Litohoro Pieria: tradicionalna lepota u podnožju planine bogova
11/02/2018 Tekst ažuriran 03/12/2023 Iskustva 0

Litohoro je lepo tradicionalno mesto sa oko 7.000 stanovnika u prefekturi Pieria, u "senci" planine Olimp, najviše planine u Grčkoj. Nalazi se na nadmorskoj visini od 300 m, a 24 kilometara je udaljen od glavnog grada Pierije, Katerini


Litohoro je udaljen pet kilometara od mora i predstavlja polaznu tačku planinara iz Grčke, ali i iz celog sveta, koji se odavde penju, istražuju i kreću na uspon na mitski Olimp. Mesto je veoma popularno, posebno među turistima. Vi ne morate ići u ovakve pohode na planinu, posebno ako imate malu decu, ali možete prošetati selom i posetiti neke od njegovih mnogobrojnih sadržaja.


Istočno od Litohora, udaljene pet kilometara, nalaze se plaža Plaka Litohoro i plaža Kalivia Varikou.


Šta možete posetiti u Litohoru

Litohoro je, kažu, sinteza prirodnih i tradicionalnih boja i mesto okruženo impresivnim planinskim padinama.


Mesta za posetu uključuju park Katounia, etnološki muzej, pomorski muzej i manastir Moni Agiou Dionissiou koji je udaljen 18 kilometara. 



U restoranima, tavernama i uzo barovima možete probati lokalnu makedonsku kuhinju koja se odlikuje mesom, sirom i pitama, a postoji i više kafića i barova.


U centru mesta kojim dominira makedonska arhitektura sa gusto zbijenim kućama, nalazi se crkva Agios Dimitriosa, a samo mesto ima pregršt starih kamenih kuća, uskih kaldrmisanih uličica, drevnih stabala drveća i nekoliko manjih trgova (Platanos, Horostasi itd...).


Na najvišoj tački, iznad poslednjeg reda kuća u Litohoru, leži slikovita kapela Agia Paraskevi sa svojom fontanom i prelepim grobom Svetih apostola i kapelom, dok se na samom vrhu brda, iz kapele Proroka Ilije proteže prelep panoramski pogled na Egej i letovališta oblasti Pieria, koji doseže sve do tvrđave Platamona.


Tri kilometra jugozapadno od Litohora nalazi se impresivna četinarska šuma Agios Ioannis, dok se na jednoj od obronaka šume nalazi crkva Agios Joanisa Teologosa


Takođe možete posetiti i područje "Miloi" smešteno na periferiji mesta, sa starim vodenicama, ravnim drvećem i potocima reke Enipea i njene veličanstvene doline. Nedaleko od područja "Miloi" nalazi se poznata klisura Enipeas, jedno od najlepših prirodnih područja u Grčkoj. 


Kanjon dužine 10 km počinje na lokaciji Prionia na 1.100 metara (18 km od Litohora), kojim reka protiče severno od Litohora i završava u moru. Voda reke Enipee, koja silazi sa planine Olimp, formira mala jezera koja se gube u podzemnim kanalima.


Nakon nekoliko minuta pešačenja, naići ćete na stare istorijske manastire Agios Dionisiosa i Agios Spileosa.


Oko pola sata laganog hoda od centra Litohora može se doći i do Zevsovih kada (kupatila) - mesta gde se po legendi kupao Zevs.



Litohoro organizuje razne događaje tokom cele godine, a posebno svečan je verski praznik Bogojavljenja.


Pored odlaska na Olimp, iz Litohora možete posetiti i druga mesta sa prirodnim lepotama, kao i istorijska i arheološka nalazišta.


Drevni Dion, 9 kilometara severno od Litohora, bio je sveti grad Makedonaca, centar religioznog života Makedonije iz V veka pre nove ere. do 5. veka nove ere. Arheološki park Dion je mesto na kom je otkriveno i čuva se, proučava i prikazuje kulturno nasleđe antike, dok muzej sadrži uzorke iskopina.


Na jugu, tvrđava Platamonas, izgrađena na samom brdu, jedan je od najvažnijih vizantijskih spomenika koji možete posetiti, a takođe i tradicionalno selo Stari Pantelejmon, sa kog se prostire fenomenalan pogled.


Kako stići u Litohoro

Litohoro je udaljen 1 sat od Soluna. Vozite Nacionalnim putem Atina-Solun i pratite oznake za izlaz "Olimpus-Litochoro". Litohoro je od Paralije udaljen oko 30 km, od Leptokarije 14 km, a od Nei Porija 26 km.



 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja
 
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu