Sidari, ostrvo Krf
23/03/2019 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 0

Turističko naselje Sidari se nalazi na zapadnoj strani severne obale ostrva Krf i od glavnog grada Krfa je udaljeno oko 35 km. Nekada je bilo malo ribarsko selo, ali početkom 80-ih godina postaje popularna turistička destinacija.

Sidari je mesto prilično bogato turističkim sadržajima, ali u njemu nažalost nećete doživeti mnogo elemenata autentične grčke kulture. Skoro sve je podređeno turistima, a najviše Britancima koji ovde dolaze u većem broju. Zato se nemojte iznenaditi što se u svim restoranima služi “engleski doručak”, a u barovima puštaju najčešće britanski izvođači. 

Sidari ima veliki broj hotela, restorana, kafića, rent a car agencija, supermarketa i prodavnica suvenira. U mestu se nalazi i akva park, koji je zapravo hotel sa velikim bazenima i toboganima, ali je omogućen ulaz i onima koji nisu gosti hotela po ceni od 5 € za jedan dan. Takođe, Sidari nudi širok spektar zabavnih večernjih aktivnosti. Postoje restorani i taverne sa muzikom uživo, koktel barovi, klubovi koji su ovoreni do kasno u noć... Kakvu god vrstu noćnog provoda da tražite, ovde ćete je sigurno naći, pošto je grad izuzetno “živ” i iz tog razloga dosta popularan kod mlađih turista.

NAŠA PREPORUKA ZA APARTMANE, HOTELE I VILE NA OSTRVU KRF

Glavna gradska plaža u Sidariju je duga i peščana, a ulaz u vodu je postepen. Opremljena je ležaljkama i suncobranima, a uz obalu se nalaze taverne, beach barovi, kao i centri za sportove na vodi. U poređenju sa ostalim plažama u Sidariju ova je možda najbolji izbor za decu, zato što nema mnogo stena, voda je plitka i nije toliko vetrovita pa nema mnogo talasa. Mana može biti to što je u jeku sezone često prepuna kupača.

Jedan od glavnih razloga zbog kog turisti masovno dolaze u Sidari je mali zaliv sa uskom peščanom plažicom, koji se naziva Kanal ljubavi - Canal d'amour koji predstavlja jednu od zanimljivijih atrakcija Krfa. Voda je veoma čista i bistra, a svuda okolo su stene.

Postoji legenda koja kaže da će svaki par koji zajedno prepliva Kanal ljubavi ostati zauvek zajedno. Neka se ne brinu ni oni koji još uvek nemaju partnera. Navodno onaj ko sam prepliva kanal će uskoro upoznati svoju srodnu dušu. 

More je u ovom delu ostrva prilično hladno i često je vetrovito, pa se pripremite na to ukoliko želite da ispoštujete ovo tradicionalno verovanje. Uz Kanal ljubavi se nalazi i plaža Apotripiti. Okružena je masivnim stenama, a ono po čemu je karakteristična je blatni pesak koji se koristi i u lekovite svrhe, tako da ovde imate mogućnost da iskoristite besplatan spa tretman. Plaža je uređena i nudi suncobrane i ležaljke za iznajmljivanje. 

Još jedna plaža sa zanimljivim ambijentom nalazi se u selu Peroulades, 2 km od Sidarija. U pitanju je plaža Logas. Plaža je vrlo uska, peščana, nalazi se u podnožju vertikalnih litica i do nje se spušta stepenicama. Talasi su česta pojava. Drugim imenom se naziva i “Sunset” zbog predivnih zalazaka sunca koji se ovde mogu doživeti. Postoji bar iznad plaže, odakle je najbolji pogled na zalazak, a tu se nalazi i parking.
 


Na par kilometara od Sidarija se nalazi rt Drastis, najsevernija tačka ostrva. Ono što čini ovaj rt interesantnim jesu neobične formacije stena. To su litice sa malim pećinama i peščanim plažama koje su smeštene u uvalama, a okruženje je prepuno zelenila. Put do tamo nije baš najuređeniji, a u jednom trenutku svakako dolazite do litice sa koje se morate spustiti peške tako da se ne preporučuje odlazak automobilom. Najbolje je otići brodićem ili peške. Ovaj rt je posebno dobar izbor za sve one koji uživaju u ronjenju, pošto je more neverovatno bistro i tirkizno plavo.

Iz Sidarija postoje ponude za veliki broj izleta. Grad Krf možete obići i u sopstvenoj režiji, lokalnim autobuskim prevozom (karta je 3.70 € u jednom pravcu). Nezaobilaznim se smatra odlazak na najpoznatiju plažu na Krfu - Paleokastritsa i usput obilazak mesta Bella vista (“predivan pogled”) odakle se vidi cela oblast Paleokastritsa, kao i vizantijska tvrđava Angelokastro.

Postoji i dosta ogranizovanih ekskurzija brodom sa različitim programima za koje se možete odlučiti, u zavisnosti od toga da li želite da obiđete više ili manje lokaliteta u okviru jedne ture. Postoji takođe i konjički klub, tako da možete na dva sata iznajmiti konja i na ovaj način krenuti u obilazak severne obale, kroz sela i maslinjake. 

Opcija je i odlazak do planine Pantokrator. Sa 900 metara nadmorske visine, ovo je najviša planina na Krfu i tu se provodi neko vreme uživajući u pogledu na celo ostrvo. Zatim se svraća u drevni manastir, a onda se odlazi u selo Strinilas na tradicionalni grčki obrok u lokalnoj taverni koja je nekada bila mlin za masline. Ako želite da uživate u podvodnom svetu, postoji i ekskurzija brodom sa providnim dnom. Plovi se zapadnom obalom ostrva i usput obilaze interesantne pećine i plaže. U Sidariju zaista postoji dosta mogućnosti za aktivan odmor.

Utisci sa letovanja: Magija Krfa - biser Jonskog mora

10 najlepših plaža na Krfu

Trajekt za Krf: red vožnje i cene

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu