Kasandra ili Sitonija?
16/02/2021 Tekst ažuriran 28/11/2023 Iskustva 3

Jedno od najvoljenijih grčkih odredišta za srpske turiste, Halkidiki, jeste poluostrvo na severu Grčke izdeljeno na tri manja "prsta'' - Kasandru, Sitoniju i Atos (Svetu Goru). U želji da pri izboru letovališta pomognemo onima koji se tek pripremaju da po prvi put posete Halkidiki, danas ćemo uporediti odlike prva dva prsta.
 

Uopšteno gledajući, Kasandra i Sitonija imaju vrlo jasne razlike, i na neki način predstavljaju svojevrsne kontraste. Premda je moguće da na oba poluostrva pronađete nešto po svom ukusu, slobodno se može reći da su ona pogodna za potpuno drugačije tipove letovanja.
 

Kako bismo uključili iskustva naših pratilaca koji su već imali kontakta sa Halkidikijem, pitali smo za mišljenje članove naše Facebook grupe Grčka Info.
 

Divlje plaže i neukroćena priroda Sitonije odnele su skoro jednoglasno pobedu nad daleko bučnijom i šarenijom Kasandrom. Naravno, sve je stvar ličnih afiniteta - ono što neko smatra manom, za druge je prednost.
 

Dakle, Kasandra ili Sitonija? Šta izabrati i gde letovati?


Kasandra

Turisti koji nisu ljubitelji Kasandre, često kao glavnu zamerku ističu "vašarsku atmosferu''. Ovo je možda malo grubo sročeno, ali je u suštini tačno, barem za ona najpopularnija letovališta. U Kasandri će najviše uživati oni koji vole živahna mesta, ulice koje vrve od ljudi, načičkane nizove radnji, suvenirnica, kafića i taverni, pomešano sa mnogo svetla, graje i muzike. Naravno, moguće je uvek naći i poneku zavučenu, mirnu porodičnu oazu.
 

S obzirom na to da je Kasandra daleko turistički razvijenija od Sitonije, putevi na Kasandri su mnogo bolji i prohodniji. Ovo je dobra vest ukoliko volite da putujete sopstvenim prevozom. Ipak, Kasandra nije naročito pogodna za aktivni odmor, u smislu istraživanja poluostrva automobilom u potrazi za novim plažama i uvalama.



Kasandra na Halkidikiju je idealan izbor za ljude koji vole da se smeste u jednom letovalištu, gde će sve potrebne sadržaje, poput restorana, apoteka i marketa, imati na dohvat ruke. Kasandra će prijati osobama kojima odgovara da pronađu svoj delić gradske plaže i tu borave tokom celog letovanja, uz eventualno obilaženje nekoliko okolnih, u zavisnosti od samog mesta.
 

Dakle, prvi prst Hlakidikija je odličan za one koji žele potpuno da se opuste i uživaju u letovalištu za koje su se odlučili.
 

Treba napomenuti i da je na Kasandri sve podređeno srpskim turistima, za razliku od Sitonije. To je deo Halkidikija koji je najbliži našoj zemlji, gde na svakom koraku možete čuti srpski jezik, kako od naših sunarodnika, tako i od grčkih domaćina koji su navikli na nas i vrlo su nam naklonjeni.


Potez Polihrono-Hanioti-Pefkohori verovatno je za srpske turiste najpopularniji na Kasandri. Pefkohori je svakako najživahniji i najbučniji, primamljiv i mladim ljudima koji vole noćni provod. Ovde je od gužve i buke teško pobeći, ali i porodice kojima to ne smeta mogu provesti predivno letovanje u Pefkohoriju. Uz raznovrsne sadržaje i igraonice, najmlađima sigurno neće biti dosadno.


Loša strana je to što je plaža u samom mestu izuzetna uska, Ali, ukoliko se malo udaljite od centra, prema putu za Hanioti, otkrićete prelepu, široku plažu sa mnogo finijim peskom, čistijim i boljim ulazom u more.
 

Polihrono je sušta supritnost Pefkohoriju - manji je i mnogo mirniji, idealan za porodice sa decom. Hanioti je, i bukvalno i figurativno, nešto između - mirniji je od Pefkohorija, ali se poslednjih godina ipak prilično razvio i popularizovao.  
 

Plaže u ovom delu Kasandre većinom su nešto nižeg kvaliteta, uglavnom šljunkovite. Stoga vredi odvojiti malo vremena da se ode do Ksenije. najlepše i najposećenije u ovom kraju. Očekivano, tu su česte gužve i malo više cene, ali vas zato čeka i ona nezamenljiva kombinacija finog peska i tirkiznog mora.
 

Kasandra nije mesto na kome ćete naći najatraktivnije plaže i prirodne lepote. U Grčkoj je ipak prevelika konkurencija kada je to u pitanju. Ali, zelenilom okružena Kalitea sa prelepom peščanom plažom ispunjava i ove zahteve. Ovo mesto je poznato po noćnom životu, ali za one koji bi to da izbegnu, mogao bi biti primamljiv susedni Afitos. To je romantično, ljupko, mediteransko mestašce smešteno na uzvišenju, što obezbeđuje izuzetne panoramske poglede.
 

Zanimljiv svim uzrastima može biti i lučki grad Nea Moudania, prvenstveno zbog blizine Soluna koji je udaljen samo 60 kilometara, kao i Furka, gde se nalazi jedna od najlepših plaža na Kasandri, Plavom Zastavicom nagrađena Skala Furka.
 

Našu preporuku za povoljan smeštaj na Kasandri po zvaničnim cenama vlasnika apartmana pogledajte OVDE.


Sitonija

Ukoliko ste u potrazi za potpunim kontrastom od svega što smo pisali o Kasandri, onda Vas čeka Sitonija raširenih ruku. Sitoniju čine zadivljujuće divlje plaže, skrivene uvale, netaknuta priroda, meki pesak i neodoljivo azurno more. Ovde se lako može skloniti od gužve i galame, i prepustiti uživanju u vrelom mediteranskom suncu.
 

S obzirom da je Sitonija manje razvijena u odnosu na Kasandru, putna infrastruktura je nešto lošija, a kretanje teže. Uprkos tome, nemoguće je osetiti sve njene čari bez automobila kojim ćete otkrivati i upoznavati sve tajne bisere ovog poluostrva. Nestvarno egzotična plaža Tigania, možda i najlepša na Halkidikiju, dokaz je da ovo istraživanje nije uvek lako, ali se svakako isplati.
 

Možete kao polaznu tačku pronaći i sasvim mirno, tiho mesto, ili ono koje garantuje zabavu i dobar provod, ali jedno je sigurno - Sitonija je najbolji izbor za zaljubljenike u aktivan odmor, koji uživaju u obilascima, izletima, pa čak i kampovanju.
 

Sarti je najpopularnije mesto na Sitoniji i odlična je baza za različite tipove turista, s obzirom na svoju raznolikost. Samo mesto je podeljeno na tri dela, pa možete birati smeštaj u življem ili mirnijem okruženju, dok ljubitelji provoda mogu naći odlične žurke u okolini Sartija u svako doba. Prelepa peščana plaža jedna je od 13 na Sitoniji koje su nagrađene Plavom Zastavicom.


Gradska plaža u Sartiju nije baš najpovoljniji izbor za malu decu, jer vetar često uzrokuje talase, a i sam ulaz u vodu je mestimično nezgodan. Ali zato se u okolini nalaze divne plaže za svačiji ukus. Orange Beach je najpoznatija, Kalamitsi je idealna za mališane, na plaži Goa zabava nikada ne prestaje, Armenistis je još jedan ponosni nosilac Plave Zastavice sa prelepim pogledom na Svetu Goru, dok je Kriaritsi savršen beg od gužve.



Nikiti je izuzetno popularno i traženo mesto, pa su gužve tokom cele sezone neizbežne. Idealan je spoj lepote i kulture, sa starim gradom i trgom gde se mogu provesti prijatne letnje večeri, a i posetiti nekoliko značajnih starih građevina. Gradska plaža u Nikitiju je peščano-šljunkovita, uređena i vrlo pogodna za decu, a u okolini ih ima još koje su i te kako vredne posete, poput Kalogrije, Lagonisi ili Agios Ioannis.
 

Interesantno i donekle netipično primorsko mesto jeste i Vurvuru. Ovde nema gužve niti klasičnog šetališta uz obalu. Pruža mogućnost za neke vrlo zanimljive izlete - možete brodićem otići do ostrva Diaporos, posetiti planinu Itamos, a Sarti je udaljen manje od jednog sata vožnje. Plaža u mestu je uska, ali sigurna za decu, a odmah do nje nalazi se plaža Karidi, jedna od 5 najlepših plaža na Sitoniji.
 

Neos Marmaras je vrlo popularno porodično letovalište. Nalazi se u zalivu, pa je more vrlo toplo i mirno, a gradska plaža je veoma lepa, peščana i sa mnogo prirodnog hlada. U blizini je i plaža Lagomandra, jedan od najlepših dragulja Sitonije.Pored toga, dobar izbor za porodice je i Metarmofosi, spokojno i tiho mesto bez pretrpanih ulica.
 

Našu preporuku za povoljan smeštaj na Sitoniji po zvaničnim cenama vlasnika apartmana pogledajte OVDE.

Koristiće vam da pročitate još neke korisne informacije u tekstu Smeštaj na Sitoniji - Sve što treba da znate o cenama apartmana, vila, hotela.


Sa jedne strane imamo "domaću'' atmosferu, dobro poznata i razvijena mesta na kojima se osećamo kao kod kuće - Kasandru, a sa druge uzbudljive avanture i plaže koje oduzimaju dah - Sitoniju. Šta Vi birate?


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
4469 Gordana aleksic   26/06/2022
predivno opisana predivna poluostrva Grcke sa svim smernicama za odabir ugodnog boravka svim profilima ljudi i statusima.
4840 Goran D.   07/12/2022
Bio sam po 5-6 puta na Kasandri i isto toliko na Sitoniji. Sitonija je ipak značajno bolja od Kasandre.
4841 Tanja ilievdka   08/12/2022
sithonia,bez isklucok.The best


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu