Magnetno polje Olimpa - mesto gde automobili sami idu uzbrdo
10/03/2018 Tekst ažuriran 01/02/2023 Iskustva 0

Negde oko 10-ak kilometara od Leptokarije postoji jedna atrakcija za koju niko nije siguran da li je u pitanju prirodni fenomen ili optička varka.


U pitanju je čuveno "magnetno polje" na Olimpu na kome se, suprotno svim zakonima fizike, automobil ostavljen "u leru" sam kreće uzbrdo, a takođe i voda koju turisti prosipaju da bi proverili ovu čudnu pojavu.


Ukoliko budete želeli da posetite magnetno polje ponesite više vode, jer sa malom količinom nećete uspeti da izvršite "eksperiment". 


Na mestu gde se nalazi magnetno polje Olimpa videćete belom farbom obeležen znak Magnet na asfaltu, a nakon njega i znak Stop. Vodu izlite negde na sredini magnetnog polja i ona će poteći prema gore. 


Automobil zaustavite kod znaka Magneti, ugasite motor i izbacite iz brzine. Nakon što ste potpuno sigurni da vam automobil neće "pobeći", izađite i malo ga pogurajte. Automobil će početi da se kreće 15-ak metara uz uspon i zaustaviće se kod znaka Stop gde se magnetno polje i završava.


Ukoliko s druge strane pokušate da automobil pogurate u suprotnom smeru - nizbrdo, nećete to uspeti.



Neki posetioci su proveravali uspon puta koristeći libelu i oni tvrde da uspon ne postoji, da je put ravan i da je u pitanju isključivo optička varka.


Šta god da je tačno od ovoga zanimljivo bi bilo posetiti ovu turističku atrakciju i proveriti na licu mesta šta se dešava.

 

Kako stići do magnetnog polja

Ako dolazite iz Leptokarije pređite auto-put preko nadvožnjaka i nakon kratkog vremena stići ćete na raskrsnicu gde se može samo levo ili desno. Nastavite desno i nakon 50 m put ide levo ka Olimpu. Skretanja više nema, možete radi provere pratiti tablu restorana koji je i jedini na putu, a nalazi se stotinak metara iza magnetnog polja.
 

Ako dolazite iz pravca Soluna auto-putem, izlaz Leptokarija i posle izlaza desno, a dalje kao što je napisano iznad.

Ako niste sigurni najbolje je da u Leptokariji pitate nekog od meštana da vas upute kako doći do Magnetnog polja.


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu