Parga – biser Epira... by Gordan Gorunović
06/03/2016 Tekst ažuriran 10/12/2016 Iskustva 9

U maloj luci Jonskog mora na 960 kilometara od Beograda, a jugozapadno od Krfa, ugnezdio se gradić Parga, turistički biser oblasti Epir. U zaleđu okružena planinama i šumom maslina i četinara. 


Ovo mesto je nastanjeno još od antičkih vremena, kada se zvalo Torini. Parga je pripojena Grčkoj 1913. godine. Do Parge možete stići avionom, autobusom ili sopstvenim prevozom. Najbliži aerodrom je u Prevezi koja je od Parge udaljena oko 40 kilometara. Novi auto put omogućava da se njime jako brzo i bezbedno stigne. Svih preko šezedeset tunela je dobro osvetljeno i imaju svu prateću infrastrukturu.

Prvi susret sa Pargom bilo je pravo otkrovenje. Kao da je neko skrivao ovo mesto od radoznalih putnika. Sve što mi je trebalo za pravi odmor našao sam ovde. U starom delu grada sijaset originalih kafea i lokala sa puno šarma i originalnosti prosto plene prolaznike. Mi smo večernje “stanište” našli u “Antico rock” baru koji drži Teo Nakas sa bratom. Odlična muzika, dobra dinamika i odlična usluga lišili sun nas od dalje portage za noćnim prebivalištem tog tipa.

Locirano na strmini, ovo mesto krase uske, krivudave uličice, gradnja u venecijanskom stilu, kućice raznih boja načičkane jedna do druge i crkvice kojih ima čak u slepim sokacima. Oseća se štimung ostrva. Uz stepenište ka tvrđavi može se naći i jako lepih restorana sa pogledom na otvoreno more sa pristojne visine. Preporučujem degustaciju kleftika, pravog jonskog specijaliteta od jagnjetine. U samoj tvrđavi takođe postoji restoran i iznad njega prelepa galerija u kojoj se uživa svim čulima. Na zidovima su slike i eksponati, ali i ako se pogleda kroz prozor, pogled puca na more. Prošetajte do kraja tvrđave kroz čije zidine na severu se pruža prelep pogled na najlepšu plažu areala, Valtos.

Za snabdevanje nema većih trgovinskih lanaca, ali ima dosta malih radnji koje zadovoljavaju normalne potrebe. Kada birate smeštaj izvagajte šta vam više prija. Ako ste smešteni u gradu, blizu je gradska plaža Krioneri i nešto manja, udaljena 100 metara, Pizo Krioneri (obe šljunkovite sa malo svežijom vodom). Valtos plaža koja je najveća i najlepša (delimično peščana), ali je neophodno da pređete poveće brdo do nje. 

Možete izabrati i nešto mirniju varijantu smeštaja na Valtos plaži. Onda ćete pešačiti do grada. To nisu velike distance, ali za nekog ko nije navikao može da predstavlja problem. Za solidne plivače postoji i plaža na Bogorodičinom ostrvcetu. Valtos je najveća i najuređenija plaža. Dosta restorana sa pristojnim cenama poređano je uz samu ulicu pored plaže. U svakom trenutku možete sa ležaljke skoknuti i osvežiti se ili ručati a nadgledati stvari koje ste ostavili ako ste nepoverljivi. Dok smo mi letovali nije bilo nikakvih incidenata.

Poseta reci Aheron je moguća autom, ali kupanje je samo za hrabre pošto je u pitanju planinska reka. Možete postati neranjivi kao Ahil, ali ako zagnjurite i petu. Preko lokalnih agencija uz mali popust celodnevni izlet do izuzetnih ostrva Paksosa i Anitpaksosa je od 22-25 evra. 

Za sve koji nisu bili u ovom delu Grčke, Parga je mesto koje će vam pružiti više od onoga što očekujete. Maliciozni mogu uvek da nađu zamerku, ali oni neka letuju na nekoj drugoj planeti.


Gordan Gorunović

Napiši komentar
177 Ivan Uljarevic   29/10/2016
Prosle godine sam letovao u Pargi. Moj prvi susret sa tim delom Grcke. Utisci : PREZADOVOLJAN !!! Potpuno se slazem sa Gordanom, potvrdjujem svaku njegovu rec! Planiram da odem ponovo !!! Jedina mana: na putu A2 ima samo jedna benzinska pumpa. Nedovoljno !!! Sve ostalo, desetka !
178 Gordana Zivkovic   29/10/2016
Da li neko moze da mi kaze da li duvaju jaki vetrovi u Pargi, jer meni jako smeta iz zdravatvenih razloga, za jun i septembar? unapred hvala!
179 Jelena Rackov   29/10/2016
Letovala sam u junu prosle godine, termin je bio od 16.juna... Vetar uopste nije duvao, vreme je bilo toplo i suncano, ali je more bilo poprilicno hladno! Ako je vetar samo ono sto vas brine, sa tim nemate problema onda.
180 Andrijana Markovic Milijic   29/10/2016
Ja sam sa porodicom letovala od 25. juna do 6.jula prosle godine i vreme je bilo savrseno. Hladnija je voda samo na gradskoj plazi, ostale plaze su predine i mnogo lepse od gradske tako da smo tamo najmanje boravili. Vetra nije bilo ni jednog dana. Moji utisci su savrseni i prosto je nemoguce za jedno letovanje obici sve ono sto nudi Parga. Sve preporuke za letovanje!
181 Marija Ranković Ex Rajić   29/10/2016
Meni se Parga recimo uopste ne dopada. More hladno (letovala sam pocetkom avgusta), mesto skupo i prenatrpano turista, a previse malo. Bas nekako penzionersko, nigde muzike po restoranima, samo mozes cuti escajga kako udara o tanjire. Posle Zakintosa i Krfa veliko razocarenje.
182 Milica Jevtic   29/10/2016
Parga je lepo i interesantno mesto, bila sam krajem maja prosle godine, i tada je bilo jako toplo. Voda jeste bila nesto hladnija nego u sezoni, ali mi smo se kupali svaki dan. Samo poslednji dan naseg boravka, u popodnevnim casovima je duvao jaci vetar i to ne duze od 2 da 3h. Ne propustite lokalni izlet vozicem do Ali Pasine tvrdjave i Grckih sela, nudi se na setalistu na stanici vozica, jeftino je i vrlo zanimljivo. Preporucujem da potrazite smestaj u centralnom delu Parge, a ne na Valtos plazi, jer tamo ste nekako udaljeni i to podrazumeva dosta pesacenja svakodnavnog preko brda, dok kada ste u centru vi svakako ce te otici na Valtos plazu, ali onoliko puta koliko to budete zeleli, ne morate svaki dan, a uvece ste onda u centru Parge. Sve u svemu utusci su odlicni, kada bih se vracala po drugi put u neko letovaliste, posto to inace ne radim Parga bi svakako bila moj Izbor za povtatak.
333 goga   29/11/2016
Parga je prva ljubav kada je grcko more u pitanju... Lepa, sarmantna autenticna.Neverovatno mnogo mogucnosti za prelepe izlete...
337 neda   30/11/2016
Svaka preporuka. Predivno mesto
2142 Jelena P.   21/02/2019
Provela sam svoj godišnji odmor u Pargi u julu 2017. godine i mogu samo da kažem da je gradić predivan. Malo mjesto koje ima dušu, simpatično i ipak drugačije od ostalih. Ako ste aktivni neće vam smetati ni stepenice, ni uzbrdica već ćete istinski uživati.. Svaka od plaža ima svoje prednosti i mane ( zar nije tako svugdje?!), gradska i Piso Krioneri će biti bliže smještaju, no šetnja do Valtosa nosi pravu draž - napravite predah kao mi u Mike's bar-u i rashladite se hladnim pićem dok uživate u pogledu na more i Valtos.. Restorana ima za svačiji ukus, takođe i džep. Slično je i sa kafeima za izlaske kada je u pitanju mlađa populacija. Lično bih preporučila Taka Taka Mam, porodični restoran, u kojem ljubazna vlasnica Stela služi veoma ukusnu hranu po sasvim pristojnim cijenama, kao i Captain's Restaurant na plaži Valtos. Što se izlazaka tiče, toplo preporučujem Nautic bar, Carte postale, Secret coffee bar i na kraju najdraži - Del mar cafe .. Što se izleta tiče postoji nekoliko ponuda, no Paxos i Antipaxos su obavezni. Vjerujte mi, predivno more u nevjerovatnim bojama, priroda i simpatični gradić Gajos na ostrvu Paxos!!! Na brdu iznad samog grada je utvrđenje gdje ćete odahnuti nakon uspona i napraviti predivne fotografije .. Za mene, Parga je jedno divno mjestašce, utisci su divni i znam da ću se sigurno ponovo vratiti ..


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu