Put kolima za Grčku preko S. Makedonije
10/11/2017 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 7

Put kolima za Grčku preko Severne Makedonije: granični prelazi Preševo, Tabanovce, Bogorodica, Evzoni, Prohor Pčinjski i Stari Dojran

Najveći broj turista koji se odluče za prevoz sopstvenim automobilima, bira da do Grčke putuje preko S. Makedonije. Ovom rutom mahom prevoze i turističke agencije, jer je najkraća za putovanje do Soluna i najvećim delom trase se vozite auto - putem. 

Šta je od dokumenata potrebno za vožnju do Grčke?

Ako se odlučite da na ovu destinaciju stignete automobilom, morate da imate: zeleni karton (potreban u Makedoniji), evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa, međunarodno ovlašćenje - žutu kartu (ako vozilo nije registrovano na vaše ime), protivpožarni aparat, zdravstveno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu (opciono), kao i rezervne naočare u slučaju da na vozačkoj dozvoli imate sliku sa naočarima (samo grčki propis).

Ostale važne informacije u vezi ove teme pisali smo u tekstu Koja su potrebna dokumenta ukoliko u Grčku putujete kolima.

Od Beograda do granice S. Makedonije

Od Beograda krećete se auto - putem (A1) i na naplatnoj rampi u Vrčinu uzimate karticu. Od tog mesta do graničnog prelaza Preševo preći ćete otprilike 400 kilometara. Na deonici do sledeće naplatne rampe, „Nais“, kod Gornje Toponice kod Niša, na raspolaganju vam je desetak benzinskih stanica, od kojih većina toči i TNG (tečni naftni gas). 

Naplatna rampa Niš je u blizini nekada poznatog motela „Nais“. Putarina od Beograda do Niša, za putničko vozilo, iznosi 800 RSD. Na ovom mestu je moguće naići na gužvu, jer ponekad ne rade sve naplatne rampe, pa se formiraju kolone. Odmah iza velikog natpisa „Nais“, vidi se isključenje kojim možete da stignete do Nis - ove pumpe, otvorene 24 sata, ali na kojoj nemaju TNG. 

Sa leve strane auto - puta, pored spomenutog motela, nalazi se i centar AMSS-a, koji radi od 8-19.30h i subotom od 8-15h, ali ne izdaje međunarodna dokumenta. U centru je, međutim, smeštena pumpa na kojoj možete da sipate TNG, da pronađete službu za šlepovanje i servis za razne popravke vozila. 

Ako ste zaboravili da izvadite neki međunarodni dokument za vozilo ili vozača, možete da svratite do Niša ili do Leskovca gde se nalaze centri AMSS - a koji izdaju takva dokumenta ili da poslednju šansu iskoristite u AMSS centru koji se nalazi uz auto - put, u blizini Preševa. Radno vreme tog centra je od 7-19h.

Tri kilometra dalje od „Naisa“ nailazite na odvajanje za Pirot i Bugarsku, a vi nastavljate pravo. Posle još 13 kilometara dolazite do isključenja za Prokuplje. Nastavljate pravo i dolazite na naplatnu rampu Doljevac, gde ćete da platite još 210 RSD za putarinu. Na tridesetom kilometru od Niša naići ćete na isključenje za Gađžin Han, a posle još 6 kilometara na prvi izlaz za Leskovac. Nakon sledećih 28 kilometara nalazite na petlju kod Leskovca, gde možete da se isključite za Vlasotince. Na 12. kilometru od druge petlje kod Leskovca, kod Grdelice se završava auto - put. 

Za sada se kroz Grdeličku klisuru vozite magistralnim putem i na 73. kilometru od Niša dolazite do motela „Predejane“, uobičajenog mesta za predah za sve putnike ka jugu. Oko motela je prostrani parking, zatim restoran sa jelima iz naše nacionalne kuhinje, i to po pristupačnim cenama. Prodavnica im radi non - stop, kao i benzinska stanica, na kojoj nemaju TNG-a. 

Projektovano je da sa novog auto - puta bude izgrađeno isključenje - petlja sa izlazom za motel „Predejane“, pa će tako da zadrži status omiljenog odmorišta. Nije loše pomenuti da se, nekoliko kilometara dalje, nailazi na motel „Džep“, koji takođe nudi odličan izbor jela i pića, kao i 8 savremeno opremljenih soba sa televizijom i wifi internetom. Idući dalje putem posle motela nailazite na dva dugačka tunela. Nakon sledećih 13 kilometara dolazite na raskrsnicu. Na desno vas put vodi prema Vranju, a na levo je uključenje na izgrađenu deonicu auto - puta, u dužini od 33 kilometra. Na ovoj deonici ćete naići na uređene parkinge, sa nekoliko toaleta ali bez ikakve hladovine da se sklonite ako putujete preko dana. 

Na 113. kilometru od Niša dolazite do isključenja za Vranje, Vranjsku Banju i odvajanja za manastir Prohor Pčinjski i granični prelaz koji je, u vreme praznika i godišnjih odmora, pogodna alternativa za prelazak granice, jer je na njemu mnogo manja gužva. U blizini Bujanovca se gradi obilaznica, tako da nekih 8 kilometara vozite magistralom, a zatim izlazite na auto - put kojim posle 23 kilometara stižete na granični prelaz. Usput ste kod Preševa prošli naplatnu rampu na kojoj je putarina 80 dinara.

Posle 367 kilometara od centra Beograda, stigli ste na granični prelaz Preševo. Ovde najpre prolazite carinsku, zatim i policijsku kontrolu i nastavljate ka makedonskom graničnom prelazu Tabanovce. Tu su, tokom letnjih meseci, naročito vikendom, česte gužve. Ponekad se čeka i nekoliko sati. Makedonski graničari i carinici, pored ličnih, putnih i auto isprava, pasoša za decu, mogu da traže i zeleni karton - polisu osiguranja, ponekad i saglasnost roditelja za putovanje dece u inostranstvo, pa obezbedite na vreme svu dokumentaciju koju iako često i ne pogledaju, ipak morate da imate. 

Put kroz Makedoniju

Iza graničnog prelaza Tabanovce nastavlja se auto - put. Obratite pažnju na poštovanje saobraćajnih propisa i naročito poštujte ograničenje brzine. Čest je slučaj da odmah po ulasku u Makedoniju naiđete na saobraćajnu policiju. Morate da imate upaljena oborena svetla, fluorescentni prsluk, komplet za prvu pomoć, rezervni točak, rezervne sijalice i protivpožarni aparat za vozila koja koriste TNG ili CNG. 

Za učinjen saobraćajni prekršaj policija daje uplatnicu, tako da se iznos uplaćuje u pošti ili banci. Policija u Makedoniji oduzima dokumenta i vraća ih posle izvršene uplate. Kazne iznose: neupaljena svetla 15 evra, nevezivanje pojasa je 40 evra, neposedovanje dečijeg sedišta 45 evra, za preticanje preko pune linije kazna je čak 300 evra. Kazne su visoke, a dogovor sa policijom je uglavnom nemoguć, zato pazite kako vozite.

Put kroz  Makedoniju dugačak je oko 180 kilometara, celom dužinom u pitanju je autoput (završen u aprilu 2018.) za čije korišćenje plaćate na tri punkta 60+80+60, to jest ukupno 200 denera, što bi prema kursu iznosilo 3,3 evra. Može da se plati i u evrima, ali je tarifa drugačija i iznosi 3 x 1,50€. U evro varijanti plaćate ukupno 4,50 evra, ali ne zaboravite da inkasanti ne primaju novčiće manje od 50 evro -centi. Najbolje je da na granici promenite 7 evra i sa dobijenih 420 denera imate para za putarinu u oba smera.

Na 7 kilometara od granice naići ćete na prvu benzinsku stanicu i prijatno će vas iznenaditi cene goriva, dosta niže od onih u Srbiji. Zatim 16 kilometara od granice nailazite na prvu naplatnu rampu. Tu plaćate 60 denera ili 1,5 evro. Posle još 13 kilometara dolazite do odvajanja za Skoplje, a  sledeći, 12 kilometara udaljeni izlaz, je za Katlan Banju. Na ovom delu, saobraćajne trake auto - puta su razdvojene, tako da ne vidite vozila koja dolaze iz suprotnog smera i čini vam se kao da vozite magistralom. 

Krećete se još 20-ak kilometara i dolazite na sledeću naplatnu rampu, drugu u Makedoniji. Ovde se plaća 80 denara ili opet 1,5 evro, ako niste promenili novac u menjačnici. Na kilometar dalje od rampe se nalazi motel „Romantik“, u kome možete da se odmorite i osvežite po cenama koje su niže nego kod nas. Motel ima lepu baštu, bazen, dečije igralište, a posebna atrakcija ovog kraja je Veleško ili jezero Mladost. Dužina ovog veštačkog jezera je 1600, širina je 500, a najveća dubina 25 metara.

Nastavljate put, prolazite kroz dva duža tunela, isključenje za Veles, zatim se u narednom naseljenom mestu ponovo spajaju saobraćajne trake i posle 23 pređena kilometra dolazite do poslednje naplatne rampe u Makedoniji, koja je udaljena 94 kilometara od ulaska u ovu zemlju. Tu ponovo plaćate 60 denara ili 1,50 evro. Sledeće isključenje koje prolazite je za Prilep i Ohrid, a tridesetak kilometara kasnije je ono za Demir Kapiju.

Na 20 kilometara od tog mesta stižete na važnu raskrsnicu. Na desnu stranu je isključenje za Dojran, Valandovo i Strumicu i kad krenete tim putem, posle pređenih 38 kilometara, stižete na granični prelaz Dojran. Taj mali prelaz, na kome obično nema gužve, koriste putnici za Halkidiki, Kavalu i Tasos.  

Ako ste ipak nastavili putovanje ka Đevđeliji desetak kilometara od skretanja za Dojran nastavljate vožnju. Pet kilometara od isključenja za Đevđeliju i jedan kilometar pre graničnog prelaza Bogorodica, nailazite na benzinsku stanicu koja ima najjeftinije gorivo svih vrsta u Makedoniji, pa iskoristite priliku da do vrha napunite rezervoar, jer je gorivo u Grčkoj znatno skuplje. Na benzinskoj stanici je i dobar restoran i parking za kampere sa toaletom, kao i mnoge druge pogodnosti za putnike. 

Putovanje kroz Grčku

Preko graničnog prelaza Evzoni ulazite u Grčku. Podsećamo vas da je u ovu zemlju zabranjen unos mlečnih proizvoda, mesa i, generalno, kvarljive robe pa vodite računa da ne preterujete sa takvom hranom. Na granici se nalazi i Free Shop, ali je preporuka da svratite u povratku, jer je zabranjeno unošenje u Grčku robe koja nije oporezovana. Obratite pažnju na ograničenja brzine u Grčkoj (50 u naselju, 80 van grada  i 130 na auto - putu) i pomerite satove za jedan sat unapred. 

Eventualne kazne za saobraćajne prekršaje morate da uplatite u banci ili poštii. Kazna za nevezivanje pojasa je do 350 €, za prelazak preko pune linije čak 700 €. U vozilu morate da imate standardnu opremu, ali još i rezervne naočare ako ih inače nosite u vožnji. 

Odmah posle granice je odmorište sa parkingom i manjom prodavnicom. Tamo je i benzinska stanica, ali je gorivo znatno skuplje nego u Makedoniji, a čak i nego u Srbiji. U decembru 2017. počela je sa radom i naplatna rampa koja se nalazi oko 500m od prelaza Evzoni, a putarina za motorna vozila iznosi 1.80€. 

Od granice vozite ka jugu i na oko 50 kilometara nailazite na isključenje za Solun i dalje za Halkidiki, ali se tim kraćim putem ide sporije, jer vozite kroz industrijsku zonu Soluna, putem sa velikim brojem semafora. Sledeća važna raskrsnica je se na oko 60 kilometara od granice. Tu se leva traka odvaja ka Solunu i dalje prema Halkidikiju, dok desna traka vodi prema gradu Katerini i Olimpskoj regiji. Ako ste, recimo, krenuli za Nei Pori, vozite desno, pratite putokaz za Katerini i nekoliko kilometara odatle uključujete se na auto - put za Atinu. 

Prva naplatna rampa je posle 2 kilometra. Tu se plaća 1,20 €. Za one koji idu ka Jonskom moru i na Krf desetak kilometara dalje nalazi se isključenje za Kozani i Veriju i oni se na to mestu isključuju sa Atinskog i uključuju na auto - put za Igumenicu. Vi nastavljate pravo ka Olimpskoj regiji. Pet kilometra dalje nailazite na sledeću naplatnu rampu. Ovde plaćate putarinu 2,20 €. Vozite se još 25 kilometara i stižete do isključenja za Paraliju. Od isključenja sa auto - puta do samog mesta na morskoj obali morate da pređete još desetak kilometara lokalnim putem. Od Paralije do Plake ima 20 kilometara, dalje do Leptokarije vozite još 6 kilometara. Od Leptokarije do Platamona ima desetak i do krajnjeg turističkog mesta u Olimpskoj regiji, Nei Porija, prelazite samo još 2 kilometra.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

 

Napiši komentar
1548 Ivan   09/04/2018
Pozdrav svima, preporuka za one koji idu na Jonsko more je granicni prelaz Bitolj - Niki. Kod Gradskog se skrene za Prilep i Bitolj i onda na granicni prelaz Niki se udje u Grcku. Do granice ima od skretanja za Prilep oko 120 km dobrog regionalnog puta i sa usponom na Pletvar na 1000 mnv. kada se udje u Grcku odmah se izadje na nov autoput i do ukljucenja na Egnatija odos kod Kozanija imate 90 km. Isli smo tim putem proslo leto i jako je lepo za voznju, Dobar put narocito u Grckoj, priroda i pogled jako lepo Pletvar. Grcki krajolik . Nema guzve na granici, i ima dve naplatne rampe manje. Srecan put i uzivajte u putu :)
1589 dixi   04/05/2018
Srdacan pozdrav, u junu idemo u Pefkohori sa nocenjem u Dojranu, pa me interesuje taj put od Dojrana do Halkidikija preko Kilkisa pa na dalje/ kakav je put i da li ima naplatnih rampi
1592 Draxpax   06/05/2018
Ja sam prošle godine putovao u Pefkohori sa noćenjem na Dojranu. Za Dojran sam se isključio sa puta kod skretanja za Valandovo. Sam kolovoz do Dojrana je, na nekim deonicama, skoro nov (postavljen pre 2-3 godine). U Dojranu se nalazi i poslednja benzinska pumpa u Makedoniji, na kojoj ima svih vrsta goriva. Jedini problem na ovoj deonici je cekanje na ulazu u Grčku. Dešava se da njihova policija radi jako sporo, pa se čekanje malo oduži. Svakako, manje je nervoze nego na Evzoniju. Put kroz Grčku, od Dojrana do Soluna je odličan, bez naplatnih rampi. Nema gužve, vozila se vikendom (maltene) mogu nabrojati na prstima jedne ruke. Tim putem se dolazi na izlaz iz Soluna ka Tasosu (kod velike nizbrdice na izlazu iz grada). Ja ove godine, u julu, takodje planiram tu rutu. Put za preporuku!
1786 Sanja   05/07/2018
Mala ispravka na samom graničnom prelazu Preševo je kancelarija AMSS koja radi 00-24h,gde se mogu izvaditi sva međunarodna dokumenta.Pozz
1792 Maja   07/07/2018
Obavezno izvaditi zeleni karton u agenciji gde je registrovan auto,cene zelenog kartona na granicnom prelazu su trostruko vise ( licno iskustvo).
1886 Popovic Vlad   21/07/2018
Da li neko ima info sta se desava sa manastirom Prohor Pcinjski ? Nekad je u manastirskom konaku moglo da se prenoci na putu do Grcke, ali su to sve jako stare informacije. Hvala
4551 Vesna Jevremovic   23/07/2022
odlicno ste objasnili put hvala ja nisam vozac suvozac sam . moj sin je ide prvi put koloma .sa porodicom za Grcku pefkohori isli mnogo puta poroducno jos .kao.mal. sto nije naravno isto putovali bi danju uz BEOGRADA OKO 6 BI KRENULI MOLIM.VAS NA KOJI DEO PUTA DEONICE POSEBNO.OBRATUTI PAZNJU MNIGO HVALA


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu