Kitira - ostrvo starogrčke boginje ljubavi Afrodite
24/03/2019 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Ostrvo Kitira - još jedno prelepo ostrvo u Grčkoj podređeno prirodi, a ne masovnom turizmu.
 

Kitira (Kitera) je ostrvo koje se nalazi nasuprot jugoistočnog dela Peloponeza. Pripada grupi Jonskih ostrva, iako je od njih prilično udaljena. Ostrvo je strateški smešteno između kopna Grčke i Krita, a od antičkih vremena pa do sredine 19. veka bilo je raskršće trgovaca, pomoraca i osvajača zbog čega ima dugu i raznovrsnu istoriju.

 

Prema legendi, Kitira se smatra prvim ostrvom koje je starogrčka boginja ljubavi Afrodita prošla dok je izlazila iz mora, što predstavlja još jedan razlog zbog kog je nemoguće da se ne zaljubite u ovo predivno ostrvo nakon što ga posetite.

 

Kitira ima svoj aerodrom "Alexandros Aristotelous Onassis" i postoje svakodnevni letovi iz Atine, a ostrvo je takođe dostupno i trajektima iz luke Pirej (cena 26 € po osobi, 81 € za auto), iz luka Neapolis (12.5 € po osobi, 44.5 € za auto) i Gytheio (14 € po osobi, 32 € za auto) na Peloponezu, kao i iz luke Kisamos na Kritu (15 € po osobi, 59 € za auto). Moguće su promene cena tokom godine, zato savetujemo da proverite.
 

Prestonica ostrva je Kitira, takođe poznata i kao Hora, što je naziv za glavni grad kod većine grčkih ostrva. Nalazi se na jugu ostrva, na brdu iznad plaže Kapsali. Mestom dominira venecijanska tvrđava iz 1503. godine, unutar koje se nalaze ruševine starih zgrada i više vizantijskih i post-vizantijskih crkvica. U samoj tvrđavi se nalazi Istorijski arhiv Kitire koji sadrži tekstove i dokumente iz 16. veka. 
 




Ako vas put nanese na Kitiru obavezno posetite i Arheološki muzej koji se nalazi na ulazu u grad, otvoren je svakog dana osim ponedeljkom, a ulaz košta 4 €. Ovde ćete videti čuvenu skulpturu “Lav sa Kitire”, bronzanu figuru Atine, glinenu masku meduze i razne druge eksponate. Na centralnom trgu Hore se nalaze opština, banka, pošta, policijska stanica, a svuda duž ulica su prodavnice sa suvenirima. Uz obalu postoji veliki izbor kafića i taverni koje imaju pogled na luku. 


Agia Pelagia je najstarije i jedno od najvećih mesta na ostrvu Kitira i nalazi se oko 25 km severno od Hore. Ovo mesto je nekada bila glavna luka u koju su pristajali trajekti sa Peloponeza, ali danas je to luka Diakofti. Agia Pelagia je popularno turističko naselje, sa velikim izborom hotela i restorana, a u neposrednoj blizini se nalaze brojne plaže. Odavde povremeno idu turistički brodovi do predivnog ostrva Elafonisos

 

Avlemonas se smatra najlepšim selom na ostrvu Kitira zbog izuzetnog prirodnog okruženja sa malim zalivima i bujnom vegetacijom. Znamenitost ovog mesta je Kastelo, mala venecijanska tvrđava izgrađena na ulazu u luku koja je služila kao osmatračnica, a danas je turistička atrakcija.

 

Selo Livadi se nalazi na oko 4 km od Hore i to je turistički razvijeno područje koje ima dosta sadržaja, uključujući smeštajne kapacitete, ugistiteljske objekte i različite trgovinske radnje. Poznato je po specifičnom kamenom mostu Katouni koji je sagradio engleski komesar Makvel. Most je dugačak 110 m, ima 13 lukova i to je najveći most ovog tipa u Grčkoj. 
 

Još jedan značajan lokalitet je Vizantijski muzej, koji je smešten u jednoj od prostorija post-vizantijske crkve i sadrži brojne murale, slike i predmete koji se koriste za verske obrede. Interesantna za posetu može biti i engleska škola izgrađena u gotičkom stilu. Još neka od sela koje možete obići da biste osetili autentičnu atmosferu ostrva su Potamos, Milopotamos i Mitata.


Plaže ostrva Kitira

Naposećenija plaža na ostrvu Kitira je plaža Kapsali sa koje se pruža predivan pogled na tvrđavu u Hori. Jedan deo plaže je peščan, drugi šljunkovit, a more je kristalno čisto. Plaža Kapsali je uređena, sa suncobranima i ležaljkama, kao i mnogobrojnim kafićima i restoranima na obali u kojima možete potražiti osveženje. 


Plaža Agia Pelagia se nalazi u istoimenom mestu. Peščana je, duga oko 400 metara i poznata po tome što se ovde tokom leta održavaju različite igre i sportske turniri, što privlači mnoge posetioce, ali i utiče na stvaranje gužve. Plaža Halkos se nalazi u blizini sela Kalamos. S obzirom na to da je okružena velikim liticama, odlikuje je pedivan pejzaž i divlje prirodno okruženje. Plaža je pokrivena belim šljunkom, a voda je izuzetno bistra i plava, što daje veoma lep kontrast. 


Fyri Amos plaža je duga plaža sa peskom i šljunkom crvenkaste boje i nalazi se u blizini sela Kalamos. U prošlosti je dobila nagradu Zlatna morska zvezda zbog svoje prirodne lepote i izuzetne čistoće vode. 


Kaladi je prema mišljenju mnogih najlepša plaža na ostrvu Kitira. Šljunkovita je, sa tirkiznim morem, i podeljena je na tri dela, a na samom kraju nalazi se mala pećina. Do plaže vodi zemljani put, a zatim sledi spust niz 120 kamenih stepenica. Plaža nije uređena pa ponesite sve što vam je potrebno za boravak i uživajte u netaknutoj prirodi.


Najznačajnije arheološko nalazište na ostrvu je tvrđava Paleohora, vizantijska prestonica Kitire. Izgrađena je u 12. veku i nalazi se na severu ostrva, u dubokom divljem kanjonu prekrivenom ogromnim stenama. Kanjon se završava na obali plaže Kakia Langada. Ovo je nekada bilo mesto gde su stanovnici tražili utočište od piratskih napada. Grad je uništen 1537. godine od strane admirala turske flote Hajredina Barbarose koji ga je opljačkao i spalio, a većinu stanovnika usmrtio. 

 

Postoji mit o Paleohori koji govori da se još uvek noću ovde čuju glasovi i vrištanje kao u vreme tog velikog masakra. Ako ste avanturistički nastrojeni i imate opremu za planinarenje, možete se spustiti niz kanjon i završiti na plaži.



Kitira je bogata i prirodnim atrakcijama. Posebno je interesantan vodopad koji se nalazi u blizini sela Milopotamos. Vodopad “Neraida” ili “Fonisa” je visok 20 m i smešten je u idiličnom okruženju sa potocima, mostovima i bogatom vegetacijom topola i platana. Oni najhrabriji se ovde mogu i okupati, mada je voda izuzetno hladna. Šetajući dalje od vodopada naići ćete na skup starih napuštenih vodenica i manja prirodna jezera. 


Jedan od naimpresivnijih delova Kitire jeste malo ostrvo Chytra ili Avgo (što znači “jaje”), koje se nalazi na maloj udaljenosti od plaže Kapsali. Ostrvo je veoma strmo i stenovito, a na južnoj strani je pećina gde se može videti očaravajući spektar boja od refleksije vode. Takođe, ovde se gnezde neke retke i zaštićene vrste sokolova, a takođe i lokalni cvet “sempreviva” koji cveta na ovom terenu. 


Pećina Agia Sofia se nalazi na nekoliko kilometara od sela Milopotamos. Prostire se na površini od oko 2.000 m2, ali je za posetioce dostupan deo dužine 200 m. Zbog morfologije stena, u pećini ćete videti stalaktite i stalagmite u zanimljivim varijacijama boja. Pored murala iz 13. veka koji se nalaze unutar pećine, kasnije je sagrađena i crkva posvećena Svetoj Sofiji. Pećina je otvorena za posete tokom letnje sezone, a vodiči će vas upoznati sa njenom istorijom.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu