Skopelos
11/03/2016 Tekst ažuriran 26/07/2019 Iskustva 2

Najšumovitije grčko ostrvo Skopelos ostalo je još uvek netaknuto od hordi radoznalih turista. Postalo je utočište umornih od moderne civilizacije i zaljubljenih u netaknutu prirodu.


Skopelos je ostrvo smešteno u centru severozapadnog Egeja, istočno od Peliona i severno od Evije. Ima približno 5.700 stanovnika i drugo je po veličini među takozvanim Severnim Sporadima. Pripada provinciji Magnezija, a glavni i jedini grad Skopelos ima 4.000 stanovnika. Na ostrvu postoji još nekoliko sela, među kojima zbog njihovog značaja izdvajamo Glosu (Glossa), Klimu (Klima) i Elios.


Kako stići na Skopelos

Do Skopelosa možete doći na nekoliko načina, a najbolji je avionom do obližnjeg i mnogo poznatijeg Skijatosa, pa onda feribotom. Za one koji žele da dođu sopstvenim prevozom postoji nekoliko opcija, a feriboti svakodnevno u toku sezone krstare između Skopelosa i luka Volos i Agios Konstantinos. Ostrvo ima tri luke: u Skopelosu, Lutraki (Loutraki) i Agnontasu, a poslednja se koristi kada jaki vetrovi sa severa onemogućavaju pristajanje u Skopelos.

Feribotom do severne luke Lutraki na Skopelosu stiže se za 15 minuta do pola sata, ili do glavne luke Skopelos, do koje vam treba između 35 minuta i jednog sata. Ako putujete automobilom, tokom leta redovne su linije između Skopelosa i Volosa, i Skopelosa i Agios Konstantinosa.


Informacije o ostrvu Skopelos

Zbog bujnih zelenih šuma i plavog mora ostrvo Skopelos je jedno od najlepših u Grčkoj. Više od 50% njegove teritorije pokriveno je gustom borovom šumom starom više od 4.000 godina. Svoju bujnu vegetaciju Skopelos duguje dobroj klimi. Kiša često pada, pa čak i u toku leta dva ili tri pljuska će rashladiti zemlju i oprati borovu šumu koja se spušta ka prelepoj plavozelenoj obali na zapadnoj i južnoj strani.



Generalno, Skopelos ima toplu klimu, ali je zahvaljujući velikim šumama, vrućina podnošljiva. U avgustu tokom večeri duva letnji vetar, tako da vam preporučujemo da ponesete neki lagani duks ili džemper. Zimi retko pada sneg, ali kada se to desi, ostrvo postaje skoro nestvarno lepo.


Glavi grad Skopelos - Chora

Na severoistočnoj strani Skopelosa se nalazi zaista lep mali istoimeni gradić Skopelos ili Chora, koji se odlikuje gusto zbijenim kućicama koje okružuje tvrđava. Tvrđavu su izgradili Mleci, a nalazi se na mestu najstarije naseobine na ostrvu, Peparetosa (Peparethos).

Vidljiva je iz bilo kog dela grada i do nje možete doći penjući se uz stepenice od crkve Panagitsa tou Purgou na samoj ivici luke. Danas je ona izuzetno interesantna kako za arheologe, tako i za turiste.

Između kućica se nalazi veliki broj malih crkvica o kojima se građani Skopelosa odnose s posebnom pažnjom, nastavljajući da poštuju religiozne tradicije stare vekovima. Donedavno striktno obojena tamnosmeđa vrata i prozorska okna ofarbana su u mnogo veselije i živopisnije boje.

Procunjajte uličicama u okolini Malog bunara (Little well), odakle se možete popeti do tvrđave sa koje se pruža prelep pogled na grad i zaliv. Ukoliko se izgubite u nekoj od mnogobrojnih uličica, samo idite nizbrdo i izaći ćete na luku, odakle ćete se lakše orijentisati. Šetnja od crkve Panagitsa tou Purgou, koja je jedan od najslikanijih detalja sa ostrva, do tvrđave je zaista inspirativna. Čini se kao da putujete kroz prošlost. Prelepe crkve, slikoviti sokaci i kristalno čisto more koje vas mami da se bućnete. Zbog svega ovoga će ovaj grad osvojiti vaše srce i divljenje na prvi pogled.

Da biste uživali u lepotama Skopelosa najbolje je da koristite automobil ili motocikl. Ukoliko ih nemate, možete da ih iznajmite na ostrvu ili da koristite odlično uređen autobuski saobraćaj koji vas vozi do najpopularnijih plaža i sela. Svi važniji putevi su u dobrom stanju i asfaltirani su, dok su sporedni putevi nešto lošijeg kvaliteta pa često možete naići na šljunak. Ukoliko se odlučite da obiđete neku nepristupačniju plažu, obavezno ponesite GPS, mada je signalizacija na putevima dobra.


Živopisna mesta na Skopelosu

Iz grada Skopelosa put nas navodi ka planini Paluki (Palouki), među čijim brdima je ušuškan manastir Evagelismos (Evaggelismos), posvećen Devici Mariji. Podignut je na mestu sa kojeg se pruža veličanstven pogled ka gradu Skopelosu i jedan je od najlepših na ostrvu.

U njegovoj osnovi usađen je krst, a na ulazu se nalazi prelepa ikona Bogorodice za koju se govori da je čudotvorna. Ikona se zove Pamakaristos i prema predanjima na Skopelos su je donela dva monaha koja su došla iz Konstantinopolja. Veoma zanimljiv je i prikaz na oltaru, rezbarski rad u drvetu. Danas manastir čuvaju i održavaju dve kaluđerice koje su uvek voljne i ljubazne da otvore širom teška manastirska vrata i posetiocima ponude hladnu vodu i vode ih kroz svetinju za vreme bogosluženja.

Od XVI veka pre nove ere, kada su se Krićani doselili na ostrvo i doneli sobom poseban način gajenja maslina i vinograda, ostrvo su naselile mnoge različite etničke grupe. Ova tradicija je nastavljena i danas, jer mnogi stranci biraju Skopelos za svoj dom, naročito penzionisani Englezi. Većina njih su tu u toku letnje sezone, a za mesto prebivališta uglavnom biraju Klimu.


Klima

Klima je jedno od najživopisnijih sela na ostrvu, i nalazi se u blizini Glose (Glossa), to jest na jugozapadnoj strani ostrva koja je okrenuta ka Skijatosu i Eviji.

Do početka pedesetih godina prošlog veka Klima je bila podeljena na dva dela: gornju i donju. Po rečima meštana starija je Donja Klima. U donjem delu sela nalazi se trg koji se zove Ciciraflos (Tsitsiraflos), a na njemu ponosno stoji impozantno staro drvo. Sa ovog trga možete videti Glosu, Lutraki, Pelion i Skijatos.

Glavna osobina meštana Klime bili su njihov entuzijazam i gostoljubivost. Bilo da je festival, bilo da su venčanja ili samo obična nedelja, uvek je bilo igre i proslave na seoskom trgu ispod hrasta, a često su im se pridruživali žitelji obližnje Glose.

Na žalost, mesto je napušteno posle jakog zemljotresa 1965. godine kada je uništeno. Nešto kasnije, 1981, ljudi su se preselili u region Elios, gde je izgrađena nova naseobina za žitelje uništene Klime, koja je jednostavno nazvana Neo Klima (Nova Klima). Selo je izgrađeno na samoj obali i danas je jedno od omiljenih mesta koje posećuju turisti. Nalazi se tačno ispod šume Vatija (Vathia) u podnožju planine Delfi (Delphi), na 18 kilometara od grada Skopelosa.

Ovo je jedan od najlepših delova ostrva, a posebno se ističe prelepa plaža Hovolo. Ona se prostire celom širinom sela, delom je od sitnog, a delom od krupnog šljunka, s kamenjem ili peskom.


Glossa

Severno od Nove Klime je Glosa (Glossa), mesto drugo po veličini na Skopelosu, koji zajedno sa lukom Lutraki čini celinu. Ono zaista odiše ostrvskom tradicijom. Prelepe plaže i čisto more dobar su poziv za sve turiste, a kada se već ovde nađete nemojte da ne posetite restoran "Agnanti". On je nezaobilazna tačka za sve turiste koji žele da uživaju u tradicionalnim grčkim specijalitetima.


Najlepše plaže na Skopelosu

Najlepše plaže udaljene su od glavnog grada ostrva u kojem, inače, odseda najviše turista. Najbliža plaža gradu je Stafilos u čijoj je blizini - skrivena stenama - nudistička plaža Velanio. Položaj najboljih plaža u odnosu na grad Skopelos izgleda ovako:

- Milia je najposećenija i nalazi se 13 kilometara zapadno
- Glisteri (Glysteri) se nalazi četiri kilometra severno
- Hovolo se nalazi 19 kilometara zapadno
- Perivolu je smeštena 27 kilometara severozapadno
- Panormos se nalazi 12 kilometara zapadno


Znamenitosti Skopelosa

Skopelos je prepun istorijskih spomenika. Doduše, oni nisu baš tako lako dostupni kao što bismo svi želeli. Zato možete da kombinujete interesantne šetnje u potrazi za ovim mestima. Tako su Grobovi pirata usečeni duboko u stene na Sedukiji (Sedoukia), na planini Karija u unutrašnjosti ostrva. Do njih ćete doći ako pratite zemljani put ka Kariji. Na njoj se nalaze bunari sa najčistijom i najboljom vodom na ostrvu.

Na putu ćete se teško izgubiti, jer postoje brojni saobraćajni znaci koji pomažu putnicima da ne zalutaju. Na kraju, put se gubi i iznajmljeni automobil ili vespu treba ostaviti i uputiti se pešice. Da se ne biste izgubili, pratite mrlje crvene boje koje se nalaze na stenama duž staze i ubrzo ćete stići do Sedukije. Odatle se pruža prelep pogled na ostrva Alonisos i Eviju, a ako je vreme vedro možda čak možete videti Halkidiki i Olimp.

Ukoliko želite miran odmor okruženi netaknutom prirodom, čistim morem i prelepim plažama, onda je Skopelos baš mesto za vas.

Napiši komentar
2435 Monemvasija   08/07/2019
Postoji li izlet sa Skopelosa na Alonisos?
4713 Jasmina K   20/08/2022
Ostrvo samo za odabrane. Ljubitelje prirode, nedirnute i sume, borove. Plaze manje vise sljunkovite, ali divne: Milia, Limnonari i Kastani. Ulaz u vodu malo oprezniji zbog prirodnih kamenih ploca pri ulasku u plicak. Do Alinisosa se moze sporijim i brzim trajektima (25 evra) - 15 min iz gl grada Hore. Tamo obavezno otici do Starog sela, oko 4km od luke u brdu, najbolje taksijem. Prelepo - umet zanati, divne taverne, fantasticni pogledi.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu