Moje iskustvo sa letovanja na Lefkadi... Aleksandar
22/03/2016 Tekst ažuriran 11/03/2018 Iskustva 7

Dragi prijatelji,

Podelio bih sa Vama moje iskustvo sa letovanja na Lefkadi kako bih eventualno pomogao nekome ko planira da ode na ovu destinaciju sledece godine.

Ja sam sa porodicom putovao kolima i bez obzira na udaljenost (oko 1.200 km u jednom smeru) putovanje nam nije tesko palo, jer je put dobar, a do Lefkade možete uz normalnu vožnju (do 130kh/h) i ukoliko imate kondicije da stignete za 11 sati (naravno ukoliko imate sreće na granicama i naplatnim rampama u Srbiji prvenstveno). Preporučujem da put prepolovite noćenjem u Dojranu (preporuka vila Zora) ili Solunu (hotel Orestias Kastorias), jer cete tako biti mnogo manje napeti i moći ćete da uživate u Lefkadi od prvog dana.

Do mesta Janjina u Grčkoj koristite autoput Egnatia odos, a zatim skrećete na magistralni put ka Lefkadi. Moja preporuka je da koristite SAT partolu do Lefkade, jer je sve precizno objašnjeno.

Do Lefkade stižete prolaskom kroz tunel koji ide ispod mora tako da nema potrebe da jurite trajekte i razmišljate da li ćete zakasniti na isti.

Lefkada je ostrvo prelepe prirode koje može svakome da ponudi po nešto. U grubo, ostrvo se deli na istočnu i zapadnu stranu koje su jako različite, a na Vama je da odaberete šta vam vise odgovara. Bez obzira na to gde ste smešteni trebaju Vam kola, jer je greh biti samo u jednom mestu već treba svaki dan ići na neku drugu plažu, drugo mesto, drugu planinu, ma treba ukratko imati avanturistički duh i lutati.

Moja topla preporuka je da smestaj na Lefkadi rezervišete ili preko agencije ili direktno da kontaktirate Grke vlasnike preko ovog sajta. Nemojte nikako da idete preko nekog posrednika, jer bi mogli da prođete kao ja koji sam ove godine prvi put u životu sve organizovao preko prijateljevog prijatelja i ostao kratak za obećani smeštaj i nešto novca koji sam dao kao depozit. Na kraju se ispostavilo da nisam jedini i da je ista osoba prevarila jos 6 porodica ove godine. Ne bih ovde navodio ime, jer još uvek pokušavam da dođem do njega i ne želim da javno pravim linč nad nekim.

Takođe, ne bih preporučio da se jednostavno zaputite tamo pa da tražite smestaj (osim ukoliko ste mlad par kome ne smeta da spava na plaži ili u kolima ukoliko ne nađe smeštaj). Na ovo posebno treba obratiti pažnju u avgustu kada je i najveća guzva.


ISTOČNA OBALA LEFKADE

• Mesta su uz samu obalu mora 
• Uglavnom mala udaljenost plaže od smestaja 
• Sama mesta i način turizma uglavnom podsećaju na Halkidiki 
• Male plaže (sitniji i krupniji šljunak i kamenje) 
• Veći broj prodavnica, benzinskih pumpi, iz luka na istočnoj strani svakodnevno kreću brodovi koji vode na izlete (moja preporuka da odete na jednodnevni izlet koji obuhavata odlaske do plaža Egremni, Porto Kaciki, Kefaloniju, plažu na Itaki, obilazak Skorpija i male pećine gde su za vreme Drugog svetskog rata skrivane podmornice) 
• Iako naši turisti obicno idu u mesto Nidri, moja preporuka je ipak mesto Nikiana (nedaleko od Nidrija)


ZAPADNA OBALA LEFKADE

• Sve one prelepe plaže (sa tirkizno plavim morem) po kojima je Lefkada poznata se nalaze na zapadnoj strani. 
• Mirnija mesta koja su uglavnom udaljena od plaža (osim mesta Agios Nikitas koje se nalazi na samoj obali i u blizini plaže Milos) 
• Nešto skuplji smeštaj 
• Moja preporuka je mesto Tsoukalades na severo-zapadu ostrva (oko 7 km od Lefkasa – glavnog grada, oko 5km od prve vece plaže) i malo mesto Agios Nikitas


Najvažnije plaže su Katizma, Egremni, Porto Kaciki, Milos i sve se nalaze na zapadnoj strani, ali pored njih postoji još mnogo takođe prelepih ne toliko ''fensi'' plaža koje obavezno treba obići. Jedini problem je kako stići do plaža, jer su putevi do plaza uglavnom uski i sa dosta serpentina.


Na plaze ne krecite bez pokretnog firzidera, jer ce Vam on dobro doci. Na vecini plaza ima manjih ili vecih barova, ali Vam preporucujem da obavezno ponesete pokretni frizider, jer ce Vam celodnevni boravak na plazi biti komotniji. Za parking je parola snadji se tj. parkiraj gde god je zgodno. Policiju sam za 14 dana boravka video samo jednom i to zato sto se neki pametni turista parkirao skoro na sred puta cime je napravio totalnu blokadu.

I jos tri stvari koje morate imati u vidu. Prvo, za kretanje oko ostrva koristite samo put koji ide oko celog ostrva, nikako nemojte presecati ostrvo putevima drugog reda ili kozijim stazama. Lefkada nije Krf sto se puteva tice. Budite veoma oprezni dok vozite, jer mnogi voze veoma agresivno, a mnogo je i mladih koji lete na skuterima po celom ostrvu.

Za mlade parove i avanturiste, najjeftini nacin letovanja na Lefkadi je da dodju kolima, ponesu satore i kampuju gde god im se svidi. Na svakoj plazi cete videti da ima dosta onih koji su rasirili satore u sumarcima i tu nocivaju. Ostanu na jednoj plazi noc ili dve pa idu dalje i tako ko zna koliko dugo. Ja sam porodican covek pa mi ovo nije bila opcija.

Ja sam bio smesten u selu Tsoukalades na severo-zapadu ostrva, nekih 7 km jugo-zapadno od grada Lefkasa. Mesto je krajnje mirno nocu, nema mesta za izlaske (sto odgovara porodicnim ljudima), imate nekoliko lepih taverni i nekoliko prodavnica koje su sasvim dobro snabdevene (cenovno su skoro sasvim iste kao Lidl). Do prve plaze Pefkoulia (juzno od Tsoukaladesa) se stize za najvise 5-7 minuta kolima, a do prve poznatije plaze Katizma za nekih 15 minuta. Do Porto Kaciki ima da se dosta vozi tj trebace Vam sigurno oko 40 minuta. U Tsoukaladesu nema poste niti apoteke tako da ukoliko Vam iste trebaju morate da odete do Lefkasa.

Lefkas je glavni grad na ostrvu i ukoliko se ne obazirete na ulice koje okruzuju centar, to je lep mali grad pun taverni, prodavnica i svega sto moze jednom turisti da zatreba. Postoji jedna glavna shoping ulica i nju nikako ne mozete da promasite. Ono sto preporucujem je da obavezno probate giros kod DALTONA, jer je stvarno dobar. Dva restorana DALTON se nalaze u ulici koja ide odmah uz luku i ne mozete ih nikako promasiti. Druga stvar je sumrak na mostu koji se nalazi na ulazu u grad. Tamo obavezno da odvedete svoju lepsu polovinu.

Inace su zalasci sunca na Lefkadi prekrasni tako da mozete da birate gde cete ga doziveti. U Lefkasu takodje postoji dosta malih lepih crkava koje vam preporucujem da posetite, ali glavni manastir koji nikako ne treba zaobici je manastir Faneromeni koji se nalazi na putu Lefkas-Tsoukalades.

Kao sto rekoh, mesta na istocnoj strani ostrva su uglavnom skoro sva ista i lice na mesta koje mozete videti na Halkidikiju tako da na njih necu trositi reci.

Sto se nabavke tice, LIDL se nalazi na izlazu iz Lefkada prema Nidriju i veoma ga je lako pronaci. Samo od Lefkasa krenete jugo-istocno i na nekih 10 minuta od centra Lefkasa dolazite do Lidla. Ono sto je takodje lepo videti su krajolici na samom jugu gde se nalaze mesta poput Sivote (mesta u cijoj blizini kuce imaju i Roman Abramovic i pokojni Djani Versaci) kao i Vasiliki, Agios Petros i njegova okolina.

Sto se cena smestaja tice, treba izbegavati avgust, jer je tesko naci slobodan smestaj, a i cene su vise. Ove godine u avgustu je studio za dvoje kostao od 45 eura na vise, sto znaci da je u junu i julu sigurno manje. Za porodice sa decom preporucujem da pronadjete smestaj u jednoj od mnogih kuca koje imaju bazen cisto, jer ce Vam biti prakticnije i posle plaze cete moci da odmorite dok deca mogu da se brckaju u bazenu. Znaci necete ceo dan morati da trcite na plazu.

Eto toliko. Hteo sam dosta da kazem i pomognem pa ako sam nesto vazno propustio ne zamerite.


Pozdrav, Aleksandar

Napiši komentar
44 Branimir Brane Dumancic   14/09/2016
Svaka pohvala za jako pregledan tekst.Nasa zelja je Lefkada naravno zapadna obala.Gledao sam Kalamitsi Fantastico studio pa ako netko ima iskustva neka mi javi.Mi planiramo sljedecu godinu 2017u junu otici na 10 dana sa autom.
125 Nikola Velevski   29/10/2016
Ove godine bili smo sa porodicom od 26 maja do 2 juna preko agencie za 50 e, 3 kreveta, maltene besplatno. Ako se odlucite za Lefkadi obavezno imati auto ako letujete na zapadnoj obali posto su plaze dosta daleko za pesice i uzbrdice. Ne padajte na one fore iz agencije plaza su vam na 10 min, pesice. Ima motocikle za iznajmljivanje 20e su na dan. Korisiti lezaljke su sa kafom od 5e. na dan. Na putu prema Porto Katciki obavezno kupite masinovog ulja po selima hladno cedenog 5l, 20 e.To ulje je lek. 1oo g. su stare masine. Tirkizne boje plaze su prelepe. Televiziski programa slabo ima i trazite Wi Fi, jer nema svuda. U Janini imate Ikeja . Kastorija je prelepa uz jezero . Edesa takodje.
126 Marasek Ildiko   29/10/2016
Dodali bih, da se na istočnoj strani ostrva, u mirnoj uvali, nalazi mala plaža Desimi, koja zaslužuje da se spomene i poseti, zbog mirnog i toplog mora, prirodnog hlada, zelenog odsjaja vode. Prelepo za malu decu i pristupačna je. Takođe spomenula bih i Poros Mikros Gialos, nalazi se nešto južnije, autom teže pristupačna plaža, put sa brojnim serpentinama, ali i ona zaslužuje posetu.
1471 Sanja   11/03/2018
Smestaj na Lefkadi kraj juna...cetvoroclana porodica u blizini glavnog grada
2096 darko m   11/01/2019
baš ću da tražim lidl, i jebeni giros restoran na lefkadi,,,,seljačka posla,,,,,
2263 @darko m   03/06/2019
I ti si se ladno od celog teksta uhvatio za lidl i giros!? E to je odlika našeg naroda. Čovek ispisao bibliju o ostrvu i mi se uvek uhvatimo stvari koje se nama ne sviđaju. Deluje kao da nikada nisi letovao, jer je Lidl haos jeftin i zato tamo svi kupuju hranu. Što se tiče girosa takođe kad ceo dan obilaziš plaže i želiš da iskoristiš maksimalno svoje vreme, giros je najbolja hrana za to jer je usputna. Druže ostani ti u svom selu, i ako možeš gledao da zatvoriš roletne i da ih zakucaš.
5075 Pedja   28/05/2023
Fantastično ste ovo napisali ako mozete javite mi se na mejl da razmenimo telefone planiram prvog jula da se uputim pa bih jos neki savet i preporuku. Hvala ti puno na ovome.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu