene i u slučaju da potencijalni kupac želi, ostvarujemo direktan kontakt kupac-vlasnik. 

Sledeći korak je polaganje depozita. U većini slučajeva naša agencija zadržava depozit (ukoliko drugačije nije dogovoreno između kupca i prodavca), za koji garantujemo da je na sigurnom do momenta sklapanja Ugovora. U slučuju da nije moguće sprovesti proces do kraja proces kupovine, iznos vraćamo kupcu u celosti.

Angažujemo advokata koji proverava da li nekretnina “čista” tj. da li ima teret hipoteke ili nešto sporno. Zatim besplatno za naše klijente otvaramo AFM - poreski broj. Obezbeđujemo notara i ovlašćenog prevodioca. Vršimo pripremu da kada kupac dođe sve bude spremno za potpisivanje Ugovora. Naša agencija takođe može uz prethodno ovlašćenje od strane novog vlasnika, da u njegovo ime izvrši promenu imena vlasnika za vodu i struju, nalazimo knjigovođu i šta god je u našoj moći da pomognemo novopečenom vlasniku, bez novčane nadokande.

Prilikom dolaska kupca iz Srbije na potpisivanje Ugovora, možemo da nađemo smeštaj gde će odsesti. U slučaju da kupljenu nekretninu žele dalje da izdaju, godišnje ili u sezoni, možemo da se dogovorimo i o tom vidu saradnje.

5. Kada se kupoprodaja obavi i novopečeni vlasnik počne da uživa u svom novom stanu na moru, da li ga očekuju možda neka neprijatna iznenađenja u vidu visokih godišnjih poreza na nekretninu?

U Grčkoj pred zakonom svi imaju ista prava i zakon je isti za sve građane, bilo srpske ili grčke nacionalnosti, što se pokazalo i u dosadašnjim procesima kupovine nekretnine. Tako da, ako nešto snađe Grke, Srbi neće gore proći :-)
Šalu na stranu, ekonomska situacija Grčke postaje stabilnija, stoga mogućnost da bude nešto pogrešno ili loše, ostaje u prošlosti. Iznenađenje može da bude samo pozitivno!

Godišnji porez zavisi od lokacije nekretnine (blizina moru), kvadrature, godine gradnje... i kreće se oko 3-10 eur po metru kvadratnom.

6. Da li imate još neki savet za Srbe koji razmišljaju o kupovini stana u Grčkoj?

Tržište nekretnina je veoma veliko i u Grčkoj postoji dosta nekretnina za prodaju.

Kupac prvo treba da se odluči za koju je oblast zainteresovan (Halkidiki, Solun, Katerini…). Drugi korak je da nađe ovlašćenu lokalnu agenciju i da poseti agenta u kancelariji. Primera radi, ukoliko želite da kupite nekretninu u Srbiji, nećete se obratiti agenciji za nekretnine u Grčkoj; kao i da, ukoliko ste iz Beograda, a želite da kupite nekretninu u Nišu, otići ćete u Niš i obratiti se agenciji koja dobro poznaje svoju oblast i koja Vam može pomoći savetima.

Takođe ukoliko se odlučite da kupite nekretninu na Halkidikiju, potražite lokalnu agenciju u mestu za koje ste zainteresovani. Ne verujte “agentu” sa kojim se sastajete u kafiću, ulici, plaži…

Za nekretninu koju ste videli kod jednog agenta, ukoliko posetite drugu agenciju koja Vas vodi da Vam pokaže istu, informišite agenta da ste je već videli i nemojte potpisivati za istu nekretninu u drugoj agenciji.

Legalne ili nelegalne, neke Agencije za nekretnine naplaćuju od potencijalnih kupca pokazivanje nekretnina. Kupac treba da zna da ima jedinu obavezu da plati agenciji kod koje kupuje nekretninu!

I još jedna informacija koja bi mogla biti od značaja je da kupovinom nekretnine preko 250.000 eur, imate mogućnost za dobijanje dozvole boravka do 5 godina (bez prekida), što ne podrazumeva dobijanje prava na zaposlenje u Grčkoj.


Kontakt

Dimitris Real Estate Pefkohori

Email: [email protected]
Broj telefona: +30 6946282784, +30 23740 63414

Website: www.dimitrisrealestate.com

Napiši komentar
1386 Milos Kocic   04/02/2018
Sve preporuke za gospodina Dimitrisa Chatzisa i njegovu agenciju. Meni i mojoj porodici je pruzio svu neophodnu pomoć prilikom kupovine apartmana u Pefkohoriju novembra 2017. godine i sada je tu za sve dodatne informacije... Hvala Dimitris
1671 Nole Misic   03/06/2018
Interesuje me stan u Pefkohoriju koji je 50.000 € koliki je porez odnosno svi drzavni porezi za stranog drzavljanina koji ne zivi u tom stanu ??
3675 Stosic Stojan   19/05/2021
Postovanje interesuje nas nekretnina do 40000€ (stan) ako moze te nam pomoci mi smo penzioneri pa bi blizu mora i na prizemlju bili, prvom spratu ako imate u ponudi posaljite unapred hvala Stosic !!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu